Ovocný dort – recept – lehký, jednoduchý, rychlý nebo piškotový

DezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyOvocné dortyPiškotové dortyPotahované dortyZákusky
ovocny-dort-recept-6-7921687

Ovocný dort patří mezi velmi populární sladké dezerty. Není se čemu divit – ovocný dort si můžete připravit ve spoustě různých variant, a chutná dětem i dospělým. Nadšeným domácím pekařům dnes představíme ty nejlepší recepty na ovocný dort.

Ovocné dorty recepty

Hledáte ovocné dorty recepty? Možností pro přípravu ovocných dortů je opravdu spousta – záleží jen na vás a na vaší chuti, čemu dáte přednost.

Upéct si můžete třeba dvoupatrový dort s ovocem a s mascarpone, ovocný piškot, jahodový cheesecake s tvarohem nebo třeba také kouzlit s marcipánem, čokoládovou polevou, meringues, bílou polevou a dalšími báječnými cukrářskými ingrediencemi. Milovníkům jablek je určen německý jablečný koláč. Příznivci rychlé přípravy ocení snadné recepty na hrníčkový mug cake.

Ovocný dort recept

Čokoládových a vanilkových dortů jste už měli dost? Připravte si tento vynikající ovocný tvarohový dort s borůvkami.

Ovocný dort recept – ingredience na těsto

  • 2 hrnky mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla o pokojové teplotě
  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 3 velká vejce, rozšlehaná

Na náplň do dortu

  • 600 g smetanového sýra Philadelphia, pokojové teploty
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 velká vejce
  • 1/4 šálku tučné smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku borůvek na posypání

Ovocný dort recept – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte moukou vhodnou formu. Prosejete mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dejte je stranou.
  2. Máslo šlehejte při střední rychlosti, dokud nevznikne krém.
  3. Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude vše světlé a nadýchané.
  4. Přidejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte.
  5. Při nízkých otáčkách mixéru přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Vyškrábejte těsto do připravené formy a uhlaďte povrch.
  7. V samostatné míse vyšlehejte krémový sýr, cukr, kukuřičný škrob, vejce, smetanu a vanilkový extrakt dohladka.
  8. Náplň nalijte na dortové těsto.
  9. Borůvky naaranžujte nad náplň, při pečení se potopí.
  10. Pečte 1 hodinu a 10 minut nebo dokud střed koláče téměř neztuhne. Pokud koláč příliš rychle hnědne, přikryjte ho volně alobalem.
  11. Vyjměte ho na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Ovocny dort recept
Ovocné dorty nejen skvěle vypadají, ale také báječně chutnají.

Jednoduchý ovocný dort – recept

Pokud vás tlačí čas nebo nechcete v kuchyni trávit dlouhé hodiny, můžete si doma připravit tento jednoduchý ovocný dort.

TIP: Vyzkoušejte také kváskovou vánočku.

Ingredience na jednoduchý ovocný dort

Na těsto:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 2 velká vejce, rozšlehaná
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 lžíce malinového džemu nebo želé

Na náplň:

  • 1/4 hrnku čerstvých malin
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Jednoduchý ovocný dort – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem a vysypte moukou kulatou dortovou formu.
  2. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. Máslo a cukr utřete do nadýchané pěny.
  4. Přidejte vejce, jedno po druhém.
  5. Po každém přidání dobře rozšlehejte složení.
  6. Suché přísady přidávejte postupně do máslové směsi a zároveň střídavě s mlékem.
  7. Šlehejte, dokud se všechny přísady dobře nespojí.
  8. Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete.
  9. Pečte přibližně 30 minut.
  10. Koláč nechte vychladnout ve formě a vyklopte jej na mřížku, aby mohl zcela vychladnout.
  11. Na polevu smíchejte maliny, cukr a kukuřičný škrob ve středním hrnci.
  12. Vařte na mírném ohni, ale dávejte pozor, abyste neustále míchali, dokud směs nezhoustne a nezačne se vařit.
  13. Odstavte z ohně a vmíchejte želatinu, dokud se nerozpustí.
  14. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
  15. Dort rozkrojte vodorovně na tři stejné vrstvy.
  16. Jednu vrstvu potřete malinovou směsí, přiklopte druhou vrstvou a postup opakujte.
  17. Povrch a boky dortu potřete zbývající malinovou směsí.
  18. Ozdobte vrchní část a boky dortu malinami.

Ovocný dort pro děti – recept

Nejen na narozeninových oslavách zaručeně zabodujete s tímto vynikajícím ovocným dortem pro děti.

Ingredience na ovocný dort pro děti

Na těsto:

  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 velké vejce
  • 6 lžic mléka
  • 1/8 šálku obyčejného řeckého jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na náplň:

  • 1 šálek husté smetany ke šlehání
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 230 g změklého smetanového sýra
  • 1 a 1/2 lžičky vanilky
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 a 1/2 čajové lžičky želatiny

Na jahodové želé:

  • 500 g čerstvých jahod, oloupaných a rozkrojených na poloviny
  • 1 balení jahodového želé
  • 2 šálky vroucí vody

Ovocný dort pro děti – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vhodnou formu vymažte a vysypejte, případně vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, dejte stranou.
  3. Máslo rozpusťte v malé pánvi na mírném ohni a dejte stranou, aby vychladlo.
  4. Rozpuštěné máslo přendejte do velké mísy a elektrickým mixérem na nízké otáčky vmíchejte cukr (bude zrnitý), poté vmíchejte vejce, mléko, jogurt a vanilku.
  5. Do vaječné směsi pomalu přidejte suché přísady a na nízkých otáčkách míchejte, dokud se nespojí. Těsto rozetřete do připravené formy a pečte 18-20 minut (dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá).
  6. Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě, poté jej přeneste na mřížku, aby zcela vychladl, a vychladlý koláč přeneste na servírovací talíř. Kolem dortu umístěte kruh z pružinové formy.
  7. Rozpusťte 1 a 1/2 lžičky želatiny ve 2 lžících studené vody a nechte ji několik minut odstát, poté ji dejte do mikrovlnné trouby nebo do horké vodní lázně, aby se zcela rozpustila, a dejte stranou vychladnout.
  8. Vyšlehejte smetanový sýr, dokud nebude lehký a nadýchaný.
  9. Vyšlehejte hustou smetanu ke šlehání, dokud se nevytvoří měkké špičky, postupně přidávejte moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  10. Vmíchejte vanilku a rozpuštěnou želatinu, poté přidejte smetanový sýr a promíchejte. Natřete na vychladlý dort a dejte na 30 minut do chladničky.
  11. Připravte želé ze 2 šálků vroucí vody a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
  12. Jahody omyjte, oloupejte a podélně rozpulte, poté je naaranžujte kolem okrajů tvarohové vrstvy. Další řadu seřaďte tak, že jahody mírně navrstvíte na jahody v první řadě a pokračujte tak, abyste pokryli celou vrstvu.
  13. Na jahody nalijte želé pokojové teploty (pokud je želé tekutina příliš teplá, sýrový krém se rozpustí).
  14. Nechte v chladničce, dokud želé neztuhne, a pak tenkým nožem přejeďte kolem dortu, uvolněte prstenec pružinové formy a podávejte.
Ovocny dort recept
Ovocný dort můžete obohatit krémem.

Lehký ovocný dort – dort s ovocem – recept

Nepatříte mezi fanoušky těžkých dortů s máslovým krémem? Máme pro vás vynikající recept na lehký ovocný dort, který můžete i prokrojit a potřít třeba domácí rybízovou marmeládou.

Ingredience na lehký ovocný dort

Na těsto:

  • 83 g univerzální mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 133 g krystalového cukru
  • 60 ml plnotučného mléka
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu

Na náplň:

  • ½ šálku nakrájených jahod
  • ½ šálku malin
  • ½ šálku borůvek
  • 12 g krystalového cukru
  • ⅓ šálku odpařeného mléka
  • ½ šálku slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžíce plnotučného mléka

Na ozdobu:

  • 240 ml tučné šlehačky
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička práškového cukru

Lehký ovocný dort – dort s ovocem – postup

  1. Vymažte čtvercovou dortovou formu a předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. Oddělte vejce tak, aby bílky byly ve velké míse a žloutky ve střední míse.
  4. Bílky šlehejte ručním mixérem, dokud nezačnou pěnit. Pak za stálého míchání pomalu přidávejte po troškách polovinu cukru (⅓ šálku). Pokračujte ve šlehání, dokud nedosáhnou tuhých špiček (směs je pevná a při zvednutí metlou drží tvar). Odstavte.
  5. Ve střední míse se žloutky zašlehejte zbývající polovinu cukru (⅓ šálku). Přidejte mléko a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Poté tuto směs vlijte do moučné směsi a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Opatrně vmíchejte směs bílků do moučné směsi, dokud nezůstanou viditelné pruhy bílků.
  7. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte na středu prostřední police 18-22 minut. Koláč se během pečení nafoukne a po upečení bude zlatavý. Párátko zapíchnuté do středu by mělo vyjít čisté.
  8. Koláč nechte zcela vychladnout ve formě na chladicí mřížce.
  9. Smíchejte ovoce a 1 lžíci cukru v malém/středním hrnci. Vařte na mírném a středním ohni za občasného míchání, dokud bobule nezměknou. Odstavte z ohně a nechte je vychladnout.
  10. Ve středně velké míse opravdu dobře promíchejte odpařené mléko, slazené kondenzované mléko a plnotučné mléko.
  11. Přidejte vychladlou ovocnou směs a dobře promíchejte.
  12. Když koláč zcela vychladne, udělejte po celém jeho povrchu dírky.
  13. Koláč nechte v lednici alespoň 1 hodinu chladit. Během chlazení připravte šlehačkovou polevu.
  14. Ve velké míse ručním mixérem šlehejte hustou smetanu ke šlehání. Poté přidejte vanilkový a moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nedosáhne tuhých špiček.
  15. Polevu uložte do chladničky, dokud nebude dort hotový. Poté rozetřete rovnoměrnou vrstvu šlehačkové polevy na povrch dortu.

Piškotový dort s ovocem – recept

Piškotové dezerty patří mezi velmi oblíbené. Můžete si upéct třeba tento vynikající piškotový dort s ovocem. Borůvky můžete nahradit jiným ovocem a vykouzlit tak třeba hruškový dezert.

Ingredience na piškotový dort s ovocem

  • 1 lžička másla
  • 400 g mražených borůvek
  • 335 g + 1 lžíce mouky
  • 275 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 165 ml rostlinného oleje
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 65 ml citronové šťávy
  • 250 ml hustého přírodního jogurtu
  • 4 lžičky prášku do pečiva

Piškotový dort s ovocem – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 22 cm máslem a dno vyložte pergamenem na pečení. Třetinu mražených borůvek dejte stranou, zbytek posypte moukou a dejte stranou (nerozmrazujte).
  2. Ve velké míse vyšlehejte cukr a vejce dohladka, přidejte rostlinný olej, citronovou kůru a šťávu a jogurt. Mokré ingredience smíchejte metličkou s moukou, práškem do pečiva a špetkou soli.
  3. Nebojte se, pokud zůstane několik hrudek. Přidejte borůvky smíchané s moukou.
  4. Směs na koláč nalijte do připravené formy. Navrch posypte zbývajícími bobulemi. Vložte formu do trouby a snižte teplotu na 180 °C.
  5. Pečte 70-80 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde čistá. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho vychladnout. Po vyjmutí z formy posypte koláč moučkovým cukrem, pokud chcete.
Ovocny dort recept
Výborně chutná i dort s lesním ovocem.

Narozeninový dort s mascarpone a ovocem – recept

Na oslavu narozenin – vlastně na kteroukoliv jinou oslavu – se výborně hodí tento narozeninový dort s mascarpone a ovocem.

Ingredience na narozeninový dort s mascarpone a ovocem

Na těsto:

  • 370 g mouky
  • 370 g cukru
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 230 g másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 300 ml mléka
  • 88 ml oleje
  • 3 vejce

Na krém:

  • 450 g smetanového sýra
  • 225 g změklého másla
  • 450 g mascarpone
  • 620 g moučkového cukru
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 225 g smetany ke šlehání
  • 2 lžičky pudinkové instantní směsi

Na náplň:

  • 2 šálky čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
  • 70 g cukru
  • 30 ml vody
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy

Narozeninový dort s mascarpone a ovocem – postup

  1. Troubu předehřejte na 177 °C.
  2. 100 ml mléka s olejem vlijte do samostatné misky nebo hrnku a dejte stranou.
  3. Zbylé mléko, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a vejce pokojové teploty smíchejte v samostatné odměrce a dejte stranou.
  4. Odměřte suché přísady (mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl) a vložte je do mísy stojanového mixéru.
  5. Připojte k mixéru lopatku a zapněte nejpomalejší rychlost. Pomalu přidávejte kousky změklého másla, dokud není všechno přidáno. Nechte míchat, dokud těsto nebude připomínat hrubý písek.
  6. Přidejte směs mléka a oleje do suchých přísad a mixujte na střední rychlost a mixujte celé 2 minuty. Tento krok nevynechávejte, jinak vám dort nevzejde.
  7. Přidejte 1/3 směsi mléka a vajec. Postup opakujte ještě dvakrát, dokud se těsto nespojí.
  8. Pečte 25-30 minut, pokud po uplynutí této doby stále nevychází špejle zapíchnutá do středu koláče čistá, přidávejte 2-5 minut pečení.
  9. Vyjměte dortovou formu z trouby a jednou s ní lehce poklepejte, abyste z dortu odstranili vzduch a zabránili jeho nerovnoměrnému smrštění.
  10. Koláč položte na chladicí mřížku a kopuli ihned přitlačte rukou pokrytou kuchyňskou chňapkou. Po 10 minutách chlazení nebo poté, co jsou dorty dostatečně chladné na dotek, je otočte a vyjměte z formy na chladicí mřížku, aby zcela vychladly.
  11. Zabalte je do fólie a dejte vychladit do chladničky.
  12. Chlazení může dorty před polevou vysušit, proto je nenechávejte v chladničce déle, než je nutné. Dorty lze také zmrazit v sáčcích v mrazničce pro pozdější použití.
  13. Změklé máslo, smetanový sýr a sýr mascarpone utřete do hladka.
  14. Přidejte moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nespojí.
  15. Vyšlehejte šlehačku do měkkých špiček. Přidejte pudinkovou směs, aby se šlehačka ustálila, a šlehejte, dokud se nespojí. Přidejte vanilkový a mandlový extrakt. Špičky by měly být pevné, ale ne sražené.
  16. Směs smetanového sýra a šlehačky smíchejte dohromady a vytvořte si polevu.
  17. Vložte ovoce do středně velkého hrnce s 70 g cukru a přiveďte k varu.
  18. Smíchejte kukuřičný škrob se studenou vodou, abyste vytvořili kaši. Kaši vlijte do ovocné směsi.
  19. Vařte několik minut, dokud směs nezhoustne (1-2 minuty). Odstavte bobule z ohně a vmíchejte kůru z jednoho citronu a citronovou šťávu.
  20. Před použitím nechte ovocnou náplň vychladnout.

Rychlý dort s ovocem – recept

Chcete si připravit lahodný ovocný dezert, avšak tlačí vás čas? Vyzkoušejte tento báječný rychlý dort s ovocem.

Ingredience na rychlý dort s ovocem

  • ½ hrnku nesoleného másla, mírně změklého
  • ¾ šálku krystalového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 šálky lesního ovoce
  • 1 lžíce cukru
  • šlehačka nebo zmrzlina na podávání (nepovinné)

Rychlý dort s ovocem – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Lehce vymažte vhodnou formu.
  2. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru šlehejte máslo, cukr, prášek do pečiva a sůl 1-2 minuty, dokud nevznikne hladká hmota.
  3. Přidejte vejce a extrakty, šlehejte, dokud se důkladně nespojí, a podle potřeby seškrábejte stěny mísy.
  4. Přidejte mouku a míchejte, dokud se nespojí. Těsto by mělo být hladké a tuhé.
  5. Těsto rozetřete do formy a navrch položte ovoce. Posypejte hrubým cukrem.
  6. Koláč pečte asi 35 až 40 minut.

Lehký letní dort s ovocem – recept

Letní sklizeň ovoce přímo láká k přípravě lehkého letního dortu s ovocem, na kterém si zaručeně pochutnáte. Nadýchanější už je jen tento sněhový dort Pavlova.

Ingredience na lehký letní dort s ovocem

  • 250 g směsi lesního ovoce
  • 90 g nesoleného másla a další na vymazání formy
  • 4 bílky
  • 150 g krystalového cukru
  • 60 g mandlové mouky
  • 50 g hladké mouky plus další na vysypání pánve
  • 2,5 ml vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • Práškový cukr na posypání

Lehký letní dort s ovocem – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Dno kulaté koláčové formy vyložte pergamenovým papírem, vymažte ji máslem a lehce vysypte moukou.
  3. Ve středně velké míse smíchejte mandlovou mouku, univerzální mouku a cukr. Odstavte.
  4. V menší míse ušlehejte bílky se špetkou soli, dokud nedosáhnou tuhých špiček. Pak ušlehané bílky opatrně vmíchejte do směsi mouky a cukru. Odstavte.
  5. V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte a opečte máslo. Jakmile je máslo zlatohnědé, mírně zpěněné a získá oříškovou vůni, ihned ho stáhněte z ohně.
  6. Máslo nechte několik minut vychladnout a poté do něj vmíchejte vanilkový extrakt. Máslovou směs opatrně vmíchejte do předchozího těsta, dokud nebude homogenní.
  7. Těsto nalijte do připravené dortové formy.
  8. Pokud používáte čerstvé ovoce, dobře je omyjte a osušte. Pokud používáte mražené ovoce, není třeba je omývat.
  9. Čerstvé nebo mražené ovoce rovnoměrně rozložte na těsto ve formě.
  10. Koláč pečte 75-90 minut. Pro kontrolu propečenosti koláče zapíchněte do jeho středu párátko, na kterém by nemělo být žádné tekuté těsto, ale měly by na něm zůstat zbytky.
  11. Po upečení nechte koláč 20-30 minut vychladnout a opatrně jej vyjměte z formy. Přeneste koláč na servírovací talíř a posypte ho moučkovým cukrem. Poté podávejte.

TIP: Recept na domácí piškot najdete v našem článku o přípravě mouřenínu.

Piškotový dort s ovocem a želatinou – piškotové řezy s ovocem a želatinou – recept

Kombinace ovoce a želatiny skvěle vypadá a také výborně chutná. Připravte si díky tomuto receptu vynikající piškotový dort s ovocem a želatinou.

Piškotové řezy s ovocem a želatinou ingredience

  • 1 a 1/2 šálku mouky
  • 1 a 1/2 šálku moučkového cukru
  • 3/4 šálku oleje
  • 1/2 šálku mléka
  • 4 vejce
  • 1 lžíce kypřicího prášku

Na náplň:

  • 5 lžic tvarohu
  • 500 ml smetany ke šlehání

Na ovocné želé:

  • 500 g ovoce dle chuti, nakrájeného na kousky
  • 2 balení dortové želatiny

Piškotový dort s ovocem a želatinou – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vhodnou formu vymažte a vysypejte, případně vyložte pečicím papírem.
  2. Ve střední míse vyšlehejte cukr s vejci do pěny. Postupně přidávejte mléko a olej. Vyšlehejte v jednolitou hmotu.
  3. Po troškách přisypávejte mouku s práškem do pečiva.
  4. Promíchejte a nalijte do formy. Pečte 20-25 minut.
  5. Korpus nechte na mřížce zcela vychladnout. Mezitím si připravte náplň.
  6. Šlehačku vyšlehejte do tuha a poté opatrně smíchejte s připraveným tvarohem. Rozetřete směs na korpus.
  7. Dortovou želatinu připravte podle návodu na obalu. Na dort položte ovoce, zalijte želatinou a nechte odpočívat v chladu.
Ovocny dort recept
Při zdobení ovocného dortu se fantazii meze nekladou.

Dort s makronkami a ovocem – recept

Dort s makronkami a ovocem vypadá zkrátka úchvatně – a ještě lépe chutná. Naučíme vás, jak si připravit dort s makronkami a ovocem doma.

Ingredience na dort s makronkami a ovocem

  • 340 g nesoleného másla, změklého
  • 340 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 340 g prosáté hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • Červené nebo růžové potravinářské barvivo
  • 600 ml smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 g jahod, nakrájených na plátky
  • 2 lžíce jahodového džemu
  • 125 g malin
  • 2 lžíce malinového džemu
  • moučkový cukr na posypání
  • 8 kakaových malinových makronek

Ovocný dort s makronkami – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypejte tři 20 cm kulaté dortové formy.
  2. Máslo a 340 g krupicového cukru vyšlehejte mixérem do světlé a krémové konzistence. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva a zakysanou smetanu, až se promísí.
  3. Lžící dejte třetinu těsta do jedné dortové formy. Zbylou směs rozdělte do dvou misek. Pomocí potravinářského barviva obarvěte směs v jedné misce na světle růžovou a ve druhé na tmavší růžovou. Směs přelijte do zbývajících dvou dortových forem.
  4. Pečte 25-30 minut nebo dokud koláče při dotyku nepruží. Nechte je 10 minut vychladnout ve formách a poté je vyklopte na mřížku, aby zcela vychladly.
  5. Mezitím ušlehejte smetanu se 2 lžícemi moučkového cukru, až se vytvoří tuhé špičky. Odložte do lednice.
  6. Nožem seřízněte horní okraje dortů do rovna. Nejtmavší růžový dort položte na servírovací talíř a potřete jej částí šlehačky, poté jej poklaďte jahodami a jahodovou marmeládou.
  7. Navrch přidejte světle růžový dort a potřete jej šlehačkou, poté jej poklaďte malinami a malinovou marmeládou. Přidejte obyčejný dort a posypte ho moučkovým cukrem.
  8. Vrch dortu ozdobte makronkami.

Dort s marcipánem a ovocem – recept

Máte rádi marcipánové dorty? Ukážeme vám, jak si připravit báječný dort s marcipánem a ovocem.

Ingredience na dort s marcipánem a ovocem

Na korpus:

  • 625 g sušeného ovoce dle chuti
  • 75 ml pomerančové šťávy
  • 150 g mírně osoleného změklého másla
  • 150 g cukru
  • 10 g směsi skořice, strouhaného muškátového oříšku a strouhaného nového koření
  • 200 g hladké mouky
  • 25 g strouhaného sušeného zázvoru
  • 50 g směsi oříšků
  • 3 středně velká vejce

Na ozdobu:

  • 3 lžíce meruňkového džemu
  • 250 g hotového marcipánu
  • 5 g moučkového cukru
  • Červené potravinářské barvivo
  • Duhové posypky
  • 20 g mandlí

Dort s marcipánem a ovocem – postup

  1. Sušené ovoce vyklopte do mísy a přidejte pomerančovou šťávu. Dobře promíchejte, přikryjte a nechte několik hodin odstát nebo dokud se tekutina nevstřebá.
  2. Předehřejte troubu na 140 °C. Vymažte a vyložte dno a boky 15cm kulaté koláčové formy papírem odolným proti mastnotě. Papír vymažte tukem.
  3. Pomocí ručního elektrického šlehače vyšlehejte máslo, cukr a směs koření do světlé a krémové konzistence. Postupně po troškách zašlehejte vejce a přidejte lžíci mouky. Zamíchejte. Vmíchejte zbývající mouku, dokud se směs nespojí.
  4. Přidejte zázvor, ořechy, namočené ovoce a veškerou nevstřebanou tekutinu a míchejte, dokud se rovnoměrně nepromísí. Překlopte do formy a povrch zarovnejte. Pečte asi 2-2 a 1/2 hodiny nebo dokud těsto mírně nevykyne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout ve formě.
  5. Pro ozdobení potřete vršek a boky koláče meruňkovou polevou pomocí paletového nože. Ponechte si 50 g marcipánu a zbytek rozválejte na povrchu posypaném moučkovým cukrem na placku o průměru asi 28 cm.
  6. Zvedněte hmotu nad dort, uvolněte ji tak, aby se přizpůsobila bokům, a odřízněte přebytečnou část kolem dna.
  7. Do vyhrazeného marcipánu vmíchejte trochu červeného potravinářského barviva a rozválejte ho na ploše posypané moučkovým cukrem. Vykrájejte malá srdíčka různých velikostí.
  8. Umístěte mandle a srdíčka kolem horních okrajů dortu. Pokud chcete, upevněte stuhu kolem boků dortu a uložte na chladné místo, dokud nebude připraven k podávání.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang