svickova-4787472

Svíčková je českou klasikou. Tento recept je od pana Václava Friče (restaurace Na Pekárně v Čakovičkách).

  • přidává jablka pro zjemnění chuti
  • karamelizuje cukr pro lepší barvu
  • dělá maso společně s omáčkou
  • před mixováním odebírá část zeleniny, opět kvůli chuti
  • nakonec zahušťuje moukou
  • podává ji s karlovarským knedlíkem

Omáčka a maso

Suroviny:

  • 1 až 1,5 kg srnčí kýty
  • 1,5 litru zvěřinového nebo hovězího vývaru
  • 100 g špeku nebo slaniny
  • 4 lžíce vepřového sádla
  • 250 g másla
  • 0,5 kg mrkve
  • 0,5 kg celeru
  • 0,2 kg petržele
  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 dcl bílého vína (ne moc sladkého)
  • 100 g cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 1 dcl octa
  • 0,2 kg petržele
  • 0,5 litru čerstvé smetany
  • 1 až 2 citrony
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl, pepř

Postup:

Budete potřebovat masový vývar, jestli ho nemáte, tak začněte s ním (voda, kořenová zelenina, cibule, maso s kostí – hovězí žebra).

Pak už přichází řada na maso. Dá se to samozřejmě i z hovězí svíčkové, i z falešné svíčkové (to už bude trochu tvrdší).

  • Maso je potřeba prošpikovat – ze slaniny nakrájíme proužky, do masa uděláme zářezy a špek do nich zastrčíme. Špek klouže a je měkký, takže ideálně ho nechte co nejdéle v ledničce (v nejhorším případě, kdyby to fakt nešlo, dá se dát na chviličku do mrazáku, to pak vjede do masa jedna radost).
  • Prošpikované maso pak svážeme provázkem, aby se nerozpadalo a dobře krájelo, osolíme, opepříme.
  • Na rozpáleném sádle ho pak ze všech stran opečeme.
  • Maso pak necháme stranou, tuk z pánve je dobré přidat do omáčky.
  • V hrnci na másle orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu, potom přidáme a orestujeme ještě cibuli a přidáme nakrájené jablko a divoké koření (v látkovém pytlíku, abychom ho pak nemuseli složitě lovit).
  • Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
  • Potom přidíme horčici a ocet, ten necháme odvařit.
  • Přidáme bílé víno.
  • Do omáčky vložíme maso, zalijeme vývarem a vaříme doměkka, přibližně hodinu.
  • Uvařené maso a pytlík s kořením vyndáme, odebereme taky asi půlku zeleniny.
  • Zaprášíme moukou a necháme ještě chvíli vařit.
  • Přidáme máslo a smetanu, rozmixujeme a dochutíme (citron, sůl, pepř).

Karlovarský knedlík

Suroviny:

  • 15 rohlíků
  • 4 vejce
  • 3 dcl mléka
  • 100 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • svazek velkolisté petržele
  • sůl, pepř

Postup:

  • Housku, rohlík nebo bílý toustový chleba nakrájíme a pokud nejsou z předchozího dne, trochu pečivo usušte v troubě, jinak se moc rozmáčí.
  • Housku osolíme, z bílků našleháme sníh a společně s žloutky, mlékem, máslem (nechat změknout), moukou a nasekanou petrželkou přidáme, těsto promícháme.
  • Karlovarský knedlík se standardně balí do mokré utěrky (a svazuje), aby se v hrnci nerozpadl.
  • Druhá varianta jsou hrnečkové knedlíky – těsto se namáčkne do máslem vymazaných hrnků, ne úplně po okraj a dá se v hrníčkách do vroucí vody (ponořené asi tak do půlky).
  • Vaříme cca 25 minut.

Brusinky

Suroviny:

  • 150 g čerstvých brusinek
  • 2 dcl portského vína ruby
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla

Postup:

  • V hrnci necháme zkaramelizovat cukr
  • Přidáme portské víno, zamícháme, trochu přisolíme
  • Přidáme tymián, necháme svařit až to trochu zhoustne
  • Nakonec přidáme máslo

Svíčková je dobrá hned, ale ještě lepší je druhý den.

A čím výjimečný kulinářský okamžik doplnit? Tady recept, který založeně potěší chuťové buňky, jedná se o recept na domácí zvěřinovou paštiku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang