Svíčková omáčka

Kdo by neznal svíčkovou omáčku s knedlíky. Svíčková patří mezi klasické a vyhlášené omáčky české kuchyně. Základem pro omáčku je silný hovězí vývar, doplněný o předem marinovanou a upečenou zeleninu spolu s prošpikovaným hovězím masem nějakou výtečnou uzeninou.

Svíčková je také navíc i smetanovou omáčkou, poněvadž po rozmixování upečené kořenové zeleniny ve vývaru se doplňuje smetanou a obvykle mývá sladko-kyselou chuť.

Mimo hovězí maso je také možné se setkat s variantou s králičím masem či s vepřovou panenkou. Jako příloha se podávají obvykle houskové knedlíky, avšak mohou být i karlovarské či špekové a omáčka je poté ještě doplněna o brusinky, plátek citronu a šlehačku.

Další kategorie

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang