![Německý jablečný koláč](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/10/jablecny_kolac-2719287-1024x683.jpg)
Přinášíme vám inspiraci na sladké dobroty plné jablečného pokušení s naším článkem o neodolatelných receptech na jablečné koláče. Od tradičních německých variant s křehkým těstem a šťavnatými jablky až po moderní a kreativní přístupy, objevíte zde širokou škálu receptů, které okouzlí vaše chuťové pohárky.
Představíme vám různé způsoby přípravy, variace náplní a originálního zdobení, abyste mohli rozvinout svou kreativitu v kuchyni. Připravte se na jablečné koláče, které vás svou lahodností a vůní přenesou do světa sladkých snů.
Německý jablečný koláč je klasickým dezertem, který zaujímá významné místo v německé kuchyni. Jeho lahodná kombinace křupavého těsta, sladkého jablečného náplně a skořicového příchutí jej činí oblíbeným pochoutkou po celém světě jako další top recepty z listového těsta sladké. V tomto článku se podíváme na původ a tradici tohoto slavného koláče, jeho charakteristické prvky a také na několik zajímavých receptů, které si můžete vyzkoušet doma.
Jablečný koláč patří podobně jako třeba nekynuté vdolky mezi ty dezerty, které okamžitě vyvolávají pocit nostalgie a pohody. A když se řekne „německý jablečný koláč“, spojí se s tím ještě něco navíc – tradice, pečlivost a chuťová dokonalost. Německo je známé svými vynikajícími pečenými dezerty a jablečný koláč je jedním z nejoblíbenějších. Připojte se k nám na cestě do světa německého pečení a objevte tajemství úspěchu tohoto vynikajícího koláče.
Představitelé německé kuchyně se pyšní svou dlouhou tradicí pečení a pečení koláčů, a jablečný koláč je zkrátka nezbytnou součástí jejich repertoáru. Hlavním základem tohoto dezertu je křehké těsto, které je vyrobeno z mouky, másla, cukru a vejce. Když se těsto vyválí a uloží do pekáče, je na čase připravit plnku.
Jablečná náplň je často směsí nastrouhaných jablek, cukru, skořice a citronové šťávy, která se pak rozprostře na těsto. Při pečení koláčí se vytvoří křupavá vrstva na vrchu, která přidává další dimenzi do celkové textury a chuti. Při servírování je německý jablečný koláč často doprovázen šlehačkou nebo vanilkovým krémem, který dokonale doplňuje sladkou a ovocnou náplň.
![jablecny-drobenkovy-kolac](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/12/jablecny-drobenkovy-kolac-6621842-1024x683.jpg)
Co z tvarohu?
Tvaroh, ten všestranný mléčný produkt, nabízí širokou škálu možností, co s ním připravit. Jeho krémová a sýrová chuť se hodí do mnoha sladkých i slaných pokrmů. Můžete z něj vyrobit tvarohový koláč, cheesecake, tvarohové noky nebo tvarohové knedlíky.
Tvaroh se také výborně hodí do různých krémů, moučníků i nepečených dortů, kterým dodává jemnost a vláčnost. Navíc je tvaroh bohatý na bílkoviny a vápník, což ho činí skvělou volbou pro ty, kteří chtějí přidat do své stravy zdravé ingredience.
Ať už si přejete něco sladkého nebo slaného, tvaroh je tu pro vás s mnoha možnostmi, jak si vychutnat jeho lahodnou a výživnou podstatu.
Vláčný tvarohový koláč – recept
Vláčný tvarohový dezert s pečenými jablky je dokonalou kombinací svěžího tvarohu a sladkých, skořicí provoněných jablek. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit tento lahodný dezert, který svým krémovým a jemným charakterem zaručeně potěší vaše chuťové buňky.
S množstvím chutných ingrediencí a snadným postupem si můžete vychutnat tento dokonalý dezert plný jemnosti a vláčnosti.
Ingredience na vláčný tvarohový koláč
- 500 g tvarohu
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron (šťáva a strouhaná kůra)
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice (pro posypání)
Postup na vláčný tvarohový koláč
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve velké misce smíchejte tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr, šťávu a strouhanou kůru z citronu. Důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
- Přidejte mouku a prášek do pečiva a znovu promíchejte, dokud nedosáhnete homogenního těsta.
- Nalijte tvarohové těsto do vymazaného pekáčku.
- Na vrch rozložte tenké plátky jablek. Posypte je cukrem a skořicí pro výraznější chuť.
- Pečte dezert v předehřáté troubě přibližně 35-40 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a pečená jablka nezměknou.
- Po vyjmutí z trouby nechte dezert trochu vychladnout.
- Podávejte tvarohový dezert s pečenými jablky ještě mírně teplý. Doporučujeme ho posypat cukrem moučkou nebo podávat s lžičkou šlehačky pro větší rozkoš.
Tento recept vám umožní vytvořit vláčný tvarohový dezert s pečenými jablky, který je ideální jako závěrečný hřejivý zážitek po chladném dni.
![tvarohovy-kolac-se-zakysanou-smetanou-2](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/12/tvarohovy-kolac-se-zakysanou-smetanou-1669462-1024x683.jpg)
Recept na německý jablečný koláč
Německý jablečný koláč je hustý koláč, který se dobře uchovává. Podávejte ho posypaný moučkovým cukrem nebo přelitý tvarohovou polevou.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 24
Ingredience na německý jablečný koláč
- 1 šálek rostlinného oleje
- 2 vejce
- 2 šálky cukru krystal
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 4 šálky jablek – oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostičky
Postup na německý jablečný koláč
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou dortovou formu o rozměrech 22 x 33 cm.
- V míse vyšlehejte olej a vejce elektrickým mixérem do krémové konzistence.
- Přidejte cukr a vanilku. Dobře vyšlehejte.
- V míse smíchejte mouku, skořici, jedlou sodu a sůl.
- Pomalu přidejte moučnou směs do vaječné směsi.
- Míchejte, dokud se nespojí. Těsto bude velmi husté.
- Pomocí dřevěné lžíce ručně vmíchejte jablka.
- Těsto rozetřete do připravené formy.
- Koláč pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 45 minut.
- Poté koláč nechte vychladnout na mřížce.
![Nemecky jablecny kolac](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/07/Nemecky-jablecny-kolac.jpg)
Rychlý dezert z tvarohu – recept
Tvarohový dezert s jablky je rychlý a osvěžující pokrm, který se hodí k zakončení každého jídla. Kombinace krémového tvarohu a sladkých jablek vytváří harmonickou chuťovou symfonii.
Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si tento lahodný dezert během chvilky, aniž byste museli strávit hodiny v kuchyni.
Ingredience na rychlý dezert z tvarohu
- 200 g tvarohu
- 2 jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky)
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron (šťáva a strouhaná kůra)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g sušenek (například bebe)
- 50 g rozpuštěného másla
- Mletá skořice (pro ozdobu)
Postup na rychlý dezert z tvarohu
- Nejprve si připravte krém. V míse smíchejte tvaroh, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr, citronovou šťávu a strouhanou kůru. Důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Ve druhé míse smíchejte nakrájená jablka s jednou lžící cukru a šťávou z poloviny citronu. Opatrně je promíchejte, aby se cukr rovnoměrně rozložil.
- V malé míse rozmixujte sušenky na jemnou strouhanku.
- V menším hrnci rozehřejte rozpuštěné máslo.
- Každý dezertový pohár nejprve posypejte vrstvou sušenkové strouhanky. Poté přidejte vrstvu tvarohového krému.
- Na vrch tvarohového krému přidejte vrstvu jablka a opět pokračujte vrstvou tvarohového krému.
- Na závěr ozdobte dezertový pohár šlehačkou a posypte mletou skořicí.
- Hotové tvarohové dezerty s jablky dejte do lednice na zhruba 1-2 hodiny, aby se zchladily a stáhly.
- Před podáváním můžete dezerty ozdobit čerstvými plátky jablka nebo citronovým kroužkem.
Tento jednoduchý a chutný dezert s tvarohem a jablky je připravený během několika minut.
Tvarohový koláč – recept
Tvarohový koláč je vynikajícím dezertem, který kombinuje krémovou a sýrovou chuť s lahodným křehkým těstem. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit tento oblíbený koláč doma. S množstvím chutných ingrediencí a jednoduchým postupem si můžete vychutnat dokonalý kousek tvarohového koláče kdykoli budete mít chuť na něco sladkého.
Ingredience na tvarohový koláč
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (studeného a nakrájeného na kostky)
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 400 g tvarohu
- 150 g smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 100 g cukru moučka (na posypání)
Postup na tvarohový koláč
- V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte studené nakrájené máslo a prsty ho vtírejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Přidejte jedno vejce a důkladně promíchejte, dokud se těsto nezačne držet pohromadě. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice.
- Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte tvaroh, smetanu ke šlehání, cukr a vejce. Důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučeném vále. Přeneste těsto do dortové formy a důkladně ho přitlačte k dnům a okrajům.
- Nalejte tvarohovou náplň na těsto a rovnoměrně ji rozetřete.
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte ho přibližně 40-45 minut, nebo dokud není povrch krásně zlatavý a náplň tuhne.
- Po vyjmutí koláče z trouby nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
- Před podáváním posypte koláč cukrem moučkou.
Tvarohový dezert – recept
Tvarohový dezert s karamelizovaným jablkem je dokonalou kombinací krémového tvarohu a sladkých karamelizovaných jablek. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit tento lahodný dezert, který se bude rozplývat na jazyku. S množstvím chutných ingrediencí a snadným postupem si můžete vychutnat tento dokonalý dezert po každém jídle.
Ingredience na tvarohový dezert
- 200 g plátkovaných sušenek (např. bebe)
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 500 g tvarohu
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 3-4 jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky)
- 50 g másla (pro karamelizaci)
- 2 lžíce hnědého cukru (pro karamelizaci)
Postup na tvarohový dezert
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C.
- V mixéru rozemelte sušenky na jemnou strouhanku. Smíchejte je s rozpuštěným máslem a důkladně promíchejte, dokud nevznikne konzistence podobná vlhkému písku.
- V této směsi vytvořte základ tvarohového dezertu. Přeneste ji do dortové formy a rovnoměrně ji rozprostřete po dně. Těsto trochu přitlačte, aby vytvořilo pevný spodní kámen.
- V míse smíchejte tvaroh, cukr, vejce, vanilkový cukr, šťávu a kůru z citronu. Důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
- Nalijte tvarohovou směs na spodní vrstvu sušenek a rovnoměrně ji rozetřete.
- V pánvi rozehřejte máslo pro karamelizaci. Přidejte hnědý cukr a nechte ho rozpustit. Poté přidejte nakrájená jablka a opečte je do měkka a dozlatova, občas je obracíce.
- Karamelizovaná jablka rozložte rovnoměrně na tvarohovou směs.
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte ho přibližně 40-45 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu a tvaroh ztuhne.
- Po vyjmutí koláče z trouby nechte ho nejprve vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho dejte do lednice na zhruba 1-2 hodiny, aby se zchladil a náplň ztuhla.
- Před podáváním můžete dezert ozdobit citronovou kůrou nebo posypat cukrem moučkou pro estetický vzhled.
- Tvarohový dezert s karamelizovaným jablkem je nejlépe podávat chlazený. Stačí jen nakrájet požadované porce a servírovat jako dokonalý závěr každého jídla.
- Po vytažení z trouby ho nejprve nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho dejte do lednice na zhruba 1-2 hodiny, aby se zchladil a náplň ztuhla.
- Před podáváním můžete dezert ozdobit citronovou kůrou nebo posypat cukrem moučkou pro estetický vzhled.
- Tvarohový dezert s karamelizovaným jablkem je nejlépe podávat chlazený. Stačí jen nakrájet požadované porce a servírovat jako dokonalý závěr každého jídla.
Tento recept na tvarohový dezert s karamelizovaným jablkem je skvělou volbou, pokud hledáte sladkou pochoutku, která vás okouzlí svou jedinečnou kombinací chutí. Vychutnejte si tento lahodný a osvěžující dezert s rodinou a přáteli.
Obrácený jablečný koláč na plech – recept
Obrácený jablečný koláč na plech je dokonalým dezertem, který vaše chuťové pohárky potěší. Skořicové jablečné plátky jsou spojeny s lahodnou karamelovou omáčkou, která vytváří dokonalý kontrast. Nechte se unést chutí tohoto delikátního dezertu a připravte ho pro své blízké.
Ingredience na obrácený jablečný koláč na plech
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla (změklého)
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 120 ml mléka
- 4-5 středně velkých jablek (oloupaných, vykostěných a nakrájených na tenké plátky)
- 100 g másla
- 150 g hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- šťáva z 1 citronu
Postup na obrácený jablečný koláč na plech
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech máslem nebo vystelete ho pečicím papírem.
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte změklé máslo a prsty ho vpracujte do suchých ingrediencí, dokud nedosáhnete drobivé konzistence.
- V další míse rozmíchejte vejce, vanilkový extrakt a mléko. Přidejte směs do suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nepřemíchejte ho příliš, aby zůstalo nadýchané.
- V malém hrnci na středním ohni rozehřejte máslo. Přidejte hnědý cukr, skořici a citronovou šťávu. Vařte směs, dokud se cukr nerozpustí a vznikne lehká karamelová omáčka.
- Na připravený plech nalijte karamelovou omáčku a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.
- Na karamelovou omáčku položte jablečné plátky a přikryjte je těstem. Rovnoměrně rozetřete těsto, aby pokrylo všechny jablečné plátky.
- Připravený koláč vložte do předehřáté trouby a pečte ho přibližně 35-40 minut nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a jablečné plátky nezměknou.
- Po vytažení koláče z trouby nechte ho chvíli vychladnout. Poté položte na vrchol plechu velký pevný talíř nebo podnos a obrázek koláč. Buďte opatrní, abyste se neopálili.
- Jakmile koláč obrátíte, odstraňte plech a můžete vidět nádhernou vrstvu karamelové omáčky s jablečnými plátky navrchu.
- Koláč můžete podávat ještě teplý nebo nechte vychladnout a podávejte ho jako studený dezert. Doporučuji ho doplnit šlehačkou nebo vanilkovým zmrzlinovým krémem.
- Můžete si užít tento vynikající obrácený jablečný koláč společně s rodinou nebo přáteli. Snězte ho jako sladký závěr po chutné večeři nebo si jej dopřejte jako pochoutku během odpolední kávy.
Moučník s tvarohem – recept
Moučník s tvarohem a kousky jablek je dokonalou sladkou lahůdkou, která spojuje svěží chuť jablek s krémovým tvarohem a nadýchaným těstem. Tento dezert je ideální na ranní nebo odpolední svačinu a bude potěšením pro celou rodinu.
Ingredience na moučník s tvarohem
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (změklého)
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 500 g tvarohu
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 velká jablka (oloupaná, vykostěná a nakrájená na malé kousky)
- 2 lžíce strouhaného máku
- 2 lžíce strouhaného cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- máslo na vymazání formy
- strouhaný kokos na posypání (volitelné)
Postup na moučník s tvarohem
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu máslem.
- Ve velké misce smíchejte mouku, změklé máslo, cukr, vejce, vanilkový extrakt a špetku soli. Vypracujte těsto, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Těsto nechte odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
- Mezitím připravte náplň. Ve druhé misce smíchejte tvaroh, cukr, vejce, vanilkový extrakt, šťávu z citronu a nakrájená jablka.
- Vyjměte těsto z lednice a rozdělte ho na dvě části. Jednu část těsta rozválejte na velikost formy a vložte do dna.
- Na těsto naformujte vrstvu náplně s tvarohem a jablky. Rozprostřete ji rovnoměrně po celé ploše.
- Druhou část těsta rozválejte na stejnou velikost jako první a položte ji na vrchol náplně. Okraje spojte s dolním těstem.
- Na vrchol těsta posypte strouhaným mákem a cukrem. To přidá dezertu pikantní a křupavou texturu při pečení.
- Pečte moučník v předehřáté troubě po dobu přibližně 40-45 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu a nezačne se na povrchu těsta tvořit lehká kůrka.
- Po upečení vyjměte moučník z trouby a nechte ho vychladnout v misce. Poté ho můžete opatrně převrátit na servírovací talíř, aby se náplň ocitla na vrchu.
- Před podáváním můžete posypat moučník strouhaným kokosem pro extra chuťový zážitek. Pokud si přejete, můžete moučník ještě ozdobit šlehačkou nebo nastrouhanou čokoládou.
- Moučník s tvarohem a kousky jablek je nejlépe podávat teplý nebo mírně vychlazený. Bude vynikající jako sladká pochoutka k odpolední kávě nebo čaji, nebo jako dokonalý dezert po bohatém jídle.
![Jablečný koláč](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/10/jablecny_kolac-4501062-1024x768.jpg)
Německý jablečný koláč je ikonickým dezertem německé kuchyně, který si získal srdce milovníků sladkých dobrot po celém světě. Tento koláč se vyznačuje bohatou vrstvou jablek na nadýchaném těstě a dokonale se hodí jako teplý nebo studený dezert k čaji či kávě.
Svěží chuť jablek se spojuje s jemností těsta a dokonalým vyzráváním v karamelové omáčce, která dodává koláči neodolatelnou sladkou notu. Jablečný koláč je vynikající způsob, jak využít sezónních jablek a přivést do domova vůni a chuť tradice německé pečení.
Při přípravě tohoto koláče můžete vyzkoušet různé variace, jako například přidání skořice nebo ořechů pro ještě bohatší chuťový zážitek. S německým jablečným koláčem si můžete dopřát lahodné kousky sladkého nebe a zároveň si připomenout bohatou a chutnou historii německé pekařské tradice.
Ať už si jablečný koláč vychutnáte sami, nebo ho podáte svým blízkým, jedno je jisté – tato klasická německá sladkost vás nadchne svým jedinečným spojením křupavých jablek, lahodného těsta a sladké karamelové omáčky. Tak si připravte hrnec kávy nebo čaje a dejte se do práce s pečením tohoto fantastického jablečného koláče, který vám zaručeně zlepší náladu a zahřeje srdce.