Možná je těžké sehnat sýr mascarpone v obchodě, avšak není těžké ho vyrobit! Otevře vám zcela nový svět sladkých i slaných pokrmů!

Hlavní rozdíl mezi mascarpone a smetanovým sýrem je v obsahu tuku. Zatímco smetanový sýr se vyrábí z plnotučného mléka, mascarpone se vyrábí z tučné smetany. Ta mu dodává lehce sladší, máslovou chuť, zatímco smetanový sýr je spíše skutečným slaným sýrem.

Neutrální méně kyselá chuť mascarpone se opravdu hodí ke sladkému pečení. Při výrobě mascarpone stačí smetanu svařit na mírném ohni a poté přidat citronovou šťávu. Poté, co se tato směs povaří a zhoustne, scedí se, aby se oddělila syrovátka. Směs se přes noc uloží do chladničky a druhý den vznikne ten nejkrémovější domácí sýr.

Domácí Mascarpone je tak všestranné. Od ochucení pikantními bylinkami a parmazánem, přes přidání do lasagní nebo pizzy, až po použití v klasických pokrmech, jako je Tiramisu.

Příprava

Příprava: 20 minut
Vaření: 15 minut
Celkový čas: 35 minut

Ingredience

  • 500 ml tučné smetany
  • 2-3 lžíce citronové šťávy

Postup

Nalijte hustou smetanu do středně velkého hrnce a přiveďte ji k varu. Jakmile se smetana začne vařit, přidejte citronovou šťávu a šlehejte, dokud smetana nezačne houstnout, zhruba 13-15 minut.

Po zhoustnutí vypněte oheň a pánev přeneste do ledové lázně. Nechte ji 10 minut chladnout. Sceďte. Krém přikryjte a uložte na 24 hodin do chladničky. Mascarpone přikryjte a skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 5 dní.

Nejlepších výsledků dosáhnete, když použijete mascarpone v čerstvém stavu, ovšem pokud máte mascarpone navíc, můžete ho dobře zabalit a zmrazit až na 6 týdnů.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang