Mouřenín je dort skládající se z vrstev (řezů) slepených čokoládou nebo kakaem. Je skvělý jako sváteční dezert a jeho příprava není náročná. Může být zaměňován za tzv. andělské dorty. V tomto článku se dozvíte, jaký je mezi těmito dorty rozdíl a jak mouřenín připravit hned v několika variantách.

Dorty jsou vždy klasickou volbou, a když se rozhodujete mezi dortem s čokoládovou polevou a dortem s ovocnou náplní, můžete si všimnout, že existuje nepřeberné množství možností samotných dortových základů: máslové dorty, ovocné dorty, bábovky, piškotové dorty a další.

Mouřenín

Ti, kteří hledají něco lehkého a vzdušného oproti máslovému a hutnému, pravděpodobně sáhnou po variantách, které používají buď andělský dort, nebo piškotový dort.

Na mouřenín se přidává čokoládová poleva.

Tyto dorty používají mnoho stejných ingrediencí, mají podobnou konzistenci a mírně odlišnou chuť, což vás možná přiměje k otázce – jaký je rozdíl mezi andělským a piškotovým dortem?

Podobnosti mouřenínu a andělského dortu

Pokud jste zmateni rozdíly, pravděpodobně nejste sami. Piškotové a andělské dorty jsou si v mnoha ohledech podobné a pouhým okem si všimnete, že oba jsou lehké a pružné bez těžké hutné chuti.

Ani v jednom z nich se totiž nepoužívá máslo pro zvýšení chuti, textury nebo těsta. Místo toho se základ jednoduše vyrábí z vajec, cukru, soli a mouky. V jistém smyslu jsou tedy andělské a piškotové dorty pro vás relativně zdravější než mnoho jiných druhů dortů.

Kromě toho se u žádného z těchto dortů nepoužívá jako kypřící látka jedlá soda ani kypřicí prášek. Místo toho se do nich vkládají vejce, která pomáhají koláčům vykynout a rozvláknit se a jsou hlavním důvodem, proč mají koláče svou typickou vzdušnou strukturu.

Vrstvy mouřenínu se slepují čokoládou nebo kakaem.

Rozdíly mezi mouřenínem a andělským dortem

I když se v obou dortech používají vejce, hlavní rozdíl mezi andělským dortem a piškotovým dortem spočívá v tom, která část vajec se použije. Konkrétně se u andělského dortu používají pouze bílky, zatímco u piškotového dortu (mouřenínu) se používají bílky i žloutky.

U andělského dortu se bílky ušlehají do měkkých špiček s použitím velkého množství cukru a poté se smíchají s ostatními přísadami, aby vzniklo nadýchané těsto. Naproti tomu u piškotového dortu se bílky a žloutky šlehají zvlášť, pak se spojí dohromady se solí a vinným kamenem a přidají se k ostatním přísadám.

Domácí piškot – recept

Tento recept na snadný domácí piškot je chutný a rychle hotový. Lehký vanilkový piškot je velmi univerzální. Lze z něj připravit vrstvené narozeninové dorty, jahodové koláče, drobnosti, dorty do lednice, mini dezerty a další.

Ingredience na domácí piškot

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky (200 g)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 vejce (bílky a žloutky oddělené), při pokojové teplotě
  • 1 šálek krystalového cukru (200-210 g), rozdělený
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce teplé vody nebo mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka vinného kamene (nebo použijte 1/2 lžičky citronové šťávy z octa) – pomáhá vyšlehat bílky do plného objemu a pomáhá oddálit přešlehání pusinek

Postup na domácí piškot

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou, dno vyložte pečicím papíre. Nebo použijte nepřilnavý sprej a dno vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Dejte stranou.
  3. V čisté míse nebo ve stojanovém mixéru vyšlehejte 4 bílky se špetkou vinného kamene nebo citronové šťávou (nebo bílý destilovaný ocet – volitelně).
  4. Šlehejte do pěny. Poté postupně přidejte 1/2 krystalového cukru. Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé, lesklé a vlhké špičky. Nepřešlehejte, jinak budou pusinky suché.
  5. Jemně seškrábněte pusinky do jiné mísy. Odložte stranou.
  6. Nyní budete připravovat žloutkovou směs, není třeba čistit mísu mixéru. Jídlo je potřeba rozdělit na dvě části. Pokud používáte ruční mixér, budete muset použít 2 mísy na přípravu pusinek a žloutkové směsi.
  7. Žloutky vložte do mísy. Ke žloutkům přidejte zbývající krystalový cukr. Šlehejte pomocí nástavce na drátěnou šlehačku. Žloutky šlehejte při středně vysokých otáčkách.
  8. Jednou nebo dvakrát mísu seškrábněte, aby se všechny žloutky dobře promíchaly. Šlehejte, dokud nedosáhnete stuhy (asi 5 až 6 minut). Směs bude hustá, zdvojnásobí svůj objem a bude mít světlou barvu.
  9. Postupně v jednom souvislém přílivu přidejte olej a dobře promíchejte. Poté postupně přidávejte teplou vodu. Mezitím mísu vyškrábejte.
  10. Vmíchejte vanilkový extrakt a šlehejte další 2 minuty. Vypněte mixér.
  11. Pomocí jemného sítka prosejte asi 1/3 moučné směsi do žloutkové směsi a opatrně ji stěrkou vmíchejte, pak přidejte asi 1/3 pusinek a vmíchejte je.
  12. Pokračujte se zbytkem mouky a pusinek, dokud nebudou vidět žádné šmouhy. Poté proveďte poslední 3 záhyby a ujistěte se, že jste stěrkou dojeli až na dno mísy. Buďte jemní a nepřehánějte to s mícháním. Hledáte lehké a vzdušné těsto.
  13. Naplňte připravenou formu (formy) a pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 25-30 minut. 25centimetrový koláč se může péct až 35 minut.
  14. Koláč nechte 5 minut vychladnout ve formě. Poté jej vyklopte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout. Dort zabalte do potravinářské fólie.
  15. Skladujte v chladničce po dobu 5 dnů.

TIP: Vyzkoušejte z piškotů připravit recepty na jednoduché piškotové dorty nebo nepečený piškotový dort.

Recept na čokoládový mouřenín

Jednoduchý a spolehlivý recept na čokoládový piškotový dort, který je ideální pro narozeniny, odpolední čaj nebo víkendové pohoštění. Připravíte ho za necelou hodinu a je pro 10 porcí.

Ingredience na čokoládový mouřenín

Dort

  • 175 g nesoleného másla, změklého, plus další na vymazání forem
  • 175 g krupicového cukru
  • 3 velká vejce
  • 50 g kakaového prášku
  • 100 g samokypřicí mouky (nebo stejné množství hladké mouky s 1 lžičkou prášku do pečiva)

Krém

  • 50 g hořké čokolády (nebo mléčné čokolády)
  • 85 g nesoleného másla, změklého
  • 175 g moučkového cukru, prosátého
Čokoládový mouřenín připravíte během hodiny.

Postup na čokoládový mouřenín

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Dvě 20cm sendvičové formy vyložte máslem a papírem na pečení.
  2. Ručním elektrickým šlehačem nebo volně stojícím mixérem vyšlehejte v míse 175 g změklého nesoleného másla a 175 g zlatého krupicového cukru do krémové a světlé barvy. Poté přidejte 1 velké vejce a stále míchejte.
  3. Do jiné mísy prosejte 50 g kakaového prášku, 100 g hladké mouky a špetku soli a třetinu z toho přidejte k mokrým přísadám.
  4. Po spojení přidejte ještě jedno velké vejce a další třetinu moučné směsi a zapracujte ji.
  5. Poté přidejte ještě 1 velké vejce a zbývající mouku a šlehejte, dokud nevznikne hladké husté těsto.
  6. Pokud je těsto tuhé, vmíchejte do něj trochu mléka, aby povolilo.
  7. Směs rozdělte do forem a hřbetem lžíce uhlaďte povrch.
  8. Pečte 20-25 minut, dokud nejsou na dotek pružné. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut v plechu, než ho vyklopíte na mřížku, aby zcela vychladl.
  9. Mezitím připravíme máslový krém tak, že v mikrovlnné troubě nebo v misce nad vroucí vodou rozpustíme 50 g hořké nebo mléčné čokolády, přičemž dbáme na to, aby se základ nedotýkal vody.
  10. Nechte vychladnout.
  11. Vyšlehejte 85 g změklého nesoleného másla a polovinu ze 175 g prosátého moučkového cukru do světlé a nadýchané pěny. Přidejte zbývající moučkový cukr a rozpuštěnou čokoládu a promíchejte.
  12. Pokud je poleva řídká, zchlaďte ji v chladničce, dokud nebude pevná, ale stále roztíratelná.
  13. Dort sestavíme tak, že na talíř naneseme malou kopeček polevy a na ni položíme jeden z dortů.
  14. Vrchní část dortu potřete polovinou polevy a nechte na kraji 1 cm okraj.
  15. Položte na něj druhý dort a velmi jemně jej přitlačte. Povrch koláče potřete zbývající polevou.

Čokoládový mouřenín – recept

Toto je každodenní čokoládový mouřenín, který můžete připravit vždy, když máte chuť na něco čokoládového, ale ne příliš bohatého. Lze ho použít jako základ pro čokoládový narozeninový dort, protože je rychlý a snadný na přípravu. K přípravě budete potřebovat dvě 18centimetrové kulaté formy.

Ingredience na čokoládový mouřenín

Dort

  • 3 velká vejce
  • 175 g moučkového cukru
  • 175 g másla
  • 25 g kakaového prášku, čím tmavší, tím lepší
  • 150 g hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva (7,5 ml)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (5 ml)
  • špetka soli

Vanilkový krém

  • 75 g másla o pokojové teplotě
  • 1 lžička vanilkového extraktu (5 ml)
  • 150 g moučkového cukru
Mouřenín je skvělou volbou nejen pro slavnostní příležitosti.

Postup na čokoládový mouřenín

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Formy vyložte pečicím papírem a vymažte je (pokud to potřebují) máslovým papírem (nebo trochou másla na kuchyňském papíře).
  2. Připravte dort: přísady na dort důkladně vyšlehejte.
  3. Směs rovnoměrně rozdělte do forem. Uhlaďte vrchní část pomocí nože na paletu a uprostřed udělejte mírný důlek.
  4. Pečte 25-30 minut, dokud povrch dortu při lehkém dotyku prstem nepruží.
  5. Vyjměte dort z formy a nechte ho vychladnout na mřížce. Pokud nemáte v úmyslu dort ihned naplnit, nechte papír na místě.
  6. Nyní připravte krém: změklé máslo a vanilkový extrakt vyšlehejte elektrickým šlehačem. Postupně přidávejte moučkový cukr (a případně kakao) a dobře šlehejte.
  7. Rozhodněte, který dort vypadá lépe (např. plošší nebo méně popraskaný), a dejte ho stranou.
  8. Druhý dort položte na talíř dnem vzhůru. Dort potřete máslovým krémem.
  9. Položte lépe vypadající dort nahoru, správnou stranou nahoru. Povrch posypte prosátým moučkovým cukrem.

TIP: Dorty vydrží ve vzduchotěsné krabici – nejlépe v lednici – až týden. Nepokryté dorty lze zmrazit až na měsíc.

Kinder dort – recept

Pokud máte rádi světoznámé čokoládové mléčné řezy Kinder, určitě byste měli tento recept vyzkoušet doma. Dort se skládá ze dvou tenkých vrstev čokoládového piškotu naplněných vzdušnou a nadýchanou mléčnou polevou, která je obohacena trochou medu. Recept pro 12 porcí připravíte za 30 minut.

Ingredience na Kinder dort

Čokoládový piškotový dort

  • 4 vejce
  • 1/2 šálku (100 g) cukru
  • 1 lžička (5 g) vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku (60 g) hladké mouky
  • 1/3 šálku (40 g) neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 lžičky (1 g) prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky (1 g) soli

Mléčná poleva

  • 250 g sýra Mascarpone
  • 1 a ¼ šálku (300 g) smetany ke šlehání, vychlazené
  • 100 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžička (5 g) vanilkového extraktu
  • 2 lžíce (40 g) medu
  • 2 a ¼ lžičky (7 g) želatiny v prášku
  • 3 lžíce (45 ml) mléka
Na Kinder dort můžete přidat oblíbené sladkosti.

Postup na Kinder dort

  1. Připravte čokoládový piškot. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a pečicím papírem vyložte plech o rozměrech 30 x 40 cm. Odložte ho stranou.
  2. Ve středně velké míse prošlehejte mouku s kakaovým práškem, práškem do pečiva a solí. Poté v další velké míse smíchejte vejce s cukrem a vanilkovým extraktem do husté pěny a světlé barvy.
  3. Jemně a postupně vmíchejte moučnou směs do vaječné směsi.
  4. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
  5. Pečte 8-10 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, a poté nechte zcela vychladnout.
  6. Mezitím připravte náplň z Mascarpone. Rozpusťte želatinu ve studeném mléce a nechte ji asi 5 až 10 minut bobtnat.
  7. Ve střední míse smíchejte sýr Mascarpone se slazeným kondenzovaným mlékem, medem a vanilkovým extraktem.
  8. Na mírném ohni rozpusťte želatinu a nalijte ji na směs Mascarpone. Promíchejte, aby se hmota spojila.
  9. Ve velké míse šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Jemně ji vmíchejte do směsi Mascarpone.
  10. Mascarpone náplň uložte do chladničky, dokud nebude připravena k sestavení.
  11. Sestavte dort. Piškot (korpus) rozkrojte na polovinu. Jednu vrstvu dortu položte na servírovací talíř.
  12. Navrch rozetřete polevu z Mascarpone. Vrchní část uhlaďte. Přidejte druhou vrstvu dortu.
  13. Nechte v chladničce ztuhnout asi 4-6 hodin.
  14. Před podáváním poprašte kakaovým práškem, pokud chcete. Okraje ořízněte a nakrájejte asi 12 obdélníkových kousků. Podávejte studené a pochutnejte si!

TIP: Kromě Kinder řezů lze připravit i domácí řezy z cukrářských piškotů. Vyzkoušejte také recepty na řezy na plech nebo napoleonské řezy mille feuille.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang