Recept na dokonalé koláčové těsto

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMoučníky
kolacove-testo-2

S tímto receptem si snadno připravíte perfektní křehké koláčové těsto. Už nebudete chtít jiné.

Ingredience

  • 260 g hladké mouky
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 3/4 lžičky soli
  • 90 g studeného másla nakrájeného na malé kostičky
  • 60 g rostlinného tuku
  • 7 až 8 lžic ledové vody

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr, dokud se dobře nespojí. Čistýma rukama přidejte máslo a promíchejte, dokud se neobalí.
  2. Máslo třete mezi palcem a ukazováčky, aby se vmísilo do moučné směsi, dokud se máslo nerozdělí na kousky velikosti fazole a po zmáčknutí v dlani se nespojí v hrudky, asi 2 minuty.
  3. Přidejte rostlinný tuk, promíchejte, dokud se neobalí v mouce, a pak ho vtírejte do moučné směsi, dokud se nevytvoří kousky velikosti hrášku (měly by zůstat nějaké velké kousky) a po zmáčknutí se spojí v hrudky velikosti pěsti, asi 1 minutu.
  4. Pokapejte polovinou ledové vody a směs prohrábněte prsty, dokud se jen nenavlhčí. Po 1 lžíci přilévejte zbývající vodu a prsty směs prohrábněte, aby se zvlhčila. Z kaše se stane spojená hmota.
  5. Těsto je akorát, když je navlhčené, ale při stlačení není mokré. Těsto nepropracovávejte, jinak bude tuhé.
  6. V míse z těsta vytvořte kouli a poté přemístěte na kus potravinářské fólie, stlačte ho do plochého kotouče a poté zabalte.
  7. Před rozválením a vytvarováním do koláčové formy vložte těsto na nejméně 30 minut do lednice.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang