Recept na zapečený květák se sýrem

Mysleli jste si, že květák nemůže chutnat skvěle? Náš recept na lahodný zapečený květák se sýrem vás spolehlivě vyvede z omylu. Tento rychlý a snadný zapečený květák se sýrem s nízkým obsahem sacharidů se hodí jako příloha k sváteční nebo všední večeři. Patří mezi oblíbené pokrmy z květáku. Jak připravit ten nejlahodnější zapečený květák se sýrem?

Mezi další populární jídla z květáku patří smažený květák, zapečený květák se šunkou, sýrem a smetanou, květáková polévka, křupavý květák z trouby, zapečený květák se smetanou, nebo zapečený květák zdravě (bez sýra, smetany a dalších tučnějších přísad).

Květák je velmi univerzální zelenina. Květák se dá připravit tolika různými způsoby a používá se také jako nízkosacharidová varianta k mnoha potravinám, jako je například rýže.

Květáková rýže je velmi oblíbená u těch, kteří chtějí omezit sacharidy. Pokrmy z květáku dobře fungují jako příloha k mnoha jídlům, zkuste třeba tuto květákovo-topinamburovou kaši.

A pokud byste chtěli vyzkoušet nějaký pokrm se sýrem připravte si pečený sýr.

Zapékaný květák – recepty

Lahodný pečený květák je křehký, zlatavě hnědý a je to skvělá příloha k jakémukoli jídlu. Příprava nejlepšího zapečeného květáku je snadná a chuť a struktura jsou dokonalé jen s trochou koření, oleje a másla.

Recept na výborný zapečený květák – zapečený květák se sýrem

Zapečený květák se sýrem je oblíbenou přílohou, na které si pochutnává mnoho lidí. Je to nejen chutná příloha, ale je také rychlá a snadná na přípravu.

Ingredience na zapečený květák se sýrem

  • 1 velký květák (s odříznutými listy), rozdělený na kousky
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce mouky
  • 50 g másla
  • 100 g nastrouhaného čedaru
  • 2-3 lžíce strouhanky

Postup na zapečený květák se sýrem

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte 1 velký květák rozebraný na kousky a vařte 5 minut – kousek květáku vyndejte a vyzkoušejte, zda je uvařený.
  2. Květák sceďte a vyklopte do nádoby odolné proti ohřevu v troubě. Troubu předehřejte na 220 °C.
  3. Vraťte hrnec na plotnu a přidejte 500 ml mléka, 4 lžíce mouky a 50 g másla.
  4. Rychle šlehejte, zatímco se se máslo rozpouští a směs přichází k varu – mouka zmizí a omáčka začne houstnout. Šlehejte 2 minuty.
  5. Vypněte plotnu, vmíchejte většinu ze 100 g nastrouhaného čedaru a přelijte květák. Rozsypte zbylý sýr a 2-3 lžíce strouhanky.
  6. Vložte do trouby a pečte 20 minut.

TIP: Pro milovníky masa přinášíme recept na zapečené krůtí maso.

Lahodný pečený květák je křehký, zlatavě hnědý a je to skvělá příloha k jakémukoli jídlu.

Recept na nejlepší zapečený květák – zapečený květák s bramborem a šunkou

Připravte si tento recept na gratinované brambory s květákem a šunkou ve dnech, kdy máte chuť na sýrové jídlo z květáku.

Ingredience na zapečený květák s bramborem a šunkou

  • 450 g brambor (+ koření na brambory)
  • 2 lžíce másla
  • 1 a 1/2 šálku šunky nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • 2 šálky květáku, nakrájeného na malé růžičky
  • 1 hrnek nastrouhaného sýra Gruyère, švýcarského sýra nebo sýra Jalbert

Postup na zapečený květák s bramborem a šunkou

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Vložte plech s bramborami na pět minut do trouby. Nechte brambory vychladnout na pokojovou teplotu a poté je nakrájejte na čtvrtky. Odložte stranou.
  3. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dvě minuty na něm opékejte šunku. Přidejte mouku a vařte jednu minutu. Postupně přidávejte mléko a průběžně míchejte, abyste zabránili vzniku hrudek.
  4. Přidejte koření na brambory, brambory, květák a sýr. Dobře promíchejte a nalijte do pekáče.
  5. Pečte 15 minut a vyzkoušejte tvrdost brambor a případně dopečte.
  6. Zapečený květák s bramborem a šunkou podávejte samostatně nebo jako přílohu.
cauliflowerandcheesegratininbakingdishonrusticwooden
Zapečený květák s bramborem a šunkou podávejte samostatně nebo jako přílohu.

Recept na zapečený květák fitness

Tento snadný vegetariánský recept na květák je plný chuti a dokonalé kombinace sladkého a pikantního. Je to úžasný recept na předkrm nebo přílohu. Květák je velmi podobný brokolici a má nízký obsah sacharidů.

I když tento konkrétní recept na zapečený květák v troubě není vhodný pro keto kvůli sladké a pikantní omáčce, která je do něj přidána, obecně je jednoduše zapečený květák bez přidaných sladkých omáček vhodný pro keto.

Ingredience na zapečený fitness květák

  • 1 velká hlava květáku nakrájená na růžičky o velikosti sousta
  • Olej ve spreji na vaření
  • 1 lžička česnekové soli
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce zelené cibule nakrájené na plátky
  • 1 lžíce sezamových semínek

Sladká a pikantní lepkavá omáčka:

  • ¼ šálku medu
  • 2 stroužky česneku mleté
  • ¼ šálku sójové omáčky
  • 1 lžíce Sriracha
  • 1 lžíce omáčky hoisin
  • 1 lžička bezlepkové mouky nebo kukuřičného škrobu

Postup na zapečený fitness květák

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečícím papírem.
  2. Na připravený plech rozložte růžičky květáku v jedné vrstvě a postříkejte je olejem na pečení. Posypte ho česnekovou solí a pepřem a rukama dobře promíchejte, aby se obalil.
  3. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud nezačne na okrajích hnědnout.
  4. Zatímco se květák peče, smíchejte všechny ingredience na omáčku v malém hrnci a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  5. Hrnec postavte na střední teplotu a často míchejte, dokud omáčka nezhoustne asi 4-5 minut.
  6. Jakmile se květák dopéká, vyjměte ho z trouby a nechte několik minut vychladnout.
  7. Zalijte omáčkou a promíchejte, dokud se zcela nepropeče. Posypte zelenou cibulkou a sezamovými semínky a pochutnejte si.

Recept na lahodný pečený květák – zapečený květák se zakysanou smetanou

Tento zapečený květák se zakysanou smetanou a cibulí je lahodná příloha s nízkým obsahem sacharidů, která se skvěle hodí na večeře během všedního dne. Jedná se o bezlepkový, bezořechový a vegetariánský recept, který lze připravit za pouhých 30 minut.

Ingredience na zapečený květák se zakysanou smetanou

  • 850 g mražené květákové rýže vhodné k vaření v páře
  • 55 g másla, změklého
  • 150 g nakrájené bílé cibule
  • 5 g mletého česneku
  • 240 g zakysané smetany
  • 112 g strouhaného ostrého sýra čedar
  • 1/4 šálku jemně nasekané zelené cibulky
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 40 g strouhaného parmezánu
  • Drobně nakrájená zelená cibulka

Postup na zapečený květák se zakysanou smetanou

  1. Sáčky květákové rýže vařte na sporáku na prudkém ohni, přikryté pokličkou, dokud se nerozvaří, asi 5-7 minut, a občas promíchejte. Přendejte do velké mísy a dejte stranou.
  2. Na stejné pánvi na středním ohni rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte bílou cibuli a nezakryté vařte, dokud cibule mírně nezměkne, asi 2-3 minuty. Přidejte mletý česnek a vařte dalších 30 sekund.
  3. Odstavte z ohně a dejte stranou.
  4. Do mísy s květákovou rýží přidejte zbývající 2 lžíce másla, zakysanou smetanu, rozdrobený čedar, zelenou cibulku, cibulový prášek, sůl a pepř. Pomocí elektrického mixéru promíchejte, dokud se směs dobře nespojí. Přidejte bílou cibuli a česnek a znovu promíchejte.
  5. Směs přeneste do připravené zapékací misky a pomocí gumové stěrky rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Navrch posypte strouhaným parmazánem.
  6. Přeneste pekáč do trouby a pečte, dokud se sýrová poleva nerozpustí, asi 8 minut. Poté přesuňte mřížku trouby na horní rošt a zapněte v troubě gril. Pečte, dokud sýr na povrchu lehce nezezlátne, asi další 1-2 minuty, a pozorně sledujte, aby se nepřipálil.
  7. Před podáváním vyjměte pánev z trouby a nechte ji mírně vychladnout. Případně ozdobte zelenou cibulkou.
  8. Tento výborný zapečený květák se smetanou můžete doplnit šunkou a vznikne vám tak zapečený květák se šunkou a sýrem a smetanou, jídlo z květáku obohacené o bílkoviny, ale pozor již není vegetariánské.
whitefishcasserolecauliflowerpotatowithcheesesourcreamand
Zapečený květák se zakysanou smetanou a cibulí je lahodná příloha s nízkým obsahem sacharidů.

Recept na zapečený květák s bešamelem

Květák je velmi zdravá a chutná zelenina, jejíž příprava netrvá dlouho. Jde o dokonalý recept, který přiměje i ty nejzarputilejší malé děti jíst zeleninu, navíc je rychlý na přípravu a díky dokonalému množství dobrého sýra poslouží jako chutná svačina.

Ingredience na zapečený květák s bešamelem

  • 1 květák
  • 60 g másla
  • 60 g mouky
  • 500 ml mléka
  • 90 g strouhaného sýra
  • Sůl
  • Pepř

Postup na zapečený květák s bešamelem

  1. Prvním krokem při přípravě květáku s bešamelovou omáčkou je odstranění zelených listů z květáku a rozdělení květáku na středně velké růžičky. Růžičky omyjte a očistěte a uvařte je v hrnci s vroucí vodou a trochou soli doměkka.
  2. Dávejte pozor, abyste růžičky nepřevařili, aby byly nakonec tak měkké, že se rozpadnou a rozpustí ve vodě. Odstavte z ohně a nechte okapat.
  3. Zatímco se květák vaří, můžete si připravit bešamel, nejchutnější část.
  4. Postavte pánev na oheň a přidejte máslo, které by mělo mít pokojovou teplotu. Nechte máslo zahřát natolik, aby se rozpustilo, ale nepřipálilo.
  5. Postupně přidejte mouku a nechte ji trochu zhnědnout. Aby se ani mouka na bešamel nepřipálila, měl by celý proces probíhat na mírném ohni. Poté pomalu přilévejte horké mléko a neustále míchejte, dokud se vše nepromíchá a neobjeví se žádné hrudky. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
  6. Nechte bešamel vařit za stálého míchání, aby se nepřichytil ke dnu, dokud nedosáhne požadované konzistence. Pokud je příliš hustý, můžete omáčku zjemnit přidáním trochy mléka. V případě potřeby přidejte další sůl a pepř.
  7. Předehřejte troubu na 200 °C. Jakmile je horká, vložte uvařené růžičky květáku do nádoby odolné vůči troubě. Zalijte bešamelovou omáčkou a posypte strouhaným sýrem. Květák vložte do trouby a deset minut pečte. To je vše, co je potřeba k přípravě lahodného květáku s bešamelem!
ovenbakedcauliflowercheese-vegetablesidedishservedon
Květák je velmi zdravá a chutná zelenina, jejíž příprava netrvá dlouho.

Recept na celý květák pečený v troubě

Naučte se připravit zapečený květák zdravě z jednoduchých ingrediencí. Pokud chcete mít křupavý květák z trouby, tak ho před vložením do trouby osmahněte na středně silném ohni, aby byl vnější povrch křupavý a propečený.

Ingredience na zapečený květák v troubě

  • 1 hlava květáku
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • 3 stroužky česneku (drceného)
  • 60 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky mořské soli (nebo více podle chuti)
  • 1/4 lžičky černého pepře
wholebakedcauliflowerwithspicesandherbs-healthyvegetarianfood
Lahodný pečený květák je křehký, zlatavě hnědý a je to skvělá příloha k jakémukoli jídlu.

Postup na zapečený květák v troubě

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Květák opláchněte a osušte. Odstraňte vnější listy. Opatrně odřízněte spodní část tak, aby byla plochá a většina dřevnatého stonku byla odstraněna, přičemž dávejte pozor, abyste neodřízli tolik, aby hlavička zůstala neporušená.
  3. V malé misce připravte česnekovou parmezánovou omáčku. Smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, 30 g strouhaného parmezánu (polovinu celkového množství), bazalku, petrželku, tymián, mořskou sůl a černý pepř.
  4. Oříznutou květákovou hlávku položte na pekáč hlavou dolů. Květák pokapejte 1/2 omáčky. Obraťte a pokapejte zbývající omáčkou.
  5. Přikryjte pekáč pokličkou a pečte 35-45 minut, dokud květák nezměkne a nepropíchne se špejlí, nožem nebo vidličkou.
  6. Odstraňte pokličku. Květák posypte zbývajícími 2 lžícemi strouhaného parmezánu. Květák vložte pod gril a opékejte asi 5 minut, dokud sýr nezhnědne.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang