
Recept na nejlepší zeleninovou polévku je ideální v sychravém podzimním odpoledni.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 8 středně velkých mrkví nakrájených na plátky
- 2 velké cibule, nakrájené
- 4 nasekaná celerová žebra
- 1 velká zelená paprika, zbavená semínek a nakrájená na kousky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 2 šálky nakrájeného zelí
- 2 šálky mražených nakrájených zelených fazolek
- 2 šálky mraženého hrášku
- 1 hrnek mražené kukuřice
- 1 plechovka fazolí nebo cizrny
- 1 bobkový list
- 2 čajové lžičky kuřecího bujónu v granulích
- 1-1/2 čajové lžičky sušené petržele
- 1 lžička soli
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- 1/2 lžičky bazalky
- 1/4 lžičky pepře
- 4 šálky vody
- 1 plechovka nakrájených rajčat
Postup
V hrnci rozehřejte olej na středním plameni; osmahněte mrkev, cibuli, celer a zelený pepř, dokud nezměknou. Přidejte česnek; vařte a míchejte 1 minutu. Vmíchejte zbývající přísady a přiveďte k varu.
Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud zelenina nezměkne, tedy 1 až 1,5 hodiny. Vyjměte bobkový list.
Nutriční hodnoty 1 šálek
- 105 kalorií
- 2 g tuku (0 nasycených tuků)
- 0 cholesterolu
- 488 mg sodíku
- 20 g sacharidů (9 g cukrů, 5 g vlákniny)
- 4 g bílkovin