Hrstková polévka – jak uvařit – nejlepší recept

Polévky

Výborná hrstková polévka není jen náhodnou směsicí ingrediencí, které člověku přijdou pod ruku, ačkoli by se to mohlo podle názvu zdát. Nicméně i přesto jistou volnost při výběru surovin dovoluje. Co běžně obsahuje hrstková polévka a jak ji uvařit?

Vhodný výběr surovin je třeba. Velkou část tvoří luštěniny, které se dají do polévky přidávat právě „po hrstkách“. Dále se dá do této polévky schovat téměř cokoli, čeho by v domácnosti mohlo trochu přebývat.

Luštěniny

Nedílný základ hrstkové luštěninové polévky jsou různé druhy luštěnin. Velké luštěniny (například fazole, cizrna či neloupaný hrách) chutnají v polévce výborně, nicméně je nutné je dopředu namočit alespoň přes noc.

Luštěniny menší velikosti se do hrstkové polévky se zeleninou také hodí, možná dokonce více než ty větší. Čočka, kroupy, bulgur, černá čočka, červená čočka, jáhly nebo loupaný půlený hrách jsou perfektními ingrediencemi.

U menších luštěnin není tak velké riziko, že by se polévka rozvařila, jelikož je není potřeba vařit o moc déle než ostatní ingredience.

Luštěniny (fazole, různé druhy čočky, hrách nebo cizrna) neodmyslitelně patří do hrstkové polevky.

Obiloviny a zelenina

Šikovným trikem pro dokonalou hrstkovou polévku je přidání ovesných vloček. Nemusí jich být mnoho – stačí trocha na to, aby se polévka pěkně zahustila a sjednotila tak trochu všechny ingredience.

V hrstkové polévce nesmí chybět ani zelenina. Nejčastější bývá běžná zelenina do polévek – mrkev, celer, petržel.

Dále pak hrstková luštěninová polévka s bramborami. I zde ovšem platí, že je možné do této polévky schovat téměř cokoli. Výborná je také například hrstková polévka s houbami.

Trocha ovesných vloček dokáže hrstkovou polévku krásně zahustit.

Hrstková polévka – recept

Nejlepší recepty na hrstkovou polévku není třeba hledat. Je to jednoduchá polévka, která může být v podání každého naprostým unikátem. U receptu je nejlepší dodržet postup, jak uvařit hrstkovou polévku. S ingrediencemi není vůbec na škodu si poté pohrát.

Suroviny:

  • 100 g krup
  • 100 g černé čočky
  • 100 g bulguru
  • 50 g ovesných vloček
  • 1-2 mrkve
  • 1 cibule
  • petržel (menší, nebo dle chuti)
  • celer (kousek, nebo dle chuti)
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř, maggi, česnek – na dochucení

Postup:

Čočku a kroupy přebereme a propláchneme. Pro využití jejich plné chuti je lze namočit na pár hodin do vody. Černou čočku je dobré před vařením polévky již trochu povařit dopředu.

Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

Olej či sádlo rozehřejeme v hrnci a osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme zeleninu, osolíme a orestujeme. Poté zalijeme 1-1,5 litru vody, případně přidáme vývar či masox.

Přidáme kroupy, černou čočku, bulgur a ovesné vločky. Ochutíme solí, česnekem a maggi a vaříme do změknutí. Nakonec je možné přidat navíc nasekanou petrželku pro dodání barvy.

Pokud zbyde česnek, může udělat radost tento recept na pravou česnečku.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang