
Ingredience
- 150 g bílých fazolí
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- nové koření
- pepř celý i mletý
- bobkový list
- majoránka
- sůl
- česnek
- kostka Masoxu
- 1 – 2 lžíce octa
- 2,5 dcl smetany
- zásmažka
Postup
Přebrané a oprané fazole nasypeme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a necháme několik hodin (nejlépe přes noc) máčet. Potom do hrnce přidáme několik kuliček nového koření a pepře, 2–3 bobkové listy, mrkev a petržel, kůži ze slaniny, uzavřeme hrnec a dáme vařit. Vaříme asi půl hodiny, pak vypneme a počkáme, až hrnec přestane syčet.
Zatím nakrájíme slaninu na drobné kostičky a rozškvaříme na pánvičce. Přidáme pokrájenou cibuli a společně se slaninou osmažíme. Hrnec otevřeme, vyndáme z polévky kuličky koření a bobkový list (vyhodíme), mrkev a petržel (pokrájíme a vrátíme do polévky) a kůži ze slaniny.
Do polévky nasypeme obsah pánvičky, vlijeme smetanu, osolíme, přidáme kostku masoxu nebo slepičího bujonu a za občasného míchání přivedeme znovu k varu a zahustíme zásmažkou (můžeme použít hotovou z krabičky). Okořeníme mletým pepřem a majoránkou, přidáme ocet a ještě chvíli vaříme.
Nakonec přidáme rozetřený česnek a dále nevaříme. Na talíři sypeme zelenou petrželkou nebo pažitkou. Polévka je velmi vydatná, s krajícem chleba je to sytá večeře.
TIP: Fazole se dají také použít do hrstkové polévky, společně s mnoha dalšími luštěninami.