Segedínský guláš – recept na nejlepší segedínský guláš, jaké maso zvolit a jak uvařit

Hlavní jídla

Čas od času přijde chvíle na pořádný guláš. Za ten segedínský mohou být Češi vděční Maďarům, kteří by však segedín gulášem nikdy nenazvali. Neobsahuje totiž hovězí maso a přidávají se do něj mléčné výrobky. Ať už jde o guláš nebo ne, za přípravu určitě stojí a zákonitě si na něm pochutná celá rodina. Jak zní recept na šťavnatý segedínský guláš?

Připravit tradiční segedínský guláš není žádná věda, ačkoliv se jedná o trochu pokročilejší recept. Segedínský guláš však za trochu toho úsilí rozhodně stojí. Ohromí totiž každého, kdo ho ochutná. A proto se vyplatí vědět, jak segedínský guláš uvařit podle tradiční receptury.

Pravý segedínský guláš – původ

Segedínský guláš patří mezi nejznámější guláše a v Česku a střední Evropě je velmi populární. Tradiční segedínský guláš má původ v Maďarsku, stejně jako jednoduchý recept na lečo. Název byl pravděpodobně odvozen od maďarského „Székely gulyás“.

Pravý maďarský segedínský guláš znají tamější obyvatelé pod názvem Székelygulyás. Původ má nejspíš v oblasti Székelyföld, ke kterému se v Česku často referuje jako k Sedmihradsku. Nyní tato oblast spadá pod Rumunsko, dříve však patřila k Velkému Maďarsku.

A právě tamější obyvatelé, etnická skupina Sikulů, používali k přípravě pokrmů suroviny, jako jsou brambory, kukuřice a zelí. Není tak divu, že zde vznikla největší zelná pochoutka – pravý segedínský guláš.

Segedínský guláš se nejčastěji podává s houskovým knedlíkem, lze však připravit také s karlovarským.

TIP: Kdo nedá dopustit na polévku před hlavním jídlem, může si vybrat některý z receptů na ty nejlepší polévky. Co třeba špenátová polévka, tomatová polévka s červenou čočkou nebo výtečná zeleninová polévka.

Tradiční segedínský guláš

Zajímavé je, že maďarská kuchyně segedín mezi guláše vůbec neřadí. Nefalšovaný guláš z pohledu Maďarů je připravován zásadně z hovězího masa. Zároveň by se do něj neměly přidávat mléčné výrobky, segedín přitom obsahuje zakysanou smetanu. Maďaři nejčastěji kombinují segedínský guláš s chlebem, nikoliv s houskovým knedlíkem, jak je zvykem v Česku.

Pravý maďarský segedínský guláš je připravován z dušeného vepřového masa. Používá se rovněž mletá paprika, ve většina receptech na segedín se používá sladká, pro fanoušky pikantních jídel se však nabízí použít pálivou papriku a udělat segedínský guláš pořádně ostrý.

Nesmí samozřejmě chybět ani kysané zelí, nejlépe domácí. V neposlední řadě je to kysaná smetana, která by však neměla být ničím zahuštěna.

TIP: Raději něco sladkého? Co třeba vyzkoušet hrníčkové palačinky nebo jednoduché lívance bez droždí.

Jaké maso na segedínský guláš?

Cesta k nejlepšímu segedínskému guláši začíná u rozhodnutí, jaké maso zvolit. Zpravidla se připravuje segedínský vepřový guláš a ani tento recept tuto zažitou tradici neporuší. Vepřové maso je v Maďarsku velmi oblíbené, proto právě tam vznikl segedín.

Důležitou otázkou je, jaké maso na segedínský guláš zvolit. Není příliš vhodné vybírat libové vepřové maso, jako je panenka, kýta nebo pečeně. Tyto varianty vepřového masa se do segedínu nehodí, jelikož jsou velmi málo prorostlé a guláš by pak postrádal svou typickou šťavnatost.

Co tedy na vepřový segedínský guláš koupit za maso? Všeobecně se doporučuje sáhnout po vepřové pleci, která má své místo také v receptu na katův šleh, nebo ramínku, právě ty se v receptu na segedínský guláš používají úplně nejčastěji.

Důležité je použít kvalitní vepřové maso.

Ti, kteří si rádi pochutnávají na tučném mase, mohou zvolit také bůček či krkovici. Tyto druhy masa se hodí mimo jiné i do receptu na vepřo knedlo zelo, protože se při pečení na rozdíl od libových kousků nevysuší.

Zdravý segedínský guláš

Zdravý segedínský guláš, případně jeho fitness varianta, se může připravovat z kuřecího masa. Tato varianta by mohla uspokojit ty, kteří zjišťují, jak nejrychleji zhubnout. Kuřecí maso je totiž o něco dietnější. Určitě však segedín nemůžeme zařadit do receptů Keto diety. Otázkou však je, zda se dá segedín bez vepřového vůbec nazývat segedínem. Maďaři by nejspíš byli proti.

Co se týče nutričních hodnot vepřového segedínského guláše, podle aplikace na počítání kalorií jsou hodnoty na 100 g guláše následující:

Energetická hodnota (100 g)108 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy6 g
Tuky 3 g
Vláknina1 g

Je však třeba počítat ještě s nutričními hodnotami houskového knedlíku, který se neřadí mezi nejzdravější přílohy.

Segedínský guláš – recept

Recepty na segedínský guláš se různí, někteří do něj přidávají slaninu, jiní ho zase dělají pikantnější. Základ vepřového masa a kysaného zelí zůstává však zachován v každém případě. Hotový bude guláš asi do hodiny a půl, jde tak o dobrý tip, když člověk neví co na večeři.

Jak tedy zní klasický recept na segedínský guláš?

Suroviny – 4 porce

Přichystáme si následující suroviny:

  • 600 – 800 g vepřového masa (plec)
  • 250 g zakysané smetany
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky mleté papriky (sladké)
  • sůl
  • houskový knedlík

Samozřejmě lze recept upravit podle výše uvedených variant. Výborný je segedín třeba se slaninou, která se předem opeče na sádle. Chceme-li zdravý segedínský guláš, můžeme zaměnit vepřové maso za kuřecí.

Tak suroviny jsou nakoupené, jak uvařit segedínský guláš?

Jak uvařit segedínský guláš – recept

Začneme tím, že si připravíme vepřovou plec. Maso omyjeme a nakrájíme na 2cm kousky, osolíme. Pokračujeme cibulí, kterou očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo na střední teplotě a do rozpuštěného přidáme pokrájenou cibulku. Lze použít také papiňák, pokud chceme mít hotovo rychleji. Na tuku cibulku podusíme asi dvě minuty.

Poté přidáme do hrnce nakrájené maso, v té chvíli také zvýšíme na nejvyšší plamen. Maso osmahneme dozlatova. Přidáme kmín a mletou papriku, kterou necháme rozpustit v tuku. Okořeněné maso zalijeme asi 1/2 litrem horké vody a dusíme do měkka. Je třeba počítat s tím, že dušení bude trvat zhruba 1 hodinu.

Mezitím si propláchneme zelí, aby nebylo příliš kyselé. Můžeme ho taky pokrájet dle potřeby. Takto připravené zelí vložíme do hrnce k masu a necháme dále dusit, ještě zhruba 15 minut.

Hotový je guláš tehdy, kdy zelí změkne. V ten moment můžeme vlít také kysanou smetanu. Pořádně vše promícháme, avšak již dále nevaříme.

Podáváme s houskovým knedlíkem, jak je zvykem.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang