Gulášová polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek u nás. V tomto receptu se naučíme dělat takzvanou „klasiku“, tedy polévku tak jak jí dostanete ve většině restaurací.

Ingredience

  • 200 g hovězího/vepřového masa
  • 300 g brambory
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cibule
  • olej
  • kmín
  • paprika sladká (koření)
  • majoránka
  • sůl
  • pepř černý mletý
  • polévkové koření

Postup

Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky, semelte připravené maso co nejvíce na hrubo (nemáte-li mlýnek, maso nakrájejte na co nejmenší kousky a pak je ještě nožem posekejte), osolte ho a okořeňte mletým pepřem, oloupejte česnek a slisujte ho, oloupejte brambory a nakrájejte na drobnější kostky.

V hrnci na oleji orestujte cibuli do zlatova, přidejte kmín a vložte kousky masa. Maso restujte tak 4-5 minut za stálého míchání. Do orestovaného masa přidejte papriku, promíchejte, přilejte cca 2 litry vody a dle chuti osolte. Polévku přiveďte k varu a pak do ní vložte brambory.

Teď polévku nechte vařit dokud nebudou brambory měkké. Mezitím si na pánvičce připravte jíšku, kterou později polévku zahustíme. Jíška je jednoduchá, protože cibuli už máme v polévce stačí na oleji orestovat připravenou mouku. Jíšku na plameni zbytečně nerestujte dlouho, není to třeba, stačí jen minuta.

Pokud už máme brambory v gulášové polévce skoro měkké, přidejte jíšku a pořádně vařečkou promíchejte. Teď je čas přidat slisovaný česnek. Vařte gulášovou polévku dokud brambory nebudou úplně měkké a polévku odstavte. Úplně nakonec přidejte majoránku a polévkové koření.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang