Zapečená cuketa patří mezi chutné a zdravé pokrmy. Lze ji připravit na vícero způsobů, dle použitých ingrediencí může být zapečená cuketa vhodná jak pro vegetariány či vegany, tak pro milovníky masa. Jaké ingredience jsou na zapečenou cuketu potřeba? A jak postupovat při přípravě?

Zapečená cuketa je skvělým tipem na recept především v případě, že se na zahradě urodilo velké množství cuket a je nejvyšší čas je spotřebovat. Jaké ingredience si na přípravu zapečené cukety přichystat?

Zapečená cuketa – ingredience

Základní ingredience, bez kterých se při přípravě zapečené cukety neobejdeme, je cuketa, cibule a sójová omáčka. Další ingredience pro přípravu náplně lze zvolit dle chuti jednotlivých strávníků.

Pokud se urodilo velké množství cuket, je zapečená cuketa skvělým způsobem, jak cukety spotřebovat.

Pro masovou variantu zapečené cukety lze použít slanina, šunka, niva, balkánský sýr či další potraviny dle chuti. Při přípravě varianty pro vegetariány je třeba vynechat maso a lze přidat tofu, tempeh, další druhy sýrů, či zeleniny.

Veganská varianta může obsahovat různé další druhy zeleniny, jako například paprika, rajče, mrkev či lilek. Do náplně lze použít také tofu různých příchutí, sójové maso nebo tempeh.

Ve vrcholné sezóně cuket stojí za vyzkoušení recept na nejlepší cuketové placky, které lze připravit na mnoho způsobů s dalšími druhy zeleniny, sýrem nebo i masem. Skvěle chutná také lečo z cukety a obalovaná cuketa v těstíčku.

Zapečená cuketa – příprava

Cukety omyjeme, podélně rozkrojíme, vnitřek vydlabeme a vytvoříme „lodičky“. Vnitřek cukety pokapeme sójovou omáčkou. Cibuli nakrájíme na jemno, stejně tak jako další ingredience které budeme do náplně používat. Vše smícháme, směsí naplníme cukety a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby.

Cuketa lze připravit také na mnoho různých způsobů, například na grilu.

Zapečenou cuketu můžeme podávat buď samotnou nebo s vhodnou přílohou, kterou mohou být například brambory. Můžeme jíst i studené.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang