Domácí lečo – recept na nejlepší lečo, jak se vaří lečo?

Hlavní jídla

Receptů na jednoduchá a rychlá jídla není nikdy dost. Někdy se člověku prostě nechce vyvářet a když je po ruce pár surovin, je snadné vykouzlit chutný pokrm, který spolehlivě zasytí. Domácí lečo patří mezi nenáročné recepty, které překvapivě dobře chutnají. Jak se dělá lečo? A jak na lečo s klobásou?

Lečo je typickým pokrmem pro středoevropskou kuchyni. Svůj původ má v Maďarsku, postupně však recept na lečo zlidověl také na Slovensku, v Polsku i v České republice. Podobná jídla se však objevují i v jiných částech světa, například italská peperonata nebo turecký menemen, mají k středoevropskému pokrmu velmi blízko.

Lečo se v těchto státech stalo oblíbeným letním jídlem, na které mnozí strávníci nedají dopustit. Jde tak o rychlý tip na to, co uvařit v parných dnech.

Domácí lečo – jak udělat lečo

Nejlepší domácí lečo vzniká z čerstvé zeleniny a kvalitních, nejlépe domácích, vajec. Použít lze také zavařovanou zeleninu, to už celá směs získá trochu jinou chuť, od klasického leča z čerstvých surovin poněkud vzdálenou.

Kdo má zahrádku, může si lečo dokonce připravit z vlastní zeleniny. Potřeba jsou pouze papriky, rajčata a cibule. Stačí už jen dokoupit vajíčka. Připravit si lze různé varianty leča, základ však zůstává stejný. Přidat je možné tuk, víno, salám nebo klobásu. Pro pravé maďarské lečo je navíc příznačná velmi ostře kořeněná, pikantní chuť, které docílí pálivá mletá paprika.

Pro nejlepší lečo je potřeba použít čerstvou a kvalitní zeleninu.

Jak lečo uvařit? Příprava leča není vůbec náročná, jde o rychlé jídlo, který zvládne i člověk, který za plotnou nikdy nestál. Stačí jen nakrájet zeleninu a na pánvi z ní vytvořit homogenní směs. Přidá se sůl, pepř a mletá paprika, případně pálivá, aby jídlo získalo původní maďarský říz.

K leču lze jako přílohu přidat vařené brambory, k tomu je potřeba vědět, jak dlouho vařit brambory, aby nebyly rozvařené. Výborné je také prostě s krajícem chleba, který lze jen tak přikusovat. Lečo je také součástí receptu na katův šleh.

Lečo – recept (vegetariánský)

Jak už bylo v článku několikrát zmíněno, lečo je na přípravu opravdu snadné, proto ani recept není nijak obsáhlý. Bez použití uzeniny je recept vhodný také pro vegeteriány. Jak se dělá lečo?

TIP: Kdo má rád jednoduché recepty, jistě ocení také rychlý rajčatový salát s cibulí. Lze ho dochutit majonézou, hermelínem, vejcem nebo jen cibulí.

Lečo – ingredience

Na přípravu 5 porcí toho nejchutnějšího leča jsou zapotřebí tyto suroviny:

  • 6 ks paprik
  • 3 ks cibule
  • 5 ks rajčat
  • 5 ks vajec
  • sůl a pepř
  • sladká paprika
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Nejlepší je použít papriku červenou nebo bílou. Můžeme přidat také chléb a petrželku na ozdobu.

Lečo – postup přípravy

Jak uvařit lečo? Začneme cibulí. Očistíme ji, nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na oleji v pánvi. Ideální je použít hlubokou pánev, aby se tam výsledná směs vměstnala. K cibuli přidáme po chvíli sladkou papriku, podle chuti můžeme použít také česnek.

Přidáme na nudličky pokrájené papriky, po třech minutách, když papriky povolí, přidáme také na malé kousky nakrájená rajčata. Osolíme a opepříme. Můžeme také podlít vodou, pokud je potřeba (zelenina sama pustí dost šťávy, tak pozor, aby lečo nebylo příliš vodové). A společně necháme zeleninu dusit, asi 20 minut.

Když vše změklé, je hotovo. Mezitím, co se zelenina vaří, rozšleháme v misce vidličkou a přidáme na pánev, aby se lečo zahustilo. Chceme-li z vajec spíše krémovou omáčku, je nutné vejce pořádně vmíchat do zeleniny na mírnější plamen. Pro větší kousky vajec zase naopak mícháme méně a při vyšším plamenu.

Připravíme si zeleninu a koření dle chuti – mletou papriku nebo chilli.

Recept – lečo s klobásou

Na lečo s klobásou či salámem si navíc připravíme vybranou uzeninu. Pokud přidáváme salám, nakrájíme ho na kostičky a přidáme do směsi ještě před vejci.

Klobásu si připravíme stranou. Můžeme zvolit normální nebo pikantní typ. Opečeme ji na trošce oleje a do leča přidáme až na závěr.

Před přidáním vajec a uzeniny, lze lečo také zavařit do sklenic na zimní měsíce. Polotovar vložíme do vymytých a vypařených zavařovaček, lečo do nich nalijeme ještě vařící.

Lečo vegan – jak udělat lečo?

Podobně jako spoustu dalších jídel, také lečo lze připravit na veganský způsob. Bezvaječné vegan lečo chutná stejně dobře, jako to s vejci. Existuje několik způsobů, jak vejce v leču elegantně nahradit. Tady jsou dva základní:

  1. Do směsi přidáme uzené tofu. Půlku nakrájíme na kousíčky na místo uzeniny, druhou půlku nastrouháme a použijeme na zahuštění místo vajec. Promícháme, případně podlijeme vodou.
  2. ve studené vodě rozmícháme za 1 vejce dvě lžíce luštěninové mouky, tím lečo zahustíme.

Další skvělé veganské recepty nabízí portál Vegan.cz.

Zajímavé je, že původní maďarské lečo vejce vůbec neobsahuje. Základem je však vedle kvalitní zeleniny také maďarská klobása a mletá paprika.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang