Polévka z řapíkatého celeru

Řapíkatý celer pomáhá zbavovat tělo toxinů, obsahuje vlákninu, vitamíny A, C, E, a také komplex vitamínů B. Zároveň povzbuzuje metabolismus. Je možné ho konzumovat i syrový, nicméně jeho specifická výrazná chuť nemusí každému sedět. Přesto rozhodně stojí za to zkusit ho do jídelníčku zařadit jako například květák v nejlepší květákové polévce nebo kapustu v polévce z kapusty.

Výběr správného řapíkatého celeru do polévky

Vybírejte světlý, křehký celer s pevnými, pevně zabalenými stonky. Vždy kupujte celer s listy. Listy jsou plné chuti. Celerové listy na recepty z celeru by měly mít jasnou, světle zelenou barvu. Měly by být také pevné, ne povadlé nebo hnědnoucí.

Recept na úpravu řapíkatého celeru

Přemýšlíte, co s řapíkatým celerem? Začněte tím, že celer nakrájíte na zhruba stejně velké kousky, asi centimetr až 1,5 centimetru, přesností se netrapte, protože krémová celerová polévka bude stejně pyré. Chcete jen, aby se uvařil rovnoměrně. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.

Přidejte cibuli a vařte ji, dokud nezměkne. Cibule se vaří na pánvi. Přidejte česnek a vařte další minutu. Cibule a česnek se vaří na pánvi.
Přidejte celer. Celer se přidá do pánve k cibuli a česneku, krátce na to přilijte vývar.

Přidejte sůl, pepř, brambory, petrželku a zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k varu.

Přikryjte, snižte teplotu a vařte asi 20 minut nebo dokud celer a brambory nezměknou natolik, že je lze snadno rozmixovat na pyré. Odstavte polévku z ohně a odeberte tolik vývaru, aby byl celer právě zakrytý zbylým vývarem. Poté vyjměte část nakrájeného celeru a dejte stranou.
Polévku v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem a po troškách přidávejte rezervovaný vývar, dokud polévka nedosáhne požadované konzistence.

Co s řapíkatým celerem?

Čerstvé celerové listy lze použít jako každou jinou bylinku:

  • Použijte je do zásoby.
  • Udělat pesto z celerových listů.
  • Přidat je do salátů jako je například tento Waldorf salát.
  • Použít je místo petržele buď v receptu, nebo jako ozdobu.
  • Použít k dochucení polévek a dušených pokrmů.
  • Přidejte je do zeleného smoothie.
  • Připravte si krémovou polévku z celerových listů!

Jak skladovat řapíkatý celer?

Celer obvykle není v receptech v centru pozornosti, ale spíše jako kuchyňský pomocník, který dodává pokrmům, v nichž se objevuje, chuť a křupavost. Z tohoto důvodu se obvykle používá pouze jedno nebo dvě žebra.

Chcete-li celer skladovat tak, aby vydržel až měsíc, zabalte jej do alobalu. Neskladujte jej v plastovém sáčku ani v plastové fólii.

 Řapíkatý celer polévka
Polévku z řapíkatého celeru doplňte při servírování pečenými krutonky.

Polévka z řapíkatého celeru – recept

Vyzkoušejte si připravit tento nejlepší recept na celerovou polévku. V polévce si vychutnáte dokonalou kombinaci kořenové zeleniny s celou řadou blahodárných vitamínů.

Ingredience na polévku z řapíkatého celeru

  • 250 g řapíkatého celeru
  • 150 g mrkve
  • 1 větší cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 30 g másla
  • 1 cm zázvoru
  • 150 ml smetany
  • pepř
  • čerstvá petrželka

Postup na polévku z řapíkatého celeru

  1. Na másle osmahnout cibuli nakrájenou najemno a na kousky nakrájený celer.
  2. Po 2 minutách přidat mrkev a orestovat.
  3. Zalít vývarem, přidat zázvor a uvařit doměkka.
  4. Oddělit 1/3 mrkve, ostatní rozmixovat. 
  5. Přidat smetanu a oddělenou mrkev, ozdobit petrželkou.

Krémová polévka z řapíkatého celeru – recept

Krémová polévka z celerových listů a šalvěje je ideálním předkrmem pro elegantní jarní večeři. Díky jemné cibulové chuti je to chutný způsob, jak využít celerové listy a vršky.

Ingredience na krémovou polévku z řapíkatého celeru

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 svazků tenkých cibulek – pouze bílé a světle zelené části, nahrubo nasekané (přibližně 1 šálek)
  • 3 stroužky česneku – nasekané
  • 2 šálky nasekaných celerových listů – měkké vršky a srdíčka (z asi 2 velkých hlávek)
  • 1 velká brambora – oloupaná a nakrájená na kostičky (přibližně 2 šálky)
  • 4 šálky zeleninového vývaru – nebo kuřecího vývaru
  • ½ šálku husté smetany
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř – podle chuti

Postup na krémovou polévku z řapíkatého celeru

  1. V hrnci na polévku rozehřejte máslo a olej na středním plamenu.
  2. Přidejte šalvěj, česnek a celerovou nať. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte 6-7 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte brambory a kuřecí vývar. Přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu na střední a vařte odkryté 15-20 minut nebo dokud brambory a ostatní zelenina velmi nezměknou.
  5. Odstavte z ohně a přidejte smetanu.
  6. Pyré rozmixujte ponorným mixérem nebo po částech v kuchyňském robotu.
  7. Podle chuti dochuťte solí a černým pepřem.

Salát z řapíkatého celeru a mrkve – recept

Tento recept na salát ze syrové okurky a celeru je křupavý, osvěžující a lahodný! Je připraven z jednoduchých ingrediencí, jako je čerstvý kopr, petržel, máta a zálivka z citronové zálivky. Pokud Vám tento recept zachutná vyzkoušejte i tradiční waldorfský salát s řapíkatým celerem.

Ingredience na salát z řapíkatého celeru a mrkve

  • 3 hrnky mrkve, nastrouhané (asi 3-4 středně velké mrkve)
  • 1,5 šálku dlouhé anglické okurky nakrájené na kostičky (asi 1/2-2/3 okurky)
  • 1,5 šálku celeru nakrájeného na kostičky (asi 4 velké stonky)
  • 1/2 šálku čerstvého kopru, nasekaného
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky, nasekané
  • 1/4 šálku čerstvé máty, nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na salát z řapíkatého celeru a mrkve

  1. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou mrkev, nakrájené okurky, celer, kopr, petržel a mátu.
  2. Všechny přísady dresinku smíchejte tak, že je intenzivně protřepete ve sklenici s víčkem nebo je rozšleháte v malé misce.
  3. Salát přelijte zálivkou a vše dobře promíchejte.
  4. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte ihned nebo uchovávejte v chladu v lednici!
Salát z řapíkatého celeru a mrkve
Řapíkatý celer skvěle doplní každý zeleninový salát, který bude perfektně křupavější.

Jednoduchá polévka z řapíkatého celeru s křupavými listy – recept

Léčivá celerová polévka – uklidňující, cenově dostupná a chutná. Připravit si ji můžete už za 35 minut. Celer můžete využít jako součást tradičního kuřecího vývaru.

Ingredience na polévku z řapíkatého celeru s křupavými listy

  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 4 tlusté stroužky česneku, nahrubo nasekané
  • 6 šálků celeru, nakrájeného na tenké plátky
  • 2 šálky brambor, nakrájených na silná kolečka
  • 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 šálek vody
  • 1 bobkový list (nepovinný, odstraňte ho před mixováním)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla

Postup na polévku z řapíkatého celeru s křupavými listy

  1. Přidejte celer, brambory, vývar, vodu, bobkový list, sůl, pepř.
  2. Tekutina by měla zeleninu jen zakrýt.
  3. Přikryjte, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte doměkka, dokud brambory nezměknou, asi 10 minut.
  4. Vypněte oheň, vyjměte bobkový list a přidejte čerstvé bylinky a jen je nechte zavadnout.
  5. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte na velmi hladkou hmotu.
  6. Dobře rozmixujte, celou minutu, dokud se bylinky úplně nerozmixují a nevytvoří živě zbarvenou polévku.
  7. Vraťte zpět do stejného hrnce na mírný oheň.
  8. Vmíchejte zakysanou smetanu podle vlastního výběru nebo některou z dalších možností. Mírně zahřívejte a dávejte pozor, aby se příliš nevařilo, jinak byste mohli ztratit krásnou zářivou barvu.
  9. Chcete-li připravit křupavé celerové listy, rozehřejte na malé pánvi na středním plameni velké množství olivového oleje.
  10. Počkejte, až se olej rozpálí. Smažte „zkušební“ celerový list 10-20 sekund z každé strany. Položte na papírovou utěrku.
  11. Pokud je křupavý, pokračujte dál. Přidávejte jich několik najednou a příliš je netlačte. Pokud nejsou křupavé, smažte je o něco déle.
  12. Na jednu misku chcete mít asi 3-5 listů. Na stejném oleji můžete smažit semínka černuchy, dokud nezačnete slyšet praskání. Vypněte ohřev.
  13. Křupavé celerové listy naaranžujte do tvaru půlměsíce. Do stejného tvaru dejte lžičkou trochu semínek nigella spolu s trochou oleje. Pokud chcete, posypte konopnými semínky.

Salát z řapíkatého celeru s vajíčkem – recept

Toto je velmi jednoduchý recept na vaječný salát s celerem a někomu může připadat na jeho chuť trochu mdlá, ale věřte nám jako příloha k pečenému masu je dokonalý!

Ingredience na salát z řapíkatého celeru s vajíčkem

  • 6 velkých vajec
  • 2 stonky celeru, jemně nasekané
  • ½ šálku majonézy
  • ¼ šálku jemně nakrájené cibule
  • ¼ lžičky hořčičného prášku
  • ⅛ lžička soli

Postup na salát z řapíkatého celeru s vajíčkem

  1. Vejce vložte do středně velkého hrnce se studenou vodou.
  2. Přiveďte je k varu, vypněte oheň a nechte 10 minut odstát.
  3. Vejce oloupejte a nakrájejte na obou stranách v kráječi na vejce do mísy.
  4. Přidejte celer, majonézu, cibuli, hořčičný prášek a sůl a promíchejte. Podávejte.
Jak zpracovat řapíkatý celer
Polévka z řapíkatého celeru je skvělé komfortní jídlo plné vitamínů.

Polévka z řapíkatého celeru bez smetany – recept

Zahradní polévka je tak snadná a chutná, když použijete tento recept. Přizpůsobte si ji podle své chuti, vegetariánská nebo veganská, zkrátka přesně podle Vás.

Ingredience na polévku z řapíkatého celeru bez smetany

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 150 g nakrájených řapíkatých celerů
  • Listy ze stonků celeru (pokud je máte)
  • 1,5 litru zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • Mořská sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Smetana, mléko (volitelně)

Postup na polévku z řapíkatého celeru bez smetany

  1. Do velkého hrnce na polévku dejte na střední teplotu olej a přidejte cibuli a celer.
  2. Za častého míchání smažte asi 5 až 6 minut. Mezi mícháním můžete hrnec přikrýt.
  3. Přidejte celerové listy (pokud je používáte) a vařte další dvě až tři minuty.
  4. K cibuli a celeru přidejte vývar a přiveďte k varu.
  5. Poté přidejte nakrájené brambory a za občasného míchání pokračujte v dušení, dokud brambory nezměknou.
  6. Podle chuti přidejte trochu soli a pepře. Jakmile jsou brambory uvařené, stáhněte je z ohně a rozmixujte ponorným mixérem nebo je vložte do klasického mixéru a rozmixujte na hladké pyré.

TIP: Vyzkoušejte si připravit celerovou pomazánku a další oblíbené recepty z řapíkatého celeru.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang