Máte pocit, že je v zimě těžší dostat do sebe zeleninu? V létě máte chuť na smoothies a saláty, ale jakmile se změní počasí, máte chuť na teplé, uklidňující jídlo. Zní vám to povědomě? Dobrou zprávou je, že i do komfortního jídla můžete dostat spoustu zeleniny a živin. Tato zeleninová polévka je toho dokonalým příkladem.

Recept na zeleninovou polévku určitě budete chtít zařadit do svého jídelníčku k večeři nebo obědu. A navíc se polévky dá připravit plný hrnec a skvěle se hodí i na zamrazení až na několik měsíců.

Do zeleninové polévky můžete dát jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi, od sezónní čerstvé zeleniny až po mraženou.

Polévku si můžete vychutnat samotnou nebo ji můžete doplnit domácím pečivem – křupavým chlebem, případně avokádovým toastem nebo receptem na vaječné nudle.

Zeleninová polévka je zdravá a plná čerstvé zeleniny, je to skvělý recept, který můžete mít po ruce vždy, když máte chuť na něco lehkého a výživného.

Česneková polévka je rovněž velice zdravá a chutná, nezapomeňte si ji také připravit!

Základní zeleninová polévka a její ingredience

  • Zelenina – cibule, mrkev, celer, stroužky česneku, brambory, cuketa, zelené fazolky a mražená zelenina
  • Rajčata nakrájená na kostičky z konzervy – dodají polévce více tekutiny a chuti
  • Zeleninový vývar – je základem polévky spolu se šťávou z nakrájených rajčat
  • Olej (slunečnicový, řepkový, avokádový) – k osmažení zeleniny
  • Citronová šťáva – trochu kyselosti pro vyvážení chutí
  • Koření – bobkové listy, kari, italské koření, mořská sůl a pepř
  • Čerstvé bylinky – tymián, petrželka, majoránka, libeček, pažitka

Náhrady a variace zeleninové polévky

  • Zelenina – nemáte rádi zeleninu, která je uvedena výše, nebo máte v lednici jinou zeleninu, kterou potřebujete zužitkovat? Přidejte ji. Hrášek, květák nebo paprika by byly velmi chutné
  • Brambory – pokud chcete, můžete klasické brambory nahradit i sladkými bramborami nebo máslovou dýní
  • Zelenina – polévce dodejte živiny přidáním hrsti nasekané zeleniny (například kapusty nebo špenátu) po 5 minutách vaření
  • Bílkoviny – Do polévky přidejte plechovku cizrny nebo bílých fazolí. Fazole jednoduše slijte a propláchněte a přidejte je do polévky při přidávání vývaru.
  • Sýr – Pokud vám nevadí mléčné výrobky, je tato polévka výborná podávaná s čerstvě nastrouhaným parmazánem
  • Vývar – Pokud dáváte přednost vodě, můžete použít směs vody a zeleninového vývaru. Pokud nepotřebujete, aby tato polévka byla veganská, můžete použít i kuřecí vývar nebo vývar z kostí.
Do zeleninové polévky můžete dát jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi, od sezónní čerstvé zeleniny až po mraženou.

Recept na zeleninovou polévku – nejlepší zeleninová polévka

Recept na nejlepší zeleninovou polévku je ideální v sychravém podzimním odpoledni. Je plná chuti a její příprava je tak snadná, že s velkou mísou teplé zeleninové polévky nemůžete udělat chybu. Pokud máte málo času, zkuste tuto rychlou polévku z cukety.

Nejlepší zeleninová polévka – ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 8 středně velkých mrkví nakrájených na plátky
  • 2 velké cibule, nakrájené
  • 4 nasekaná celerová žebra
  • 1 velká zelená paprika, zbavená semínek a nakrájená na kousky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 2 šálky nakrájeného zelí
  • 2 šálky mražených nakrájených zelených fazolek
  • 2 šálky mraženého hrášku
  • 1 hrnek mražené kukuřice
  • 1 plechovka fazolí nebo cizrny
  • 1 bobkový list
  • 2 lžičky kuřecího bujónu v granulích
  • 1 a 1/2 čajové lžičky sušené petržele
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1/2 lžičky bazalky
  • 1/4 lžičky pepře
  • 4 šálky vody
  • 1 plechovka nakrájených rajčat

Nejlepší zeleninová polévka – postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej na středním plameni.
  2. Osmahněte mrkev, cibuli, celer a zelený pepř, dokud nezměknou. Přidejte česnek, vařte a míchejte 1 minutu. Vmíchejte zbývající přísady a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud zelenina nezměkne, tedy 1 až 1,5 hodiny.
  4. Vyjměte bobkový list a výbornou zeleninovou polévku podávejte.
Zeleninová polévka se skvěle hodí do podzimního sychravého počasí.

Výborná zeleninová polévka s květákem – recept

Květáková zeleninová polévka je rychle hotová, takže se skvěle hodí pro náročné pracovní dny. Většina zeleniny je předem nakrájená, takže ta zdlouhavá část je už hotová. Skvěle se hodí i jako zbytky k obědu.

Výborná zeleninová polévka s květákem – ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule, rozpůlená a oloupaná
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 800 g plechovka nakrájených rajčat
  • 1 sáček(450 g) mražené drobné míchané zeleniny
  • 1 sáček (340 g) mraženého květáku
  • 2 a 1/2 lžičky italského koření
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 plechovka cizrny, okapaná
  • 3 lžíce mleté čerstvé petrželky a strouhaný parmezán na podávání (nepovinné)

Výborná zeleninová polévka s květákem – postup:

  1. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej.
  2. Mezitím přidejte cibuli a česnek do kuchyňského robotu a rozmixujte je na jemno.
  3. Přidejte cibulovou směs do oleje v hrnci a smažte 4 minuty, nebo dokud téměř nezměkne.
  4. Přidejte vývar, nakrájená rajčata, zeleninovou směs, květák, italské koření a podle chuti osolte a opepřete.
  5. Směs přiveďte k varu na středním plameni, snižte teplotu na střední, poté přikryjte a nechte vařit, dokud zelenina nedosáhne požadované měkkosti, 5-10 minut.
  6. Vmíchejte cizrnu a volitelně petrželku. Podávejte teplé s parmezánem, je-li to žádoucí.
Květáková zeleninová polévka je rychle hotová, takže se skvěle hodí pro náročné pracovní dny.

Zeleninová polévka z mražené zeleniny – recept

Tato základní zeleninová polévka se dá připravit z libovolné kombinace čerstvé nebo mražené zeleniny, takže polévka bude pokaždé chutnat trochu jinak. Recept lze snadno zdvojnásobit nebo dokonce ztrojnásobit, abyste nasytili všechny příznivce výborné zeleninové polévky u vašeho stolu.

Zeleninová polévka z mražené zeleniny – ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šálky nakrájené cibule nebo na tenká kolečka nakrájeného pórku (pouze bílé části)
  • 1 šálek celeru nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžičky italského koření
  • Hrubá sůl a mletý pepř
  • 3 plechovky (425 ml každá) zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 plechovka (800 g) nakrájených rajčat i se šťávou
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 8 šálků směsi čerstvé nebo mražené zeleniny, například mrkve, kukuřice, zelených fazolek, fazolí, hrášku, brambor a cukety (větší zeleninu nakrájejte na menší kousky)

Zeleninová polévka z mražené zeleniny – postup:

  1. Ve velkém hrnci na střední teplotu rozehřejte olej. Přidejte cibuli nebo pórek, celer a italské koření; osolte a opepřete. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezprůsvitní, 5 až 8 minut.
  2. Do hrnce přidejte vývar, rajčata a jejich šťávu, rajčatový protlak a 3 šálky vody a směs přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte odkryté 20 minut.
  3. Přidejte zeleninu do hrnce a znovu ji nechte vařit. Vařte odkryté, dokud zelenina nezměkne, 20 až 25 minut. Podle potřeby ji osolte a opepřete. Před uložením nechte vychladnout.
Zeleninovou polévku můžete obohatit kousky kuřecího masa pro vyšší obsah bílkovin.

Recept – zeleninová polévka na másle

Krémová zeleninová polévka připravená snadno za 30 minut nebo méně! Jednoduchý, chutný a uklidňující recept na zeleninovou polévku ideální pro chladné večery.

Recept – zeleninová polévka na másle – ingredience:

  • 5 šálků nakrájené čerstvé nebo mražené zeleniny – brokolice, mrkev, hrášek, celer, zelené fazolky, kukuřice atd.
  • 4 a ½ šálku vývaru
  • 1 a ½ šálku mléka
  • ½ šálku nakrájené cibule
  • 3 lžíce másla
  • ¼ šálku mouky
  • 1 lžička šalvěje
  • ½ lžičky univerzálního koření s bylinkovou směsí
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ šálku parmezánu
  • ¼ šálku bramborové kaše volitelně

Recept – zeleninová polévka na másle – postup:

  1. Začněte rozpuštěním másla ve středně velkém hrnci.
  2. Poté přidejte cibuli, koření a mouku. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  3. Poté zašlehejte 1 šálek vývaru. Zahřívejte, dokud nezačne bublat, a poté přidejte zeleninu a další 2 šálky vývaru. Přikryjte a vařte na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Jakmile je hotovo, přidejte zbývající 1 a 1/2 šálku vývaru, mléko. Míchejte, dokud se dobře nespojí.
  5. Přikryjte a vařte 15-20 minut.

Zeleninová polévka – recept na zeleninovou polévku s bramborem

Tuto snadnou domácí bramborovou polévku s bramborami, zeleninou, česnekem a vývarem si zamilujete. Tato polévka je uklidňující a plná chuti. Tuto polévku můžete podávat dvěma způsoby: jako vývar nebo hustou a rozmixovanou.

Pro zeleninovou polévku zahuštěnou použijte šťouchadlo na brambory nebo ponorný mixér, abyste polévku rozmixovali na pyré nebo rozšťouchali asi polovinu brambor, aby se zahustily.

Tuto polévku můžete podávat dvěma způsoby: jako vývar nebo hustou a rozmixovanou.

Zeleninová polévka s bramborem – ingredience:

  • 3 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 1 střední nakrájená cibule
  • 2 střední nakrájené mrkve
  • 2 až 3 stonky nakrájeného celeru
  • 2 stroužky mletého česneku
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo 1/4 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/4 lžičky drcených vloček červené papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 šálky vývaru nebo bujónu
  • 3 až střední 4 nakrájené brambory na kostičky
  • 1 bobkový list
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1/4 šálku smetany, zakysané smetany nebo obyčejného jogurtu
  • 55 g strouhaného sýra, například ostrého čedaru nebo gruyere, volitelně
  • K podávání (nepovinné): Sýr: nasekaná petrželka, pažitka nebo cibule, další strouhaný sýr, zakysaná smetana, nadrobená vařená slanina, pálivá omáčka

Zeleninová polévka s bramborem – postup:

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo na středním ohni.
  2. Když se máslo rozpustí, vmíchejte cibuli, mrkev a celer. Za občasného míchání vařte, dokud nezačnou měknout, 5 až 6 minut.
  3. Vmíchejte česnek, rozmarýn, vločky červené papriky, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky černého pepře a pak vše za stálého míchání v hrnci vařte 30 sekund.
  4. Na zeleninu nasypte mouku a za stálého míchání vařte, dokud nebude mít středně světlou barvu; asi 1 minutu. Bude vonět po opečeném másle.
  5. Pomalu zašlehejte 2 šálky vývaru a ujistěte se, že v něm nejsou žádné hrudky mouky.
  6. Přilijte zbývající vývar a šlehejte, dokud se nespojí. Zvyšte teplotu a přiveďte polévku k varu, pak ji snižte na minimum.
  7. Přidejte brambory a bobkový list a poté vařte částečně přikryté, dokud brambory nezměknou; asi 20 minut.
  8. Snižte teplotu, vyjměte bobkový list a vmíchejte smetanu a sýr.
  9. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvými bylinkami navrchu nebo pro zeleninovou zahuštěnou polévku použijte šťouchadlo na brambory nebo ponorný mixér, kterým rozmixujete asi polovinu brambor v polévce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang