Základní recept na domácí těstoviny

Domácí těstovinyPřílohyPřílohy - těstovinyTěstoviny
testoviny-prelozene-testo-5518345

Domácí těstoviny zkrátka chutnají lépe a jejich příprava je překvapivě zábavná a snadná. Představujeme vám základní recept na těsto na domácí těstoviny, který si jistě zamilujete.

Ingredience

  • 2 šálky mouky
  • 2 velká vejce
  • 3 žloutky a další podle potřeby
  • Krupicová mouka na poprášení

Postup

  1. Mouku nasypte do velké a široké mísy. Uprostřed hromádky udělejte důlek a přidejte vejce a žloutky. Vidličkou rozšlehejte vejce a začněte do nich zapracovávat mouku, přičemž začněte u vnitřního okraje jamky. Těsto se začne spojovat v hutnou hmotu, když je zapracována přibližně polovina mouky.
  2. Prsty pokračujte v míchání těsta. Volné kousky mouky vtlačte do hmoty těsta. V případě potřeby přidejte další žloutek nebo lžíci vody, aby se vsákla všechna mouka. Jakmile se těsto spojí v soudržnou hmotu, vyjměte ho z mísy.
  3. Přeneste těsto na lehce pomoučený povrch a hněťte ho rukama dalších 4 až 5 minut, dokud nebude hladké, pružné a stejnoměrně zbarvené. Těsto zabalte do fólie a nechte ho nejméně 30 minut (a maximálně 4 hodiny) odležet při pokojové teplotě.
  4. Vyložte tři plechy pergamenovým papírem a lehce je poprašte krupicovou moukou. Odložte stranou.
  5. Z těsta odkrojte čtvrtinu. Zbytek znovu zabalte a dejte stranou. Hranou dlaně zploštěte těsto do oválu přibližně stejné šířky, jakou má strojek na těstoviny, tedy asi šest centimetrů. Nastavte válečky na nejširší nastavení a těsto jimi projeďte.
  6. Těsto vyklopte na lehce pomoučené prkénko nebo pracovní desku a úhledně ho stlačte k sobě na poloviny, aby bylo opět přibližně stejně široké jako strojek na těstoviny.
  7. Těstoviny opět protáhněte na nejširším nastavení. Pokračujte ve skládání těsta na třetiny a válení, dokud nebude hladké, hedvábné a s rovnoměrnou strukturou. Snažte se, aby byl plát široký přes celou šířku strojku.
  8. Jakmile je těsto hedvábné a hladké, můžete ho začít rozvalovat na tenčí plát. Rozválejte ho jednou v každém z dalších dvou nebo tří nastavení a podle potřeby přidávejte mouku, dokud těsto nebude tlusté jen pár milimetrů.
  9. Jakmile má těsto požadovanou tloušťku, začněte ho dvakrát převalovat v každém nastavení. Během válení těstoviny lehce posypte z obou stran univerzální moukou, aby se nelepily na sebe.
  10. Těstoviny rozválejte tak, abyste při podržení pod listem viděli jen obrys své ruky.
  11. Těstoviny nakrájejte na dlouhé pláty. Pláty lehce poprašte krupicovou moukou, naskládejte je na jeden z připravených plechů a přikryjte čistou, lehce navlhčenou kuchyňskou utěrkou. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang