Tento vegetariánský pokrm v italském stylu si zamilují mladí, staří i všichni ostatní.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 1 hodina a 10 minut
  • Celkem: 95 minut

Podává se 6 porcí.

Ingredience

  • 3 červené papriky
  • 2 lilky
  • 8 lžic olivového oleje plus trochu na potření
  • ½ množství rajčatové omáčky (viz TIP)
  • 300 g čerstvých plátků lasagní
  • ½ množství bílé omáčky (viz TIP)
  • 125 g kuličkové mozzarelly
  • hrst rozpůlených cherry rajčátek

Domácí rajčatová omáčka

V hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte 2 cibule nakrájené nadrobno, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky a 1 mrkev nakrájenou nahrubo. Vařte 5-7 minut na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Trochu zvýšíme teplotu a vmícháme 2 lžíce rajčatového protlaku.

Vařte 1 minutu, přilijte 200 ml bílého vína a vařte 5 minut, dokud se směs nezredukuje na dvě třetiny. Přilijte 3 x 400 g plechovky nakrájených rajčat a přidejte 1 hrst bazalkových lístků. Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Nechte vychladnout a rozšlehejte v kuchyňském robotu.

Bílá omáčka
V hrnci rozpusťte 85 g másla, vmíchejte 85 g hladké mouky a 2 minuty povařte. Pomalu zašlehejte 750 ml mléka a za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud omáčka nezačne houstnout. Omáčku lze nyní vychladit a uchovávat v chladničce až 3 dny nebo zmrazit na 3 měsíce.

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Papriky rozpulte a nakrájejte na větší kousky. Lilek zbavte konců a nakrájejte na plátky silné asi ½ cm. Lehce vymažte 2 velké plechy a na ně položte papriky a lilky. Potřete je olivovým olejem, dobře okořeňte a pečte 25 minut, dokud lehce nezhnědnou.

Snižte teplotu trouby na 160 stupňů. Lehce vymažte olejem servírovací mísu (30 x 20 cm). Na dno naaranžujte vrstvu zeleniny a pak ji zalijte třetinou rajčatové omáčky. Navrch dejte vrstvu lasagní a pak je pokapejte čtvrtinou bílé omáčky. Postup opakujte, dokud nebudete mít 3 vrstvy těstovin.

Na závěr těstoviny přelijte lžící zbývající bílé omáčky a dbejte na to, aby byl pokryt celý povrch. Navrch rozprostřete mozzarellu s rajčaty. Pečte 45 minut, dokud lasagne nezačnou bublat a nezezlátnou.

Výživové hodnoty

  • 461 kcal
  • tuk 29 g
  • nasycené mastné kyseliny 9 g
  • sacharidy 37 g
  • cukry 14 g
  • vláknina 5 g
  • bílkoviny 13 g
  • sůl 0,59 g
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang