Kulajda – recept na nejlepší tradiční a českou

Polévky

Smetanová hutná polévka plná voňavých hub, brambor a vajec. Sladká i kyselá zároveň. Kdo by neznal kulajdu, stálici českých podzimních kuchyní. Je to sice polévka, avšak dost vydatná na to, aby byla i hlavním chodem. Jak připravit tradiční českou kulajdu? A jaký je nejlepší recept na kulajdu s houbami?

Na kulajdu univerzální recept neexistuje. Co kuchař, to jiná verze. Základní suroviny jsou však vždy stejné a nesmějí chybět. Polévka kulajda si žádá jen minimum ingrediencí. Brambory, houby, smetanu, kopr a vejce.

Kulajda s čerstvými houbami je vždy lepší, protože ji houby krásně provoní a dodají lepší chuť. V kulajdě jsou skvělé lišky nebo hříbky.

Kulajda s čerstvými houbami je staročeská polévka, která je tak vydatná, že může být i hlavním jídlem.

Do kulajdy lze použít i houby sušené či mražené. Díky nim je možné si pravou českou kulajdu vychutnat i v zimě. Pro dokyselení polévky kulajdy se používá ocet nebo zakysaná smetana

Po tradiční české kulajdě s houbami, vejcem a koprem připravené podle staročeského receptu se určitě jen zapráší. Milovat ji boudou jak masožravci, tak vegetariáni.

V dobré houbové sezóně a přebytku hub stojí za vyzkoušení i houbový krém nebo houby na kyselo.

Staročeská kulajda

Polévka kulajda pochází původně z jižních Čech. A co vlastně znamená slovo kulajda? Původ tohoto slova není dodnes zcela jednoznačný. Dle jazykovědců slovo kulajda vychází ze slova zakulat nebo zakudlit nebo-li zahustit (moukou, jíškou) a také zamíchat (zakvedlat).

Slovo kulajda tak pravděpodobně vyjadřuje, že se jedná o hustou polévku.

Verze Víta Korce z Trutnova o kulajdě vypráví, že se jedná o zkomoleninu jména vynikající jihočeské kuchařky, která byla původem Němka. Jmenovala se Adelajde Kuhlová. Její jméno se zrychleně vyslovovalo jako Kulajde a polévka kulajda byla na světě.

Základem kulajdy jsou brambory, houby, smetana, kopr a vejce.

Ať už to bylo jakkoliv, kulajdu všichni milují již dlouhé roky a osvědčené rodinné recepty na kulajdu jsou předávány z generace na generaci.

Kulajdu dnes nejčastěji známe s houbami, avšak v minulosti houby v kulajdě chyběly.

Tradiční česká kulajda je nesmírně chutná a velmi jednoduchá na přípravu.

Recept na kulajdu s houbami

Jaké je tajemství receptu, aby byla kulajda co nejlepší? Je dobré ji připravovat hodně koncentrovanou a hustou. Hodně hub, brambor a másla. A silně dochutit.

Hustou a vydatnou polévkou je také třeba rajská polévka s rýží nebo květáková polévka. Stejně jako kulajda nabízí nespočet variací a způsobů, jak ji dochucovat, vylepšovat a servírovat. 

Na přípravu kulajdy s houbami a vejcem, která zasytí každého strávníka, je třeba zhruba 30-40 minut a následující ingredience.

Suroviny:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 g brambor
  • 300 g čerstvých hříbků (nebo hrst sušených)
  • 3 vejce
  • 150 ml tučné smetany ke šlehání (30 %)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • pepř
  • kmín

Postup:

Pokud kulajdu připravujeme ze sušených hub, dáme je do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme je takhle tak 20 minut, pak vyjmeme, vyždímáme a pokrájíme na drobné kousky.

Pokud kulajdu připravujeme z čerstvých hub, očistíme je a nakrájíme na kostky.

Recept na kulajdu s houbami je jednoduchý a rychlý. Důležité je kulajdu dobře ochutit octem nebo zakysanou smetanou.

Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky.

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme čerstvé či sušené houby a pomalu restujeme. Čerstvé houby nejprve pustí vodu a teprve po chvíli začnou chytat barvu. Přidáme mouku, promícháme a krátce orestujeme.

Houby s jíškou zalijeme vývarem nebo vodou, ve které se louhovaly sušené houby. Přidáme brambory, trochu kmínu, bobkový list, nové koření a osolíme. Přivedeme k varu a povaříme alespoň 25 minut.

Do kulajdy vmícháme smetanu a necháme chvíli probublat. Dochutíme cukrem a octem. Možná bude potřeba přidat i trochu soli.

Někdo má rád kulajdu kyselejší, někdo sladší. Záleží pouze na vaší chuti. Proto radši ze začátku ochutíme méně a případně ještě poupravíme.

Nezbytnou součástí kulajdy je i vejce. Někdo do kulajdy až těsně před podáváním klepne a rychle vajíčko rozmíchá. Jiný zas do kulajdy nakrájí vajíčka vařená natvrdo. Obě varianty jsou možné.

Vejce nesmí v tradiční české kulajdě chybět. Lze ho v ní rozmíchat syrové, nakrájet natvrdo vařené nebo kulajdu zpestřit zastřeným vejcem.

Zkušenější kuchaři dokonce můžou kulajdu zpestřit zastřeným vejcem. Příprava zastřených vajec může být poněkud složitější, kulajdě však dodají ten správný šmrnc, a proto se vyplatí ji zkusit. 

Na závěr do kulajdy přidáme nasekaný kopr. Už nevaříme a jen promícháme.

TIP: Co uvařit zítra? Lze se inspirovat receptem na nejlepší hrachovou polévku nebo gulášovou polévku s hlívou ústřičnou.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang