Když začíná léto, a je pořádné vedro, má většina lidí chuť na zmrzlinu, saláty, meloun a ostatní osvěžující jídla. Já mám chuť na hutné polívky a omáčky. A není prostě nic lepšího než babiččina bílá zelňačka. Doma ji tradičně děláme na Štědrý den k obědu, jelikož v ní není žádné maso. Já ji dělám nehledě na roční období nebo počasí, protože ji prostě miluju. Chápu, že v horku si ji asi nedáte, ale minimálně si ji můžete založit pro chladnější dny. Je to totální comfort food a navíc je to superjednoduché.

Připravte si:

  • 1 balíček kyselého zelí (ideálně otické, nebo pokud jste můj děda a máte domácí)
  • 0,5 l smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • brambory (cca tolik, aby nakrájené zaplnily 1/3 hrnce, ve kterém vaříte)
  • ocet 
  • sůl
  • drcený kmín
  • 4 vejce natvrdo

Postup

Ve studené osolené vodě vařte brambory, dokud nebudou skoro hotové. Potom přidejte zelí (nejdřív ho ochutnejte, pokud by bylo moc kyselé, tak ho properte ve vodě) a vařte 5 minut. Ve smetaně rozkvedlejte mouku a přilijte. Vařte ještě 15 minut, aby se mouka zavařila. Mezitím uvařte vejce a hotové oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Polévku ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, ocet a kmín. Nakonec vhoďte dovnitř nakrájená vejce. No a můžete jíst. Neříkala jsem, že je to neskutečně jednoduché? Já prostě miluju zelí.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang