Játrová omáčka – nejlepší recept

Hlavní jídla

Omáčka z jater se dá připravit na mnoho způsobů. Jaké jsou varianty této výborné omáčky plné živin? Jaké vitamíny obsahují játra a jak na vynikající smetanovou játrovou omáčku?

Játra patří mezi suroviny, které mnozí považují za delikatesu, nicméně stejně tak jsou u mnoha lidí neoblíbené. Tento recept na játrovou omáčku s rýží je tak chutný, že má potenciál změnit odpůrce jater v milovníky.

Játra jako „nutriční bomba“

Játra jsou nutričně velmi významnou potravinou. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Nutriční terapeuti radí, že by játra měl každý zařadit do svého jídelníčku ideálně 2-3x do měsíce.

V první řadě jsou přirozeným zdrojem železa a vitamínu B12. Z minerálů kromě železa, který je dobrý pro chudokrevné osoby, kterými bývají nejčastěji ženy a dívky, obsahují játra také zinek. Zinek je prospěšný pro imunitní systém nebo také pro zdravé vlasy a pokožku.

V játrech jsou hojně zastoupeny také vitamíny A, D, i ostatní vitamíny řady B. Vitamín A je důležitý pro lidský zrak a reprodukční systém. Jelikož se jedná o orgán, jsou tvořeny téměř pouze bílkovinami a vodou. V jídle jsou proto skvělým zdrojem bílkovin.

Játra obsahují všechny esenciální aminokyseliny – to znamená ty aminokyseliny, které lidské tělo musí získat z potravy. Všechny tyto vitamíny, minerály a stopové prvky lze získat z níže sepsané snadné játrové omáčky se smetanou.

Játra obsahují mnoho důležitých a zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.

Na co si dát u jater pozor

Ačkoli jsou játra velmi výživnou a zdravou potravinou, někteří lidé by to neměli s jejich konzumací přehánět.

Játra jsou bohaté na cholesterol a ačkoliv obsahují také lecitin, který naopak pomáhá hladinu cholesterolu snižovat, lidé trpící na vysokou hladinu cholesterolu by měli konzumaci jater omezit.

Těhotné ženy by si měly dát pozor na vitamín A, který se v játrech hojně vyskytuje. Ačkoli je tento vitamín pro lidské tělo velmi prospěšný, v těhotenství může mít vitamín A škodlivé účinky pro vývoj plodu a také způsobit nějaké vrozené vady.

Mnozí lidé vidí negativně detoxikační funkci jater. V tom mají do jisté míry pravdu.

Pokud pochází játra ze zvířete, které bylo „dopované“ růstovými hormony, budou jejich zbytky nejvíce usazené právě v játrech. Z tohoto důvodu je dobré kupovat játra v bio kvalitě, z domácích chovů a od prověřených chovatelů.

Druhy jater

V kuchyni se používají nejčastěji játra drůbeží a vepřová. Nicméně je také možné pracovat s játry hovězími, telecími, jehněčími, zvěřinovými i skopovými. Občas je možné se setkat i s pokrmem obsahující rybí játra – nejčastěji z tresky.

Hovězí játra se nejčastěji využívají pro výrobu paštik a játrových knedlíčků do polévek – nejčastěji hovězích vývarů. Specialitou jsou například husí játra, která jsou ovšem velmi tučná.

Hovězí játra se používají nejčastěji na játrové knedlíčky do polévek, nebo také na výrobu paštik.

Drůbeží játra patří mezi nejjemnější – jak chutí, tak strukturou. Jejich velikost je menší a jejich úprava je tak velmi rychlá. Drůbeží játra jsou také méně náchylná na usazování škodlivin, jelikož drůbež žije poměrně krátkou dobu, a tak se škodliviny v játrech nestihnou tolik usadit.

Je možné použít na omáčku vepřová játra i kuřecí. V tomto receptu je vyrobena játrová omáčka z kuřecích jater. V případě použití vepřových jater je třeba počítat s delší dobou přípravy.

Játrová omáčka – recept:

Suroviny:

  • 500 g drůbežích jater
  • 1 ks cibule
  • 250 ml smetany na vaření
  • sójová omáčka
  • sůl, pepř
  • olej
  • hladká mouka na zahuštění

Postup:

Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme cibulku dozlatova.

Přidáme játra, lehce osmahneme a ochutíme sójovou omáčkou. Podlijeme vodou (eventuelně vývarem).

Trochu hladké mouky rozmícháme ve smetaně a po chvíli nalijeme do pánve.

Se smetanou už omáčku dlouho nevaříme, zmírníme plamen a dochutíme solí, pepřem či znovu sójovou omáčkou. Podáváme s rýží.

Omáčku z jater lze doplnit dle chuti například anglickou slaninou. Pro intenzivnější chuť je možné také vynechat smetanu, která játrovou omáčku zjemňuje.

TIP: Stálicí českých kuchyní je oblíbená rajská omáčka. V různých variantách se objevuje i ve světových kuchyních.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang