Mysleli jste si, že květák nemůže chutnat skvěle? Náš recept na lahodný zapečený květák se sýrem vás spolehlivě vyvede z omylu. Tento rychlý a snadný zapečený květák se sýrem s nízkým obsahem sacharidů se hodí jako příloha k sváteční nebo všední večeři. Patří mezi oblíbené pokrmy z květáku. Jak připravit ten nejlahodnější zapečený květák se sýrem?
Mezi další populární jídla z květáku patří smažený květák, zapečený květák se šunkou, sýrem a smetanou, květáková polévka, křupavý květák z trouby, zapečený květák se smetanou, nebo zapečený květák zdravě (bez sýra, smetany a dalších tučnějších přísad).
Květák je velmi univerzální zelenina. Květák se dá připravit tolika různými způsoby a používá se také jako nízkosacharidová varianta k mnoha potravinám, jako je například rýže.
Květáková rýže je velmi oblíbená u těch, kteří chtějí omezit sacharidy. Pokrmy z květáku dobře fungují jako příloha k mnoha jídlům, zkuste třeba tuto květákovo-topinamburovou kaši.
A pokud byste chtěli vyzkoušet nějaký pokrm se sýrem připravte si pečený sýr.
Zapékaný květák – recepty
Lahodný pečený květák je křehký, zlatavě hnědý a je to skvělá příloha k jakémukoli jídlu. Příprava nejlepšího zapečeného květáku je snadná a chuť a struktura jsou dokonalé jen s trochou koření, oleje a másla.
Recept na výborný zapečený květák – zapečený květák se sýrem
Zapečený květák se sýrem je oblíbenou přílohou, na které si pochutnává mnoho lidí. Je to nejen chutná příloha, ale je také rychlá a snadná na přípravu.
Ingredience na zapečený květák se sýrem
- 1 velký květák (s odříznutými listy), rozdělený na kousky
- 500 ml mléka
- 4 lžíce mouky
- 50 g másla
- 100 g nastrouhaného čedaru
- 2-3 lžíce strouhanky
Postup na zapečený květák se sýrem
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte 1 velký květák rozebraný na kousky a vařte 5 minut – kousek květáku vyndejte a vyzkoušejte, zda je uvařený.
- Květák sceďte a vyklopte do nádoby odolné proti ohřevu v troubě. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Vraťte hrnec na plotnu a přidejte 500 ml mléka, 4 lžíce mouky a 50 g másla.
- Rychle šlehejte, zatímco se se máslo rozpouští a směs přichází k varu – mouka zmizí a omáčka začne houstnout. Šlehejte 2 minuty.
- Vypněte plotnu, vmíchejte většinu ze 100 g nastrouhaného čedaru a přelijte květák. Rozsypte zbylý sýr a 2-3 lžíce strouhanky.
- Vložte do trouby a pečte 20 minut.
TIP: Pro milovníky masa přinášíme recept na zapečené krůtí maso.
Recept na nejlepší zapečený květák – zapečený květák s bramborem a šunkou
Připravte si tento recept na gratinované brambory s květákem a šunkou ve dnech, kdy máte chuť na sýrové jídlo z květáku.
Ingredience na zapečený květák s bramborem a šunkou
- 450 g brambor (+ koření na brambory)
- 2 lžíce másla
- 1 a 1/2 šálku šunky nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 2 šálky květáku, nakrájeného na malé růžičky
- 1 hrnek nastrouhaného sýra Gruyère, švýcarského sýra nebo sýra Jalbert
Postup na zapečený květák s bramborem a šunkou
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vložte plech s bramborami na pět minut do trouby. Nechte brambory vychladnout na pokojovou teplotu a poté je nakrájejte na čtvrtky. Odložte stranou.
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dvě minuty na něm opékejte šunku. Přidejte mouku a vařte jednu minutu. Postupně přidávejte mléko a průběžně míchejte, abyste zabránili vzniku hrudek.
- Přidejte koření na brambory, brambory, květák a sýr. Dobře promíchejte a nalijte do pekáče.
- Pečte 15 minut a vyzkoušejte tvrdost brambor a případně dopečte.
- Zapečený květák s bramborem a šunkou podávejte samostatně nebo jako přílohu.
Recept na zapečený květák fitness
Tento snadný vegetariánský recept na květák je plný chuti a dokonalé kombinace sladkého a pikantního. Je to úžasný recept na předkrm nebo přílohu. Květák je velmi podobný brokolici a má nízký obsah sacharidů.
I když tento konkrétní recept na zapečený květák v troubě není vhodný pro keto kvůli sladké a pikantní omáčce, která je do něj přidána, obecně je jednoduše zapečený květák bez přidaných sladkých omáček vhodný pro keto.
Ingredience na zapečený fitness květák
- 1 velká hlava květáku nakrájená na růžičky o velikosti sousta
- Olej ve spreji na vaření
- 1 lžička česnekové soli
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce zelené cibule nakrájené na plátky
- 1 lžíce sezamových semínek
Sladká a pikantní lepkavá omáčka:
- ¼ šálku medu
- 2 stroužky česneku mleté
- ¼ šálku sójové omáčky
- 1 lžíce Sriracha
- 1 lžíce omáčky hoisin
- 1 lžička bezlepkové mouky nebo kukuřičného škrobu
Postup na zapečený fitness květák
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečícím papírem.
- Na připravený plech rozložte růžičky květáku v jedné vrstvě a postříkejte je olejem na pečení. Posypte ho česnekovou solí a pepřem a rukama dobře promíchejte, aby se obalil.
- Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud nezačne na okrajích hnědnout.
- Zatímco se květák peče, smíchejte všechny ingredience na omáčku v malém hrnci a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Hrnec postavte na střední teplotu a často míchejte, dokud omáčka nezhoustne asi 4-5 minut.
- Jakmile se květák dopéká, vyjměte ho z trouby a nechte několik minut vychladnout.
- Zalijte omáčkou a promíchejte, dokud se zcela nepropeče. Posypte zelenou cibulkou a sezamovými semínky a pochutnejte si.
Recept na lahodný pečený květák – zapečený květák se zakysanou smetanou
Tento zapečený květák se zakysanou smetanou a cibulí je lahodná příloha s nízkým obsahem sacharidů, která se skvěle hodí na večeře během všedního dne. Jedná se o bezlepkový, bezořechový a vegetariánský recept, který lze připravit za pouhých 30 minut.
Ingredience na zapečený květák se zakysanou smetanou
- 850 g mražené květákové rýže vhodné k vaření v páře
- 55 g másla, změklého
- 150 g nakrájené bílé cibule
- 5 g mletého česneku
- 240 g zakysané smetany
- 112 g strouhaného ostrého sýra čedar
- 1/4 šálku jemně nasekané zelené cibulky
- 1 lžička cibulového prášku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 40 g strouhaného parmezánu
- Drobně nakrájená zelená cibulka
Postup na zapečený květák se zakysanou smetanou
- Sáčky květákové rýže vařte na sporáku na prudkém ohni, přikryté pokličkou, dokud se nerozvaří, asi 5-7 minut, a občas promíchejte. Přendejte do velké mísy a dejte stranou.
- Na stejné pánvi na středním ohni rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte bílou cibuli a nezakryté vařte, dokud cibule mírně nezměkne, asi 2-3 minuty. Přidejte mletý česnek a vařte dalších 30 sekund.
- Odstavte z ohně a dejte stranou.
- Do mísy s květákovou rýží přidejte zbývající 2 lžíce másla, zakysanou smetanu, rozdrobený čedar, zelenou cibulku, cibulový prášek, sůl a pepř. Pomocí elektrického mixéru promíchejte, dokud se směs dobře nespojí. Přidejte bílou cibuli a česnek a znovu promíchejte.
- Směs přeneste do připravené zapékací misky a pomocí gumové stěrky rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Navrch posypte strouhaným parmazánem.
- Přeneste pekáč do trouby a pečte, dokud se sýrová poleva nerozpustí, asi 8 minut. Poté přesuňte mřížku trouby na horní rošt a zapněte v troubě gril. Pečte, dokud sýr na povrchu lehce nezezlátne, asi další 1-2 minuty, a pozorně sledujte, aby se nepřipálil.
- Před podáváním vyjměte pánev z trouby a nechte ji mírně vychladnout. Případně ozdobte zelenou cibulkou.
- Tento výborný zapečený květák se smetanou můžete doplnit šunkou a vznikne vám tak zapečený květák se šunkou a sýrem a smetanou, jídlo z květáku obohacené o bílkoviny, ale pozor již není vegetariánské.
Recept na zapečený květák s bešamelem
Květák je velmi zdravá a chutná zelenina, jejíž příprava netrvá dlouho. Jde o dokonalý recept, který přiměje i ty nejzarputilejší malé děti jíst zeleninu, navíc je rychlý na přípravu a díky dokonalému množství dobrého sýra poslouží jako chutná svačina.
Ingredience na zapečený květák s bešamelem
- 1 květák
- 60 g másla
- 60 g mouky
- 500 ml mléka
- 90 g strouhaného sýra
- Sůl
- Pepř
Postup na zapečený květák s bešamelem
- Prvním krokem při přípravě květáku s bešamelovou omáčkou je odstranění zelených listů z květáku a rozdělení květáku na středně velké růžičky. Růžičky omyjte a očistěte a uvařte je v hrnci s vroucí vodou a trochou soli doměkka.
- Dávejte pozor, abyste růžičky nepřevařili, aby byly nakonec tak měkké, že se rozpadnou a rozpustí ve vodě. Odstavte z ohně a nechte okapat.
- Zatímco se květák vaří, můžete si připravit bešamel, nejchutnější část.
- Postavte pánev na oheň a přidejte máslo, které by mělo mít pokojovou teplotu. Nechte máslo zahřát natolik, aby se rozpustilo, ale nepřipálilo.
- Postupně přidejte mouku a nechte ji trochu zhnědnout. Aby se ani mouka na bešamel nepřipálila, měl by celý proces probíhat na mírném ohni. Poté pomalu přilévejte horké mléko a neustále míchejte, dokud se vše nepromíchá a neobjeví se žádné hrudky. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Nechte bešamel vařit za stálého míchání, aby se nepřichytil ke dnu, dokud nedosáhne požadované konzistence. Pokud je příliš hustý, můžete omáčku zjemnit přidáním trochy mléka. V případě potřeby přidejte další sůl a pepř.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Jakmile je horká, vložte uvařené růžičky květáku do nádoby odolné vůči troubě. Zalijte bešamelovou omáčkou a posypte strouhaným sýrem. Květák vložte do trouby a deset minut pečte. To je vše, co je potřeba k přípravě lahodného květáku s bešamelem!
Recept na celý květák pečený v troubě
Naučte se připravit zapečený květák zdravě z jednoduchých ingrediencí. Pokud chcete mít křupavý květák z trouby, tak ho před vložením do trouby osmahněte na středně silném ohni, aby byl vnější povrch křupavý a propečený.
Ingredience na zapečený květák v troubě
- 1 hlava květáku
- 1/3 šálku olivového oleje
- 3 stroužky česneku (drceného)
- 60 g strouhaného parmezánu
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušené petrželky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky mořské soli (nebo více podle chuti)
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup na zapečený květák v troubě
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Květák opláchněte a osušte. Odstraňte vnější listy. Opatrně odřízněte spodní část tak, aby byla plochá a většina dřevnatého stonku byla odstraněna, přičemž dávejte pozor, abyste neodřízli tolik, aby hlavička zůstala neporušená.
- V malé misce připravte česnekovou parmezánovou omáčku. Smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, 30 g strouhaného parmezánu (polovinu celkového množství), bazalku, petrželku, tymián, mořskou sůl a černý pepř.
- Oříznutou květákovou hlávku položte na pekáč hlavou dolů. Květák pokapejte 1/2 omáčky. Obraťte a pokapejte zbývající omáčkou.
- Přikryjte pekáč pokličkou a pečte 35-45 minut, dokud květák nezměkne a nepropíchne se špejlí, nožem nebo vidličkou.
- Odstraňte pokličku. Květák posypte zbývajícími 2 lžícemi strouhaného parmezánu. Květák vložte pod gril a opékejte asi 5 minut, dokud sýr nezhnědne.