Recept na nejlepší obalování na kuřecí maso

Drůbeží masoKuřecí masoMarinádyMasoSlané recepty
Obalování na kuře

Toto předem připravené univerzální okořeněné obalování na kuře je skvělé na každou část kuřete. Můžete jím posypat i pečené brambory nebo zeleninu.

Marináda na kuřecí maso je jednou z nejdůležitějších ingrediencí při grilování na zahradě. Marinády jsou nezbytné pro vytvoření křehkého, aromatického a šťavnatého kuřete. Nejenže dodávají kuřeti barvu a chuť, ale také pomáhají udržet jeho vlhkost během grilování. Ať už grilujete na oslavě nebo jen na obyčejné rodinné večeři, marinování kuřete je nezbytností.

Marinády se skládají především z oleje, kyseliny a koření. Olej pomáhá udržet vlhkost kuřete během grilování, aby se nevysušilo. Kyselina, jako je ocet nebo citronová šťáva, také maso zjemní a pomůže přenést chuť do hlubších vrstev. Koření dodává chuť a může být od jemného až po výrazné. Mezi oblíbená koření používaná v marinádách patří česnek, rozmarýn, tymián, oregano, bobkový list a koriandr.

V tomto článku se však nebudeme věnovat jen marinádě na kuřecí maso, ale hlavně kuřecím řízkům a to jak v tradičním klasickém trojobalu, tak i jiným úpravám.

Recept na suchou marinádu

Jiná varianta je suchá marináda, kterou si můžete připravit dopředu a použít k okořenění i zeleniny nebo třeba žampionů.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Celkem: 5 minut
  • Počet porcí: 1 šálek

Ingredience na suchou marinádu

  • 1/4 šálku papriky, uzené nebo sladké
  • 3 lžíce mletého černého pepře
  • 3 lžíce granulovaného česneku
  • 3 lžíce cibulového prášku
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžíce sušených tymiánových lístků
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžičky koriandru
  • 1 lžička kajenského pepře

Postup na suchou marinádu

  1. Vložte všechno koření do vzduchotěsné skleněné nádoby a jemně protřepejte, aby se spojilo.
  2. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě až 2 roky.

Jak naložit kuřecí maso

Abyste mohli začít, musíte mít ingredience smíchané a připravené k použití. Na každý kilogram kuřete budete potřebovat čtvrtinu šálku oleje, jednu lžíci kyseliny (například octa nebo citrusové šťávy) a jednu lžíci koření.

Jakmile budete mít ingredience připravené, začněte nejprve smícháním oleje a kyseliny. To pomůže koření rovnoměrně promíchat. Kuře vložte do mělké misky a zalijte ho marinádou. Rukama vmasírujte marinádu do kuřete, aby bylo rovnoměrně obalené.

Jakmile je kuře rovnoměrně obalené marinádou, přikryjte ho a vložte do chladničky alespoň na tři až čtyři hodiny. Pokud je to možné, snažte se marinovat až 24 hodin, aby byl výsledek co nejlepší. Mějte na paměti, že příliš dlouhé marinování může způsobit, že bude kuře příliš slané, hořké nebo kyselé.

Díky těstíčku získají kuřecí řízky novou chuť.

Kuřecí maso v těstíčku – těstíčko na řízky – recept

Skvělé kuřecí kousky v lahodném těstíčku, které můžete libovolně obměnit přidáním bylinek a koření dle chuti. Těstíčko na obalování kuřecího masa nesmí chybět při žádné přípravě na slavnostní tabuli.

Ingredience na kuřecí maso v těstíčku

  • 10 kuřecích plátků (plátky kuřecích prsou)
  • 1 hrnek mouky
  • 1 a 1⁄2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1⁄2 lžičky pepře
  • 1 vejce
  • 1 hrnek vody
  • 1⁄2 hrnku mouky na poprášení
  • olej (na smažení potřebujete fritézu)

Těstíčko na řízky

  • 1⁄4 hrnku majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu

Postup na kuřecí maso v těstíčku

  1. Smíchejte všechny ingredience na omáčku, můžete si upravit libovolnou přísadu podle své chuti. Omáčku lze zdvojnásobit.
  2. Olej ve fritéze rozehřejte na 180 °C.
  3. Vejce a vodu rozšlehejte ve střední misce.
  4. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř. Těsto nechte několik minut odležet.
  5. Každý kousek kuřete obalte v mouce.
  6. Namočte kuře do těstíčka a nechte z něj trochu těstíčka odkapat.
  7. Jakmile přebytečné těsto odkape, vložte je do fritézy.
  8. Smažte 7 až 9 minut (dbejte na to, aby bylo kuře upečené na vnitřní teplotu 74 °C).
  9. Smažení opakujte se zbývajícími kuřaty, přičemž smažte vždy 3 až 4 svíčkové.
  10. Smažené kuřecí proužky osušte na papírových utěrkách a podávejte s oblíbeným dipem nebo dresinkem.

Obalování řízků

Smažené kuřecí řízky je tradiční dobrota, která nesmí chybět na žádném svátečním stole. Jak správně řízky obalit?

Maso před obalováním nakrájejte na stejně silné plátky, ideálně jej ale zakupte již nakrájené – tím si pojistíte, že bude každý řízek stejně silný. Maso opláchněte pod tekoucí vodou a důkladně jej ze všech stran vysušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Právě toto je krok, který spousta lidí opomíná. Pokud byste obalovali v trojobalu mokré maso, trojobal by na něm špatně držel a mohl by začít ještě před smažením opadávat. 

Osušené maso z obou stran osolte a lehce naklepejte, aby si získalo křehkou strukturu. Před přípravou řízků si také nezapomeňte vyndat maso včas z chladničky. Velké rozdíly teplot mu nesvědčí. Kdybyste jej tedy ihned po vytažení z chladničky obalili a hodili na pánev, maso by se velmi rychle vysušilo. Než se pustíte do obalování, nechte maso alespoň 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. 

Jak je známo, osolené a naklepané maso nejdříve putuje do mouky, pak do rozkvrdlaného vajíčka a nakonec do strouhanky. Vždy se snažte mouku z masa co nejlépe oklepat, aby na něm zbyla skutečně jen tenoučká vrstva mouky. Při obalování ve vajíčku do masa nikdy nepíchejte vidličkou, zbytečně byste tak vytvořili místo, ze kterého může během smažení unikat šťáva. Strouhanku pak do masa dobře vtlačte. 

Pozor, řízky si nikdy neobalujte dopředu. Trojobal na nich by vytáhnul z masa vlhkost a během smažení by z masa začal odpadávat. Vždy tedy obalte jen tolik řízků, kolik zvládnete během chvíle osmažit. 

Kuřecí řízečky nesmí chybět na žádné oslavě.

Recept na kuřecí prsní řízky

Klasický recept na smažená kuřecí prsa, v jednoduchosti je krása, tak proč si tento postup nezopakovat?

Ingredience na kuřecí prsní řízky

  • 4 kuřecí prsa (kuřecí řízky)
  • 3 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • slunečnicový olej

Postup na kuřecí prsní řízky

  1. Kuřecí řízky naklepeme a osolíme. V jedné míse rozšleháme vejce, do druhé dáme mouku a do té třetí strouhanku.
  2. Každý řízek obalíme nejprve v hladké mouce, dále ve vejcích a naposledy ve strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Recept na kuřecí stehenní řízky

Stehenní řízky jsou oblíbené pro svou šťavnatost, nevysuší se tak snadno jako prsní řízky a proto si jejich chuť zamilujete. Když do trojobalu navíc přidáte sýr, vaši strávníci vás vynesou do nebes.

Ingredience na kuřecí stehenní řízky

  • 800 g stehenních kuřecích řízků
  • sůl
  • 1 a půl lžičky jemného sýra Formagio per pasta
  • 1 lžíce strouhaného čedaru
  • 3 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • uzená paprika
  • olej, máslo

Postup na kuřecí stehenní řízky

  1. Maso na řízky osolíme a opepříme.
  2. Obalíme v hladké mouce. Vložíme do rozšlehaných vajec s mixem sýrů. Nakonec obalíme ve strouhance, kterou jsme smíchali s uzenou paprikou.
  3. Smažíme na oleji s máslem pěkně dozlatova. Podáváme s pečeným bramborem.
Při použití kuřecích stehen získáte neuvěřitelně šťavnaté řízky.

Co uvařit z kuřecích prsních řízků – řízky v jogurtu – recept

Křupavý smažený řízek je klasika, kterou si občas dáme rádi všichni, tak co uvařit z kuřecích prsních řízků? I s tímto tradičním jídlem, řízky v jogurtu, si můžete pohrát a dát mu nový švih.

Ingredience na řízky v jogurtu

  • 150 ml bílého jogurtu
  • 4 ks kuřecích prsních řízků
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 vejce
  • chilli papričky (nebo kajenský pepř či pálivá mletá paprika)
  • strouhanka na obalování
  • černá sezamová semínka
  • olej na smažení

Postup na řízky v jogurtu

  1. Řízky jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Jogurt rozšleháme s vajíčkem, také ho osolíme a opepříme. Řízky dáme do uzavíratelné dózy a přidáme k nim jogurtovou směs, tak aby byly obalené ze všech stran. Dáme marinovat do chladničky – klidně na dva dny, ovšem nejméně přes noc.
  2. Připravíme si hluboký talíř se strouhankou promíchanou se sezamem. Řízky vyndáme ze směsi a bez otírání (pěkně se vším tím jogurtem) obalujeme ve strouhance.
  3. Pikantní varianta vznikne, když do strouhanky se sezamem přidáme ještě najemno nasekanou chilli papričku a trošku kajenského pepře.
  4. Smažíme v oleji na pánvi a podáváme s bramborovou přílohou, třeba kaší.

Kuřecí řízky jinak – řízky v troubě – recept

Křupavý smažený řízek je klasika, kterou si občas dáme rádi všichni, tak co zkusit kuřecí řízky jinak? Avšak i tomuto tradičnímu jídlu můžete dát nový švih. Zkuste recept na řízky obalené v pikantní sýrové strouhance a místo smažení upečte řízky v troubě.

Ingredience na kuřecí řízky jinak

  • 2 kuřecí stehenní řízky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce smetany (nebo mléka)
  • 1 lžička kremžské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • pepř
  • sůl

Na obalení

  • hladká mouka
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • 50-80 g tvrdého strouhaného sýru
  • 1 lžička mleté papriky
  • oblíbené bylinky (např. petrželka)
  • trochu oleje

Postup na kuřecí řízky jinak

  1. Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Odložíme a nachystáme na obalování
  2. Vejce rozšleháme s hořčicí, smetanou a oloupaným a utřeným česnekem. Strouhanku smícháme se sýrem a paprikou.
  3. Řízky obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Na plech s pečicím papírem rozetřeme trochu oleje. Maso vložíme a lehce shora potřeme olejem.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut přikryté alobalem.
  5. Poté odkryjeme a dalších 15-20 minut (podle velikosti masa) dopečeme kvůli pěkné barvě. Řídíme se zkušeností se svojí troubou.

Kuřecí plátky – recept

Tyto plátky jsou díky tatarce velice vláčné a kuřecí prsa získají neodolatelnou chuť. Podávejte se zeleninovým salátem, vyzkoušejte třeba tento mrkvový, a s bramborovou kaší nebo topinamburovým pyré.

Ingredience na kuřecí plátky

  • 4 silnější plátky kuřecích prsou
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce tatarky
  • 2 stroužky česneku
  • hladká mouka na obalení
  • 4 lžíce oleje na smažení

Postup na kuřecí plátky

  1. Kuřecí prsa osolte a opepřete.
  2. Promíchejte maso s tatarskou omáčkou a s prolisovaným česnekem.
  3. Můžete dát maso na 30 minut do lednice – bude křehčí a šťavnatější.
  4. Rozehřejte pánev s olejem.
  5. Plátky kuřete zlehka obalte z obou stran v mouce a osmažte z obou stran dozlatova.
Řízek s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, klasický sváteční oběd v mnoha rodinách.

Řízek

Řízek znali už ve starověkém Řecku, prý ho obalovali v plátcích zlata. V průběhu staletí docestoval až do Itálie, tam ho ochutnal maršál Radecký a doporučil ho císařské kuchyni Františka Josefa I.

Zásluhou českých kuchařek působících v Rakousku se pokrm dostal i k nám a získal si velkou oblibu. Servíruje se s bramborem, bramborovým salátem, rýží, hranolkami, dokonce i s knedlíkem a zelím. Jako příloha se podává okurkový, rajčatový nebo hlávkový salát. Chuť vylepší i šťáva z citronu, která ale dříve spíše potlačovala žluklý tuk nebo nepříliš čerstvé maso. V současnosti obalujeme i maso vepřové, kuřecí, krůtí a také sýry.

Ve Francii si získal oblibu plátek telecího masa, do kterého je vložený sýr se šunkou, tzv. Cordon Bleu. Podle ustanovení z roku 2012 musí tento pokrm obsahovat pouze vepřovou šunku a pravý sýr.

Tzv. pařížský řízek, jehož původ se datuje od roku 1889, obsahuje plátek telecího masa obalený v mouce a vejci, smažený na másle či rostlinném oleji. Lze jej péct i v troubě a dopéct na pánvi.

Řízek se u nás nejčastěji připravuje tak, že naklepaný plátek masa osolíme, opepříme, obalíme v trojobalu a osmažíme na oleji.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang