Květáková polévka – recepty na nejlepší květákové polévky – krémová či pikantní

Polévky

Květák je nepostradatelnou součástí běžné kuchyně a nelze si bez něj představit celou škálu klasických jídel. Co takový smažený květák? Nový fenomén české gastronomie pomalu avšak jistě vytlačující ze stupně vítězů pomyslného krále smažený sýr. Když se řekne květákový mozeček, kdekomu se vybaví školní jídelna. A co teprve květáková polévka? Je lepší krémová nebo pikantní? Jak se připravují?

Květák patří do rodiny košťálové zeleniny, spolu se zelím, brokolicí, kapustou nebo artyčokem. Coby zelenina je v podstatě univerzální. Dá se konzumovat jako hlavní jídlo, příloha, součást salátu i jako zdravá a chutná syrová svačinka. Kdo by odolal uchu lahodícímu křupnutí, když se zuby zakousnou do čerstvé květákové růžičky?

100 gramů květáku27 kcal
Bílkoviny2 g
Tuky0,2 g
Sacharidy4 g
Cukry2,5 g

Karfiol, jak se květáku také říká, má spoustu zdravotních benefitů, jež z něj činí takřka nenahraditelnou potravinu. Aktivně působí proti zánětům, rakovinovému bujení, udržuje hormonální rovnováhu, posiluje srdce i mozek, je přirozeným detoxikantem a usnadňuje trávení.

Z hlediska své nízké kalorické hodnoty je vhodným, ba přímo ideálním kandidátem na jednu z nejpreferovanějších surovin při dietách a redukcích tělesné hmotnosti. Má vysoký obsah vlákniny, která zasytí, obsahuje vitamíny a minerály a má antioxidační účinky.

Vynechat v kuchyni květák se rovná neodpustitelnému hříchu. Tento druh zeleniny se drží na vrcholcích popularity už od dávných věků.

Připravit pokrm z květáku je velmi jednoduché. Člověk nemusí být nositelem čtyř michelinských hvězdiček, aby na stůl dokázal vykouzlit hlavní chod hodný mistra. Zasluhuje se o tom především květák sám. Jeho nezaměnitelná a delikátní chuť obohatí kdejaké jídlo a vynese jej na výsluní kulinářského nebe.

TIP: Květákové placičky s koriandrem nebo pomazánka z pečeného květáku budou pastvou nejen pro oko, nýbrž i pro jazyk a žaludek. Kdo nevyzkouší, neuvěří.

Velmi oblíbené jsou květákové polévky, jež mohou být krémové, tudíž husté a vydatné, nebo i pikantní. Obě varianty v chladných dnech zahřejí a zasytí. A především naplní žaludek i tělo mnoha důležitými živinami a nutrienty.

Krémová květáková polévka – recept

Nejlepší květáková polévka je ta krémová, shoduje se většina strávníků. Nelze než souhlasit. Na přípravu je rychlá a snadná a vyžaduje jen velmi málo ingrediencí. Krémová zeleninová polévka s květákem nikoli že neurazí, nýbrž nadchne. Jak je květáková polévka? Recept napoví.

Ingredience – množství na 4 porce:

  • celý květák
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 petržel
  • 1 hrudka másla nebo rostlinného tuku
  • 2 bobkové listy
  • 3 nové koření
  • 5 celých pepřů
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl

Až na rozpáleném másle zesklovatí na jemno nakrájená cibule, přijde čas přidat maličké růžičky květáku, kostičky brambor, koření a to vše zalít vodou nebo zeleninovým vývarem. Brambory polévku přirozeně zahustí, aniž by bylo nutné do polévky přidávat moukovou zásmažku. Bez mouky bude květáková polévka s bramborem bezlepková.

Směs potřebuje povařit zhruba 25 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté přijde na řadu mixér, v němž se musí rozmixovat vše, kromě bobkového listu a celých pepřů. Některé hospodyňky rozmixují komplet veškeré suroviny, ovšem není to nutné.

Do květákové polévky se hodí různé druhy zeleniny. Květáková polévka s mrkví je stálicí.

Do rozmixované směsi se nalije smetana a vše se ještě dvě minuty povaří na mírném ohni. Pro dietnější verzi lze smetanu vynechat, čímž vznikne nejen nízkokalorická polévka, nýbrž také polévka veganská. Hotovou polévku lze podávat ozdobenou čerstvými lístky petrželky nebo koriandru, případně libečku a opečenými houskovými kostičkami.

Pro ještě výraznější chuť krémové květákové polévky je dobrý nápad květák předem upéct v troubě nebo přidat do hotové květákové polévky ořechy.

Kolik hlav, tolik chutí. To platí i o květákové polévce. Recepty dávají za pravdu. Hned po krémové květákové polévce je jedna z nejoblíbenějších ta kořeněná. Pikantní květáková polévka může být pálivá, ovšem nemusí. Pikantnost jí zajistí přítomnost výrazného koření.

Pikantní květáková polévka – recept

Chilli papričky, kari, česnek, koriandr, a spousta dalšího koření činí z květákové polévky to, po čem prahnou milovníci ostrých, respektive výrazných chutí. Právě různorodé koření dodá květákové polévce ten správný pikantní šmrnc, po němž se leckdo může utlouct. Jaký je recept?

Ingredience:

  • květák
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • cibule
  • 2 lžíce Ajvaru
  • tyčinka skořice
  • drcené koření
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky semínek koriandru
  • chilli vločky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • vývar zeleninový
  • 3 lžíce mandlových lupínků
  • lístky koriandru, petrželky, libečku

V rozehřátém hrnci se orestuje směs cibule, celé skořice, koření, česneku a ajvaru a zalije vývarem. Do této směsi se přidají menší květákové růžičky a krátce opečené mandlové lupínky a vše se povaří do měkka. Zhruba 20 až 25 minut. Poté kuchtík vyjme část růžiček spolu se skořicí ven a rozmixuje zbytek směsi. Přidá sůl a pepř, vrátí růžičky a polévku obohatí bylinkami.

TIP: Další variantou pikantní květákové polévky může být květáková polévka s chilli a kurkumou.

Kdo by chtěl polévce dodat pomálu proteinů, může do bublajícího hrnce rozklepnout jedno vajíčko, případně ve směsi povařit malé kousky masa. Polévku ozdobí čerstvé lístky bylinek a zbytek mandlí.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang