Gulášová polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek u nás. V tomto receptu se naučíme dělat takzvanou „klasiku“, tedy polévku tak jak jí dostanete ve většině restaurací.

Gulášová polévka, tradiční pokrm s kořeny ve střední Evropě, si získala srdce gurmánů po celém světě svou bohatou chutí a poutavou historií.

Tato lahodná polévka, která vychází z tradičního maďarského jídla nazývaného gulyás, je symbolem spojujícím lidí skrze jedinečnou kombinaci výrazných chutí, vůní a textur. Gulášová polévka se podobně jako nejlepší frankfurtská polévka, boršč, mrkvová polévka nebo celerová polévka těší velké popularitě.

Její příprava vyžaduje pečlivé promíchání tradičních surovin, jako je hovězí maso, paprika a cibule, do harmonického pokrmu, který potěší smysly každého, kdo se do ní ponoří.

Tato polévka nejenže zahřeje v chladných dnech, ale také přináší s sebou bohaté kulturní dědictví, které se v průběhu let vyvinulo a rozšířilo do různých koutů světa.

TIP: Vyzkoušejte také různé druhy gulášů – vegetariánský guláš, mexický guláš, kančí guláš nebo třeba segedínský guláš.

Gulášovou polévku můžete ozdobit čerstvou petrželkou.

Jednoduchá gulášová polévka – recept gulášová polévka

Gulášová polévka je skvělý pokrm, který rychle zahřeje tělo a potěší chuťové buňky. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si ji za pár kroků, aniž byste museli strávit hodiny v kuchyni. Pojďme se ponořit do chutí střední Evropy s touto lahodnou a rychlou verzí gulášové polévky.

Ingredience na jednoduchou gulášovou polévku

  • 500 g hovězího masa (přednostně hovězí krk nebo plec)
  • 2 středně velké cibule, nasekané na drobné kousky
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
  • 1 červená paprika, nasekaná na kousky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého červeného pepře (volitelně pro pikantní chuť)
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu

Postup na jednoduchou gulášovou polévku

  1. Na středně velkém hrnci si připravte hovězí maso, které omyjete a nakrájíte na menší kostky.
  2. Na sporáku si na středním ohni předehřejte hrnec a přidejte lžíci oleje. Rozpálený olej použijte k osmažení nasekaných cibulí a česneku. Smažte je dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
  3. Přidejte nakrájené hovězí maso do hrnce s osmaženými cibulkami a česnekem. Orestujte maso, dokud nezezlátne ze všech stran.
  4. Nyní přidejte sladkou papriku, mletý kmín a červený pepř (volitelně) do hrnce s masem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
  5. Přidejte nakrájenou červenou papriku a rajčatový koncentrát. Vařte ještě asi 2 minuty, než přidáte nakrájené brambory.
  6. Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou a maso zjemní.
  7. Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta. Případně můžete přidat více sladké papriky či kmínu podle chuti.
  8. Servírujte horkou gulášovou polévku posypanou nasekanou petrželkou jako ozdobou. Podávejte s křupavým chlebem nebo houskovým knedlíkem.

Gulášová polévka z mletého masa – recept

Gulášová polévka z mletého masa je rychlým a chutným způsobem, jak si vychutnat tradiční chuť guláše. Jedná se o výbornou volbu pro ty, kteří si chtějí vychutnat výtečnou polévku s minimálním úsilím.

Ingredience na gulášovou polévku z mletého masa

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 středně velké cibule, nasekané na drobné kousky
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
  • 1 červená paprika, nasekaná na kousky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu

Postup na gulášovou polévku z mletého masa

  1. Na středně velkém hrnci si připravte mleté hovězí maso.
  2. Na sporáku si při středním ohni předehřejte hrnec a přidejte lžíci oleje. Rozpálený olej použijte k osmažení nasekaných cibulí a česneku. Smažte je dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
  3. Přidejte mleté hovězí maso do hrnce s osmaženými cibulkami a česnekem. Orestujte maso, dokud nezezlátne ze všech stran.
  4. Nyní přidejte sladkou papriku, mletý kmín a červený pepř (volitelně) do hrnce s masem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
  5. Přidejte nakrájenou červenou papriku a rajčatový koncentrát. Vařte ještě asi 2 minuty, než přidáte nakrájené brambory.
  6. Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou a maso zjemní.
  7. Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta. Případně můžete přidat více sladké papriky či kmínu podle chuti.
Gulášová polévka chutná výborně s čerstvým chlebem.

Gulášovka – recept na gulášovou polévku

Gulášovka, kouzelná kombinace hovězího masa, brambor a výrazných koření, je tradičním pokladem středoevropské kuchyně. Tato chuťově bohatá polévka vás okouzlí svou jedinečnou kombinací složek a překvapí jednoduchostí přípravy. V tomto receptu se zaměříme na důležité ingredience jako cibuli, majoránku a brambory, které dodají gulášovce neodolatelnou chuť a aromatickou atmosféru.

Ingredience na gulášovku

  • 500 g hovězího masa, nakrájeného na kostky
  • 2 středně velké cibule, nakrájené na drobné kostičky
  • 3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Postup na gulášovku

  1. Na středně velkém hrnci si připravte hovězí maso, které omyjete a nakrájíte na menší kostky.
  2. V hrnci na středním ohni zahřejte olej a přidejte nakrájené cibule. Smažte je dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
  3. Přidejte nakrájené hovězí maso a osmažte ho, dokud nezezlátne ze všech stran.
  4. Přidejte sladkou papriku, mletý kmín a majoránku do hrnce s masem a cibulí. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
  5. Přidejte nakrájené brambory a rajčatový koncentrát. Vařte ještě asi 2 minuty, než přidáte nasekaný česnek.
  6. Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a vařte asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou a maso zjemní.
  7. Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta. Případně přidejte více majoránky pro intenzivnější chuť.

Maďarská gulášová polévka – recept

Maďarská gulášová polévka je slavným pokladem maďarské kuchyně a symbolizuje bohatství chutí a pikantnosti této gastronomické tradice.

Tento recept nás zavede do světa šťavnatého vepřového masa a výrazných koření, která charakterizují maďarskou kuchyni. Připravte se na výlet do srdce Maďarska s touto vzrušující verzí gulášové polévky.

Ingredience na maďarskou gulášovou polévku

  • 500 g vepřového masa, nakrájeného na kostky
  • 2 středně velké cibule, nasekané na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce ostré papriky (přizpůsobte podle své chuti)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička červeného pepře (volitelně pro extra pikantnost)
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • nakrájená čerstvá petrželka na ozdobu

Postup na maďarskou gulášovou polévku

  1. Na středně velkém hrnci si připravte vepřové maso, které omyjete a nakrájíte na menší kostky.
  2. Na sporáku si při středním ohni předehřejte hrnec a přidejte lžíce oleje. Rozpálený olej použijte k osmažení nasekaných cibulí a česneku. Smažte je dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
  3. Přidejte nakrájené vepřové maso do hrnce s osmaženými cibulkami a česnekem. Orestujte maso, dokud nezezlátne ze všech stran.
  4. Přidejte sladkou papriku, ostrou papriku (přizpůsobte podle své chuti), mletý kmín, koriandr, kari koření a červený pepř (volitelně) do hrnce s masem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
  5. Přidejte nakrájené brambory a rajčatový koncentrát. Vařte ještě asi 2 minuty, než přidáte hovězí vývar.
  6. Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a vařte asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou a maso zjemní.
  7. Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta. Případně přidejte více ostré papriky pro pikantnější chuť.
  8. Servírujte horkou maďarskou gulášovou polévku posypanou nasekanou petrželkou jako ozdobou. Podávejte s čerstvým chlebem

Gulášová polévka s klobásou – gulášová polévka s párkem – recept

Gulášová polévka s klobásou, případně s párkem, je chutnou a sytou alternativou k tradiční gulášové polévce. Tento recept spojuje bohatou chuť červené papriky, gulášové papriky a koření, aby vytvořil lahodnou a pikantní polévku.

Přidání klobásy nebo párku dodává pokrmu další vrstvu chuti a textury. Následující recept vás provede přípravou této výjimečné gulášové polévky s výrazným kořením.

Ingredience na gulášovou polévku s klobásou

  • 250 g klobásy nebo párku (libovolného druhu), nakrájeného na plátky
  • 1 středně velká cibule, nasekaná na drobné kousky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce gulášové papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku (nebo 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky)
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostky
  • 1 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Postup na gulášovou polévku s klobásou

  1. Na středně velkém hrnci si připravte plátky klobásy (nebo párku) a osmažte je na oleji na středním ohni. Smažte, dokud nebudou klobásy krásně zlatavé. Poté je vyjměte z hrnce a nechte stranou.
  2. V hrnci, ve kterém jste smažili klobásu, přidejte nasekanou cibuli a osmažte ji dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
  3. Přidejte sladkou papriku, gulášovou papriku, sušený česnek a kurkumu do hrnce s cibulí. Dobře promíchejte, aby se koření rozpustilo ve všech ingrediencích.
  4. Přidejte nakrájené brambory a rajčatový koncentrát. Pokračujte v míchání a vařte asi 2 minuty.
  5. Vraťte smažené klobásy (nebo párky) do hrnce.
  6. Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a vařte asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou.
  7. Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta.
  8. Servírujte horkou gulášovou polévku posypanou nasekanou petrželkou jako ozdobou.
Gulášovou polévku můžete připravit na mnoho způsobů.

Frankfurtská polévka s párkem a bramborem – recept

Frankfurtská polévka s párkem a bramborem je chutným a sytým pokrmem, který má původ ve frankfurtské kuchyni. Tato polévka spojuje lahodnou chuť párku s plátky brambor a aromatickou základní omáčkou.

Jedná se o jednoduchý a rychlý recept, který uspokojí chuťové pohárky celé rodiny. Následující recept vás provede přípravou frankfurtské polévky s párkem a bramborem.

Ingredience na frankfurtskou polévku s párkem a bramborem

  • 4 větší párky frankfurtského typu
  • 3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na plátky
  • 1 středně velká cibule, nasekaná na drobné kousky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička soli (nebo podle chuti)
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa (např. jabkrového nebo vinného)
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1/2 šálku smetany (volitelné)
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Postup na frankfurtskou polévku s párkem a bramborem

  1. V hrnci svařte brambory ve slané vodě do měkka. Poté je slijte a nechte stranou.
  2. Na středním ohni si připravte párek Frankfurtského typu. Postupně osmažte plátky párku na oleji dozlatova. Poté je vyjměte z hrnce a nechte stranou.
  3. Ve stejném hrnci přidejte nasekanou cibuli a osmažte ji dozlatova.
  4. Přidejte majoránku, sladkou papriku, mletý kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte a osmažte asi minutu.
  5. Posypte hladkou mouku do směsi a míchejte, dokud se všechny ingredience nezpění do zlatavé barvy.
  6. Přilijte ocet a vařte další minutu, aby ocet trochu vypařil.
  7. Postupně přidejte hovězí vývar a brambory. Vařte asi 10 minut, dokud brambory nezměknou a polévka zhoustne.
  8. Přidejte smetanu (pokud používáte) a promíchejte. Vařte ještě 2-3 minuty.
  9. Nakonec vraťte párky zpět do hrnce a nechte je ohřát.
  10. Servírujte horkou Frankfurtskou polévku s párkem a bramborem, posypanou nasekanou petrželkou na ozdobu

Domácí gulášová polévka – recept

Připravte si doma lahodnou domácí gulášovou polévku z hovězího nebo vepřového masa, brambor, jemné cibulky a pikantního česneku.

Ingredience na domácí gulášovou polévku

  • 200 g hovězího/vepřového masa
  • 300 g brambory
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cibule
  • olej
  • kmín
  • paprika sladká (koření)
  • majoránka
  • sůl
  • pepř černý mletý
  • polévkové koření

Postup na domácí gulášovou polévku

  1. Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky, semelte připravené maso co nejvíce na hrubo (nemáte-li mlýnek, maso nakrájejte na co nejmenší kousky a pak je ještě nožem posekejte), osolte ho a okořeňte mletým pepřem, oloupejte česnek a slisujte ho, oloupejte brambory a nakrájejte na drobnější kostky.
  2. V hrnci na oleji orestujte cibuli do zlatova, přidejte kmín a vložte kousky masa. Maso restujte tak 4-5 minut za stálého míchání. Do orestovaného masa přidejte papriku, promíchejte, přilejte cca 2 litry vody a dle chuti osolte. Polévku přiveďte k varu a pak do ní vložte brambory.
  3. Teď polévku nechte vařit dokud nebudou brambory měkké. Mezitím si na pánvičce připravte jíšku, kterou později polévku zahustíme.
  4. Jíška je jednoduchá, protože cibuli už máme v polévce stačí na oleji orestovat připravenou mouku. Jíšku na plameni zbytečně nerestujte dlouho, není to třeba, stačí jen minuta.
  5. Pokud už máme brambory v gulášové polévce skoro měkké, přidejte jíšku a pořádně vařečkou promíchejte.
  6. Teď je čas přidat slisovaný česnek. Vařte gulášovou polévku dokud brambory nebudou úplně měkké a polévku odstavte. Úplně nakonec přidejte majoránku a polévkové koření.
Připravit si můžete i řádně pikantní verzi gulášové polévky.

Od klasické gulášovky po variace s mletým masem, klobásou a párkem, každý z těchto receptů nabízí výbornou chuť, která potěší vaše chuťové buňky.

Gulášová polévka je pokrm, který si můžete připravit v různých variacích a upravit podle svých preferencí. Je to jednoduchá, sytá a s ohledem na použité ingredience také chutná volba pro každou příležitost.

Takže pokud toužíte po svačině, obědě nebo večeři, která vás zahřeje a potěší, neváhejte si vybrat jeden z těchto receptů na gulášovou polévku a dejte se do vaření. Věříme, že si ji užijete a budete se těšit na další horkou misku této tradiční lahůdky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang