Ingredience:

  • 1 l vody
  • ½ l zakysané smetany
  • 1 velká cibule
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 6 brambor
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce sterilovaného kopru (nebo svazek čerstvého jemně nakrájeného)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 kostka masoxu
  • sůl
  • 4 čerstvá vejce

Postup:

V hrnci na rozehřátém másle a oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Zaprášíme ji moukou a za stálého míchání usmažíme jíšku.

Potom do hrnce nalijeme vodu, dodáme masox a kmín a chvíli vaříme.

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, povaříme a přimícháme ocet. Nakonec do kulajdy za stálého míchání lijeme smetanu a dáváme přitom pozor, aby se nesrazila.

Do polévky na talíř dáváme ztracené vejce (do osolené vody dáme ocet, přivedeme k varu a vařečkou vytvoříme v hrnci vír, vejce rozklepneme do středu víru a chvíli povaříme). Lze použít i vejce uvařené natvrdo.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang