Svíčková je nejjemnější a nejdražší kousek hovězího. V tuzemsku se tradičně podává se smetanovou omáčkou, houskovým knedlíkem a brusinkami.

Existuje celá řada receptů a téměř každá česká rodina má svůj vlastní způsob, jak připravit svíčkovou. Svíčková je delikatesa, kterou alespoň jednou ochutná snad úplně každý.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí svíčkové, loupané plece, falešné svíčkové nebo válečku
  • 250 g oloupané mrkve
  • 200 g oloupaného celeru
  • 200 g oloupané petržele
  • 300 g oloupané cibule
  • 100 g špeku
  • 60 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 250 ml smetany, min. 31%
  • 1 citron
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • hladká mouka
  • hovězí vývar
  • 6 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • mletý pepř
  • olej

Postup:

Rozehřát olej ve středněvelkém hrnci, přidat osolenou a prošpikovanou hovězí svíčkovou, zprudka opéct ze všech stran a dáme stranou.

V hrnci nechat rozškvařit slaninu, přidat máslo, nakrájenou zeleninu a cibuli, zasypat cukrem a nechat lehce zkaramelizovat.

Přidat hořčici, zamíchat,podlít vínem a citronovou šťávou a nechat provařit 2 minuty. Do hotového základu zpět vložit opečenou svíčkovou, přidat koření, podlít vývarem a dusit do měkka minimálně 20 minut. Během dušení maso obracet, přelévat šťávou a podlévat vývarem.

Vyjmout svíčkovou, šťávu svařit na poloviční množství a zahustit moukou rozmíchanou ve smetaně. Za stálého míchání provaříme 10 minut, dochutit a scedit.

Plátky masa s jemnou omáčkou se podávají s houskovými knedlíky a brusinkovou omáčkou.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang