Játrová omáčka – nejlepší recept

Hlavní jídlaOmáčkyPokrmy z vnitřnostíRýžeSlané recepty

Játrová omáčka se dá připravit na mnoho způsobů. Jaké jsou varianty této výborné játrové omáčky plné živin? A jaké vitamíny obsahují játra a jak uvařit vynikající smetanovou játrovou omáčku z kuřecích jater nebo játrovou omáčku z vepřových jater?

Játra patří mezi suroviny, které mnozí považují za delikatesu, nicméně stejně tak jsou u mnoha lidí neoblíbená. Naše recepty na játrovou omáčku z kuřecích jater nebo játrovou omáčku z vepřových jater jsou ovšem tak chutné, že mají potenciál změnit odpůrce jater v jejich milovníky.

Ani zdaleka se nepodobají čemusi, co vám jako dítěti servírovali ve školní jídelně pod pojmem játrová omáčka s rýží.

Játrová omáčka jako „nutriční bomba“

Játra jsou nutričně velmi významnou potravinou. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Nutriční terapeuti radí, že by játra měl každý zařadit do svého jídelníčku ideálně dvakrát až třikrát do měsíce.

V první řadě jsou přirozeným zdrojem železa a vitamínu B12. Z minerálů kromě železa, který je dobrý pro chudokrevné osoby, kterými bývají také kvůli menstruaci nejčastěji ženy a dívky, obsahují játra také zinek. Tato látka je prospěšná pro imunitní systém nebo také pro zdravé vlasy a pokožku.

V játrech jsou hojně zastoupeny také vitamíny A, D i ostatní vitamíny řady B. Vitamín A hraje důležitou roli pro lidský zrak nebo reprodukční systém. Jelikož se jedná o vnitřní orgán, jsou tvořeny téměř pouze bílkovinami a vodou. V jídle proto představují dokonalý zdroj bílkovin.

Játra obsahují všechny esenciální aminokyseliny – to znamená ty aminokyseliny, které lidské tělo musí získat z potravy. Všechny tyto vitamíny, minerály a stopové prvky lze získat z níže sepsaných receptů tu nejlepší játrovou omáčku.

Játra obsahují mnoho důležitých a zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.

Na co si dát u játrové omáčky z vepřových jater pozor

Ačkoli jsou játra velmi výživnou a zdravou potravinou, někteří lidé by to neměli s konzumací játrové omáčky z vepřových jater (ani kuřecích) přehánět.

Játra jsou bohatá na cholesterol a ačkoliv obsahují také lecitin, který naopak pomáhá hladinu cholesterolu snižovat, lidé trpící na vysokou hladinu cholesterolu by měli konzumaci jater s rýží omezit.

Těhotné ženy by si měly dát pozor na vitamín A, který se v játrech hojně vyskytuje. Ačkoli je tento vitamín pro lidské tělo velmi prospěšný, v těhotenství může mít vitamín A škodlivé účinky pro vývoj plodu a také způsobit nějaké vrozené vady.

Mnozí lidé vidí negativně detoxikační funkci jater. V tom mají do jisté míry pravdu.

Pokud pochází játra ze zvířete, které bylo „dopované“ růstovými hormony, budou jejich zbytky nejvíce usazené právě v játrech. Z tohoto důvodu je dobré kupovat játra v bio kvalitě, z domácích chovů a od prověřených chovatelů.

Druhy jater vhodné pro nejlepší játrovou omáčku

V kuchyni se používají nejčastěji vepřová játra nebo kuřecí játra. Nicméně je také možné pracovat s játry hovězími, telecími, jehněčími, zvěřinovými i skopovými. Občas je možné se setkat i s pokrmem obsahující rybí játra – nejčastěji z tresky.

Hovězí játra se nejčastěji využívají pro výrobu paštik a játrových knedlíčků do polévek – nejčastěji hovězích vývarů. Játrovou omáčku s rýží a hovězími játry moc často nenajdete. Specialitou jsou například husí játra, která jsou ovšem velmi tučná.

Hovězí játra se používají nejčastěji na játrové knedlíčky do polévek, nebo také na výrobu paštik.

Játrová omáčka z kuřecích jater

Drůbeží a kuřecí játra patří mezi nejjemnější – jak chutí, tak strukturou. Jejich velikost je menší a jejich úprava je tak velmi rychlá. Drůbeží a kuřecí játra jsou také méně náchylná na usazování škodlivin, jelikož drůbež žije poměrně krátkou dobu, škodliviny se v játrech nestihnou tolik usadit.

Je možné použít na omáčku vepřová játra i kuřecí. V tomto receptu je vyrobena játrová omáčka z kuřecích jater. V případě použití vepřových jater, na výrobu játrové omáčky z vepřových jater, je třeba počítat s delší dobou přípravy.

Kuřecí játra na smetaně – recept na nejlepší játrovou omáčku

Nejlepší játrová omáčka není na přípravu nikterak složitá, a přesto představuje lahodný pokrm plný chutí.

Ingredience:

  • 500 g kuřecích jater
  • 1 ks cibule
  • 250 ml smetany na vaření
  • sójová omáčka
  • sůl, pepř
  • olej
  • hladká mouka na zahuštění

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibulku dozlatova.
  2. Přidejte játra, lehce osmahněte a ochuťte je sójovou omáčkou. Podlijte vodou (eventuelně vývarem).
  3. Trochu hladké mouky rozmíchejte ve smetaně a po chvíli nalijte do pánve.
  4. Se smetanou už omáčku dlouho nevařte, zmírněte plamen a dochuťte solí, pepřem či znovu sójovou omáčkou. Podáváme s rýží.
  5. Játrovou omáčku z kuřecích jater lze doplnit dle chuti například anglickou slaninou. Pro intenzivnější chuť je možné také vynechat smetanu, která zjemňuje játrovou omáčku s rýží.

TIP: Stálicí českých kuchyní je oblíbená rajská omáčka. V různých variantách se objevuje i ve světových kuchyních.

jatra-na-smetane-4344748
Kuřecí játra na smetaně mohou být neodolatelně lahodná.

Játrová omáčka z vepřových jater – recept

Můj dědeček vždycky miloval játra, zejména vepřová, která připravovala moje babička. Tento recept na játrovou omáčku z vepřových jater proto věnujeme všem dalším milovníkům tohoto pokrmu. Vepřová játra s rýží podávejte se zeleným salátem.

Ingredience:

  • 1 šalotka
  • 2 lžíce másla
  • 1 šálek červeného vína
  • 1 kostka hovězího vývaru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 šálku teplé vody
  • 1/4 šálku smetany
  • 1/3 šálku mléka
  • 1/4 šálku balzamikového octa
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička cukru
  • sušený česnek podle chuti
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 400 gramů vepřových jater
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Nejprve si musíte připravit vepřová játra. Při přípravě jater použijte ostrý nůž a odřízněte tenkou vrstvu pojivové tkáně na vnější straně. Díky tomu budou játra mnohem křehčí. Může to chvíli trvat, proto si na tento proces vyhraďte alespoň 5 minut v závislosti na tom, kolik jich potřebujete odstranit.
  2. Poté játra nakrájejte na stejnoměrné kousky o šířce asi 1 cm. Každý kus jater je jiný, proto se snažte, aby byly podobné. Pomůže to jejich stejnému propečení. Pokud játra nakrájíte o něco silnější, zabráníte pozdějšímu převaření. Po nakrájení játra odložte stranou.
  3. Na středně velké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla, dokud nezačne prskat. Mezitím nakrájejte šalotku na kostičky a přidejte ji do pánve s máslem. Smažte, dokud šalotka nezesklovatí.
  4. Přidejte šálek červeného vína a kostku hovězího bujonu. Víno nechte několik minut vařit, aby se bujónová kostka rozpustila.
  5. Mezitím smíchejte kukuřičný škrob s teplou vodou a vytvořte pastu. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody, aby vzniklo řídké těstíčko. Za stálého šlehání pomalu přidávejte směs kukuřičného škrobu do vroucí vinné omáčky.
  6. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs nespojí, a nechte ji v klidu povařit. Vinná omáčka by nyní měla být hustší.
  7. Omáčku dochuťte balzamikovým a jablečným octem. Podle chuti přidejte lžičku cukru, sůl, pepř a sušený česnek. Tím by měla být dokončena kyselá vinná omáčka k játrům. Pokud ji máte rádi kyselejší, přidejte více octa, ale pozor, může být rychle příliš kyselá. Přidejte postupně vždy jen 1 lžičku octa navíc.
  8. Jakmile je omáčka hotová a vaří se na mírném ohni, můžete začít rozehřívat pánev. Po zahřátí přidejte 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje. Tato kombinace zabrání tomu, aby se máslo při přidávání kousků jater rozstříklo.
  9. Přidejte játra a rychle je osmažte, dokud nezhnědnou ze všech stran, asi 30 sekund. Poté pánev stáhněte z ohně a játra posypte solí. Než přejdete k dalšímu kroku, nechte pánev několik minut odstát.
  10. Přesuňte játra na jiný talíř a do středně velké pánve, ve které jste smažili játra, nalijte vinnou omáčku. Pánev pomalu zahřejte a dobře promíchejte. Veškerá šťáva z jater se nyní dostane do vinné omáčky. V případě potřeby dochuťte další solí a pepřem.
  11. Tuto nejlepší játrovou omáčku z vepřových jater podávejte s rýží.
jatra-s-ryzi-4023702
Nejlepší játrová omáčka z vepřových jater ohromí každého.

Pikantní kuřecí játra s rýží – recept

Jídlo připravené podle tohoto receptu na pikantní kuřecí játra s rýží chutná lépe ještě lépe, než kdyby vám připravil vepřová játra na cibulce Pohlreich.

Ingredience:

  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku rozkrojené na polovinu
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kmínu
  • 1 nasekaná chilli paprička serrano
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 2 kardamomové lusky – semínka rozdrtit a použít, lusky vyhodit
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce másla
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g kuřecích jater nakrájených na 1,5 cm kousky
  • sůl
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 3 lžíce nasekaného koriandru
  • bílá rýže vařená v páře, k podávání

Postup:

  1. V kuchyňském robotu najemno nasekejte cibuli, česnek, zázvor, kmín, chilli, kurkumu, kardamom a 1/2 lžičky černého pepře. Přidejte vodu a pulzováním vytvořte polévkovou pastu.
  2. Na středně velké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte pastu a na mírném ohni ji za stálého míchání vařte 5 minut.
  3. Přilijte vývar a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne, asi 8 minut.
  4. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Játra osolte a opepřete a osmažte na mírném ohni, dokud na dně nezhnědnou, asi 2 minuty.
  5. Snižte teplotu, játra otočte a vařte je středně dlouho, asi 2 minuty.
  6. Poté přidejte játra do omáčky a 1 minutu povařte.
  7. Přidejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
  8. Posypte koriandrem a podávejte s rýží.
kureci-jatra-4398092
Pikantní kuřecí játra můžete podávat také s hranolky.

Každá rodina má svůj oblíbený recept na játrovou omáčku a považuje ho za ten nejlepší. Někdo miluje játra s rýží, někdo nedá dopustit na vepřová játra na cibulce s chlebem a jiný zase upřednostňuje jemnou játrovou omáčku z kuřecích jater. Ať už patříte k fanouškům jakékoliv varianty, vychutnejte si svou nejlepší játrovou omáčku naplno a nenechte se u jídla ničím rozptylovat.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang