Nic nepotěší tak, jako dobrý guláš z vepřového masa. Varianta s vepřovým masem výrazně zkrátí přípravu. Na rozdíl od hovězího je vepřové maso krásně měkké mnohem dříve. Jaký je nejlepší recept na poctivý a dobrý vepřový guláš? Jaké maso se nejvíce hodí na vepřový guláš?

Příprava vepřového guláše je velmi podobná receptu na hovězí guláš. Zásadní je zvládnout technologii, nic neuspěchat, a také správně vybrat maso a koření. Nejlepší recept na vepřový guláš je z vepřového plecka.

Vepřový guláš recept lze nejrůzněji zpestřit. Připravit vepřový guláš s houbami nebo pikantní vepřový guláš. V tuzemsku je také velmi oblíbený vepřový segedínský guláš s kysaným zelím.

TIP: Pro milovníky bezmasých jídel stojí za vyzkoušení hlívový guláš nejen pro chalupáře, guláš s červenou řepou nebo červený fazolový guláš.

Nejlepší vepřový guláš je se slaninou

Pro přípravu dobrého vepřového guláše se hodí použít tuk vyškvařený z kvalitní slaniny. Vyškvařená slanina se navíc dá přimíchat do rodícího se guláše. Chuť vepřového guláše pak bude ještě lepší.

Dobrá slanina je nejlepší základ vepřového guláše.

Aby se ze slaniny získalo co nejvíce tuku, je dobré použít trik se studenou vodou. Nakrájenou slaninu v kastrolu podlít trochou studené vody a pomalu zahřívat. Voda se nakonec zcela odpaří ve chvíli, kdy slanina bude mít dost tuku aby se škvařila krásně do zlatova.

Opékání masa pro dobrý vepřový guláš

Správnou barvu a chuť vepřového guláše zajistí právě opékání masa. Maso lze klidně nakrájet na 3 – 4 cm velké kostky, zásadní však je, opéct je ze všech stran krásně do zlatova. Tím vznikne ideální základ barvy i chuti.

Na vepřový guláš se nejlépe hodí vepřové plecko nakrájené na 3 – 4 cm velké kousky.

Kousky masa musí být na rozpáleném tuku jen v jedné vrstvě. Není třeba neustále míchat, stačí jen obrátit, když už je jedna strana dostatačně opečená. Správně propečené maso se nepřichytává ke dnu hrnce, naopak se samo snadno odlepí.

Kolik masa, tolik cibule

Základní pravidlo pro přípravu nejlepšího vepřového guláše je poměr cibule a masa. Platí, že kolik je masa, tolik je potřeba i cibule. Pokud se vepřový guláš připravuje z jednoho kila masa, je tedy třeba použít i jeden kilogram cibule.

S cibulí je dobré nešetřit, dokáže vepřový guláš výborně zahustit.

Při smažení cibule je dobré nešetřit tukem, více cibule potřebuje více tuku. Zkušení kuchaři cibuli při smažení lehce osolí, aby lépe zlátla.

Pozor na papriku

S mletou paprikou je třeba zacházet opatrně, aby nezhořkla. Nesmí se přidávat k masu příliš brzy. Přidává se, až když je opečeno vše, co je třeba. Tedy maso, cibule i slanina.

Každé koření je dobré lehce opražit na oleji, u papriky je však třeba opatrnost. Snadno se spálí.

Mletou papriku stačí přidat do opékané směsi, rozmíchat v tuku, aby se ztratila prášková konzistence, a pak podlít. Při tomto postupu se mletá paprika ve vepřovém guláši jistě nespálí.

Guláš z vepřového masa je dobré neuspěchat

Hlavní je přípravu vepřového guláše neuspěchat. Po přidání papriky je dobré podlít vodou nebo ještě lépe vývarem a nechat pod pokličkou pomalu probublávat.

Maso ve vepřovém guláši musí být krásně měkké. Proto je vhodné vaření neuspěchat.

Pokud po hodině dušení maso není krásně měkké, stačí počkat ještě 20 – 30 minut a nejlepší vepřový guláš je na světě. Při delším dušení se navíc krásně rozvaří cibule, která vepřový guláš přirozeně zahustí.

Pikantní vepřový guláš

Pro milovníky pikantních chutí se hodí připravit pikantní vepřový guláš. Stačí jednoduše použít pálivou mletou papriku namísto sladké či lahůdkové.

Příznivci pikantních chutí mohou vepřový guláš doladit oblíbenými chilli papričkami.

Má-li být vepřový guláš opravdu hodně pikantní, je třeba přihodit několik chilli papriček. Množství a druh záleží na chuti kuchaře a strávníků.

Recept na nejlepší vepřový guláš

Připravit dobrý vepřový guláš není nic složitého. Guláš z vepřového masa je také poměrně nenáročný na ingredience.

Ingredience:

  • 1 kg vepřového plecka
  • 1 kg cibule
  • slanina a sádlo dle potřeby
  • 20 g mleté sladké papriky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • vepřový vývar
  • sůl
  • mletý pepř
  • kmín
  • majoránka
  • česnek
  • může být starší chleba na zahuštění veřového guláše

Postup:

Vyškvařit dobrou slaninu na sádlo a kousky vybrat a nechat stranou, přidat pokrájené maso, jemně osolit a opéct do zlatova. Vybrat maso z hrnce a nechat stranou.

Cibuli pokrájet na drobné kousky a osmažit na sádle do fáze, kdy začíná „šustět“. Cibule nesmí být bledá, ani připálená, takže je třeba pilně míchat a neodcházet od sporáku.

Na cibuli nasypat opečené maso a vyškvařenou slaninu a promíchat. Za stálého míchání přidat pepř a kmín. Dobře zamíchat, snížit teplotu, přikrýt poklicí a nechat chvilku dusit. Sundat poklici, zvýšit teplotu a za stálého míchání odpařit gulášový základ na tuk.

Je žádoucí, aby se základ mírně přichytával ke dnu, přichycenou vrstvu je třeba stále oddělovat vařečkou. Tím základ dostane hnědou barvu. Do základu vysmaženého na tuk přidat mletou papriku, česnek a rajský protlak, které by se jinak při restování přepalovaly.

Zamíchat a zalít horkou vodou nebo vývarem, avšak jen tak, aby bylo maso vodou zakryto. Přivést k varu, přikrýt poklicí, snížit teplotu, aby var jen tak zvaně „táhnul“. Zvolna dusit do změknutí masa. Stačí jen co půl hodinu maso zkontrolovat a doplňovat trochou vřelé vody nebo vývarem, aby se nezastavil var. Vepřový guláš lze zahustit trochou staršího chleba.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang