Pikantní chilli

Pikantní chilli, aromatický a robustní pokrm, si získal oblibu po celém světě pro svou bohatou kombinaci koření, jemného masa a uklidňujícího půvabu. Toto dušené chilli pochází z Mexika a stalo se oblíbenou součástí mnoha kuchyní po celém světě.

V tomto článku se seznámíme s historií, přísadami, technikami vaření a variacemi tohoto kultovního pokrmu.

Historie chilli con carne

Chilli con carne, což ve španělštině znamená „chilli s masem“, má stejně jako mexický guláš kořeny v mexické kuchyni. Předpokládá se, že pochází ze severních oblastí Mexika, kde bylo hojně chilli papriček a hovězího masa.

Postupem času se rozšířilo na sever a stalo se nedílnou součástí tex-mexické kuchyně a nakonec se díky své neodolatelné chuti rozšířilo do celého světa.

Základní ingredience na pálivé chilli

  • Maso: Tradiční chilli con carne obsahuje jako hlavní bílkovinu mleté hovězí maso. Varianty však mohou obsahovat i jiné druhy masa, například hovězí nebo vepřové maso nakrájené na kostky, nebo dokonce kombinaci různých druhů masa.
  • Chilli papričky: V chilli papričkách se skrývá duše pokrmu. Běžně se používají papričky jalapeno, serrano, ancho nebo chipotle, které dodávají dušenému masu pálivost, chuť a hloubku.
  • Fazole: Fazole, zejména ledvinové, jsou častým doplňkem chilli con carne. Dodávají pokrmu texturu, krémovitost a další bílkoviny.
  • Aromatické látky: Cibule a česnek tvoří chuťový základ pokrmu a dodávají mu hloubku a komplexnost.
  • Rajčata: Čerstvá nebo konzervovaná rajčata se často používají k dodání kyselosti, sladkosti a šťavnaté struktury chilli.
  • Koření: Směs koření obvykle obsahuje kmín, papriku, oregano a chilli. Tato koření dodávají pokrmu svou výraznou chuť a vytvářejí harmonickou rovnováhu.

Základní příprava vegetariánského chilli con carne

  • Smažení: Na začátku se v hrnci osmaží cibule a česnek, dokud se nestanou voňavými a průsvitnými, čímž se vytvoří aromatický základ pokrmu.
  • Propečení masa: Přidejte maso do hrnce a vařte ho, dokud nezhnědne, a rozdělte ho na menší kousky, aby se rovnoměrně uvařilo a mělo stejnou strukturu.
  • Vaření: Po přidání chilli papriček, fazolí, rajčat, koření a dalších požadovaných ingrediencí směs na mírném ohni povařte, aby se chutě spojily. Toto pomalé vaření zintenzivní chutě a zajistí křehkost masa.
  • Úprava koření: V průběhu vaření chilli ochutnejte a upravte koření tak, abyste dosáhli požadovaného stupně pálivosti a chuti. Pro vyvážení chuti lze přidat další koření, sůl nebo dokonce sladkou chuť.
Pálivé jídlo
Chilli con carne skvěle poslouží jako základ do plněných tortil nebo burrita.

Jak servírovat pálivé chilli

Klasický způsob podávání chilli con carne nebo mexických carnitas je v samotné v misce. Naberte horké chilli do jednotlivých misek a ozdobte je například strouhaným sýrem, zakysanou smetanou, nasekanou zelenou cibulkou nebo čerstvým koriandrem. Podávejte s teplými tortillovými chipsy nebo křupavým chlebem.

Pálivé chilli můžete podávat i s nadýchanou vařenou rýží. Ta pokrmu dodá uklidňující a sytý nádech. Můžete ho také doplnit oblíbenými přílohami, které mu dodají chuť a texturu.

Na servírovací talíř položte grilované housky s hot dogy a naplňte je grilovanou nebo vařenou klobásou. Na klobásky dejte velké množství chilli con carne a ozdobte je nakrájenou cibulí, hořčicí, kečupem a sýrem. Jedná se o příjemnou variantu pro neformální setkání nebo herní večery.

Chilli con carne můžete použít jako chutnou náplň do tacos nebo burritos. Skvělou alternativou může být i dokonalý recept na ukrajinský boršč.

Pálivé chilli – recept

Chilli con carne si v kulinářském světě vydobylo místo oblíbené klasiky, která je vydatným a sytým jídlem pro nespočet lidí. Ať už si ho vychutnáte samotné, podávané s rýží nebo jako omáčku na špagety nebo náplň do tacos či burritos, tento všestranný pokrm si stále podmaňuje chutě.

Ingredience na pálivé chilli

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g italské klobásy
  • 3 plechovky dušených rajčat
  • 2 plechovky červených fazolí, propláchnutých a scezených
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 velká zelená paprika, nakrájená na kousky
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 2 jalapeňo papričky, jemně nasekané
  • 2 lžíce chilli
  • 2 lžíce bílého octa
  • 1 lžíce pikantní hnědé hořčice
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 a 1/2 lžičky pálivé pepřové omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička papriky
  • zakysaná smetana – volitelně

Postup na pálivé chilli

  1. V holandské troubě vařte hovězí maso a klobásu na středním ohni, dokud nezrůžoví, 5-7 minut, a rozbijte je na drobky.
  2. Nechte okapat.
  3. Přidejte zbývající přísady a přiveďte je k varu.
  4. Snižte teplotu a za častého míchání vařte odkryté 30 minut.
  5. V případě potřeby podávejte s dalšími jalapeňos a zakysanou smetanou.
Pikantní chilli
Pikantní chilli je perfektní souhrou šťavnatých rajčat, jemných fazolí a masa.

Vegetariánské chilli con carne

Tento vegetariánský recept na chili con carne je plný zeleniny, fazolí a aromatického koření a představuje chutnou a výživnou alternativu bez masa, kterou si může vychutnat každý.

Ingredience na vegetariánské chilli con carne

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 paprika nakrájená na kostičky
  • 2 mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 cuketa nakrájená na kostičky
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 plechovka ledvinových fazolí, scezená a propláchnutá
  • 1 plechovka černých fazolí, okapaná a propláchnutá
  • 1 šálek kukuřičných zrn (čerstvých nebo mražených)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky chilli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky oregana
  • sůl a pepř podle chuti
  • nepovinné přílohy: strouhaný sýr, zakysaná smetana, nasekaná zelená cibulka, čerstvý koriandr

Postup na vegetariánské chilli con carne

  1. V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej.
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, papriku, mrkev a cuketu.
  3. Smažte asi 5-7 minut, dokud zelenina nezačne měknout.
  4. Do hrnce přidejte na kostičky nakrájená rajčata (i se šťávou), ledvinové fazole, černé fazole, kukuřičná zrna a rajčatový protlak.
  5. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  6. Přisypte chilli, kmín, papriku, oregano, sůl a pepř. Vše promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
  7. Přiveďte chilli k varu a poté snižte teplotu na minimum.
  8. Hrnec přikryjte a za občasného míchání nechte vařit asi 30-40 minut. Chutě se tak spojí a chilli zhoustne.
  9. Chilli ochutnejte a upravte koření podle svých preferencí. V případě potřeby přidejte více chilli, kmínu nebo soli.
  10. Jakmile chilli zhoustne podle vašich představ, stáhněte ho z ohně. Vegetariánské chilli con carne podávejte horké v miskách.
  11. Podle potřeby ozdobte přílohami, jako je strouhaný sýr, zakysaná smetana, nasekaná zelená cibulka nebo čerstvý koriandr.
  12. Vegetariánské chilli con carne si můžete vychutnat samotné nebo ho podávat s rýží, quinoou, kukuřičným chlebem nebo tortillovými chipsy, a připravit si tak kompletní a syté jídlo.
Tortilly s mletým masem
Tortilly s mletým masem ozvláštníte čerstvě nasekanými bylinkami a grilovaným ananasem.

Chilli con carne – recept

Tento klasický recept na chili con carne je plný výrazných chutí a vydatných ingrediencí, takže se hodí pro hromadná setkání nebo útulná domácí jídla.

Ingredience na chilli con carne

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 kg mletého hovězího masa (libové nebo střední)
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 plechovka ledvinových fazolí, scezená a propláchnutá
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce chilli
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžička oregana
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na chilli con carne

  1. V hrnci nebo v holandské troubě rozehřejte rostlinný olej na středním ohni. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a vařte ji asi 5 minut, dokud nezměkne a nezprůsvitní.
  2. Přidejte do hrnce prolisovaný česnek a smažte další 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
  3. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte do hrnce mleté hovězí maso. Vařte ho lžící, dokud nezhnědne a není propečené.
  4. V případě potřeby slijte z hrnce přebytečný tuk. Poté přidejte na kostičky nakrájená rajčata (i se šťávou), ledvinové fazole, hovězí nebo zeleninový vývar a rajčatový protlak.
  5. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
  6. Přisypte chilli, kmín, papriku, oregano, sůl a pepř. Vše promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
  7. Chilli přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Hrnec přikryjte a za občasného míchání nechte vařit asi 1 hodinu. Chuť se tak rozvine a chilli zhoustne.
  8. Chilli ochutnejte a upravte koření podle svých preferencí. V případě potřeby přidejte více chilli, kmínu, soli nebo pepře.
  9. Jakmile je chilli uvařeno, stáhněte ho z ohně. Chilli con carne podávejte v miskách.
  10. Podle potřeby ozdobte přílohami, jako je strouhaný sýr, zakysaná smetana, nasekaná zelená cibulka nebo čerstvý koriandr.
  11. Chilli con carne si můžete vychutnat samotné nebo ho podávat s rýží, kukuřičným chlebem, tortillovými chipsy nebo salátem, aby bylo jídlo kompletní a syté.
Vegetariánské chilli con carne
Vegetariánské chilli con carne podávejte s čerstvě uvařenou rýží nebo opečeným pečivem.

Brambory s mletým masem – recept

Brambory s mletým masem jsou příjemným a sytým pokrmem, který kombinuje lahodnost brambor s pikantní chutí ochuceného mletého masa.

Ingredience na brambory s mletým masem

  • 4 velké brambory oloupané a nakrájené na kostky.
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 500 g mletého masa (hovězí, kuřecí, krůtí nebo jehněčí)
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 šálek hovězího nebo zeleninového vývaru
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu (nepovinné)

Postup na brambory s mletým masem

  1. Vložte brambory nakrájené na kostky do velkého hrnce a zalijte je vodou. Přiveďte vodu k varu a vařte brambory, dokud nejsou měkké. Brambory slijte a dejte je stranou.
  2. V samostatné velké pánvi nebo fritovacím hrnci rozehřejte rostlinný olej na střední teplotu. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a smažte, dokud cibule nezprůsvitní a česnek nezačne vonět.
  3. Do pánve přidejte mleté maso a vařte, dokud nezhnědne a není propečené. Během vaření rozbijte lžící případné hrudky masa.
  4. Mleté maso posypte paprikou, sušeným tymiánem, sušeným rozmarýnem, solí a pepřem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
  5. Do pánve nalijte hovězí nebo zeleninový vývar a promíchejte. Směs nechte několik minut vařit, dokud se chutě nespojí.
  6. Do pánve se směsí mletého masa přidejte uvařené a osušené brambory. Vše jemně promíchejte, aby se brambory obalily masem a kořením.
  7. Snižte teplotu na minimum a nechte brambory a mleté maso dusit dalších 5-10 minut, aby se chutě spojily.
  8. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření. Podle svých preferencí přidejte více soli, pepře nebo bylinek.
  9. Odstavte pánev z ohně a přendejte brambory s mletým masem na servírovací mísu. V případě potřeby posypte nasekanou čerstvou petrželkou na ozdobu.
Chilli con carne
Chilli con carne je chutné a výživné jídlo, které vás zasytí na několik hodin.

Tortilly s mletým masem – recept

Tortilly s mletým masem, známé také jako tortilly plněné masem nebo masové tacos, jsou oblíbeným a chutným pokrmem, který si můžete vychutnat jako hlavní chod nebo svačinu.

Ingredience na tortilly s mletým masem

  • 1 kg mletého masa (hovězí, kuřecí, krůtí nebo vepřové)
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 8-10 malých moučných tortill
  • nepovinné přílohy: strouhaný sýr, salát, nakrájená rajčata, zakysaná smetana, salsa, guacamole

Postup na tortilly s mletým masem

  1. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte rostlinný olej na střední teplotu. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a smažte, dokud cibule nezprůsvitní a česnek nezavoní.
  2. Do pánve přidejte mleté maso a vařte, dokud nezhnědne a není propečené. Během vaření rozbijte lžící případné hrudky masa.
  3. Mleté maso posypte chilli, kmínem, paprikou, solí a pepřem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo. Množství koření upravte podle svých chuťových preferencí.
  4. Snižte teplotu na minimum a nechte masovou směs ještě několik minut dusit, aby se chutě spojily. Občas promíchejte, aby se maso nepřichytilo.
  5. Zahřejte moučné tortilly podle návodu na obalu nebo je několik vteřin z každé strany zahřívejte na suché pánvi, dokud nezměknou a nebudou poddajné.
  6. Na každou tortillu dejte lžíci směsi mletého masa a rozprostřete ji doprostřed.
  7. Na maso přidejte požadované přílohy, například strouhaný sýr, salát, nakrájená rajčata, zakysanou smetanu, salsu nebo guacamole.
  8. Tortilly přeložte na polovinu nebo je pevně srolujte, aby se do nich vešlo maso a přílohy.
Chilli recepty
Pálivé chilli si můžete vychutnat i jako samotné jídlo, jeho chuť je komplexní a dokonalá.

Pálivé jídlo s kari

Vychutnejte si toto pikantní a aromatické veganské cizrnové kari jako syté hlavní jídlo, které je plné bílkovin a lahodného koření. Míru pálivosti si můžete upravit podle svých chuťových preferencí.

Ingredience na pálivé jídlo s kari

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 paprička jalapeňo, zbavená semínek a blan, nakrájená nadrobno
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžička kajenského pepře (upravte podle požadované úrovně pálivosti)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvý koriandr na ozdobu (nepovinné)

Postup na pálivé jídlo s kari

  1. V hrnci nebo na pánvi rozehřejte rostlinný olej na středním plamenu.
  2. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a vařte ji asi 5 minut, dokud nezměkne a nezprůsvitní.
  3. Do hrnce přidejte prolisovaný česnek, červenou papriku nakrájenou na kostičky a papriku jalapeňo. Smažte další 2-3 minuty, dokud papriky mírně nezměknou.
  4. Vmíchejte nakrájená rajčata (i se šťávou), cizrnu, kokosové mléko, zeleninový vývar a rajčatový protlak. Dobře promíchejte.
  5. Přisypte kari, kajenský pepř, mletý kmín, papriku, sůl a pepř. Vše promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
  6. Směs přiveďte k varu a nechte ji vařit asi 15-20 minut, aby se chutě spojily. Občas promíchejte.
  7. Kari ochutnejte a upravte koření podle svých preferencí. V případě potřeby přidejte více kari koření, kajenského pepře, soli nebo pepře.
  8. Jakmile je kari uvařeno, stáhněte ho z ohně. Pikantní veganské cizrnové kari podávejte horké na dušené rýži nebo s chlebem naan.
  9. V případě potřeby ozdobte čerstvým koriandrem, abyste získali větší svěžest a chuť.

TIP: Při vaření mletého masa dbejte na to, aby bylo před přidáním ostatních ingrediencí dobře opečené. Zhnědnutí masa pomáhá rozvinout bohatší chuť a dodává chilli con carne hloubku. Během vaření rozbíjejte lžící případné hrudky masa, aby bylo rovnoměrně propečené.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang