jatrovy-gulas

Játra jsou často opomíjenou surovinou při přípravě pokrmů. V játrech se v hojné míře nachází mnoho důležitých živin, včetně vitaminů A, B, C a D, a také minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík a sůl. V játrech se nachází také užitečné tuky. Díky těmto vlastnostem jsou játra skvělou alternativou masa, nicméně se nedoporučuje jíst orgánové maso častěji než jednou za týden či dva.

Játra jsou také cenově velmi dostupná. Bohužel chuť a struktura jater může být při nesprávné přípravě velmi výrazná (a to ne v dobrém slova smyslu), což tomuto orgánu propůjčuje špatnou pověst a odrazuje mnoho kuchařů od experimentování s ním v kuchyni. Z jater si přitom můžete připravit skvělý guláš. Pokud nemáte dostatek času na dlouhou přípravu guláše z vepřového plecka, můžete bez obav sáhnout po játrech.

Následující recepty (játrový guláš z různých druhů jater, játrová omáčka s rýží, omáčka z vepřových jater) vám však poskytnou snadno proveditelné pokyny, ingredience a návody, jak játra proměnit v chutné a výživné jídlo. Ke guláši můžete servírovat například polentové knedlíky.

Tipy na přípravu jater

  • Játra nepřevařujte. Když se vaří příliš dlouho, mohou být suchá a žvýkavá.
  • Pokud chcete mít játra křehčí, namočte je před vařením na 30 minut do mléka.
  • Z jater odstraňte všechny blány.
  • Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě až 5 dní v lednici.
  • Snažte se sehnat čerstvá hovězí játra. Najdete je v obchodech v chladicím ostrůvku nebo se zeptejte místního řezníka.
  • Čerstvá játra jsou stejně jako čerstvé maso při vaření vždy lepší a šťavnatější.

Vyzkoušejte také recept na tresčí játra!

Recept na rychlý játrový guláš z vepřových jater

Dušená ve středně velkých plátcích s omáčkou a hodí se k jakékoli příloze: od zeleniny, těstovin, rýže, fazolí. Guláš však lze připravit nejen z masa, ale i z vedlejších masných výrobků. Pak je levnější, ovšem vyjde neméně chutně a zdravě.

Guláš z vepřových jater má několik výhod: jeho příprava nezabere příliš mnoho času, a pokud hostitelka při vaření neudělá chybu, bude pokrm křehký, měkký a aromatický.

TIP: Vyzkoušejte také fazolový guláš s mletým masem.

recept-na-jatrovy-gulas-7036274
Játra by se neměla vařit déle, než je uvedeno v receptu, jinak ztvrdnou.

Tipy na vaření játrového guláše

  • Říci, že proces vaření guláše z vepřových jater je obtížný, je nemožné. Ale přesto má mnoho záludností, bez jejichž znalosti se začínajícímu kuchaři jen stěží podaří dosáhnout očekávaného výsledku.
  • Každý produkt použitý k vaření musí být čerstvý, to znamená, že nesmí být zkažený. Pokud vidíte, že játra jsou zvětralá, vypadají nevzhledně a podezřele zapáchají, je lepší od nákupu upustit.
  • Při nákupu balených jater se ujistěte, že jejich trvanlivost ještě neuplynula a nestihne vypršet do doby, než z nich budete připravovat guláš a stihnete ho sníst.
  • Guláš můžete uvařit jak z čerstvých, tak z mražených jater, která jsou levnější. Aby se po rozmrazení výrobek nevysušil, je třeba ho nechat rozmrazit v chladničce, aniž by byl vystaven prudkému poklesu teploty.
  • Vepřová játra mají nepříjemnou hořkost. Aby se výrobek uchránil hořkosti, namáčí se půl hodiny v mléce nebo alespoň ve vodě. Játra namočená v mléce se nejen zbaví hořkosti, ale také změknou.
  • Před vařením guláše nestačí játra omýt a namočit, je třeba je očistit.
  • Na guláš se játra nakrájejí na kousky o velikosti asi 2,5 cm nebo o něco větší – v průběhu vaření se kousky zmenší.
  • Při vaření guláše z vepřových jater se často doplňuje zeleninou, kořením, zakysanou smetanou nebo smetanou a rajčatovým protlakem. Díky nim je chuť hotového pokrmu sytější, dodávají mu šťavnatost.
  • Pokud játra a zeleninu nejprve osmažíte a pak je podusíte v omáčce, bude pokrm ještě chutnější, játra si lépe zachovají šťavnatost. Aby se vytvořila hnědá kůrčička, kousky jater se před smažením obalí v mouce. Mouka se používá také k zahuštění omáčky, ve které se produkty dusí, a tím se z ní stane aromatická omáčka.
  • Játra byste neměli vařit déle, než je uvedeno v receptu, jinak ztvrdnou.
  • Játra budou měkčí, pokud je osolíte až na samém konci, protože sůl z produktů odčerpá tekutinu.

Ingredience na rychlý játrový guláš z vepřových jater

  • 700 g vepřových jater
  • 250 ml mléka
  • 100 ml zakysané smetany
  • 20 ml rajčatového protlaku
  • 100 g cibule
  • 100 g mouky
  • 100 ml vody
  • rafinovaný rostlinný olej
  • sůl, koření – podle chuti

Postup na rychlý játrový guláš z vepřových jater

  1. Játra omyjte.
  2. Vepřové droby nakrájejte na kousky o velikosti asi 2,5-3 cm. Vložte je do mísy.
  3. Játra zalijte mlékem, nechte 20-30 minut odstát.
  4. Cibuli zbavte slupky, nakrájejte na malé kostičky. Osmažte je na rostlinném oleji dozlatova.
  5. Smíchejte zakysanou smetanu s rajčatovým protlakem, solí a kořením. Tuto směs zřeďte vodou.
  6. Omáčku přidejte k cibuli a přiveďte k varu. Na mírném ohni ji vařte, dokud mírně nezhoustne.
  7. Do celofánového sáčku nasypte mouku a vložíte do něj kousky vepřových jater. Balíček zavažte. Otočte jej různými směry a játra obalte v mouce.
  8. V čisté pánvi rozehřejte novou dávku tuku. Vložte do něj kousky jater a na středním ohni je ze všech stran opečte.
  9. Játra zalijte připravenou omáčkou a promíchejte.
  10. Snižte intenzitu plamene a játra duste 15-20 minut, dokud nejsou hotová. Pokud kousek hotových jater naříznete nožem, nebude z nich vytékat narůžovělá tekutina.
  11. Guláš z vepřových jater uvařený podle tohoto receptu je křehký a hodí se k jakémukoli druhu přílohy.

Recept na játrový guláš z hovězích jater

Lahodná dušená hovězí játra se připravují velmi snadno a jsou plná chuti. Játrový guláš podávejte s rýží nebo bramborovou kaší a vychutnejte si zdravé jídlo kdykoli během dne. Je hotový za méně než 20 minut a plné bílkovin.

TIP: Vyzkoušejte také frankfurtskou polévku s párkem a bramborem.

Ingredience na játrový guláš z hovězích jater

  • 450 g hovězích jater
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíce kurkumy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 šálek vody
  • 2 lžičky hovězího vývaru
  • 1 lžíce oleje

Postup na játrový guláš z hovězích jater

  1. Hovězí játra omyjte pod tekoucí studenou vodou. Nakrájejte je na malé stejné kousky. Odložte stranou.
  2. Do středně velkého hrnce s těžkým dnem přidejte olej a zahřejte ho na mírném ohni. Přidejte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nakrájená rajčata. Vařte několik minut, dokud nezvoní a nezměknou.
  3. Přidejte koření, rajčatový protlak, sójovou omáčku a promíchejte. Přidejte játra a za stálého míchání vařte 3 minuty.
  4. Přidejte vodu, promíchejte a vařte 5 minut.
  5. Posypte nasekanou zelenou cibulkou a podávejte.

TIP: Milovníci jater mohou vyzkoušet také recept na jemnou smetanovou játrovou omáčku.

omacka-z-veprovych-jater-9090859
V játrech se v hojné míře nachází mnoho důležitých živin, včetně vitaminů A, B, C a D, a také minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík a sůl.

Recept na játrový guláš z jehněčích jater

Vyzkoušejte recept na tento aromatický játrový guláš, ke kterému se skvěle hodí červené víno.

Ingredience na játrový guláš z jehněčích jater

  • 500 g jehněčích jater
  • 50 g cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 20 ml oleje
  • 1/4 svazku petržele, čerstvá
  • černý pepř
  • 2 lžičky (10 g) strouhanky
  • 2 lžičky máty
  • 2 stroužky česneku
  • kmín

Postup na játrový guláš z jehněčích jater

  1. Játra uvařte v malém množství osolené vody s kuličkami pepře a vínem doměkka. Nakrájejte je na kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej, lehce na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte trochu vody a nechte je podusit.
  3. Jakmile cibule změkne a voda se odpaří, přidejte kmín a nadrobno nasekanou mátu a petrželku. Vše orestujte.
  4. Do hotové omáčky vložte kousky jater, přidejte trochu vývaru a přidejte strouhanku. Pokrm nechte asi 5 minut zavřený s pokličkou na ohni.

Játrová omáčka z vepřových jater – recept

Asi ne každému voní a chutná omáčka z vepřových jater, ale najdou se jedinci, kteří ji milují a jejich chuťové buňky jsou v euforii. Krémová omáčka s výraznou příchutí jater.

Ingredience na játrovou omáčku z vepřových jater

  • 115 g čerstvých vepřových jater
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/3 šálku jemně nakrájené žluté cibule
  • 1 a 1/2 lžíce mletého česneku (asi 4 střední stroužky)
  • 1 a 1/2 šálku vody
  • 1/3 šálku bílého octa
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/3 šálku strouhanky
  • Sůl, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup na játrovou omáčku z vepřových jater

  1. Vložte játra do pracovní nádoby kuchyňského robotu. Rozmixujte je na jemnou pastu a podle potřeby je oškrábejte po stranách mísy.
  2. Olej rozehřejte ve středně velké pánvi na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli a vařte ji do změknutí, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
  3. Přidejte játrovou pastu a promíchejte. Přidejte ocet a cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Vmíchejte vodu a přiveďte k varu. Vmíchejte strouhanku, snižte teplotu na minimum a vařte, dokud mírně nezhoustne, asi 5 minut.
  5. Omáčku z vepřových jater rozmixujte ponorným mixérem nebo ji přendejte do běžného mixéru a rozmixujte dohladka.
  6. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte vychladnout a podávejte nebo uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až jednoho týdne.
jatrova-omacka-s-ryzi-7884157
Při přípravě vepřových nebo hovězích jater je vždy naložte do mléka zhruba na 30 minut před vařením. Mléko do sebe absorbuje toxiny a játra krásně zkřehnou.

Játrová omáčka s rýží – recept

Játrová omáčka s rýží je jednoduchá omáčka připravovaná z jater. Doporučeno je používat drůbeží (ideálně kuřecí) játra. Játra vždy důkladně očistěte, pokud používáte vepřová nebo hovězí játra, tak vždy játra naložte do mléka zhruba na 30 minut před vařením.

Mléko do sebe absorbuje toxiny a játra krásně zkřehnou. V tomto receptu se používají ta vepřová, proto si je předem naložte do mléka.

Ingredience na játrovou omáčku s rýží

  • 600 g vepřových jater
  • 30 g vepřového sádla
  • 150 g cibule
  • 1 lžíce celé hořčice
  • mletý černý pepř (podle chuti)
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 200 ml vody
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • sůl

Postup na játrovou omáčku s rýží

  1. Omyjte vepřová játra, nechte je okapat a vložte je na pracovní desku.
  2. Ostrým nožem najděte v játrech začátek blány – kanálku. Postupně je prsty vytáhněte.
  3. Nakrájejte je na plátky. Pokud v játrech ponecháte kanálky, musíte počítat s tím, že se nebudou dusit a zůstanou v játrech tvrdé.
  4. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a osmažte na rozpuštěném sádle do průsvitna.
  5. Přidejte játra a míchejte, dokud nezbělají.
  6. Přidejte hořčici, černý pepř, majoránku, papriku, promíchejte a bleskově zalijte vodou. Pod pokličkou duste 25 minut.
  7. Ve vodě rozmíchejte škrobovou moučku a jídlo zahusťte.
  8. Téměř před podáváním osolte, jinak by játra ztvrdla.
  9. Játrová omáčka z vepřových jater se nejlépe hodí k rýži.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang