Kvásková vánočka

Pečivo

Jelikož se jedná o vánočku kváskovou, je dobré dodržet dobu kynutí a nejedná se tedy o rychlý recept. Každopádně je zdravý a jednoduchý, i když příprava probíhá ve třech krocích.

Suroviny: 

  • 100 g žitného kvásku (můžete použít i jiný kvásek, s tímto bude vánočka jemně nakyslá)
  • 100 ml vlažné vody
  • 500 g špaldové celozrnné mouky
  • 250 ml mléka (rostlinného  nebo kravského)
  • 30 g oleje nebo rozpuštěného másla
  • 60 g medu
  • 10 g hrašky vanilka nebo hladké kukuřičné mouky
  • kůra z jednoho citrónu,
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst mandlí
  • 2 hrsti rozinek

Příprava: 

  1. krok, nejlépe večer: Do mísy dejte kvásek, 100 g mouky a 100 ml vody a metličkou promíchejte, aby v těstíčku nebyly hrudky. Mísu přikryjte utěrkou a nechte přes noc odpočívat.
  2. krok ráno v cca 8 hodin: Ke kvásku přidejte 200 g špaldové mouky, hrašky nebo kukuřičnou mouku, rozpuštěný med, mléko, tuk a špetku soli. Mléko má být vlažné. Promíchejte cca 1 minutu metličkou, až budou suroviny spojené a přikryjte utěrkou. Nechte odpočívat 3 hodiny.
  3. krok v cca 11 hodin: V těstě jsou malé bublinky. Přidejte 200 g mouky, ořechy a mandle, citrónovou kůru z bio citrónu. Těsto můžete dát  do formy nebo na pomoučeném vále vytvořit vánočku. Poté nechte ještě asi hodinu odpočívat.
  4. krok v cca 12 hodin: Vánočku dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů, do trouby vlejte trochu vody. Pečte 10 minut a potom teplotu stáhněte na 180 stupňů. Pečte ještě cca 40 minut.Vyzkoušejte špejlí, zda se těsto nelepí.

Tady je recept na další variantu vánočky, jedná se o vánočku ze špaldové mouky a žitného kvásku.

Z kvásku je výborný také domácí chleba, upéct chleba z kvásku je možné například díky tomuto vyzkoušenému receptu kváskový chleba.

Kategorie:

Pečivo

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang