Jelikož se jedná o vánočku kváskovou, je dobré dodržet dobu kynutí a nejedná se tedy o rychlý recept. Každopádně je zdravý a jednoduchý, i když příprava probíhá ve třech krocích.
Suroviny:
- 100 g žitného kvásku (můžete použít i jiný kvásek, s tímto bude vánočka jemně nakyslá)
- 100 ml vlažné vody
- 500 g špaldové celozrnné mouky
- 250 ml mléka (rostlinného nebo kravského)
- 30 g oleje nebo rozpuštěného másla
- 60 g medu
- 10 g hrašky vanilka nebo hladké kukuřičné mouky
- kůra z jednoho citrónu,
- hrst vlašských ořechů
- hrst mandlí
- 2 hrsti rozinek
Příprava:
- krok, nejlépe večer: Do mísy dejte kvásek, 100 g mouky a 100 ml vody a metličkou promíchejte, aby v těstíčku nebyly hrudky. Mísu přikryjte utěrkou a nechte přes noc odpočívat.
- krok ráno v cca 8 hodin: Ke kvásku přidejte 200 g špaldové mouky, hrašky nebo kukuřičnou mouku, rozpuštěný med, mléko, tuk a špetku soli. Mléko má být vlažné. Promíchejte cca 1 minutu metličkou, až budou suroviny spojené a přikryjte utěrkou. Nechte odpočívat 3 hodiny.
- krok v cca 11 hodin: V těstě jsou malé bublinky. Přidejte 200 g mouky, ořechy a mandle, citrónovou kůru z bio citrónu. Těsto můžete dát do formy nebo na pomoučeném vále vytvořit vánočku. Poté nechte ještě asi hodinu odpočívat.
- krok v cca 12 hodin: Vánočku dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů, do trouby vlejte trochu vody. Pečte 10 minut a potom teplotu stáhněte na 180 stupňů. Pečte ještě cca 40 minut.Vyzkoušejte špejlí, zda se těsto nelepí.
Tady je recept na další variantu vánočky, jedná se o vánočku ze špaldové mouky a žitného kvásku.
Z kvásku je výborný také domácí chleba, upéct chleba z kvásku je možné například díky tomuto vyzkoušenému receptu kváskový chleba.