Ingredience

  • 150 g bílých fazolí
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • nové koření
  • pepř celý i mletý
  • bobkový list
  • majoránka
  • sůl
  • česnek
  • kostka Masoxu
  • 1 – 2 lžíce octa
  • 2,5 dcl smetany
  • zásmažka

Postup

Přebrané a oprané fazole nasypeme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a necháme několik hodin (nejlépe přes noc) máčet. Potom do hrnce přidáme několik kuliček nového koření a pepře, 2–3 bobkové listy, mrkev a petržel, kůži ze slaniny, uzavřeme hrnec a dáme vařit. Vaříme asi půl hodiny, pak vypneme a počkáme, až hrnec přestane syčet.

Zatím nakrájíme slaninu na drobné kostičky a rozškvaříme na pánvičce. Přidáme pokrájenou cibuli a společně se slaninou osmažíme. Hrnec otevřeme, vyndáme z polévky kuličky koření a bobkový list (vyhodíme), mrkev a petržel (pokrájíme a vrátíme do polévky) a kůži ze slaniny.

Do polévky nasypeme obsah pánvičky, vlijeme smetanu, osolíme, přidáme kostku masoxu nebo slepičího bujonu a za občasného míchání přivedeme znovu k varu a zahustíme zásmažkou (můžeme použít hotovou z krabičky). Okořeníme mletým pepřem a majoránkou, přidáme ocet a ještě chvíli vaříme.

Nakonec přidáme rozetřený česnek a dále nevaříme. Na talíři sypeme zelenou petrželkou nebo pažitkou. Polévka je velmi vydatná, s krajícem chleba je to sytá večeře.

TIP: Fazole se dají také použít do hrstkové polévky, společně s mnoha dalšími luštěninami.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang