Mrkvový salát – recept na nejlepší salát z mrkví

DietníOvocné salátyPřílohové salátySalátyZeleninová jídlaZeleninové saláty
pexels-pixabay-45218

Recept na klasický mrkvový salát je oblíbenou přílohou, kterou má každý rád, stačí už jen přidat třeba grilované maso a skvělé a vydatné jídlo je na světě. Tento snadný recept je ideální na pikniky, svátky nebo kdykoli, kdy máte mrkve dostatek.

Líbí se mi, že tento salát nepoužívá mnoho ingrediencí. Navíc jsou to všechno základní suroviny, které se hodí do spíže, a všechny ingredience už nejspíš máte doma. Nevíte, co dnes uvařit k večeři? Tento recept lze jen doporučit.

Kde se vzal mrkvový salát?

Mrkvový salát, jak ho možná znáte, má mnoho původních míst mimo stůl v kavárně nebo fronta v jídelně, kde jste se s ním pravděpodobně poprvé setkali. Korea má pikantní nakládanou verzi, severoafrické a blízkovýchodní verze často obsahují spoustu citronové šťávy, kmínu a petrželky. V této verzi se snoubí klasický americký mrkvový salát v jižanském stylu (mrkev, rozinky, jablko a majonéza) s francouzskou verzí, které dodává svěží nádech bylinková zálivka s hořčicí.

pexels-suzy-hazelwood-1306559-6722318
Mrkev je plná bohatých vitamínů, které jsou velmi prospěšné pro tělo.

Jak nakrájet mrkev na mrkvový salát?

Nejjednodušší a nejdostupnější způsob strouhání mrkve na mrkvový salát je pomocí struhadla. Kuchyňský robot je ještě jednodušší, avšak při použití kuchyňského robotu je těžší dosáhnout dokonalých středně dlouhých kousků. Mrkev můžete také nakrájet na proužky, tzv. julienne.

Jak na julienne mrkev – 3 způsoby:
Jediná obtížná část mrkvového salátu, pokud vůbec nějaká je, je, jak mrkev odšťavnit. Pokud chcete, můžete mrkev nastrouhat, ale my milujeme vzhled dobrého juliennu. Julienne je krájení zeleniny na dlouhé tenké nudličky. Plátky mají hranaté okraje. Pokud chcete, můžete mrkev julienne nakrájet nožem. Pro tento salát však existuje několik rychlejších způsobů:

  • Ruční škrabka: Použijte ruční škrabku na julienne.
  • Kuchyňský robot: Použijte strouhací nůž kuchyňského robota. Vložte mrkev otvorem v horní části víka.
  • Strouhač: Tady je zkratka – použijte velké otvory na struhadle. Nastrouhaná mrkev je sice plošší než julienne, ale v nouzi to půjde.

Jaký je rozdíl mezi strouhanou a drcenou mrkví?
Při strouhání vznikají proužky, které chcete použít do mrkvového salátu. Drcená mrkev je mnohem menší než strouhaná, téměř jako prášek.

Mohu mrkev nastrouhat na nudličky?
Doporučuji vyhnout se nudličkám, protože strouhaná mrkev je pro tento pokrm autentičtější. Nudličky z mrkve jsou sice nádherné, ale mnohem hůře se jedí – zejména v prostředí, kde lidé například při grilování stojí a drží si talíře v ruce.

TIP: Výbornou přílohou je medem glazovaná pečená mrkev, která lze podávat k masu.

i-e-krgfxjwio2y-unsplash-9332566
Mrkvový salát se dá pojmout z mnoho způsobů servírování.

Mrkvový salát recept

Pro oživení salátu jsem do nastrouhané mrkve začala přidávat nejrůznější sušené ovoce a ořechy, konkrétně rozinky, brusinky, dýňová semínka, vlašské ořechy a pekanové ořechy.

Nakonec jsem se rozhodla, že do salátu přihodím pár lžic neslazeného strouhaného kokosu. Ukázalo se, že je to ta tajná přísada, která ten salát úplně zlepšila. Celkové chuti pokrmu dodává také mnoho tajemství, a zejména v kombinaci s čerstvým zázvorem je to velmi příjemný malý nádech exotiky.

Ingredience:

  • 4 středně velké mrkve, nastrouhané
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 2 lžíce neslazeného strouhaného kokosu
  • 2 lžíce nasekaných pekanových ořechů
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 2-3 lžíce nasekané petrželky

Na dresink:

  • 1 lžíce avokádového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička nepasterizovaného medu
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Postup:

Ve velké míse smíchejte asi 4 středně velké nastrouhané mrkve, asi 2 lžíce rozinek, sušené brusinky, nasekané pekanové ořechy, vlašské ořechy, dýňová semínka, neslazený kokos a petrželku.

Poté v malé nádobě nebo odměrce smíchejte lžíci avokádového oleje a jablečného octa, lžičku medu, asi půl lžičky jemně nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru, dijonskou hořčici, sůl a pepř a vše důkladně prošlehejte vidličkou nebo plochou metličkou, dokud se zálivka dobře nespojí a lehce naemulguje, a pak ji nalijte přímo na salát.

Dobře promíchejte a pak hotový mrkvový salát přendejte do servírovací mísy a podle potřeby ozdobte dýňovými semínky, nasekanou petrželkou a strouhaným kokosem.

Mrkvový salát na sladko

Poměry v tomto receptu jsou flexibilní v závislosti na tom, co máte po ruce. Mnoho tradičních receptů na mrkvový salát obsahuje také drcený ananas, ale myslím, že s jablky, rozinkami a mrkví je to dostatečně sladké.

Mimochodem, na trhu často najdete mrkev různých barev – sytě červenou, fialovou, jasně oranžovou a odvážně žlutou. Chuťové rozdíly jsou nepatrné (všechny jsou výborné). Hlavní rozdíl je ve směsi živin. Například zatímco oranžová mrkev obsahuje hodně betakarotenu, červená mrkev má lykopen – živinu obsaženou v rajčatech.

Nejen mrkev obsahuje spoustu živin a vitamínů, ale také kedlubna disponuje mnoha výhodami. Je tedy ve finále lepší mrkev nebo kedlubna?

steve-lieman-40irkb1lgnc-unsplash-3217856
Do mrkvového salátu lze použít různé odrůdy mrkví.

Mrkvový jablečný salát

Suroviny:

  • 500 g jablek
  • 500 g mrkve
  • 1 citron
  • cukr

Postup:

Mrkev omyjeme a oloupeme a jablka zbavíme jadřinců. Jablka i mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme šťávu z jednoho citronu a cukr a promícháme. Množství citronu a cukru volíme dle chuti a dle toho, jak sladká nebo kyselá máme jablka.

Mrkvový salát s majonézou

Tento salát – bratranec salátu coleslaw – lze podávat ihned, ale také vydrží hodinu nebo dvě v lednici, pokud chcete mít přílohu k večeři připravenou a vyškrtnutou ze seznamu.

Pokud chcete salát připravit s větším předstihem, nastrouhejte mrkev a připravte jablka a pak je promíchejte s trochou citronové šťávy nebo jablečného octa, aby nezhnědly. S kombinací s majonézou počkejte až před podáváním.

Ingredience:

  • 3 až 4 šálky čerstvě nastrouhané mrkve (ze 4 až 6 středně velkých mrkví)
  • 1/2 až 1 šálek rozinek (obyčejných, zlatých nebo směsi)
  • 1 velké jablko (oloupané nebo neoloupané, podle vlastního uvážení) zbavené jádřinců a nakrájené na kousky
  • 1/4 až 1/3 šálku majonézy

Postup:

Smíchejte mrkev, rozinky, jablko a majonézu ve střední míse. Vychlaďte a podávejte. Přikryjte a uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k podávání.

Tipy a triky na mrkvový salát

  • Čerstvý je nejlepší: Mrkvový salát bude nejlépe chutnat, když ho budete podávat čerstvý, tedy v den, kdy ho připravíte po vychladnutí. Pokud tuto přílohu nepodáváte ihned, měli byste ji uchovávat přikrytou plastovou fólií v lednici.
  • Rozinky: Ohřejte ananasovou šťávu a nechte je v ní namočené, dokud trochu nezpuchří. Pokud jste již šťávu vyhodili – teplá voda nebo jiná šťáva funguje také dobře. Jen musí být teplá – ne vařící. Šťavnaté kousky si v salátu zamilujete.
  • Verze bez majonézy: Jednou z nejčastějších ingrediencí, kterou lidé chtějí změnit, je majonéza. Nejlepší alternativou je řecký jogurt.

Doporučuji použít obyčejný řecký jogurt a množství cukru upravit podle požadované míry sladkosti. Ochucený jogurt zamaskuje skvělé chuťové kombinace pokrmu. Pro různé další pokrmy z mrkve je možné všestranné využití pomalého hrnce.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang