![kulajda](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/08/kulajda-9829688-1024x683.jpg)
Smetanová hutná polévka plná voňavých hub, brambor a vajec. Sladká i kyselá zároveň. Kdo by neznal kulajdu, stálici českých podzimních kuchyní. Je to sice polévka, avšak dost vydatná na to, aby byla i hlavním chodem. Jak připravit tradiční českou kulajdu? A jaký je nejlepší recept na kulajdu s houbami?
Na kulajdu univerzální recept neexistuje. Co kuchař, to jiná verze. Základní suroviny jsou však vždy stejné a nesmějí chybět. Polévka kulajda si žádá jen minimum ingrediencí. Brambory, houby, smetanu, kopr a vejce.
Kulajda s čerstvými houbami je vždy lepší, protože ji houby krásně provoní a dodají lepší chuť. V kulajdě jsou skvělé lišky nebo hříbky.
Do kulajdy lze použít i houby sušené či mražené. Díky nim je možné si pravou českou kulajdu vychutnat i v zimě. Pro dokyselení polévky kulajdy se používá ocet nebo zakysaná smetana.
Po tradiční české kulajdě s houbami, vejcem a koprem připravené podle staročeského receptu se určitě jen zapráší. Milovat ji boudou jak masožravci, tak vegetariáni.
V dobré houbové sezóně a přebytku hub stojí za vyzkoušení i houbový krém nebo houby na kyselo.
Staročeská kulajda s houbami a vejcem
Polévka kulajda pochází původně z jižních Čech. A co vlastně znamená slovo kulajda? Původ tohoto slova není dodnes zcela jednoznačný. Dle jazykovědců slovo kulajda vychází ze slova zakulat nebo zakudlit nebo-li zahustit (moukou, jíškou) a také zamíchat (zakvedlat).
Slovo kulajda tak pravděpodobně vyjadřuje, že se jedná o hustou polévku.
Verze Víta Korce z Trutnova o kulajdě vypráví, že se jedná o zkomoleninu jména vynikající jihočeské kuchařky, která byla původem Němka. Jmenovala se Adelajde Kuhlová. Její jméno se zrychleně vyslovovalo jako Kulajde a polévka kulajda byla na světě.
TIP: Výborně vás zasytí také hrachová polévka.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2021/11/staroceska-kulajda-1024x683.jpg)
Ať už to bylo jakkoliv, kulajdu všichni milují již dlouhé roky a osvědčené rodinné recepty na kulajdu jsou předávány z generace na generaci.
Kulajdu dnes nejčastěji známe s houbami, avšak v minulosti houby v kulajdě chyběly.
Tradiční česká kulajda je nesmírně chutná a velmi jednoduchá na přípravu.
Recept na kulajdu s houbami
Jaké je tajemství receptu na nejlepší kulajdu? Je dobré ji připravovat hodně koncentrovanou a hustou. Hodně hub, brambor a másla. A silně dochutit.
Hustou a vydatnou polévkou je také třeba polévka z kapusty, rajská polévka s rýží, mrkvový krém, čočková polévka nebo květáková polévka. Stejně jako kulajda s houbami nabízí nespočet variací a způsobů, jak ji dochucovat, vylepšovat a servírovat.
Na přípravu kulajdy s houbami a vejcem, která zasytí každého strávníka, je třeba zhruba 30-40 minut a následující ingredience.
Suroviny na kulajdu s houbami:
- 1 l zeleninového vývaru
- 500 g brambor
- 300 g čerstvých hříbků (nebo hrst sušených)
- 3 vejce
- 150 ml tučné smetany ke šlehání (30 %)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1 svazek čerstvého kopru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- sůl
- cukr
- ocet
- pepř
- kmín
Postup:
Pokud připravujeme kulajdu ze sušených hub, dáme je do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme je takhle tak 20 minut, pak vyjmeme, vyždímáme a pokrájíme na drobné kousky.
Pokud kulajdu připravujeme z čerstvých hub, očistíme je a nakrájíme na kostky.
![staroceska kulajda](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/08/staroceska-kulajda-5611049-1024x685.jpg)
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme čerstvé či sušené houby a pomalu restujeme. Čerstvé houby nejprve pustí vodu a teprve po chvíli začnou chytat barvu. Přidáme mouku, promícháme a krátce orestujeme.
Houby s jíškou zalijeme vývarem nebo vodou, ve které se louhovaly sušené houby. Přidáme brambory, trochu kmínu, bobkový list, nové koření a osolíme. Přivedeme k varu a povaříme alespoň 25 minut.
Do houbové kulajdy vmícháme smetanu a necháme chvíli probublat. Dochutíme cukrem a octem. Možná bude potřeba přidat i trochu soli.
Někdo má rád kulajdu s houbami a vejcem kyselejší, někdo sladší. Záleží pouze na vaší chuti. Proto radši ze začátku ochutíme méně a případně ještě poupravíme.
Nezbytnou součástí kulajdy je i vejce. Někdo do kulajdy až těsně před podáváním klepne a rychle vajíčko rozmíchá. Jiný zas do kulajdy nakrájí vajíčka vařená natvrdo. Obě varianty jsou možné.
![tradicni kulajda](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/08/tradicni-kulajda-5938785-1024x768.jpg)
Zkušenější kuchaři dokonce můžou kulajdu zpestřit zastřeným vejcem. Příprava zastřených vajec může být poněkud složitější, kulajdě však dodají ten správný šmrnc, a proto se vyplatí ji zkusit.
Na závěr do kulajdy přidáme nasekaný kopr. Už nevaříme a jen promícháme.
TIP: Co uvařit zítra? Lze se inspirovat receptem na nejlepší hrachovou polévku, indickou polévku nebo gulášovou polévku s hlívou ústřičnou.
Tradiční kulajda – recept
Komu by nechutnala bohatá, výživná tradiční kulajda? Houbová sezóna přímo láká k uvaření domácí tradiční kulajdy. Jak ji připravit?
Ingredience na tradiční kulajdu
- 4 středně velké brambory
- 70 g sušených hub dle chuti
- 150 g másla
- 2 uvařená vejce
- Sůl a pepř
- Bobkový list a nové koření dle chuti
- 250 ml zakysané smetany
- 250 ml smetany
- Svazek čerstvého kopru
- 50 g hladké mouky
- Ocet dle chuti
Postup na tradiční kulajdu ze sušených hub – recept
- V rendlíku si připravte vývar z nového koření, bobkového listu a špetky soli.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm sušené houby. Přendejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte brambory nakrájené na kousky a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte vývar z koření a najemno nasekaný svazek kopru. Smíchejte smetanu s moukou a po troškách opatrně vsypávejte do polévky za stálého prošlehávání.
- Stáhněte plamen a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Domácí kulajdu podávejte ozdobenou nakrájenými vejci a nasekaným koprem či petrželkou.
Smetanová kulajda
Smetanová kulajda se vám bude doslova rozplývat na jazyku. Připravte sobě i vaší rodině lahodnou smetanovou kulajdu s houbami.
Ingredience na smetanovou kulajdu s houbami
- 800 ml vody
- 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na kousky
- 30 gramů sušených hub
- 200 ml husté smetany
- 1 snítka čerstvého kopru nasekaná a další na ozdobu
- 5-7 lžic jíšky
- 50 g másla
- 4 vejce
- Kmín
- Sůl a pepř podle chuti
- Bílý ocet
Smetanová kulajda ze sušených hub – postup
- Sušené houby předem namočte alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc.
- Brambory vložte do hrnce a zalijte vodou, přidejte houby a vodu, ve které byly namočeny.
- Přidejte špetku soli, pepře a kmínu.
- Vařte asi 20 minut, dokud houby a brambory nezměknou.
- Přidejte smetanu a zahustěte jíškou.
- Dochutíme octem, přidáme máslo na zjemnění chuti a přidáme nasekaný kopr.
- Na samostatnou pánev dejte trochu soli a kapku octa a přiveďte téměř k varu. Vezměte naběračku a rozbijte do ní vejce.
- Vejce v naběračce pošírujte tak, aby žloutek zůstal měkký a byl obalený bílkem.
- Každou porci podávejte jako kulajdu se zastřeným vejcem a snítkou kopru nahoře.
- Tato polévka je velmi vydatná a může se klidně podávat jako samostatné jídlo s oblíbeným chlebem.
![smetanova kulajda](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/08/smetanova-kulajda-8565411-1024x683.jpg)
Nejlepší kulajda se zakysanou smetanou – recept
Chcete si doma připravit tu nejlepší kulajdu se zakysanou smetanou? Právě zakysaná smetana dodá vaší kulajdě ten správný šmrnc. Jak připravit tu nejlepší kulajdu se zakysanou smetanou?
Ingredience
- 500 g brambor
- 1 hrst sušených hub
- 150 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 1/4 šálku cukru
- 3/4 šálku husté smetany
- 3 lžíce octa
- 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 3 šálky hovězího vývaru
- 2 šálky vody
- Sůl a pepř
- 4 vejce uvařená natvrdo
Rychlá kulajda se zakysanou smetanou – postup
- Vhoďte sušené houby do hrnce se 2 šálky vody a přiveďte je k varu. Snižte teplotu a vařte 15 minut. Odstavte.
- Na středním plameni rozpusťte nesolené máslo. Přidejte hladkou mouku a 1 minutu míchejte.
- Začněte po částech přidávat hovězí vývar: přidejte ½ šálku hovězího vývaru a dobře promíchejte. Pokračujte až do vyčerpání vývaru.
- Do polévky přidejte houbový vývar a sceďte uvařené houby.
- Přidejte trochu soli a promíchejte. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Přikryjte pokličkou a nechte 10 minut vařit.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na půlcentimetrové kostky. Přidejte je do polévky spolu s uvařenými houbami a vařte dalších 15 minut, dokud kostky brambor nezměknou.
- Odstavte hotovou rychlou kulajdu ze sporáku, přilijte smetanu a zamíchejte. Přidejte ocet, cukr, mletý pepř a nasekaný kopr. Dále již nevařte.
- Promíchejte vařečkou, podle potřeby dochuťte solí nebo cukrem.
- Hotovou smetanovou kulajdu nechte 5 minut odstát a poté podávejte.
Pravá krkonošská kulajda
Kdo by si občas nechtěl dopřát pravou krkonošskou kulajdu? Pravá krkonošská kulajda s houbami a vejcem vás dokonale zasytí. Tuto poctivou kulajdu s vejcem si připravíte z tradičních ingrediencí včetně hub a brambor.
Ingredience na pravou krkonošskou kulajdu
- Máslo
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 litr vývaru
- 1 šálek zakysané smetany
- Miska hub (čerstvých nebo sušených, podle toho, co u poctivé kulajdy preferujete)
- 5 brambor
- Kopr
- Vejce
- Sůl
- Ocet podle chuti
- Několik kousků nového koření
- Pár lístků bobkového listu
Postup na pravou krkonošskou kulajdu
- V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku.
- Zalijte vývarem, důkladně promíchejte a odstavte.
- Na pánvi opečte na másle houby, přidejte pepř, nové koření, bobkový list a sůl, a nakrájejte kopr.
- Směs přidejte do vývaru, zalijte zakysanou smetanou a přidejte uvařené brambory nakrájené na kostičky.
- Těsně před podáváním ozdobte hotovou poctivou kulajdu vejcem a malou snítkou kopru nebo můžete doplnit kulajdu se zastřeným vejcem.
Rychlá kulajda
Smetanovou kulajdu si můžete připravit doma i tehdy, když vás tlačí čas. Příkladem je tento recept na nejlepší rychlou kulajdu z hub.
Ingredience na rychlou kulajdu
- Hrnek sušených hub
- Sůl, kmín a pepř dle chuti
- 3 brambory, uvařené a nakrájené na kostičky
- 2 lžíce hladké mouky
- 250-300 ml zakysané smetany
- 1 vejce natvrdo
- 1 litr vývaru
Postup na rychlou kulajdu
- Sušené houby důkladně povařte ve vývaru.
- Přidejte koření a sůl.
- Důkladně smíchejte kysanou smetanu s moukou a postupně za neustálého míchání vlévejte do polévky.
- Nechte přejít varem, stáhněte z plotny. Rychlou kulajdu podávejte s vařeným vejcem a posypané sekaným koprem.
Kulajda bez hub – recept
Láká vás chuť kulajdy, ale neholdujete houbám nebo je zrovna nemáte doma? Můžete si připravit vynikající kulajdu bez hub.
![kulajda-bez-hub-recept-2806302](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/08/Kulajda-bez-hub-recept-2806302.jpg)
Ingredience na kulajdu bez hub
- 1 litr vývaru
- Šálek mléka nebo smetany
- 250 ml kysané smetany
- 2 vejce, uvařená natvrdo
- Kopr, nasekaný nadrobno
- 3 lžíce hladké mouky
- 5 syrových brambor nakrájených na kousky
Postup na kulajdu bez hub
- Ve vývaru uvařte brambory a přidejte trošku kopru.
- Přidejte 1/2 hrnku smetany nebo mléka, promíchejte a snižte plamen.
- Zbylé mléko se smetanou smíchejte s moukou, po troškách přilévejte do vývaru a neustále prošlehávejte.
- Odstraňte z plotny, přendejte do misek a ozdobte nakrájenými vejci a zbytkem nasekaného kopru.
Kulajda bez kopru – recept
Není nutné vždy vařit kulajdu s koprem. Poctivou kulajdu můžete připravit také ve verzi pro strávníky, kteří nemají rádi kopr. Recept na kulajdu bez kopru je snadný, a i tato varianta vám bude zaručeně chutnat.
Ingredience na kulajdu bez kopru
- 4 brambory
- Miska sušených hub dle chuti
- 150 ml smetany
- 50 g másla
- Směs nového koření, bobkového listu a pepře
- Ocet dle chuti
- Sůl a kmín dle chuti
- 1,25 l vývaru
Poatup na kulajdu bez kopru
- Ve vhodném hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm houby se směsí koření.
- Zalijte vývarem, přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, osolte a vařte do změknutí brambor.
- Přidejte smetanu, důkladně promíchejte, stáhněte a nechte takzvaně „dojít“.
- Kulajdu bez kopru můžete podávat posypanou nasekanou petrželkou.