Zapečené canelloni

Vychutnejte si těstovinové trubičky cannelloni s ricottovou náplní, přelitých jednoduchou domácí rajčatovou bazalkovou omáčkou a taveným sýrem.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná
  • 800 g drcených rajčat
  • 1 šálek vody
  • 3/4 lžičky soli + pepř podle chuti
  • Pár lístků bazalky, natrhaných, nebo 1 lžička sušených bylinek (např. italská směs, oregano, tymián, bazalka)
  • 250 g mraženého sekaného špenátu
  • 500 g ricotty, plnotučné
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 1 šálek strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • 1 velký stroužek česneku, mletý
  • Strouhaný čerstvý muškátový oříšek (stačí posypat) nebo 1/8 lžičky muškátového oříšku v prášku
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 18-22 trubiček cannelloni
  • 1-1 a 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
  • Bazalka, na ozdobu

Postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte česnek a cibuli a vařte 2 – 3 minuty, dokud nezprůsvitní. Přidejte rajčata, vodu, sůl a pepř.
  2. Promíchejte, snižte teplotu na střední a vařte 5 minut. Přidejte 1/2 šálku vody a omáčku rozmixujte dohladka. Vmíchejte bazalku nebo sušené bylinky. Odstavte.
  3. Špenát dejte do mísy se zbývajícími ingrediencemi na náplň. Promíchejte, ochutnejte, podle chuti osolte a opepřete (různé sýry mají různou slanost).
  4. Předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Zvolte formu na pečení, do které se pohodlně vejde asi 20 cannelloni rozměry 21×26 cm.
  6. Přeneste náplň do zdobicího sáčku s velkou tryskou nebo použijte silný zipový sáček.
  7. Náplň vytlačte do trubiček. Vložte do zapékací misky.
  8. Nalijte zbývající omáčku a zakryjte všechny trubičky. Přikryjte alobalem a pečte 25 minut.
  9. Odstraňte fólii a posypte sýrem. Vraťte do trouby na 10 minut, dokud se sýr nerozpustí.
  10. Podávejte ozdobené další bazalkou.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang