Ingredience:
- 1 l vody
- ½ l zakysané smetany
- 1 velká cibule
- 2 – 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 6 brambor
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce sterilovaného kopru (nebo svazek čerstvého jemně nakrájeného)
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 kostka masoxu
- sůl
- 4 čerstvá vejce
Postup:
V hrnci na rozehřátém másle a oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Zaprášíme ji moukou a za stálého míchání usmažíme jíšku.
Potom do hrnce nalijeme vodu, dodáme masox a kmín a chvíli vaříme.
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, povaříme a přimícháme ocet. Nakonec do kulajdy za stálého míchání lijeme smetanu a dáváme přitom pozor, aby se nesrazila.
Do polévky na talíř dáváme ztracené vejce (do osolené vody dáme ocet, přivedeme k varu a vařečkou vytvoříme v hrnci vír, vejce rozklepneme do středu víru a chvíli povaříme). Lze použít i vejce uvařené natvrdo.