vajecne-nudle-2

Vaječné nudle jsou oblíbenou součástí mnoha kuchyní po celém světě a jsou známé svou jemnou strukturou a univerzálností při přípravě různých pokrmů. Tyto nudle, které se vyrábějí z jednoduchých surovin, jako jsou vejce, mouka a voda, mají bohatou historii a staly se oblíbeným pohodlným jídlem pro nespočet lidí.

V tomto článku se budeme zabývat původem, způsoby přípravy a kulinářským využitím vaječných nudlí a zdůrazníme jejich jedinečné vlastnosti, díky nimž jsou oblíbenou volbou v kuchyních po celém světě.

Historie vaječných nudlí

Jejich přesný původ je nejasný, ale jejich kořeny sahají až do starověké Číny, kde byly techniky výroby těstovin vyvinuty již před tisíci lety. Z Číny se umění výroby nudlí rozšířilo po celé Asii a nakonec se dostalo i do Evropy, kde si vaječné nudle získaly oblibu ve středověku. Postupem času si různé kultury osvojily vlastní varianty vaječných nudlí, což vedlo k rozmanitým receptům a úpravám.

Jak na domácí nudle?

Příprava vaječných nudlí je poměrně jednoduchá a vyžaduje jen několik základních surovin. Těsto se obvykle připravuje smícháním vajec, mouky a vody, čímž se vytvoří hladká a pružná struktura.

Těsto se poté rozválí a nakrájí na tenké proužky, čímž vznikne charakteristický tvar vaječných nudlí připomínající stuhu. Tyto nudle lze připravit v různých tloušťkách, od tenkých andělských vlasů až po širší a silnější druhy.

Nudle do polévky
Nudle do polévky připravíte jednoduše a jen z několika ingrediencí.

Využití domácích vaječných nudlí

Díky své univerzálnosti jsou vaječné nudle vhodné pro širokou škálu pokrmů jak v asijské, tak západní kuchyni.

Stir-fries: Vaječné nudličky se běžně používají ve smažených pokrmech, kde absorbují chutě omáček a doprovodných ingrediencí. Jejich pevná struktura dobře odolává vysoké teplotě a dodává smažené zelenině, masu a mořským plodům uspokojivou žvýkací chuť.

Polévky a vývary: Vaječné nudle jsou vynikajícím doplňkem polévek a vývarů, kterým dodávají hutnost a uklidňující prvek. Lze je použít do klasické kuřecí nudlové polévky, hovězí nudlové polévky nebo dokonce do nudlových polévek asijského typu, jako je ramen nebo pho.

Zapékání a pečené pokrmy: Vaječné nudle slouží jako základ vydatných nákypů a zapékaných pokrmů. Od klasického nákypu s tuňákem až po lasagne, tyto nudle představují uklidňující a sytý základ, který absorbuje chutě a vytváří uspokojivou strukturu. Jestliže hledáte nudle s méně kaloriemi, připravte si cuketové nudle.

Saláty: Studené těstovinové saláty často obsahují vaječné nudle, protože dobře snášejí zálivky a zachovávají si svůj tvar. Tradičním salátům dodávají jedinečnou chuť a texturu a jsou příjemným zpestřením.

Regionální speciality: Vaječné nudličky hrají významnou roli v různých regionálních specialitách po celém světě. Příkladem jsou čínské lo mein, německé spaetzle, italské fettuccine a maďarské halušky, z nichž každá nabízí osobitou chuť a kulturní zážitek.

Domácí nudle do polévky
Do pomalu vařeného vývaru zkrátka patří domácí nudle. Zaručeně si pochutnáte!

Skladování domácích nudlí do polévky – sušení

Skladování domácích vaječných nudlí vyžaduje poněkud odlišný přístup ve srovnání s těmi kupovanými v obchodě.

Po přípravě těsta na vaječné nudle ho rozválejte na požadovanou tloušťku.
Před uskladněním nechte nudle uschnout na vzduchu. Tento krok je zásadní pro odstranění přebytečné vlhkosti z nudlí, čímž se zabrání tomu, aby se během skladování lepily nebo srážely.

Existují dva běžné způsoby sušení domácích vaječných nudlí:

  • Závěsná metoda: Uspořádejte nudle do volných hnízd nebo je zavěste v malých svazcích na sušící stojan nebo věšák. Zajistěte, aby kolem nudlí dostatečně proudil vzduch.
  • Metoda sušení na plocho: Nudle rozložte v jedné vrstvě na čistý, lehce pomoučený povrch nebo plech na pečení. Nechte je sušit několik hodin nebo dokud nejsou zcela suché a křehké.

Skladování sušených domácích vaječných nudlí:

Jakmile jsou nudle zcela suché, přendejte je do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného plastového sáčku. Nádobu umístěte do chladné a suché spíže nebo skříně mimo dosah přímého slunečního světla.

Zajistěte, aby skladovací prostor nebyl vystaven vlhkosti, protože ta může způsobit, že nudle ztratí svou strukturu a stanou se méně chutnými. Správně skladované sušené domácí vaječné nudle vydrží několik měsíců.

Těsto na těstoviny

Domácí nudle recept – skladování v mrazáku

Pokud chcete domácí vaječné nudle skladovat delší dobu, je skvělou volbou zmrazení.
Po usušení nudlí je zabalte do vzduchotěsného sáčku nebo nádoby do mrazničky.

Balení označte datem pro snadnou orientaci. Zmrazené domácí vaječné nudle si mohou udržet svou kvalitu až 8-12 měsíců.

Když jste připraveni je použít, rozmrazte nudle před vařením přes noc v chladničce.
Pamatujte, že domácí vaječné nudle mají ve srovnání s těmi kupovanými v obchodě kratší dobu trvanlivosti.

Pro dosažení nejlepší chuti a struktury je nejlepší je spotřebovat do několika měsíců. Před vařením nebo konzumací nudle vždy zkontrolujte, zda nevykazují známky kažení.

Domácí nudle recept
Recept na domácí nudle zvládnete i jako začátečník. Věřte rozdíl oproti kupovaným je zásadní.

Vaječné nudle – recept

Klasické vaječné nudle našly své místo v mnoha světových kuchyní. Díky jejich jednoduchosti a univerzálnosti není divu.

Ingredience na vaječné nudle

  • 2 a ½ hrnku mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 rozšlehaná vejce
  • ½ šálku mléka
  • 1 lžíce másla

Postup na vaječné nudle

  1. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte vejce, mléko a máslo.
  2. Hněťte těsto, dokud nebude hladké, asi 5 minut. Nechte 10 minut odpočívat v zakryté míse.
  3. Na pomoučněném povrchu rozválejte těsto na tloušťku 0,4 až 0,6 cm. Nakrájejte na požadované délky a tvary.
  4. Před pečením nechte těsto 10 až 15 minut oschnout na vzduchu.
  5. Uvařte nudle ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou, dokud nejsou al dente, to trvá asi 5 minut.

Domácí nudle – recept

Užijte si domácí vaječné nudle. Mohou být vynikajícím doplňkem různých pokrmů a dodají vašim kulinářským výtvorům svěží a autentický nádech.

Ingredience na domácí nudle

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 2-3 lžíce vody (podle potřeby)

Postup na domácí nudle

  1. V míse smíchejte mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek.
  2. Do jamky rozklepněte vejce a lehce je rozšlehejte vidličkou nebo metličkou.
  3. Do vajec postupně vmíchejte mouku a dobře promíchejte, dokud se nezačne tvořit těsto. Pokud je těsto suché, přidávejte podle potřeby po lžících vodu, aby se těsto spojilo.
  4. Těsto by mělo být hladké a mírně lepivé, ale ne příliš lepivé.
  5. Těsto přeneste na čistý, lehce pomoučený povrch. Těsto hněťte asi 5-7 minut, dokud nebude hladké a pružné.
  6. Z těsta vytvarujte kouli a přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou nebo fólií.
  7. Nechte ho asi 30 minut odpočívat při pokojové teplotě, aby se uvolnil lepek.
  8. Po uplynutí doby odpočinku těsto rozdělte na menší části pro snadnější válení.
  9. Vezměte jednu část a zbytek těsta přikryjte, aby se zabránilo vysychání.
  10. Rozdělené těsto rozválejte na pomoučeném povrchu pomocí válečku na tloušťku asi 1/8 palce. V případě potřeby posypte těsto moukou, aby se nelepilo.
  11. Po vyválení můžete těsto nakrájet na požadované tvary nudlí. Klasické vaječné nudle můžete nakrájet na tenké proužky široké asi 1/4 až 1/2 palce.
  12. Případně můžete použít strojek na těstoviny, abyste dosáhli rovnoměrné tloušťky a konzistence.
  13. Jakmile nudle nakrájíte, přeneste je na sušicí mřížku nebo lehce pomoučený plech a dbejte na to, aby se vzájemně nedotýkaly.
  14. Nudle nechte sušit na vzduchu alespoň 30 minut nebo dokud nejsou na dotek suché. To jim pomůže udržet tvar a zabrání lepení během vaření.
  15. Postup válení a krájení opakujte se zbývajícími částmi těsta.
  16. Jakmile jsou nudle suché, jsou připraveny k vaření.
  17. Přiveďte hrnec s osolenou vodou k varu a vařte nudle asi 3-5 minut nebo dokud nejsou měkké, ale stále mají lehký říz (al dente).
  18. Doba vaření se může lišit v závislosti na tloušťce nudlí, proto je ochutnejte a vyzkoušejte, zda jsou hotové.
  19. Uvařené nudle sceďte a použijte je do svých oblíbených receptů.
Domácí nudle
Domácí nudle můžete libovolně nařezat na jakoukoliv šířku. Skladovat je můžete až 8 měsíců.

Domácí nudle recept s bylinkami

Připravte si dokonalé domácí těsto na nudle s bylinkovou příchutí připravené k přeměně na lahodné bylinkové nudle. Vychutnejte si je v polévkách s shitake, smažených pokrmech nebo v jakémkoli jiném nudlovém pokrmu podle vlastního výběru – třeba v ramenu.

Ingredience na domácí nudle recept s bylinkami

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (například petržel, bazalka nebo tymián)
  • 2 velká vejce
  • 1/4 šálku vody (upravte podle potřeby)

Postup na domácí nudle recept s bylinkami

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, sůl a nasekané čerstvé bylinky. Uprostřed udělejte důlek.
  2. Do jamky rozklepněte vejce a postupně je začněte vidličkou nebo prsty vmíchávat do směsi mouky a bylinek.
  3. Jakmile se směs začne spojovat, přidávejte postupně po troškách vodu a pokračujte v míchání. Těsto by mělo začít tvořit hrudky.
  4. Jakmile se většina těsta spojí, přeneste ho na čistý a lehce pomoučený povrch.
  5. Těsto hněťte asi 5-10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu více vody. Pokud se příliš lepí, přisypte ještě trochu mouky.
  6. Z těsta vytvarujte kouli a přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho asi 30 minut odpočívat, aby se uvolnil lepek.
  7. Po uplynutí doby odpočinku těsto rozdělte na menší části, aby se s ním lépe manipulovalo.
  8. Vezměte jednu část těsta a zploštěte ji pomocí válečku. Rozválejte ho na tenký plát o tloušťce asi 1/8 palce.
  9. V této fázi můžete těsto nakrájet na požadovaný tvar nudlí pomocí ostrého nože nebo strojku na těstoviny. Pokud používáte strojek na těstoviny, postupujte při válení a krájení nudlí podle pokynů výrobce.
  10. Jakmile jsou nudle nakrájeny, můžete je ihned vařit ve vroucí vodě po dobu několika minut, dokud nejsou al dente. Případně je můžete nechat chvíli oschnout na vzduchu nebo je zmrazit pro pozdější použití.

Asijské nudle – recept

Tento recept si můžete upravit přidáním oblíbeného asijského koření nebo další zeleniny a bílkovin. Užijte si experimentování s různými chutěmi a vytvořte si vlastní jedinečný pokrm z asijských nudlí.

Ingredience na asijské nudle

  • 225 g vaječných nudlí
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce omáčky hoisin
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 šálek nakrájené zeleniny (například papriky, mrkve a hrášku)
  • 2 zelené cibule nakrájené na plátky

Postup na asijské nudle

  1. Uvařte asijské nudle podle návodu na obalu. Scedíme je a dáme stranou.
  2. V malé misce rozšlehejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, omáčku hoisin a sezamový olej. Odstavte.
  3. Rostlinný olej rozehřejte ve velké pánvi nebo woku na středním plameni.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a smažte je asi 1 minutu, dokud nezačnou vonět.
  5. Přidejte do pánve nakrájenou zeleninu a smažte ji 3-4 minuty, dokud není křupavá.
  6. Pokud použijete nějakou bílkovinu, například kuřecí maso, krevety nebo tofu, přidejte ji na pánev a vařte, dokud není uvařená.
  7. Přidejte na pánev uvařené nudle a zalijte je směsí omáčky. Vše společně promíchejte, dokud se nudle a zelenina neobalí v omáčce.
  8. Pokračujte ve vaření a míchání další 2-3 minuty, dokud se nudle neprohřejí.
  9. Odstavte z ohně a ozdobte nakrájenou zelenou cibulkou.
  10. Podávejte horké a pochutnejte si na vynikajících nudlích v asijském stylu.
Asijské nudle
Vaječné nudle jsou oblíbené i v asijské kuchyni. Oprašte wok a připravte si tento dokonalý recept.

Domácí nudle do polévky – recept

Polévkové nudle si můžete upravit různými vývary, přílohami a kořením podle své chuti. Vychutnejte si uklidňující a chutnou misku vydatné zeleninové polévky nebo vepřového vývaru s nudlemi.

Ingredience na domácí nudle do polévky

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1/4 šálku vody (upravte podle potřeby)
  • Polévkový vývar dle vlastního výběru
  • Požadované přílohy (např. zelenina, maso, tofu, bylinky atd.)

Postup na domácí nudle do polévky

  1. V míse smíchejte hladkou mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek.
  2. Do jamky rozklepněte vejce a postupně je začněte vidličkou nebo prsty vmíchávat do mouky.
  3. Jakmile se směs začne spojovat, postupně přidávejte po troškách vodu a stále míchejte. Těsto by mělo začít tvořit hrudky.
  4. Jakmile se většina těsta spojí, přeneste ho na čistý a lehce pomoučený povrch.
  5. Těsto hněťte asi 5-10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu více vody. Pokud se příliš lepí, přisypte ještě trochu mouky.
  6. Z těsta vytvarujte kouli a přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho asi 30 minut odpočívat, aby se uvolnil lepek.
  7. Po uplynutí doby odpočinku těsto rozdělte na menší části, aby se s ním lépe manipulovalo.
  8. Vezměte jednu část těsta a zploštěte ji pomocí válečku. Rozválejte ho na tenký plát o tloušťce asi 1/8 palce.
  9. Rozválené těsto nakrájejte na tenké proužky, ze kterých vytvoříte nudle. Můžete je udělat libovolně široké nebo úzké.
  10. Přiveďte hrnec s vodou k varu a přidejte domácí nudle.
  11. Vařte je asi 3-5 minut, dokud nejsou měkké, ale stále mírně žvýkavé. Upozorňujeme, že doba vaření se může lišit v závislosti na tloušťce vašich nudlí, proto je sledujte.
  12. Jakmile jsou nudle uvařené, slijte je a krátce propláchněte studenou vodou, aby se neslepily.
  13. Připravte si požadovaný polévkový vývar podle svých preferencí.
  14. Jako základ můžete použít kuřecí, zeleninový nebo hovězí vývar a ochutit jej bylinkami, kořením a kořením podle vlastního výběru.
  15. Uvařené nudle vložte do misek a zalijte je horkým polévkovým vývarem.
  16. Přidejte požadované přílohy, například zeleninu, maso, tofu nebo bylinky.
Vaječné nudle recept
Vaječné nudle můžete udělat i do zásoby. Stačí je řádně usušit a můžete si je vychutnávat pravidelně.

Babiččiny domácí nudle do polévky – recept

Tyto domácí nudle vnesou do polévky nostalgický nádech a připomenou vám babiččina s láskou připravovaná jídla. Vychutnejte si uklidňující a aromatickou mísu polévky s těmito jemnými a srdečnými nudlemi.

Ingredience na babiččiny domácí nudle do polévky

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1/4 šálku mléka
  • Polévkový vývar dle vlastního výběru

Postup na babiččiny domácí nudle do polévky

  1. V míse smíchejte hladkou mouku a sůl.
  2. Uprostřed moučné směsi udělejte důlek a přidejte vejce a mléko.
  3. Pomocí vidličky nebo rukou postupně vmíchejte mouku do vajec a mléka, až vznikne těsto.
  4. Vyklopte těsto na pomoučený povrch a hněťte ho asi 5-7 minut, dokud nebude hladké a pružné. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu mléka.
  5. Pokud se příliš lepí, přisypte ještě trochu mouky.
  6. Z těsta vytvarujte kouli a přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho asi 30 minut odpočívat, aby se uvolnil lepek.
  7. Po uplynutí doby odpočinku povrch znovu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na tenký plát, silný asi 1/8 palce.
  8. Rozválené těsto nechte asi 10 minut oschnout, nebo dokud se na dotek nelepí.
  9. Jakmile těsto mírně oschne, přeložte ho na polovinu a pak ještě jednou na polovinu, abyste vytvořili obdélníkový tvar.
  10. Ostrým nožem těsto příčně nakrájejte na tenké proužky a vytvořte nudle. Můžete je udělat tak široké nebo úzké, jak vám to vyhovuje.
  11. Rozložte nakrájené nudle a opatrně je od sebe oddělte.
  12. Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou nebo polévkovým vývarem. Přidejte domácí nudle a vařte je asi 3-5 minut, dokud nejsou měkké, ale stále mírně žvýkavé.
  13. Dávejte na ně pozor, protože doba vaření se může lišit v závislosti na tloušťce vašich nudlí.
  14. Jakmile jsou nudle uvařené, slijte je a krátce propláchněte studenou vodou, aby se neslepily.
  15. Uvařené nudle přidejte do připraveného polévkového vývaru a nechte je několik minut povařit, aby nasály chutě vývaru.
  16. Polévku podávejte horkou a pochutnejte si na babiččiných vynikajících domácích nudlích!

Domácí nudle jsou důkazem tradice, chuti a pohodlí. Ztělesňují umění minulých generací a umožňují nám projevit naši kreativitu v kuchyni. Od bohaté chuti po jemnou strukturu – tyto nudle dodají kouzlo každému pokrmu, který ozdobí.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang