soup-gdb436f16b_1920

Vyzkoušejte recepty na vydatnou fazolovou polévku, že už nikdy nebudete chtít odložit lžíci. Jaký recept na polévku z fazolí si vyberete?

Fazole jsou levné, jednoduché na přípravu a zdravé. Zejména jsou skvělým způsobem, jak doplnit vlákninu a rostlinné bílkoviny. Přestože fazole přinášejí mnoho zdraví prospěšných látek, mohou některým lidem způsobovat problémy.

Fazole

Fazole se pěstují již tisíce let. Dnes jsou důležitým zdrojem potravin po celém světě. Běžně se pěstují černé fazole, ledvinové, tmavé, fava a pinto fazole.

Fazole jsou plné bílkovin a vlákniny a zároveň mají nízký obsah tuku a kalorií. Kromě toho mají výjimečně vysoký obsah nejrůznějších vitaminů a minerálních látek. Mohou pomáhat při hubnutí právě díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny, díky nimž se můžete cítit déle sytí.

Mezi další benefity fazolí patří schopnost snížit riziko srdečních onemocnění tím, že snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu, krevní tlak a zánět.

Studie ukazují, že fazole mohou pomoci lidem s cukrovkou 2. typu. To je dáno především jejich vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem.

Fazole jsou zdrojem bílkovin a vlákniny, naopak obsahují málo tuku.

Některé fazole mohou být toxické, pokud jsou nedostatečně tepelně zpracované nebo je konzumují lidé s genetickou predispozicí. Dbejte na důkladné vaření fazolí, abyste zmírnili jejich toxiny. Prospěšné je také namáčení a klíčení.

Jak uvařit fazole

Fazole lze vařit na sporáku nebo v multifunkčním/tlakovém hrnci. Fazole vložte do velkého hrnce, zalijte čerstvou vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud nejsou fazole měkké, ale pevné. Většina fazolí se uvaří za 45 minut až 2 hodiny v závislosti na odrůdě.

TIP: Vyzkoušejte recepty na fazolové brownies, fazolový guláš bez masa, mexické fazole bez masa a fazole na husto s klobásou.

Klasická fazolová polévka – recept

Tento klasický recept na jednoduchou fazolovou polévku je kouřový a neodolatelně sytý. Je rychlý a snadný, trvá jen něco málo přes 30 minut a je pro 6 porcí.

Ingredience na klasickou fazolovou polévku

  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na malé kostičky
  • 2 velké mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 celerové kousky nakrájené na kostičky
  • 4 velké stroužky česneku, mleté
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 800 g plechovka drcených ohnivě pečených rajčat
  • dvě 400 g plechovky fazolí navy bean (bílé fazole), scezené (nebo je můžete nahradit fazolemi Cannellini nebo pinto)
  • jedna 400 g plechovka ledvinových fazolí, okapaná
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce uzené papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 2 lžičky soli

Postup na klasickou fazolovou polévku

  1. Nakrájejte cibuli, mrkev a celer na kostičky. Česnek rozdrťte najemno.
  2. Ve velkém hrnci nebo holandské troubě na středním ohni smažte cibuli, mrkev a celer 5 až 7 minut, dokud cibule nezprůsvitní. Přidejte česnek a vařte 1 minutu.
  3. Přidejte rajčata, okapané fazole, zeleninový vývar, uzenou papriku, kmín, semínka fenyklu (při přidávání semínek fenyklu je rozdrťte prsty) a kuchyňskou sůl. Vařte 15 minut.
  4. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření. Chuť by měla být sladká a rozvinutá. Pokud nepoužíváte rajčata opečená na ohni, vařte je ještě 5 až 10 minut a můžete zvážit přidání 1 lžičky cukru, aby se chuť zvýraznila.
  5. Podávejte teplé: zbytky vydrží v chladu až 3 dny nebo zmrazené až 3 měsíce.
Sytou fazolovou polévku připravíte za 30 minut.

Fazolová polévka s párkem – recept

Tato uklidňující a vydatná krémová fazolová polévka s klobásou se z prkénka na polévku dostane asi za 30 minut.

Ingredience na fazolovou polévku s párkem

  • 1 lžíce řepkového nebo rostlinného oleje
  • 1 kg klobásy kielbasa (polská klobása), nakrájená na 2,5 cm plátky
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 šálek nakrájené zelené papriky
  • 1 šálek nakrájené mrkve
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 4 šálky mléka
  • 6 lžic worcestrové omáčky
  • ½ lžičky mleté šalvěje
  • 400 g plechovka bílých fazolí Great Northern nebo Cannellini, propláchnuté a okapané
  • 400 g plechovka tmavých fazolí, propláchnutá a okapaná
  • nasekaná petrželka

Postup na fazolovou polévku s párkem

  1. Ve velkém hrnci nebo hrnci na vývar rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte klobásu a za občasného míchání ji 5 minut vařte, dokud nezhnědne.
  2. Přidejte cibuli, zelenou papriku, mrkev a česnek. Osolte je a opepřete a za občasného míchání vařte, dokud cibule a paprika nezměknou, asi 5 minut.
  3. Směs klobásy a zeleniny posypte moukou, promíchejte a vařte 1-2 minuty nebo dokud neztratí syrovou moučnou chuť a nezačne vonět po opečení. Pomalu přidejte mléko a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  4. Za častého míchání vařte, dokud směs nezačne houstnout a bublat, poté přidejte worcestrovou omáčku, šalvěj a fazole.
  5. Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání vařte 15-20 minut nebo dokud se chutě nespojí. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
  6. Podávejte horké s několika posypy čerstvé petrželky a francouzským chlebem na namáčení nebo krekry jako přílohou.
K fazolové polévce se hodí francouzský chléb nebo krekry.

Babiččina fazolová polévka – recept

Starý recept na nejlepší fazolovou polévku, nejlépe připravený v pomalém hrnci pro 8 porcí. Čím déle se vaří, tím lépe chutná.

Ingredience na babiččinu fazolovou polévku

  • 500 g suchých bílých fazolí (navy beans)
  • 3 mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 3 řapíky celeru, nakrájené na plátky
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 2 šálky vařené šunky nakrájené na kostičky

Postup na babiččinu fazolovou polévku

  1. Fazole vložte do pomalého hrnce s takovým množstvím vody, aby byly zakryté, a namočte je na 6 až 8 hodin nebo přes noc.
  2. Fazole slijte a vraťte je do pomalého hrnce. Zalijte vodou a vmíchejte mrkev, brambory, celer, cibuli a šunku.
  3. Přikryjte pomalý hrnec a vařte polévku na nejvyšší stupeň po dobu 3 a 1/2 hodiny. Poté přepněte na nízký stupeň a pokračujte ve vaření nejméně 6 a 1/2 hodiny.
  4. Čím déle se polévka vaří, tím je aromatičtější.

Recept na polévku z bílých fazolí

Pokud jste si někdy mysleli, že fazole jsou nudné, tato hustá bílá fazolová polévka plná chuti vám vyrazí dech! Recept je pro 4 porce.

Ingredience na polévku z bílých fazolí

  • 2 plechovky (800 g) fazolí Cannellini nebo bílých fazolí, okapané
  • 1 středně velká cibule nakrájená na kostičky
  • 1 řapík celeru, nakrájený na kostičky
  • 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
  • 1-2 stroužky česneku nakrájené na kostičky nebo prolisované
  • 1 šálek (200 g) mraženého špenátu (nepovinné)
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kousky
  • 1 lžíce olivového oleje, plus další na podávání
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/3 šálku (80 ml) bílého vína
  • 1 snítka rozmarýnu (nebo 1 lžíce nasekaných čerstvých listů/1/2 lžičky sušených)
  • 2 šálky (500 ml) zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 1/2 lžičky papriky (nepovinné)
  • 1/2 lžičky jemné soli a další podle chuti
  • 1/8 lžičky černého pepře a další podle chuti

Postup na polévku z bílých fazolí

  1. Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  2. Přidejte česnek, fazole, rajčatový protlak, brambory, rozmarýn (celou větvičku, nasekaný nebo sušený, podle toho, co je pro vás jednodušší) a papriku (pokud ji používáte). Za častého míchání vařte asi 1 minutu.
  3. Přidejte víno, dobře promíchejte a nechte ho vařit, dokud se neodpaří, vařte další minutu.
  4. Poté přidejte mražený špenát, zeleninový vývar a pořádnou špetku soli a pepře. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec zakryjte, snižte teplotu a 15 minut mírně vařte.
  5. Když jsou brambory měkké a polévka je hustá a krémová, stáhněte hrnec z ohně a vyjměte snítku rozmarýnu. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  6. Rozdělte do misek, pokapejte olivovým olejem nebo extra panenským olivovým olejem, a pokud chcete, přidejte více čerstvě mletého černého pepře.
  7. Podávejte s křupavým celozrnným chlebem, a pokud nejste vegani, přidejte čerstvě nastrouhaný parmezán pro extra chuť.
Polévka z bílých fazolí je jednoduchý a veganský nenáročný recept, který úžasně chutná i voní.

TIP: Pokud chcete, můžete špenát vyměnit za zeleninu, například za kapustu nebo mangold. Pokud však použijete čerstvý špenát, přidejte ho do hrnce na posledních 5 minut vaření. U mangoldu nebo kapusty to může trvat o něco déle, 5 až 10 minut.

Mexická fazolová polévka – recept

Tato hřejivá, kořeněná vegetariánská polévka je velmi dobrá a sytá. Rychle připravená zálivka z guacamole chutná stejně dobře, jako vypadá. Recept je pro 2 porce.

Ingredience na mexickou fazolovou polévku

  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 1 červená paprika nakrájená na kousky
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 2 lžičky jemného chilli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 400 g plechovky černých fazolí
  • 1 lžička zeleninového bujónu v prášku
  • 1 malé avokádo
  • hrst nasekaného koriandru
  • 1 limetka, odšťavněná
  • ½ červené chilli papričky, zbavené slupky a nakrájené nadrobno (nepovinné)

Postup na mexickou fazolovou polévku

  1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli (1 lžíci si nechte na pozdější přípravu guacamole) a papriku a za častého míchání smažte 10 minut.
  2. Vmíchejte česnek a koření, pak přisypte rajčata a fazole i s tekutinou, půl plechovky vody a bujonový prášek. Přikryté vařte 15 minut.
  3. Mezitím oloupejte avokádo, zbavte ho pecky a vyklopte do mísy, přidejte zbylou cibuli, koriandr a limetkovou šťávu s trochou chilli (pokud používáte) a dobře rozmačkejte.
  4. Naberte polévku do dvou misek, posypte ji guacamole a podávejte.
Mexická polévka z fazolí patří mezi nenáročné recepty.

Červená fazolová polévka – recept

Polévka z červených fazolí je hustá, sladká, posypaná drobnými, čirými tapiokovými perlami a vychutnává se po desetichodovém čínském banketu. Recept zabere 9 a půl hodiny a je pro 16 porcí.

Ingredience na červenou fazolovou polévku

  • 2 šálky sušených fazolí adzuki
  • 8 šálků vody
  • ½ šálku cukru
  • ¼ lžičky pomerančové kůry
  • 2-3 lžíce tapiokových perel

Postup na červenou fazolovou polévku

  1. Fazole nejprve propláchněte pod studenou vodou. Poté je namočte do vody na nejméně 8 hodin (přes noc).
  2. Fazole slijte a přendejte do středně velkého hrnce. Přidejte 6 šálků čerstvé vody. Přiveďte k varu a poté nechte 1 hodinu vařit. V průběhu hodiny přidejte podle potřeby další 2 šálky vody.
  3. Když fazole vypadají měkké a rozměklé, rozmixujte je ponorným mixérem, dokud nebudou jen rozměklé – neměly by být úplně hladké (pokud to tak nepreferujete – tady jste kuchařem vy).
  4. Můžete je také přenést do mixéru a několikrát rozmixovat, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  5. Rozmixovanou směs přendejte zpět do hrnce. Pokud máte rádi polévkovou konzistenci, můžete v této fázi přidat další vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Přidejte cukr a pomerančovou kůru.
  6. Míchejte na střednímstředně silném ohni, aby se cukr rozpustil. Směs by měla velmi jemně bublat.
  7. Poté přidejte tapioku. Vařte 20 minut, dokud tapiokové perly nezprůsvitní. V některých receptech se doporučuje vařit tapioku zvlášť, ale dobře funguje, když ji přidáte přímo do polévky. Když jsou tapiokové perly zcela průsvitné, je polévka připravena k podávání!
Tapiokové perly lze přidat do polévky nebo je vařit zvlášť.

TIP: Pokud jíte veganskou stravu, můžete vyzkoušet pikantní fazolovou polévku (recept) nebo fazole adzuki.

Recept na polévku z fazolových lusků

Čerstvé fazolky jsou k dispozici každé jaro a jsou velmi univerzální a zdravou zeleninou, kterou lze použít na neomezené množství způsobů. Fazolky lze použít jako zálivku na bruschettu, do omáčky k těstovinám nebo jako lehkou jarní polévku, jako je tato. Příprava fazolové polévky zabere 45 minut a je pro 4 porce.

Ingredience na polévku z fazolových lusků

  • 700 g fazolových lusků (pro získání 3/4 šálku fazolí)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 cibule nakrájené nadrobno
  • 1 Yukon Gold brambora (230 g), oloupaná, nakrájená na 1 cm kousky
  • 1/2 střední mrkve, oloupaná, nakrájená na tenké plátky
  • 2 plechovky (400 g) zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 šálek vody
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/3 šálku smetany ke šlehání

Bazalkový krém na ozdobu (volitelně)

  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 5 lžic bazalkového pesta
  • nasekaná čerstvá pažitka

Postup na polévku z fazolových lusků

  1. Vyloupané fazole vařte 5 minut ve velkém hrnci vroucí osolené vody a poté je slijte.
  2. Zchlaďte je a oloupejte z nich slupku (získáte tak asi 3/4 šálku fazolí).
  3. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte ji do změknutí, asi 5 minut.
  4. Přidejte fazole, brambory, mrkev, vývar a vodu.
  5. Přikryjte a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 15 minut.
  6. Nechte mírně vychladnout a vmíchejte petrželku.
  7. Polévku po částech rozmixujte v mixéru a vraťte ji do hrnce.
  8. Vmíchejte 1/3 šálku smetany a dochuťte solí a pepřem.
  9. Polévku lze připravit 1 den předem, přikryjte ji a zchlaďte.
  10. Bazalkový krém: vyšlehejte 1/2 šálku smetany, dokud se nevytvoří tuhé špičky, pak do smetany vmíchejte bazalku a uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.
  11. Polévku přiveďte k varu a pak ji naberte do misek.
  12. Navrch dejte kopeček bazalkového krému a posypte nasekanou čerstvou pažitkou.

Fazolová polévka na kyselo – recept

Dobří lidé na Slovensku by pravděpodobně dokázali uvařit tuto základní polévku se zavřenýma očima a přesně to dělají. Recept na fazolovou polévku na kyselo je pro 4 porce.

Ingredience na fazolovou polévku na kyselo

  • 2 šálky sušených fazolí Cannellini namočených v 6 šálcích vody nebo sušené fazole Great Northern, namočené v 6 šálcích vody
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5 celých zrnek pepře, lehce rozdrcených
  • 1 velká brambora russet (asi 500 g, oloupaná a nakrájená na kostky)
  • 5 plátků slaniny, vařené a nakrájené na kousky
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • sůl , podle chuti
  • 2-4 lžíce bílého octa
  • cukr, nepovinně
  • voda, podle potřeby

Postup na fazolovou polévku na kyselo

  1. Fazole namočte přes noc a poté je přidejte do hrnce s česnekem, bobkovým listem a zrnky pepře. Přiveďte k varu a přikryjte.
  2. Mezitím oloupejte bramboru a nakrájejte ji na kostky. Kostky brambory se při vaření rozpadnou, čímž polévka ještě více zhoustne. Pokud dáváte přednost úhlednějším kostkám brambor, použijte yukon gold. Drží svůj tvar.
  3. Dále opečte slaninu… ale nedělejte ji křupavou, spíše křehkou.
  4. Brambory a slaninu přidejte do hrnce s vařícími se fazolemi. Nechte vařit, dokud se všechny ingredience nepropečou a nebudou nádherně vonět.
  5. V posledních deseti minutách smíchejte zakysanou smetanu, mléko a mouku do kaše. Přidejte do polévky a vařte 10 minut. Podle potřeby přidejte ještě 1-2 šálky vody na zředění. Podle chuti přidejte ocet a sůl.

Recept na fazolovou polévku s uzeným

Tato polévka z bílých fazolí a uzeného vepřového masa je skvělým způsobem, jak využít zbytky uzeného vepřového masa. Recept pro 6 porcí připravíte za 55 minut.

Ingredience na fazolovou polévku s uzeným

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velký pórek, nakrájený
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená (asi 1 a 1/2 šálku)
  • 1 šálek mrkve nakrájené na kolečka nebo půlměsíčky
  • 1 šálek celeru, nakrájeného na plátky
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 plechovky (400 g) fazolí Cannellini, propláchnuté a scezené
  • 1 plechovka (400 g) drcených rajčat pečených na ohni
  • 1 bobkový list
  • 3 až 4 snítky tymiánu
  • 4 šálky hovězího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 500 g zbytků uzeného masa

Postup na fazolovou polévku s uzeným

  1. Zahřejte 1 lžíci oleje v hrnci na středně mírném ohni. Přidejte pórek, cibuli, mrkev, celer a česnek se špetkou soli. Promíchejte a restujte, dokud nezměkne, asi 15 minut.
  2. Přidejte fazole, rajčata, bobkový list a čerstvý tymián. Přilijte vývar a 2 šálky vody. Promíchejte, přikryjte a přiveďte k mírnému varu. Snižte teplotu a vařte 30 minut.
  3. Přidejte vepřové maso a prohřejte. Podle chuti osolte a přidejte hodně čerstvě mletého černého pepře.
  4. Naberte polévku do misek a podávejte s mletou petrželkou nebo čerstvými tymiánovými lístky a kouskem křupavého chleba.
Fazolová polévka s uzeným se nejlépe podává s kouskem křupavého chleba.

TIP: Uzené vepřové maso prohledejte a odstraňte všechny příliš tučné kousky. Před přidáním do polévky ho mírně prohřejte a zbavte šťávy/tuku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang