Ačkoliv guláš není typicky mexické jídlo, ujal se výraz „mexický guláš“ pro směs fazolí či jiných luštěnin, masa a rýže. Naučíme vás, jak si doma připravit ten nejlepší mexický guláš snadno a rychle.

Na světě existuje opravdu obrovská spousta gulášů. Když se řekne guláš, vybaví se nám maďarský guláš, segedínský guláš, chalupářský guláš, ale třeba také veganský guláš. Existuje ale také mexický guláš, a právě o něm bude v našem dnešním článku řeč.

Mexický guláš bývá ve většině případů pikantní, podobně jako třeba chili con carne nebo jiné pokrmy, typické pro jihoamerickou kuchyni. Pokud vám ale ostré koření nedělá dobře, nezoufejte – není nic jednoduššího, než pálivé ingredience při vaření zkrátka vynechat.

Mexicky gulas recept
Milovníci pálivých jídel mohou mexický guláš obohatit o pořádnou dávku chili.

Mexický fazolový guláš – recept

Luštěniny jsou v jihoamerické kuchyni velmi oblíbené. Vyzkoušejte si doma mexický fazolový guláš, který vám zaručeně zachutná.

Ingredience na mexický fazolový guláš

  • 1 velké sušené chilli chipotle
  • 1,2 kg hovězího steaku z hovězího masa krmeného trávou nebo hovězího masa na omáčku, přebytečný tuk odříznutý, ponechaný ve velkých kusech
  • 60 ml (1/4 šálku) extra panenského olivového oleje
  • 2 červené cibule nakrájené na plátky
  • 2 červené papriky, zbavené slupky, nakrájené na kousky
  • 2 celerové tyčinky, nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžičky kmínu
  • 2 lžičky semínek koriandru
  • 2 x 400g plechovky celých loupaných rajčat
  • 400 g plechovky černých fazolí nebo fazolí ledvin, propláchnutých a okapaných
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 tyčinka skořice
  • 2 kukuřičné klasy, grilované na dřevěném uhlí, nakrájené na plátky
  • Přírodní jogurt k podávání
  • Sušené chilli vločky, k podávání (nepovinné)

Mexický fazolový guláš – postup

  1. Předehřejte troubu na 140 °C/120 °C s ventilátorem. Vložte chilli papričku chipotle do žáruvzdorné misky. Zalijte je vroucí vodou a nechte 10 minut namočené.
  2. Mezitím okořeňte hovězí maso. Ve velké ohnivzdorné zapékací misce rozehřejte na středním plameni polovinu oleje. Hovězí maso opékejte po částech 2 minuty z každé strany nebo dozlatova. Děrovanou lžící ho přendejte do žáruvzdorné mísy.
  3. Snižte teplotu na střední. Do misky nalijte zbývající olej. Přidejte cibuli, papriku a celer. Za stálého míchání vařte 5 minut nebo do světle zlatavé barvy.
  4. Mezitím vložte kmín a koriandr do hmoždíře a tlučte je tloučkem, dokud nebudou jemně rozdrcené. Chilli papričku chipotle slijte a nahrubo nasekejte.
  5. Do misky přidejte rajčata, fazole, vývar, česnek, skořici, směs chipotle a kmínu. Vraťte hovězí maso do misky i s případnou šťávou. Přiveďte k varu. Přikryjte. Pečte 3,5 hodiny nebo dokud směs nezhoustne a hovězí maso se nerozpadne.
  6. Vidličkou rozdrobte hovězí maso na velké kousky. Guláš doplňte kukuřicí, jogurtem nebo zakysanou smetanou, snítkami koriandru a chilli vločkami, pokud je používáte. Dochuťte a podávejte.
Mexicky gulas recept
Do mexického guláše můžete přidat celou řadu ingrediencí.

Mexický guláš – recept

Pusťte do své kuchyně kousek pestrobarevného, slunného mexika s tímto dokonalým mexickým gulášem. Recept si jistě rychle osvojíte.

Mexický guláš ingredience

  • 1 lžíce oleje
  • 350 g hovězího masa na proužky
  • 1 červená cibule nakrájená na klínky
  • 31 g balení koriandru, oddělené listy a stonky
  • 95 g sklenice chilli papriček a uzené papriky
  • 400 g plechovky máslových fazolí, okapaných

Mexický guláš recept – postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej, až se rozpálí, přidejte hovězí maso a cibuli a smažte 5 minut, dokud hovězí maso nezhnědne a cibule se nezačne barvit.
  2. Stonky koriandru nakrájejte nadrobno a přidejte na pánev spolu s paprikou a chilli omáčkou chipotle. Sklenici na omáčku naplňte čerstvě převařenou vodou a přidejte do pánve spolu s dalšími 2 sklenicemi vody. Přiveďte k varu.
  3. Do dušeného masa vmíchejte máslové fazole, důkladně je osolte a opepřete a 2 minuty prohřívejte, nebo dokud nejsou fazole horké. Odstavte z ohně, vmíchejte koriandr a podávejte.

Mexický guláš s fazolemi – recept

Vyzkoušet můžete také báječný mexický guláš s fazolemi z jednoho hrnce.

Mexický guláš s fazolemi z jednoho hrnce – ingredience

  • 1 šálek sušených fazolí pinto
  • 1 šálek suchých černých fazolí
  • 1 šálek suchých fazolí garbanzo
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 2 šálky čerstvých kukuřičných zrn
  • ½ lžičky mleté skořice
  • sůl a pepř podle chuti
  • kajenský pepř podle chuti

Mexický guláš s fazolemi recept

  1. Fazole pinto, černé fazole a fazole garbanzo propláchněte a roztřiďte. Vložte je do velké mísy a zalijte vodou. Přes noc je namočte.
  2. Fazole slijte a vložte do velkého hrnce; zalijte je vodou. Přiveďte k varu a vařte 1 hodinu nebo dokud fazole nezměknou. Během vaření může být nutné přidat více vody, aby se zabránilo vysušení nebo připálení.
  3. V malém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Osmahněte cibuli a česnek, dokud cibule nezprůhlední. Vmíchejte kmín. K fazolím přidejte cibuli, česnek a drcená rajčata. Vařte 20 minut.
  4. Vmíchejte kukuřici a skořici a vařte dalších 15 minut. Před podáváním dochuťte solí, pepřem a kajenským pepřem podle chuti.
Mexicky gulas recept
V mexickém guláši nesmí chybět křupavá kukuřice.

Pravý mexický guláš z pomalého hrnce – recept

Vyzkoušejte pravý mexický guláš. Tento recept vyžaduje asi 20 minut přípravných prací, ale většinu z nich můžete udělat už večer předem, například nakrájet cibuli a česnek.

Pak už stačí jen nechat kouzlo působit a v době večeře si budete moci zahřát vnitřnosti něčím neuvěřitelně chutným.

Pravý mexický guláš – ingredience

  • 6 sušených červených chilli papriček
  • 1 kg pečeného roštěnce
  • 1 střední bílá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje na vaření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička tymiánu (sušeného)
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce oregana (sušeného)
  • 6 až 8 limetek
  • nakrájená cibule, nasekaný koriandr a teplé tortilly jako příloha

Pravý mexický guláš v pomalém hrnci – postup

  1. Připravte si červené chilli papričky tak, že jim odříznete vršky a odstraníte stopku. Poté chilli rozřízněte po straně. Většina semínek se hned vyklepne. Prsty nebo lžící seškrábněte další semínka a stáhněte případné zaschlé žilky.
  2. Chili papričky vložte do mísy a zalijte je horkou vodou. Podle toho, jak jsou silné, je třeba je namočit na 20 až 30 minut. Pokud by příliš plavaly, občas je pomocí lžíce zatlačte pod vodu.
  3. Po namočení budou mít chilli papričky ve vodě nahnědlou barvu jako velmi zředěná káva. V závislosti na druhu chilli může být hořká nebo v ní může být chuť chilli, která může být podobná chuti zředěné kávy.
  4. Pokud je voda hořká, vyhoďte ji. Pokud má voda dobrou chuť, můžete ji použít spolu s hovězím vývarem, abyste získali další chuť. Nakrájejte chilli papričky na jemné kousky. Pokud chcete, použijte kuchyňský robot nebo mixér.
  5. Hovězí maso nakrájejte na centimetrové kousky. Nám se to zdá jednodušší, pokud je maso částečně zmražené, nebo to můžete nechat udělat svého řezníka.
  6. Oloupejte cibuli a zbavte ji papírové slupky. Nakrájejte ji na jemné kostičky
  7. Česnek oloupejte a rozdrťte nebo nasekejte najemno.
  8. Do velké pánve přidejte olej a začněte cibuli asi minutu restovat, aby změkla. Zesilte plamen a přidejte do hrnce hovězí maso a často ho otáčejte, dokud nebude celé hovězí maso propečené a nezačne být na okrajích trochu křupavé.
  9. Přidejte česnek a pokračujte v restování směsi další minutu. Uvařenou hovězí směs přendejte do pomalého hrnce a přidejte hovězí vývar.
  10. Přidejte červené chilli papričky, bobkové listy, tymián, kmín a oregano. Začněte s 1/2 lžičky soli a v případě potřeby přidejte později. Zapněte pomalý hrnec na nízký výkon a nechte vařit asi 6 hodin.
  11. Guláš ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo přidejte další koření. Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je.
  12. Dušené maso podávejte s čerstvou nakrájenou cibulí, nasekaným čerstvým koriandrem a hromádkou horkých tortill. Každou misku podávejte s klínkem limetky. Dobrou chuť!

Mexický guláš s rýží – recept

Lámete si hlavu s tím, co se zbylou rýží? Přidejte ji do tohoto skvělého mexického guláše.

Mexický guláš s rýží ingredience

  • 800 g hovězího masa
  • 300 g cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 a 1/2 lžíce rajčatového protlaku
  • Olivový olej
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • Sůl
  • Mletá paprika
  • 300 g dlouhozrnné rýže

Mexický guláš s rýží recept – postup

  1. Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na úzké klínky. Papriky opláchněte, rozkrojte napůl, odstraňte stopky, semínka a jádřince a nakrájejte na kousky velikosti sousta.
  2. Chilli papričku opláchněte, rozkrojte napůl, odstraňte stopku a semínka a nakrájejte nadrobno.
  3. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a maso opečte ze všech stran dohněda. Vyjměte ho z pánve a dejte stranou. Přidejte cibuli a chilli papričku a restujte je do změknutí.
  4. Přidejte rajčatový protlak a krátce povařte, poté podlijte vínem. Vraťte maso na pánev, přidejte vývar, osolte a opepřete a na mírném ohni vařte asi 1 hodinu.
  5. Přidejte papriky a vařte dalších 30 minut, dokud nezměknou.
  6. Uvařte rýži a 600 ml (přibližně 2 a 1/2 šálku) vroucí osolené vody, dokud není al dente.
  7. Hovězí guláš s rýží podávejte na nahřátých talířích.
Mexicky gulas recept
Mexický guláš můžete servírovat třeba s mletým masem.

Mexický guláš s hráškem – recept

Fazole a kukuřice vám ve vašem mexickém guláši nestačí? Co takhle vyzkoušet báječný mexický guláš s hráškem?

Mexický guláš s hráškem – ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 2 řapíky celeru, nakrájené
  • 500 g hovězího masa, nakrájeného na kousky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 šálky vody
  • 1 lžíce sladké papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 plechovky hrášku
  • 1/4 šálku čerstvého kopru

Mexický guláš s hráškem – postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a celer a vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
  2. Přidejte hovězí maso a vařte dalších 5 minut, dokud hovězí maso nebude zvenku růžové. V misce smíchejte rajčatový protlak s vodou a přidejte do pánve.
  3. Dochuťte paprikou, solí, pepřem a přivedeďte k varu. Za občasného míchání vařte 30 minut nebo dokud hovězí maso nezměkne. Vmíchejte hrášek a vařte dalších 15 minut. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
  4. Vmíchejte kopr a nechte si asi 1 polévkovou lžíci na ozdobu. Ozdobte zbylým koprem a podávejte.

Mexický guláš – recept

Chcete ochutnat mexický guláš? Originál si zaručeně okamžitě zamilujete. Jak na něj?

Mexický guláš originál – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 kg hovězího dušeného masa
  • 2 střední cibule nakrájené nahrubo
  • 2 stroužky česneku mletého
  • 1 plechovka rajčat se zelenou paprikou
  • 1 šálek rajčatové salsy
  • 1 a ½ šálku salsa verde
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 1 a ½ kg oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
  • Tortilly a limetkové klínky k podávání

Mexický guláš originál – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni.
  2. Přidejte dušené hovězí maso, cibuli a česnek. Za častého míchání restujte, dokud maso nezhnědne a cibule nezprůhlední.
  3. Přidejte ostatní přísady kromě brambor. Dobře promíchejte.
  4. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
  5. Pevně přikryjte a vařte na mírném ohni 1 a 1/2 hodiny nebo dokud maso nezměkne.
  6. Vmíchejte brambory.
  7. Pokračujte ve vaření dalších 30 minut nebo dokud nejsou brambory uvařené.
  8. Podávejte s teplými tortillami a limetkovými klínky.

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang