Fazolová polévka je oblíbeným pokrmem v mnoha kuchyních po celém světě. Tato lahodná a výživná polévka je plná bílkovin, vlákniny a živin, které tělu dodávají energii a posilují imunitní systém. Bez ohledu na to, zda jste nadšený vegetarián, či milovník tradičních pokrmů, recept na fazolovou polévku je skvělou volbou pro každého.

Klasická fazolová polévka je skvělou volbou pro obědy i večeře. Její výživný obsah dodá tělu potřebné živiny a vlákninu, která pomáhá udržet zažívání v kondici. Díky pestrobarevným zeleninovým ingrediencím se navíc stane nejen zdravou, ale i lahodnou volbou pro celou rodinu.

Ať už se rozhodnete pro verzi klasické fazolové polévky, babiččiny fazolové polévky s uzeným masem, luxusní fazolové polévky s klobásou, výbornou fazolovou polévku z konzervy nebo přidáte další ingredience podle své chuti, tento pokrm je skvělou volbou pro váš jídelníček.

TIP: Fazole se dají také použít do hrstkové polévky, společně s mnoha dalšími luštěninami.

Klasická fazolová polévka je lahodná a výživná polévka, která je plná bílkovin, vlákniny a živin.

Recept – fazolová polévka s klobásou

Chladné počasí si žádá hřejivé pokrmy a jedním z nich je i nejlepší fazolová polévka s klobásou. Tato výživná a chutná kombinace je oblíbená pro svou sytou chuť a snadnou přípravu.

Nejlepší fazolová polévka s klobásou – ingredience

  • 1 hrnek sušených bílých fazolí
  • 2 klobásy (přibližně 200 g)
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce rajčatového protlaku nebo rajčatového pyré
  • 1 litr vývaru nebo vody
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobení

Nejlepší fazolová polévka s klobásou – postup

  1. Nejprve si připravte sušené fazole. Namočte je přes noc do vody, nebo je spařte vroucí vodou a nechte odstát alespoň hodinu. Poté je opláchněte.
  2. V hrnci si rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte dozlatova.
  3. Přidejte nasekaný česnek a krátce orestujte, dokud nezačne vonět.
  4. Přidejte nakrájené klobásy a orestujte je dozlatova.
  5. Přidejte mletou sladkou papriku a mletý kmín. Zamíchejte, aby koření uvolnilo své vůně.
  6. Přidejte nakrájené brambory a mrkev. Podlijte vývarem nebo vodou tak, aby všechny suroviny byly ponořené.
  7. Přidejte namočené fazole a vařte na středním plameni.
  8. Přidejte rajčatový protlak nebo pyré a promíchejte.
  9. Vařte polévku na mírném plameni, dokud fazole a zelenina nezměknou. To může trvat přibližně 1-2 hodiny.
  10. Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem.
  11. Hotovou polévku podávejte posypanou nasekanou čerstvou petrželkou.

Fazolová polévka z konzervy – recept

Výborná fazolová polévka z konzervy je skvělým způsobem, jak si dopřát výživný a chutný pokrm s minimálním úsilím. Konzervované fazole jsou skvělým základem pro rychlou a chutnou polévku, kterou si můžete dopřát kdykoliv.

Výborná fazolová polévka z konzervy – ingredience

  • 2 konzervy fazolí (například červené, bílé nebo černé)
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • kopr nebo petrželka na ozdobu

Výborná fazolová polévka z konzervy – postup

  1. Na středně velké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli do zlatova.
  2. Přidejte nasekaný česnek, mletý kmín a sladkou papriku. Orestujte asi 1 minutu, dokud se vonné látky neuvolní.
  3. Přidejte obsah konzervy loupaných rajčat a nechte vařit asi 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a získáte hustou omáčku.
  4. Přidejte vymyté a okapané fazole z konzervy. Promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut, aby se chutě propojily.
  5. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 15-20 minut, aby se všechny chutě spojily.
  6. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem dle své chuti.
  7. Hotovou fazolovou polévku podávejte posypanou nasekaným koprem nebo petrželkou. Můžete ji doplnit čerstvým žitným chlebem nebo krutony.
Fazolová polévka z konzervy je skvělým způsobem, jak si dopřát výživný a chutný pokrm s minimálním úsilím.

Fazolová polévka s uzeným – recept

Takto připravená fazolová polévka s uzeným masem vás zahřeje a zaručeně zaujme svou výraznou chutí. Je to pokrm, který se hodí nejen na chladné dny, ale kdykoli máte chuť na sytou a lahodnou večeři. Babiččiny recepty jsou vždy trefou do černého, a tato luxusní fazolová polévka není výjimkou.

Babiččina fazolová polévka s uzeným – ingredience

  • 250 g suchých bílých fazolí
  • 200 g uzeného masa
  • 2 cibule
  • 2 středně velké brambory
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • snítky petržele a celeru na dochucení
  • voda nebo vývar

Babiččina fazolová polévka s uzeným – postup

  1. Nejprve fazole namočte do vody a nechte je přes noc nabobtnat.
  2. Druhý den fazole propláchněte a dejte vařit ve slané vodě, dokud nezměknou. Poté je sceďte a odložte stranou.
  3. Na oleji a másle osmažte na kostky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte mletou papriku a kmín a krátce restujte, aby koření uvolnilo vůni.
  4. Přidejte na kostky nakrájené uzené maso a chvíli restujte.
  5. Přidejte nakrájenou mrkev, brambory a česnek. Smažte dalších pár minut.
  6. Přidejte uvařené fazole do hrnce spolu s vodou nebo vývarem tak, aby všechny suroviny byly ponořené.
  7. Nechte polévku vařit na mírném ohni, dokud se zelenina nesvaří do měkka.
  8. Přidejte nakrájené petrželové lístky a celerové listy. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  9. Vařte ještě pár minut, aby se uvolnily chutě bylinek.
  10. Hotovou polévku podávejte horkou, ideálně s kouskem čerstvého chleba.
Fazolová polévka s uzeným masem je natolik vydatná, že obstojí jako samostatný hlavní chod.

Fazolová polévka na mexický způsob – recept

Mexická kuchyně je bohatá na chutě, barvy a textury. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů je mexická fazolová polévka, která kombinuje výrazné koření s bohatstvím ingrediencí. Tento recept na fazolovou polévku není pouze plný chuti, ale také poskytuje dostatek živin a bude vás hřát v chladných dnech.

Mexická fazolová polévka – ingredience

  • 1 hrnek černých fazolí (nebo směs různých fazolí)
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 paprika, nasekaná
  • 1 plechovka (400 g) nasekaných rajčat
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky chilli prášku (nebo dle chuti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • koriandr a plátek citronu na ozdobu

Mexická fazolová polévka – postup

  1. Fazole namočte přes noc do vody. Ráno je opláchněte a sceďte.
  2. V hrnci zahřejte olej a osmahněte na něm cibuli, česnek a papriku, dokud nezezlátnou.
  3. Přidejte fazole, kmín, papriku a chilli prášek. Orestujte chvíli, aby se koření uvolnilo.
  4. Přidejte nasekaná rajčata spolu se šťávou z plechovky. Vařte několik minut.
  5. Přidejte zeleninový vývar a nechte polévku vařit na středním plameni asi 30-40 minut, dokud fazole nejsou měkké.
  6. Polévku můžete lehce rozmixovat tyčovým mixérem, aby získala krémovou konzistenci. Pozor, polévka nesmí být příliš hustá.
  7. Přisolte a opepřete podle chuti.
  8. Mexická fazolová polévka se podává ozdobená čerstvým nasekaným koriandrem a plátkem citronu.
Recept na fazolovou polévku je velmi různorodý, je jen na vás jaké ingredience si zvolíte.

Fazolová polévka je lahodným a výživným pokrmem, který si získá srdce milovníků domácí kuchyně. Její bohatá chuť a aromatická vůně udělají radost jak v chladných zimních dnech, tak i během letních večerů.

S jejím receptem v kapse máte v rukou skvělý nástroj, jak spojit zdravé suroviny s vynikajícím gastronomickým zážitkem.

Nechte svou kreativitu volně plynout a přizpůsobte si recept na fazolovou polévku podle svých chutí. Ať už si připravíte fazolovou polévku jako hlavní jídlo či lehký oběd, jistě si pochutnáte na plném hrnci výživy a dobré nálady.

Dopřejte si tento lahodný pokrm a nechte se unést vůní a výborným dojmem, který vám přinese každá lžička.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang