Základní recept na černé fazole

Bezmasá jídlaFazoleLuštěninyPřílohy
Cerne fazole recept

Hledáte recept na černé fazole? Tato zdravá a chutná luštěnina má překvapivě velké množství možností využití při vaření. Vyzkoušejte i vy náš základní recept na černé fazole.

Černé fazole mají řadu zdraví prospěšných účinků. Obsahují vysoké množství výživných látek a poskytují velký podíl bílkovin, vlákniny, sacharidů, minerálních látek a vitaminů. Jako „superpotravina“ mají černé fazole nízký obsah tuku a neobsahují cholesterol.

Konzumace černých fazolí pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, protože obsahují velké množství draslíku a kyseliny listové. Kromě toho je známo, že černé fazole díky vysokému obsahu antioxidantů snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Ingredience na základní recept na černé fazole

  • Černé fazole (2 hrnky)
  • Voda (8 hrnků)
  • Kmín (2 lžičky)
  • Extra panenský olivový olej (1 lžička)
  • Sůl (2 lžičky)
  • Česnek (3 stroužky)

Postup na základní recept na černé fazole

  1. Fazole očistěte, proberte a propláchněte.
  2. Přemístěte je do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte kmín, olivový olej, sůl a pepř. Přiveďte k varu.
  3. Stáhněte plamen, zamíchejte a na mírném plameni vařte, dokud fazole nezměknou – můžete je zkontrolovat zhruba po jedné hodině, celý proces by měl trvat zhruba 2 a 1/4 hodiny.
  4. Na posledních pár minut vaření přidejte stroužky česneku. Uvařené fazole sceďte, okořeňte dle chuti a servírujte.
Fazole koupíte jak sušené, tak v plechovkách.

Černé fazole

Černé fazole dodávají pokrmům texturu a chuť a zároveň jsou výživově hodnotné. Konzumují se sušené i vařené a lze je konzumovat různými způsoby. V některých zemích se konzumují v polévce (recept na fazolovou polévku), burritos a tacos, fazole na husto, zatímco v některých zemích jsou součástí salátů a užívají se jako příloha. Chuť a strukturu černých fazolí lze upravit přidáním přísad, jako je koření, zelenina a maso.

V jihoamerických zemích se černé fazole často konzumují jako hlavní jídlo a někteří lidé je zařazují téměř do každého jídla. Černé fazole se stávají oblíbenými také v Severní Americe, Evropě a Japonsku, kde roste poptávka po zdravých a veganských potravinách. Jsou také všestranné a lze je použít do široké škály pokrmů od rýže a dušeného masa až po saláty a pizzu.

Černé fazole – recept na chilli

Toto chutné vegetariánské chilli se skvěle hodí pro neformální zábavu – stačí vše rozložit a nechat lidi, ať si přidají vlastní přílohu. Pokud vynecháte sýr a zakysanou smetanu na závěr, získáte skvělý veganský pokrm.

Ingredience na recept na černé fazole

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 2 velké cibule nakrájené na kousky
  • 3 polévkové lžíce sladké papriky (pimenton) nebo jemného chilli v prášku
  • 3 lžíce římského kmínu
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 x 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 2 x 400 g plechovky černých fazolí, propláchnuté a scezené
  • některé z následujících ingrediencí nebo jednu z nich: rozdrobený sýr feta (nebo jeho bezmléčná alternativa), nasekaná jarní cibulka, nakrájené ředkvičky, kousky avokáda, zakysaná smetana

Postup na recept na černé fazole

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a 5 minut na něm smažte česnek a cibuli, dokud téměř nezměknou.
  2. Přidejte pimenton a kmín, několik minut povařte a poté přidejte ocet, cukr, rajčata a trochu koření. Vařte 10 minut.
  3. Přisypte fazole a vařte dalších 10 minut. Podávejte s rýží a přílohami podle vlastního výběru v malých miskách.

Recept na fazolové kari – recept

Toto kari je vynikající a sytý recept na záchranu, když v lednici nic není nebo když máte chuť na něco levného. Navíc je zdravé a vhodné pro vegany.

Ingredience na fazolové kari

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • kousek zázvoru velikosti palce, oloupaný a nadrobno nakrájený
  • 1 malé balení koriandru, stonky nasekané nadrobno, listy nahrubo rozdrcené
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 lžičky garam masaly
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 400 g plechovky fazolí ve vodě
  • vařená rýže basmati, k podávání

Postup na fazolové kari

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej na mírném až středním ohni. Přidejte cibuli a špetku soli a za občasného míchání ji pomalu smažte, dokud nezměkne a nezačne se barvit. Přidejte česnek, zázvor a stonky koriandru a vařte další 2 minuty, dokud se nerozvoní.
  2. Přidejte do pánve koření a vařte další 1 minutu, v té době by mělo být vše cítit vůní. Přisypte nakrájená rajčata a fazole ve vodě a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a vařte 15 minut, dokud kari nezhoustne. Podle chuti dochuťte a podávejte s rýží basmati a lístky koriandru.
Koriandr, chilli, avokádo a limetka se k fazolím výborně hodí.

Recept na pečené fazole na toastu

Zapomeňte na plechovky pečených fazolí koupené v obchodě. Tato domácí verze je chutnější a zdravější, navíc připravená během chvilky.

Ingredience na pečené fazole na toastu

  • ½ lžíce olivového oleje a další na pokapání
  • ½ malé cibule nakrájené na plátky
  • ½ malé červené papriky nakrájené na tenké proužky
  • 1 stroužek česneku, rozpůlený
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 1 plechovka máslových fazolí nebo cizrny, okapané
  • ¼ lžičky cukru
  • 1 krajíc chleba se semínky
  • několik větviček petrželky, jemně nasekaných

Postup na pečené fazole na toastu

  1. Na malé pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a papriku a jemně je smažte, dokud nezměknou (asi 10-15 minut).
  2. Rozdrťte polovinu česneku a přidejte ho do pánve spolu s rajčaty, paprikou, octem, fazolemi, cukrem a trochou koření. Přiveďte k varu a vařte 10-15 minut nebo do mírného zredukování a zhoustnutí.
  3. Opečte chléb, potřete ho zbylým česnekem a pokapejte trochou oleje. Na toasty dejte lžíci fazolí, pokapejte je ještě trochou oleje a posypte petrželkou.

Recept na mačkané černé fazole

Tyto fazole se skvěle hodí jako náplň do klasických kuřecích fajitas.

Ingredience na mačkané černé fazole

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • 2 x 400g plechovky černých fazolí, okapané

Postup na mačkané černé fazole

  1. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a za stálého míchání ho 1 minutu restujte. Přidejte černé fazole. Okořeňte a vařte další 2 minuty.
  2. Poté vše lehce rozšťouchejte mačkadlem na brambory a použijte do fajitas, tortill nebo jako přílohu třeba ke grilovaným žebrům.

Recept na fazole s masovými kuličkami

Oblíbené masové kuličky si můžete zdravě upravit podle tohoto receptu s nízkým obsahem tuku, kalorií a glykemického indexu, který obsahuje mleté krůtí maso, černé fazole a avokádo.

Ingredience na fazole s masovými kuličkami

  • 1 červená cibule, nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 velká žlutá paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2-3 lžičky chilli pasty chipotle
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 400 g plechovky drcených rajčat
  • 400 g plechovky černých fazolí nebo červených fazolí, okapaných
  • 1 avokádo, oloupané a nakrájené na kousky
  • šťáva z ½ limetky

Na masové kuličky

  • 500g balení mletých krůtích prsou
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • malý svazek koriandru, nasekaný, stonky a listy oddělené
  • 1 lžička řepkového oleje

Postup na fazole s masovými kuličkami

  1. Nejprve si připravte masové kuličky. Mleté maso vyklopte do mísy, přidejte ovesné vločky, jarní cibulku, koření a stonky koriandru a suroviny lehce prohněťte, až se dobře promíchají.
  2. Vytvarujte 12 kuliček velikosti pingpongového míčku. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, přidejte masové kuličky a za častého obracení je smažte dozlatova. Vyjměte je z pánve.
  3. Na pánev vyklopte cibuli a česnek spolu s paprikou a za stálého míchání smažte do změknutí. Vmíchejte kmín a chilli pastu a poté přilijte vývar.
  4. Vraťte masové kuličky na pánev a přikryté vařte na mírném ohni 10 minut. Vmíchejte rajčata a fazole a odkryté vařte ještě několik minut.
  5. Vmíchejte kousky avokáda do limetkové šťávy a masové kuličky podávejte posypané avokádem a lístky koriandru.
Černé fazole tvoří báječnou náplň v burritu nebo fajitas.

Recept na salát s fazolemi a mozzarellou

Tento vydatný salát obsahuje lahodnou směs tří druhů fazolí a je ideální na letní piknik.

Ingredience na salát s fazolemi a mozzarellou

  • 320 g čerstvých zelených fazolek, jejichž konce jsou oříznuté
  • 4 mrkve nakrájené na tenké nudličky
  • 2 červené cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 400 g cannellini fazolí, okapaných
  • 400 g plechovky červených fazolí, okapaných
  • 320 g smíšených barevných baby rajčat (naše byla červená, žlutá a oranžová), rozkrojených na poloviny
  • 15 g bazalkových listů, nahrubo natrhaných
  • 120 g mozzarelly nakrájené na kostičky

Na dresink:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1-2 lžíce balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • ½-1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené hořčice
  • 15 oliv Kalamata bez pecek (asi 45 g), nakrájených na plátky
  • ½ lžičky citronové kůry a 2 lžíce šťávy

Postup na salát s fazolemi a mozzarellou

  1. Zelené fazolky a mrkev vařte 8-10 minut v páře, dokud nezměknou. Nakrájenou cibuli vložte do mísy a zalijte vroucí vodou, dokud nebude zakrytá.
  2. Mezitím připravte zálivku. Všechny ingredience smíchejte ve velké míse.
  3. Vyklopte uvařené fazole a mrkev do zálivky spolu s okapanou cibulí, fazolemi z konzervy a rajčaty, dobře promíchejte, přidejte bazalku a znovu promíchejte. Podávejte posypané mozzarellou a případně posypané černým pepřem. V chladu vydrží až tři dny.

Jak jste na těchto receptech mohli vidět, černé fazole jsou zkrátka neuvěřitelně rozmanitou a výživnou potravinou. Pro ty, kteří chtějí svůj jídelníček obohatit o zdravou a pestrou položku, jsou černé fazole vynikající volbou.

Jsou všestranné, lze je použít do pokrmů, jako jsou saláty nebo burrito, a jsou dobrým zdrojem živin. Černé fazole jsou skvělou volbou pro každou příležitost k jídlu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang