Waldorfský salát s řapíkatým celerem

Saláty

Dobré recepty se předávají z pokolení na pokolení a jenom zřídka se dá dopátrat, kdo první vymyslel například tuhle geniální kombinaci nebo třeba tenhle způsob úpravy. Je ale pár receptů „s rodokmenem“, kde je autor známý a svým nápadem si vysloužil věčnou kuchařskou slávu.

Jako třeba vrchní číšník Oscar Tschirky z Manhattanského hotelu Waldorf Astoria se svým waldorfským salátem. Kombinace celeru, svěžího kyselého jablka a křupavých ořechů je tak dobrá, že se tento salát už víc než sto let připravuje v kuchyních po celém světě.

Někdo přidá pár kuliček hroznového vína, někdo drobné kousky pečené drůbeže, základ je ale pořád stejný.

Budete potřebovat:

  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • ¼ malého svěžího kořenového celeru
  • 2 kyselejší jablka
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • pár kuliček hroznového vína bez pecek (nemusí být)
  • 5–6 lžic dobré majonézy
  • šťávu z ½ citronu
  • 1 lžičku cukru
  • sůl, mletý bílý pepř

Slaný plundrový croissant s tmavě zlatou kůrkou a posypem ze strouhaného sýra.

K podávání:

Očištěný kořenový celer nakrájejte na jemné nudličky. Řapíkatý celer oloupejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenké plátky. Jablka také nakrájejte na jemné nudličky (i se slupkou) a zastříkněte je citronovou šťávou.

Majonézu ochuťte lžičkou cukru, solí, mletým bílým pepřem a citronovou šťávou, dobře promíchejte. Opatrně spojte nakrájené suroviny s majonézou a nechte pořádně vychladit.

Před podáváním posypte vlašskými ořechy a pár kuličkami hroznového vína. Salát s rodokmenem si zaslouží slavnostnější pečivo a tak jej podávejte třeba se sýrovým croissantem. Na sytější verzi přimíchejte kostičky zbylého pečeného kuřete.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang