zeleninova-polevka-nejlepsi-recepty

Základní zeleninová polévka je zkrátka báječný pokrm. Můžete ji připravit v nejrůznějších variantách, dokonale vás zasytí, zahřeje, báječně chutná a dodává celou řadu zdraví prospěšných látek. Inspirujte se našimi recepty na nejlepší zeleninovou polévku.

Nejlepší zeleninová polévka

Jaká je nejlepší zeleninová polévka? Sto lidí, sto chutí. Někdo nedá dopustit na hutnou krémovou polévku z dýně, polévku z červené čočky s cibulí, hrachovou polévku, rajčatovou polévku z protlaku, vietnamskou polévku pho nebo batátový krém, jiní dávají přednost lehkým zeleninovým vývarům. Nejlepší zeleninová polévka je zkrátka taková, která nám nejvíce chutná. Krémové zeleninové polévky můžete zařadit poměrně brzy do jídelníčku malých dětí po zavedení prvních příkrmů.

Inspiraci pro přípravu té nejlepší zeleninové polévky můžete načerpat v tomto článku.

Lehké polévky

Pokud chystáte večeři nebo oběd o více chodech, určitě upřednostníte lehké polévky. Lehké polévky neobsahují smetanu ani jiné ingredience k zahuštění.

Lehké polévky bývají snadné i na přípravu. Pokud si chcete doma připravit lehkou polévku, můžete vyzkoušet například zeleninovou polévku s quinoou, lehkou zeleninovou polévku nebo třeba hrstkovou polévku.

Skvělým tipem na lehkou polévku je třeba hrstková polévka.

Zeleninové polévky recepty

Zeleninové polévky recepty je výraz, který čas od času vyhledává každý, kdo si chce připravit zdravé, chutné teplé jídlo. Co se týče zeleninových polévek, recepty nabízí nepřeberné množství variant přípravy.

Obzvlášť v zimě oceníte hutnější polévky se smetanou, jako je třeba krémová polévka z lososa nebo mrkvová krémová polévka. V sezóně jistě oceníte houbové polévky, chutnat vám budou i luštěninové polévky, jako je třeba indická polévka.

TIP: Můžete také vyzkoušet recept na kimchi (kvašená zelenina), které se rovněž přimíchává do polévek.

Zeleninová polévka recept

Chcete si doma připravit základní zeleninovou polévku? Zeleninová polévka je vhodná i pro vegetariány, zasytí, skvěle chutná a zaručeně vás postaví na nohy.

Zeleninová polévka recept – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 šálku nakrájené žluté cibule
  • 2 šálky oloupané a nakrájené mrkve
  • 1 a 1/4 šálku nakrájeného celeru
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 4 plechovky kuřecího vývaru
  • 2 plechovky nakrájených rajčat
  • 3 šálky oloupaných a na kostky nakrájených brambor
  • 1/3 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 a 1/2 šálku nakrájených mražených nebo čerstvých zelených fazolek
  • 1 a 1/4 šálku mražené nebo čerstvé kukuřice
  • 1 šálek mraženého nebo čerstvého hrášku

Postup na zeleninovou polévku recept

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej.
  2. Přidejte cibuli, mrkev a celer a smažte 4 minuty, poté přidejte česnek a smažte ještě 30 sekund.
  3. Přidejte vývar, rajčata, brambory, petrželku, bobkový list, tymián a podle chuti osolte a opepřete.
  4. Přiveďte k varu a přidejte zelené fazolky.
  5. Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud brambory téměř nezměknou, asi 20 až 30 minut.
  6. Přidejte kukuřici a hrášek a vařte ještě 5 minut. Podávejte teplé.
nejlepsi-zeleninova-polevka-recept-4345415
Nejlepší zeleninovou polévku si doma připravíte hravě.

Zeleninová polévka s kapáním – recept

Chuť zeleninové polévky s kapáním vás vrátí do dětství, kdy jste se v chladných dnech mohli zahřát tou nejlepší zeleninovou polévkou od maminky.

Zeleninová polévka s kapáním – ingredience

  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1/2 celeru, nakrájená na kostičky
  • Šálek mražené zeleninové směsi
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku pórku, nakrájeného
  • Sůl a pepř dle chuti

Kapání do zeleninové polévky

  • 1 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • Špetka muškátového oříšku, nastrouhaná
  • Směs nasekaných bylinek
  • 1 lžička vody

Zeleninová polévka s kapáním – postup

  1. Ve vhodném hrnci rozpusťte máslo a osmahněte čerstvou zeleninu po dobu 5 minut.
  2. Zalijte 500 ml vody, osolte, přidejte koření dle chuti a mraženou zeleninu. Stáhněte plamen.
  3. Do misky rozklepněte vejce, přidejte muškátový oříšek, mouku, lžičku vody, a vidličkou opatrně rozmíchejte na hladkou hmotu.
  4. Zvyšte plamen a pramínkem přidávejte kapání do vroucí zeleninové polévky. Opatrně rozmíchejte vidličkou.
  5. Zeleninovou polévku s kapáním můžete podávat posypanou nasekanou čerstvou petrželkou.

Rychlá zeleninová polévka – recept

Nedostatek času ještě neznamená, že je nutné vaření odbýt. Tuto báječnou rychlou zeleninovou polévku si připravíte za méně než 20 minut, a zaručeně si na ní pochutnáte.

Ingredience na rychlou zeleninou polévku

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička italského koření
  • ½ čajové lžičky sušené saturejky
  • ¼ lžičky mleté šalvěje
  • 1 čtvrt litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 šálek 100 % zeleninové šťávy
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 1 šálek konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
  • 1 šálek konzervovaných fazolí nebo cizrny, scezených a propláchnutých
  • 1 plechovka nakrájené mrkve, okapaná
  • 1 plechovka nakrájených zelených fazolek, okapaná
  • 1 plechovka nakrájených žampionů, okapaná
  • Sůl podle chuti
  • Černý pepř, podle chuti

Rychlá zeleninová polévka – postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
  2. Přidejte cibuli a smažte ji asi 2 minuty, dokud nezprůhlední.
  3. Přidejte česnek, italské koření, pikantní koření a šalvěj a vařte 10 sekund.
  4. Přidejte vývar, zeleninovou šťávu a ocet a přiveďte k varu.
  5. Přidejte rajčata, fazole, mrkev, zelené fazolky a houby a nechte polévku 4 až 5 minut vařit.
  6. Rychlou zeleninovou polévku podle chuti osolte a opepřete.

TIP: Pokud máte rádi zeleninová jídla, vyzkoušejte i některý z našich receptů na klasické lečo.

Zeleninová polévka na másle – recept

Zeleninová polévka na másle zkrátka chutná jinak. Pro mnohé z nás má chuť domova a dětství. Zahřejte se výbornou zeleninovou polévkou na másle podle tohoto receptu.

Ingredience na zeleninovou polévku na másle

  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku mletý
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 pórek nakrájený na plátky
  • 2 velké brambory oloupané a nakrájené na kostičky
  • 3 velké mrkve oloupané a nakrájené na kolečka
  • 3 řapíky celeru nakrájené na kousky
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/4 lžičky pepře podle chuti

Zeleninová polévka na másle – postup

  1. Máslo vložte do velkého hrnce a postavte na středně vysoký plamen.
  2. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte česnek, cibuli, brambory a pórek. Smažte 2 minuty, až se rozvoní, poté přikryjte a 8 minut poduste.
  3. Přidejte vývar, mrkev, celer, snižte teplotu a vařte asi 20 minut nebo dokud zelenina po zapíchnutí vidličky nezměkne.
  4. Podle chuti osolte a opepřete
  5. Zeleninovou polévku na másle rozmixujte kuchyňským robotem nebo ručním mixérem, abyste získali hustou, krémovou a hladkou polévku.

Polévka z mražené zeleniny – recept

Máte v mrazáku mraženou zeleninu? Využijte toho a připravte si k obědu nebo večeři vynikající polévku z mražené zeleniny.

Ingredience na polévku z mražené zeleniny

  • Balíček mražené zeleninové směsi
  • 2 šálky vývaru dle chuti
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička česnekovéh prášku
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička italského koření

Polévka z mražené zeleniny – postup

  1. Zahřejte velký hrnec na polévku na středně vysoké teplotě.
  2. Přidejte mraženou zeleninu a za občasného míchání vařte 5 minut.
  3. Přidejte zbytek ingrediencí a přikryjte těsně přiléhající pokličkou. Vařte 20 minut na mírném ohni.
polevka-z-mrazene-zeleniny-recept-8170422
Polévku z mražené zeleniny máte připravenou za chvilku.

Zeleninová polévka s květákem – recept

Zeleninová polévka s květákem chutná opravdu výtečně, zasytí vás, a samozřejmě je zdravá a dietní.

Ingredience na zeleninovou polévku s květákem

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule, rozpůlená a oloupaná
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 sáček mražené drobné míchané zeleniny
  • 1 sáček mraženého květáku
  • 2 a 1/2 lžičky italského koření
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 plechovka cizrny
  • 3 lžíce mleté čerstvé petrželky a strouhaný parmazán na podávání

Postup na zeleninovou polévku s květákem

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej.
  2. Mezitím přidejte cibuli a česnek do kuchyňského robotu a rozmixujte je na jemno.
  3. Přidejte cibulovou směs do oleje v hrnci a smažte 4 minuty nebo dokud téměř nezměkne.
  4. Přidejte vývar, nakrájená rajčata, zeleninovou směs, květák, italské koření a podle chuti osolte a opepřete.
  5. Směs přiveďte k varu na středním plameni, snižte teplotu na střední, poté přikryjte a nechte vařit, dokud zelenina nedosáhne požadované měkkosti, 5-10 minut.
  6. Vmíchejte cizrnu a volitelně petrželku. Podávejte teplé s parmazánem.

Základní zeleninová polévka – recept

Základní zeleninová polévka je stavebním kamenem, který můžete následně využít pro celou řadu variant na zeleninové polévky. Jak připravit základní zeleninovou polévku?

Ingredience na základní zeleninovou polévku

  • 200 g nakrájené zeleniny, například cibule, celeru a mrkve
  • 300 g brambor nakrájených na kostičky
  • 1 lžíce oleje
  • 700 ml vývaru
  • Podle chuti smetana a čerstvé bylinky k podávání

Základní zeleninová polévka – postup

  1. Zeleninu a brambory smažte několik minut na pánvi s olejem, dokud nezačnou měknout.
  2. Podlijte vývarem a vařte 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Rozmixujte do hladka a dochuťte.
  4. Základní zeleninovou polévku můžete podávat se smetanou a čerstvými bylinkami.
Základní zeleninovou polévku můžete libovolně obměňovat.

Zeleninová polévka s bramborem – recept

Další variací zeleninové polévky je tato báječná zeleninová polévka s bramborem, která představuje ideální střední cestu mezi lehkou zeleninovou polévkou a hutnou sytou polévkou.

Ingredience na zeleninovou polévku s bramborem

  • 2 a ½ šálku vody
  • 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
  • 1 polévková lžíce soli nebo podle chuti
  • 1 nakrájená mrkev
  • 1 stonek celeru, nakrájený
  • ¼ cibule, nakrájené na kousky
  • 1 kostka hovězího vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ šálku mražené zeleninové směsi
  • 1 plechovka kondenzované celerové polévky
  • ¼ lžíce sušené petrželky
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • mletý černý pepř podle chuti

Zeleninová polévka s bramborem – postup

  1. Ve velkém hrnci uvařte brambory ve vodě a osolte je. Brambory uvařte do měkka a poté přidejte mrkev, celer, nakrájenou cibuli, zeleninu dle vlastního výběru, olej a hovězí vývar. Smíchejte a vařte, dokud není všechna zelenina měkká.
  2. Přidejte krémovou celerovou polévku a dochuťte petrželkou, cibulovým práškem a pepřem. Pokud si přejete řidší typ polévky, můžete přidat 1/2 šálku vody.
  3. Zeleninovou polévku s bramborem za občasného míchání prohřejte a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang