Tyto dva všestranné čerstvé sýry mají tak široké možnosti využití a tak příjemné nutriční vlastnosti, že by byla škoda nepozvat je do kuchyně.

Ricotta je skvělá volba pro ty, kteří si hlídají váhu. Je bohatá na kvalitní bílkoviny, vápník, vitamíny B a A, obsahuje sodík, draslík a fosfor – a zároveň má malé množství tuku. 

Má jemnou, mléčnou, nasládlou chuť a trošku zrnitou konzistenci. Připomíná lučinu, je ale jemnější, protože se nevyrábí z kyselého mléka, ale ze syrovátky. V kuchyni se dá ricotta připravit naslano jako pomazánka – můžete experimentovat s kořením, česnekem i bylinkami.

Ricotta použití

Ricotta je poměrně všestranná surovina, která najde uplatnění jak ve sladké, tak i v slané kuchyni. O tom, jaké nabízí ricotta použití, se dočtete na následujících řádcích.

Ricotta chutí špagety, rovněž poslouží jako dip k čerstvé zelenině. Oblíbená je i nasladko, přidáním třeba kakaa, medu nebo javorového sirupu připravíte zdravý a chutný dezert bez stabilizátorů a zahušťovadel, který je vhodný už pro ty nejmenší děti.

Ricotta však rychle podléhá zkáze, proto ji dlouho neskladujte.

Co je mascarpone?

Co je mascarpone? S mascarpone se můžete setkat v receptech, restauracích i na pultech prodejen. Možná si ale kladete otázku, co je mascarpone.

Stejně jako ricotta je mascarpone čerstvý sýr italského původu – je také univerzální, avšak nesrovnatelně víc kalorický. Na 100 g má 1.554 kJ, přičemž ricotta milosrdných 585 kJ.

Mascarpone se vyrábí z tučné smetany a svou lahodností a jemností je tento sýr přímo předurčen k tomu, aby korunoval sladké pokrmy. Ne, mascarpone v tiramisu opravdu nenahradíte pomazánkovým máslem.

Navíc se dá výborně stříkat cukrářským sáčkem a tak ho můžete použít jako krém na ozdobu cupcaků. Stačí ho vyšlehat s trochou cukru, případně přidat dobrou rozpuštěnou a zchladlou čokoládu a trochu dotuha ušlehané šlehačky a máte luxusní náplň do dortů.

A jde to i naslano, receptů na těstoviny, zeleninu i zapečená jídla najdete na internetu mnoho. Po mascarpone nezhubnete, je to však tak chutný sýr (vlastně šlehačka na druhou), že by byla škoda si jej čas od času nedopřát.

Čím nahradit mascarpone?

Možná si kladete otázku, čím nahradit mascarpone. Nahrazovat mascarpone se obecně příliš nedoporučuje, pokud ale nemáte jinou možnost, můžete jako náhradu mascarpone využít hned několik různých variant.

Jednou z možností, jak nahradit mascarpone, je smíchaný kvalitní krémový sýr s vyšlehanou smetanou, obvykle v poměru 1:1. V některých případech lze použít ricottu nebo kvalitní tučný tvaroh. Další z možností čím nahradit mascarpone je recept, který představujeme níže.

Jak nahradit mascarpone?

Mascarpone má jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Někdy se ale může stát, že mascarpone zrovna nebudete mít po ruce, a pak přichází na řadu otázka, čím nahradit mascarpone. Přinášíme vám návod, jak nahradit mascarpone.

Ingredience – čím nahradit mascarpone

  • 1 balení krémové sýra
  • 1/4 šálku tučné smetany
  • 2 lžíce změklého másla

Jak nahradit mascarpone – postup

  1. Ve středně velké míse smíchejte smetanový sýr, smetanu a máslo, dokud se dobře nespojí.
  2. Vytvořená směs představuje způsob, jak nahradit mascarpone u některých receptů.

Krém z ricotty a šlehačky

Krém z ricotty a šlehačky skýtá spoustu možností využití – záleží jen na vaší fantazii a dovednostech. Vanilkový extrakt udělá z krému z ricotty a šlehačky třeba dokonale jemnou náplň do dezertů.

Ingredience na krém z ricotty a šlehačky

  • 250 g čerstvé ricotty
  • 2 lžíce husté smetany
  • 1 lžíce moučkového cukru nebo podle chuti
  • 1 lžička vanilkové esence nebo podle chuti

Postup na krém z ricotty a šlehačky

  1. Do mísy kuchyňského robotu vložte ricottu , smetanu, moučkový cukr a vanilku a zpracujte do hladka.
  2. Směs přendejte do mísy, přikryjte a dejte do chladničky, dokud ji nebudete potřebovat.

Krém z ricotty – recept

Tento krém z ricotty si naprosto zamilujete. Je lehký, nadýchaný, a výborně se hodí k celé řadě jídel. Co takhle naplnit krémem z ricotty třeba palačinky?

Ingredience na krém z ricotty

  • 3 šálky čerstvého plnotučného sýra ricotta
  • 1 šálek vychlazené husté smetany ke šlehání
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup krému z ricotty

  1. V chlazené míse stojanového mixéru s chlazeným nástavcem s balónovou metlou (nebo použijte ruční elektrický mixér s chlazenými šlehači) smíchejte ricottu, hustou smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový extrakt.
  2. Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí, a poté zvyšte rychlost na vysokou.
  3. Šlehejte několik minut, dokud krém z ricotty nezhoustne a nebude hladký.
  4. Přeneste do sáčku na zdobení; uzavřete a uložte do chladničky, dokud nebude dobře vychlazený (až 2 dny).

Ricotta recept

Chtěli byste si vyzkoušet domácí ricottu? Tento ricotta recept se naučíte rychle, a s jeho pomocí si připravíte lahodnou domácí ricottu.

Ingredience na ricottu

  • 1,8 l plnotučného mléka
  • 1/3 šálku citronové šťávy
  • 1/3 destilovaného bílého vinného octa
  • 1 lžička soli
  • Teploměr
  • Sýrařské plátno
  • Síto

Ricotta recept – jak připravit ricottu doma, postup

  1. Zahřejte mléko na 100 °C: Nalijte mléko do vhodného hrnce a postavte ho na střední teplotu. Nechte ho postupně zahřát na 100 °C a teplotu sledujte pomocí teploměru.
  2. Mléko začne pěnit a vařit se; pokud se začne vařit, stáhněte ho z ohně.
  3. Mléko stáhněte z ohně. Přilijte citronovou šťávu, ocet a sůl. Jemně promíchejte, aby se směs spojila.
  4. Nechte hrnec s mlékem 10 minut nerušeně stát. Po této době by se mléko mělo rozdělit na hrudky mléčně bílé sýřeniny a řídké, vodnaté, žlutě zbarvené syrovátky – pro kontrolu ponořte do směsi děrovanou lžíci. Pokud stále vidíte mnoho neodděleného mléka, přidejte další lžíci citronové šťávy nebo octa a počkejte ještě několik minut.
  5. Sítko postavte nad mísu a vyložte ho sýrařským plátnem. Děrovanou lžící vyjměte velký tvaroh z hrnce a přeneste ho do cedníku. Přes sítko přelijte zbývající sýřeninu a syrovátku.
  6. Sýřeninu nechte 10 až 60 minut odkapávat: V závislosti na tom, jak vlhkou nebo suchou ricottu máte rádi, nechte ricottu 10 až 60 minut odkapávat. Pokud je ricotta příliš suchá, můžete do ní před použitím nebo uskladněním opět vmíchat část syrovátky.

Krém s mascarpone a šlehačkou

Krém s mascarpone a šlehačkou můžete použít u celé řady pokrmů včetně dezertů. Krémem s mascarpone a šlehačkou lze ozdobit třeba cupcaky.

Ingredience na krém s mascarpone a šlehačkou

  • 250 g mascarpone
  • 20 ml šlehačky
  • 20 g moučkového cukru, prosátého
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na krém s mascarpone a šlehačkou

  1. Mascarpone vložte do středně velké mísy.
    Přidejte šlehačku a krátce prošlehejte balonovou metlou.
  2. Prosejte moučkový cukr a přidejte ho do mísy.
  3. Šlehejte, dokud se nespojí.
  4. Přidejte vanilkový extrakt a znovu prošlehejte. Měkkou stěrkou seškrábněte stěny mísy.
  5. Krém použijte tak, jak je, nebo jím naplňte zdobicí sáček. Pokud je krém příliš měkký, vložte ho na několik minut do lednice, aby ztuhl.
  6. Krém s mascarpone a šlehačkou podávejte s čerstvým ovocem nebo použijte na svůj oblíbený dezert.
cupcaky-s-mascarpone-2266032
Krém s mascarpone a šlehačkou se skvěle hodí na cupcaky

Krém s mascarpone bez šlehačky

Můžete si připravit také variantu krému s mascarpone bez šlehačky. Krém s mascarpone bez šlehačky vám bude chutnat stejně jako „šlehačková“ varianta.

Ingredience na krém s mascarpone bez šlehačky

  • 1 balení mascarpone
  • 40 ml mléka
  • 30 g moučkového cukru

Postup na krém s mascarpone bez šlehačky

  1. Do vhodné mísy vložte mascarpone a přidejte mléko. Opatrně a důkladně prošlehejte.
  2. Prosejte moučkový cukr a pomalu přidejte ke směsi.
  3. Opět důkladně prošlehejte a uložte na 1 hodinu do chladničky.

Ricotta pomazánka

Dáváte přednost ricottě? Můžete ji využít například pro výrobu vynikající ricotta pomazánky.

Ingredience na ricotta pomazánku

  • 1 čerstvá bageta, nakrájená na plátky
  • 1 šálek ricotty
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky citronové kůry (nepovinné)
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička červené papriky
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti

Ricotta pomazánka – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Bagetu nakrájejte na 16 plátků a položte je na plech. Opékejte je v troubě 10 minut, dokud nebudou křupavé.
  3. Smíchejte zbývající přísady, dokud se nespojí. Na plátky bagety nebo krekry dejte lžíci sýrové směsi. Ozdobte nasekanou čerstvou bazalkou nebo rajčetem (volitelně).
  4. Ihned podávejte.

Čím nahradit ricottu

Ricotta má stejně jako mascarpone svou nezaměnitelnou chuť i konzistenci. Někdy se ale můžete dostat do situace, kdy budete muset řešit, čím nahradit ricottu.

Ricotta jako taková je prakticky nenahraditelná, a to právě kvůli své specifické chuti a složení. Přesto ale existuje několik možností, čím nahradit ricottu. Posloužit vám může například čerstvý sýr.

Může se jednat o francouzské tvarohové sýry, v některých případech lze kombinovat opravdu vysoce kvalitní tvaroh nebo cottage s krémovým sýrem typu Philadelphia.

cim-nahradit-ricottu-2187457
Čím nahradit ricottu? Poslouží vám kvalitní sýry a tvarohy.

Lehký dezert z ricotty – recept

Pokud máte doma ricottu, můžete si z ní připravit například lehký dezert z ricotty. Jeho příprava je snadná a nezabere vám příliš mnoho času.

Lehký dezert z ricotty – ingredience

  • 1 šálek ricotty
  • 2 lžíce medu nebo sladidla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Lehký dezert z ricotty – postup

  1. Ingredience vložte do mísy kuchyňského robotu.
  2. Zpracovávejte je asi 2 minuty, dokud nebudou velmi hladké.
  3. Před podáváním dejte na hodinu do chladničky.
  4. Podávejte v malých dezertních miskách nebo ramekinech

Bezlaktózové mascarpone

Věděli jste, že si doma můžete připravit také bezlaktózové mascarpone? Tento recept je vhodný nejen pro ty, kteří ze zdravotních důvodů mohou jíst jen bezlaktózové mascarpone, ale například také pro vegany.

Ingredience na bezlaktózové mascarpone

  • 1 a ¼ šálku syrových kešu oříšků, namočených přes noc
  • ¼ šálku blanšírovaných mandlí, namočených přes noc
  • ½ šálku jogurtu bez mléka (případně veganského jogurtu)
  • 5 lžiček citronové šťávy
  • 3 lžičky destilovaného bílého octa
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 2 lžičky třtinového cukru, nepovinné

Postup na bezlaktózové mascarpone

  1. Do mixéru vložte mandle, jogurt a kešu oříšky, a zpracujte dohladka.
  2. Přidejte zbylé ingredience a důkladně zpracujte.
  3. Přeneste do vhodné misky a uložte do ledničky nebo rovnou konzumujte.

Krém z ricotty a šlehačky

Sladký krém z ricotty a šlehačky nabízí opravdu velmi bohaté možnosti využití, a to zejména u sladkých receptů. Jak připravit krém z ricotty a šlehačky?

Ingredience na krém z ricotty a šlehačky

  • 220 g ricotty
  • 1 šálek tučné smetany
  • ¾ šálku moučkového cukru
  • 2 lžíce světlého ochuceného medu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 20 sušenek amaretti
  • 20 čerstvých ostružin
  • 5 čerstvých malin
  • 5 lístků čerstvé máty
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku

Postup na krém z ricotty a šlehačky

  1. Ve skleněné nebo nerezové míse smíchejte okapanou ricottu, hustou smetanu, moučkový cukr a med.
  2. Smíchejte ingredience do krémové konzistence nejnižší rychlostí stojanového nebo ručního mixéru, asi 1 minutu.
  3. Šlehejte při vysokých otáčkách, dokud není směs nadýchaná, 2 až 3 minuty. Vmíchejte citronovou kůru. Směs přendejte do sáčku a dejte do chladničky, zatímco budete připravovat sklenice na servírování.
  4. Sušenky amaretti vložte do uzavíratelného plastového sáčku. Sáček uzavřete a rozdrťte sušenky na drobky, které jsou sypké a ne příliš jemné. Odložte si stranou 1 polévkovou lžíci drobků. Zbývající drobky rovnoměrně rozdělte do pěti šestihodinových sklenic.
  5. Do každé sklenice nalijeme ricottový krém. Navrch nasypte vyhrazené sušenkové drobky. Každou sklenici ozdobte 4 ostružinami, 1 malinou, 1 lístkem máty a špetkou muškátového oříšku. Před podáváním dejte na 1 hodinu do chladničky.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang