Cottage – nejlepší recepty

Magazín
cottage-nejlepsi-recepty

Cottage cheese neboli cottage sýr je potravina, se kterou se v českých obchodech běžně setkáváme. Pokud jste až dosud netušili, kolik možností přípravy cottage skýtá a co vše vlastně nabízí, čtěte dál. Dozvíte se, čím je cottage prospěšný, a naučíte se připravit také několik domácích cottage receptů.

Co je to cottage cheese?

Cottage cheese je zdravou a lahodnou potravinou s mnoha možnostmi využití. Jedná se o jemný tvarohový sýr s obsahem syrovátky a často nízkým obsahem tuku. Nutriční hodnoty cottage rovněž stojí za povšimnutí.

Cottage je nejen zdravý a nízkokalorický sýr, ale také je velmi bohatý na bílkoviny, vápník a další prospěšné látky. Tento zdravý sýr je oblíbený také u milovníků fitness, a to zejména pro vysoký obsah kaseinu a zmíněný nízký obsah tuku. Kromě toho je cottage cheese také bohatý na vápník, vitamin B12 a selen, což jsou prvky, které ve velké míře prospívají našim kostem, ale třeba také imunitě nebo pokožce či vlasům.

Cottage cheese

Při návštěvě obchodu jste si jistě všimli, že sýr cottage nebo-li cottage cheese můžete zakoupit v mnoha různých variantách. Kromě základní verze je na trhu k dostání například nízkotučný fitness cottage nebo-li cottage light, cottage na sladko (například s ananasem), ale třeba také cottage pomazánka. Jako surovinu pro vaření s cottage nebo coby cottage na pečení nicméně využijete zejména základní variantu.

Cottage recepty

Je to právě pestrá škála nejrůznějších druhů sýru cottage, která vám dává bohaté možnosti při vaření s cottage. Cottage cheese lze ale využít také pro pečení, kdy si kromě zapečeného cottage můžete doma přichystat třeba cottage placky nebo nejrůznější moučníky z cottage. Nechte se inspirovat naším výběrem receptů s cottage.

Recept na avokádový toast s cottage a rajčaty

Cottage sýr chutná výborně také na toastu. Tento avokádový toast s cottage a rajčaty si díky našemu receptu připravíte snadno a během chvilky.

Ingredience

  • Celozrnný chléb
  • Cottage sýr
  • Avokádo
  • Rajčata
  • Červená cibule

Postup

  1. Přípravu toastu začněte nakrájením a opečením celozrnného chleba.
  2. Poté rozkrojte čerstvé avokádo na polovinu a nakrájejte ho na tenké plátky, stejně tak i rajčata. Každý plátek rovnoměrně potřete sýrem cottage, dochuťte trochou soli a pepře a poté je obložte plátky rajčat, které proložíte plátky avokáda.
  3. Přidejte ještě špetku soli a pepře, zakončete nakrájením červené cibule na tenké plátky a přidejte je na vršek toastu.

Moučník s cottage – palačinky s cottage

Cottage sýr představuje také zajímavé a chutné ozvláštnění tradičních palačinek. Vyzkoušejte tyto snadné a rychlé palačinky s cottage.

Ingredience

  • Cottage (1 a 1/2 hrnku)
  • Vejce (4 ks)
  • Mouka (1 hrnek)
  • Vanilkový extrakt (1 lžička)
  • Prášek do pečiva (1 lžička)
  • Cukr (2 lžíce)
  • Řepkový olej (1/4 hrnku)

Postup

  1. Všechny ingredience smíchejte v následujícím pořadí – cottage, vejce, vanilkový extrakt, cukr, prášek do pečiva a mouku. Průběžně míchejte.
  2. Rozehřejte pánev s řepkovým olejem na střední teplotu. Smažte palačinky z každé strany dozlatova.
  3. Podávejte s javorovým sirupem nebo džemem, dokud jsou ještě horké a sýr uvnitř je rozteklý.

Jak připravit lasagne s cottage

Sýr cottage můžete využít i při přípravě tradičního italského pokrmu – lasagne. V kombinaci s mletým hovězím, italskou klobásou a typickými bylinkami zachutná jistě každému.

Ingredience

  • Mleté hovězí (500 g)
  • Italská klobása (500 g)
  • Nakrájená cibule (1 ks)
  • Prolisovaný česnek (1 stroužek)
  • Špetka červené papriky
  • Omáčka na těstoviny (1 plechovka)
  • Oregano (1 lžička)
  • Pepř, sůl

Ingredience na náplň

  • Plnotučný cottage (1 a 1/2 šálku)
  • Vejce (1 ks)
  • Nastrouhaný parmazán (1/2 šálku)
  • Sušená petržel (1 lžička)
  • Sůl, pepř

Ingredience na lasagne

  • Lasagne (12 ks)
  • Strouhaná mozarella (3 šálky)
  • Strouhaný švýcarský sýr (2 šálky)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Zapékací misku vymažte nebo vystříkejte olejovým sprejem.
  3. V hluboké pánvi smíchejte mleté hovězí maso, italskou klobásu a cibuli. Vařte na středně vysokém ohni a maso rozdělujte špachtlí, dokud nezůstane růžové. Z pánve slijte přebytečný tuk a vmíchejte česnek, omáčku na těstoviny, oregano, pepř a sůl. Prohřejte a poté snižte teplotu na minimum. Omáčku nechte vařit, zatímco si připravíte ostatní ingredience.
  4. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte špetku soli a lžičku oleje. Přidejte lasagne do hrnce a vařte asi o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. Lasagne slijte a poté je položte na alobal, aby byly později připravené k použití.
  5. V míse smíchejte sýr cottage, vejce, parmazán, petrželku, sůl a pepř. Odstavte.
  6. Na dno zapékací formy rozetřete velmi slabou vrstvu masové omáčky. Navrch položte 4 plátky lasagní. Na ně rozetřete polovinu sýra a poté další 4 plátky lasagní. Rozetřete polovinu zbývající omáčky. Na omáčku rozetřete celou směs sýra cottage a na ni další 3 plátky lasagní. Nakonec přidejte zbývající omáčku a sýr. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a nezhnědne.

Recept na uzeného lososa s cottage a červenou řepou

Uzený losos s cottage sýrem a červenou řepou představuje lehkou, zdravou, a velice chutnou večeři, kterou můžete servírovat nejen v horkých letních dnech.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 5 minut
  • Celkem: 20 minut

Ingredience

  • Plátky nakládané červené řepy (12 ks)
  • Šťáva z červené řepy (2 lžíce)
  • Cottage (250 g)
  • Nakrájený kopr (1 lžička)
  • Oloupaná vařená vejce (2 ks)
  • Chléb dle chuti
  • Uzený losos (8 plátků)

Postup

  1. Červenou řepu nakrájejte najemno.
  2. Vmíchejte ji do cottage, přidejte šťávu a kopr a dobře promíchejte.
  3. Vejce uvařená natvrdo podélně rozkrojte. Chléb nakrájejte na 8 kousků a pečte 4 minuty, dokud nebude křupavý a zlatavý. Nechte mírně vychladnout.
  4. Potřete směsí s cottage, položte plátek uzeného lososa a navrch položte plátek vejce. Posypejte nakrájenou červenou řepou a snítkami kopru, dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a podávejte s kolečky citronu.

Sušenky cookies s cottage

Sýr cottage můžete využít například při pečení lahodných, zdravých, lehkých cookies, které představují skvělý způsob přípravy cottage na sladko. Pokud chcete mít cookies co nejzdravější, využijte při pečení nízkotučný cottage light.

Ingredience

  • Vaječný bílek (1 ks)
  • Nízkotučný cottage (1/2 šálku)
  • Vanilkový extrakt (1 lžička)
  • Kokosový olej (4 lžíce)
  • Ovesné vločky (1 šálek)
  • Kakakový prášek (1/3 šálku)
  • Kokosový cukr (1/2 lžičky)
  • Pečicí prášek (1/2 lžičky)
  • Jedlá soda (1/2 lžičky)
  • Sůl (1/4 lžičky)
  • Čokoládové lupínky (1/2 šálku)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 185 °C. Připravte si plech na pečení s pergamenem nebo pečicím papírem.
  2. Pomocí kuchyňského robotu nebo mixéru smíchejte ovesné vločky, vaječný bílek, cottage, kokosový cukr, vanilkový extrakt a sůl.
  3. Poté přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu, kakaový prášek a kokosový olej . Mixujte, dokud se ingredience zcela nespojí. Přeneste těsto do mísy, přidejte čokoládové lupínky a vmíchejte je do těsta, aby se rozptýlily.
  4. Na připravený plech nakapejte 1-2 polévkové lžíce těsta, abyste vytvořili jeden koláček pomocí malé naběračky na zmrzlinu. Postup opakujte, dokud nebudete mít 12 sušenek nebo dokud nespotřebujete všechno těsto.
  5. Pečte 10-12 minut nebo dokud není střed sušenek pevný a ztuhlý.
  6. Přeneste sušenky na drátěnou mřížku a nechte je 5 minut vychladnout, pak je snězte! Sušenky skladujte v chladničce až 10 dní nebo v mrazničce až 60 dní.

Jak připravit citronový mini cheesecake s cottage

Pokud máte rádi cheesecake, určitě si oblíbíte také jeho miniaturní variantu s cottage sýrem, která je chutná, lehoučká, a bohatá na bílkoviny. Mini citronový cheesecake můžete servírovat například jako zdravý, lehký a chutný dezert k odpolední kávě, případně jako lehkou svačinku.

Ingredience

  • 1/3 šálku mandlí
  • 1/3 šálku pekanových ořechů
  • 1 lžíce kokosového oleje, rozpuštěná
  • 1 lžíce medu
  • Citronová kůra, k podávání
  • Moučkový cukr na posypání

Ingredience na náplň

  • 200 g cottage
  • 1/3 šálku vanilkového jogurtu řeckého typu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Vymažte dvě formy na mini muffiny. Dno a boky každého otvoru vyložte dvěma proužky pečicího papíru o rozměrech 1 x 8 cm.
  2. Vložte mandle a pekanové ořechy do malého kuchyňského robotu. Zpracujte je na jemné kousky. Přidejte olej a med. Zpracovávejte, dokud se směs nespojí. Do každého připraveného otvoru ve formě na mini muffiny dejte lžičku směsi a hřbetem lžíce ji přitlačte, aby se zhutnila. Během přípravy náplně uložte do chladničky.
  3. Nyní si připravte náplň. Do kuchyňského robotu vložte tvaroh , jogurt, vejce a med. Zpracovávejte, dokud se dobře nespojí. Přidejte citronovou kůru, šťávu a mouku. Zpracovávejte, dokud se nespojí. Náplň rovnoměrně rozetřete na připravené základy.
  4. Pečte 15 minut a poté zákusky nechte dalších zhruba 15 minut stát při pokojové teplotě. Následně připravené mini cheesecaky s náplní opatrně uložte do chladničky alespoň na 1 hodinu nebo do úplného vychladnutí.
  5. Na závěr opatrně vyjměte hotové cheesecaky z formy na muffiny. Podávejte posypané citronovou kůrou a posypané moučkovým cukrem .

Kategorie:

Magazín

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang