Zapečená cuketa patří mezi chutné a zdravé pokrmy. Lze ji připravit na vícero způsobů, dle použitých ingrediencí může být zapečená cuketa vhodná jak pro vegetariány či vegany, tak pro milovníky masa. Jaké ingredience jsou na zapečenou cuketu potřeba? A jak postupovat při přípravě?

Zapečená cuketa je skvělým tipem na recept především v případě, že se na zahradě urodilo velké množství cuket a je nejvyšší čas je spotřebovat. Jaké ingredience si na přípravu zapečené cukety přichystat?

Zapečená cuketa – ingredience

Základní ingredience, bez kterých se při přípravě zapečené cukety neobejdeme, je cuketa, cibule a sójová omáčka. Další ingredience pro přípravu náplně lze zvolit dle chuti jednotlivých strávníků.

zapečená cuketa
Pokud se urodilo velké množství cuket, je zapečená cuketa skvělým způsobem, jak cukety spotřebovat.

Pro masovou variantu zapečené cukety lze použít slanina, šunka, niva, balkánský sýr či další potraviny dle chuti. Při přípravě varianty pro vegetariány je třeba vynechat maso a lze přidat tofu, tempeh, další druhy sýrů, či zeleniny.

Veganská varianta může obsahovat různé další druhy zeleniny, jako například paprika, rajče, mrkev či lilek. Do náplně lze použít také tofu různých příchutí, sójové maso nebo tempeh.

Ve vrcholné sezóně cuket stojí za vyzkoušení recept na nejlepší cuketové placky, které lze připravit na mnoho způsobů s dalšími druhy zeleniny, sýrem nebo i masem. Skvěle chutná také lečo z cukety a obalovaná cuketa v těstíčku.

Zapečená cuketa – příprava

Cukety omyjeme, podélně rozkrojíme, vnitřek vydlabeme a vytvoříme „lodičky“. Vnitřek cukety pokapeme sójovou omáčkou. Cibuli nakrájíme na jemno, stejně tak jako další ingredience které budeme do náplně používat. Vše smícháme, směsí naplníme cukety a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby.

Cuketa lze připravit také na mnoho různých způsobů, například na grilu.

Zapečenou cuketu můžeme podávat buď samotnou nebo s vhodnou přílohou, kterou mohou být například brambory. Můžeme jíst i studené.

Zapečená cuketa zdravé recepty

Zapečená cuketa zdravé recepty je výraz, který často vyhledávají ti, kteří si chtějí hlídat zdravý jídelníček. Cuketa sama o sobě je velmi zdravá, a pokud si zapečené cukety připravíte s minimem tuku a převážně zeleninou, nemusíte se bát, že by zapečené cukety ohrozily váš zdravý jídelníček.

Na následujících receptech se můžete snadno přesvědčit, že je možné připravit zapečenou cuketu zdravě, chutně a pohodlně na mnoho způsobů.

Zapečená cuketa bez masa – recept

Pokud jste vegetariáni nebo vám maso jednoduše nechutná, můžete si připravit výbornou zapečenou cuketu bez masa.

Ingredience na zapečenou cuketu bez masa

  • 2 středně velké cukety
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ šálku sladké cibule nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce čerstvého česneku, mletého
  • 1 šálek sladké červené papriky, nakrájené na kostičky
  • 1 šálek žampionů, nakrájených na kostičky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 2 lžíce čerstvé ploché petrželky, nasekané
  • ½ kávové lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 šálek obyčejné strouhanky
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu a další strouhaný parmezán na posypání
  • 2 lžíce strouhaného sýra

Postup na zapečenou cuketu bez masa

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Vyložte malý plech nebo zapékací misku fólií nebo pergamenovým papírem.
  3. Z cukety odřízněte konec stopky a z jedné dlouhé strany odřízněte malý plátek, aby cuketa seděla rovně a nemusela se kutálet.
  4. Poté odřízněte jednu třetinu horní části a tento dlouhý odříznutý kus nakrájejte na půlcentimetrové kostky. Odložte stranou.
  5. Nakrájejte plátek ze strany cukety, aby mohla ležet naplocho.
  6. Pomocí malého příborového nože nařízněte vnitřek cukety a poté vydlabejte vnitřek, až bude cuketa připomínat kánoi. Snažte se neproříznout až ke dnu a nechte okraj po celém obvodu silný asi půl centimetru, aby vydržel plnění a pečení.
  7. Ve velké pánvi nebo fritovacím hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje na středním plameni. Přidejte cibuli a dvě minuty ji restujte. Přidejte česnek, červenou papriku, houby a nakrájené vršky cuket. Promíchejte a smažte další dvě minuty.
  8. Odstavte z ohně, přelijte do velké mísy a vmíchejte oregano, bazalku, petrželku, sůl, pepř, strouhanku a oba nastrouhané sýry.
  9. Rozdělte náplň do každé cuketové lodičky tak, že náplň vtlačíte do každé cuketky nad miskou a rukou vytvarujete vrchní část do kulatého tvaru.
  10. Položte na připravenou mísu nebo pánev a vršky pokapejte zbylým olivovým olejem.
  11. Pečte 35 až 40 minut odkryté, dokud povrch lehce nezhnědne. Nepřepečte, jinak se cukety začnou prohýbat a náplň v nich nezůstane.
  12. Jakmile je vyndáte z trouby, posypte vršky dalším parmezánem a podávejte.
zapečená cuketa
Cuketu můžete zapéct nakrájenou i plněnou.

Zapečená cuketa v troubě – recept

Dostali jste nebo sklidili cuketu, a nevíte, co s ní? Co takhle výtečnou zapečenou cuketu v troubě?

Ingredience na zapečenou cuketu v troubě

  • 1 kg cukety, nakrájené na kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, jemně mleté (2 lžíce)
  • 1 a 1/2 lžičky italského koření
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky

Zapečená cuketa v troubě – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Případně pro snadnější čištění vyložte plech alobalem. Plech postříkejte nepřilnavým sprejem na pečení.
  2. V malé míse smíchejte olivový olej, česnek, italské koření, sůl a pepř (já používám asi 3/4 až 1 lžičku soli a 1/2 lžičky pepře).
  3. Do velké mísy vložte cuketové mince. Cukety přelijte směsí oleje a dobře promíchejte, dokud se rovnoměrně neobalí.
  4. Nasypte na plech a poté rozprostřete do jedné vrstvy. Navrch nasypte parmazán.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud nezačnou měknout, asi 7 až 9 minut. Vyjměte cukety a přeneste je blíže k roštu trouby. Předehřejte brojler.
  6. Nechte opékat, dokud sýr nezíská zlatohnědou barvu a cuketa nezměkne, asi o 2 až 3 minuty déle (pozorně ji sledujte).
  7. Posypte petrželkou a podávejte teplé.

Zapečená cuketa se sýrem – recept

Milovníky sýra jistě potěší tento recept na zapečenou cuketu se sýrem.

Ingredience na zapečenou cuketu se sýrem

  • 2 středně velké cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky italského koření
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu

Zapečená cuketa se sýrem – postup

  1. Předehřejte troubu na 205 °C.
  2. Plátky cukety promíchejte s olivovým olejem, kořením, solí a pepřem a asi 2 lžícemi parmezánu.
  3. Položte je na plech a posypte zbylým parmezánem. Pečte 5 minut.
  4. Zapněte troubu na režim opékání, umístěte plech blízko horní části a opékejte 3-5 minut nebo dokud se sýr neroztaví a cuketa není křehká.

Zapečená cuketa s mletým masem – plněná cuketa mletým masem – recept

Máte raději masité pokrmy? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento postup na zapečenou cuketu s mletým masem.

Ingredience na plněnou cuketu mletým masem

  • 6 malých cuket
  • 500 g mletého masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku mletého
  • 1 šálek omáčky marinara
  • 1 lžíce italského koření
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 šálek nízkotučného strouhaného sýra čedar nebo mozzarella

Zapečená cuketa s mletým masem – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Cukety rozkrojte na poloviny a lžící je vydlabejte. Cuketové „maso“ nakrájejte a dejte stranou. Cuketové lodičky vyrovnejte na plech vyložený pergamenovým papírem nebo lehce potřený olejem.
  2. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej. Cibuli restujte 2-3 minuty nebo dokud nezačne zlátnout.
  3. Přidejte česnek a několik vteřin restujte. Přidejte maso a vařte, dokud už není růžové, asi 3-5 minut.
  4. Přidejte marinara omáčku, cuketovou dužinu, italské koření, sůl a pepř. Dusíme 8-10 minut.
  5. Směs lžící rozdělte do cuketových lodiček a každou posypte sýrem. Pečte 15-20 minut nebo dokud se sýr zcela nerozpustí a nevytvoří bublinky.
zapečená cuketa
Cuketu můžete naplnit mletým masem či cherry rajčátky.

Zapečená cuketa se sýrem a šunkou – recept

Výborně chutná také zapečená cuketa se sýrem a šunkou. Přesvědčte se sami díky tomuto receptu.

Ingredience na zapečenou cuketu se sýrem a šunkou

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 4 středně velké cukety, podélně rozkrojené a nakrájené na plátky
  • 1 svazek zelené cibule, nakrájené na plátky
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička bazalky
  • 230 g nahrubo nakrájené šunky
  • 2 šálky rozdrobeného kvalitního taveného sýra (fontina, čedar, gruyere nebo gouda)
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 2 velká vejce, rozšlehaná
  • Mořská sůl a černý pepř podle chuti

Zapečená cuketa se sýrem a šunkou postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vhodnou formu vymažte olivovým olejem.
  2. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej, dokud se nezačne třpytit. Přidejte česnek a promíchejte, ihned přidejte dýni, cibuli, koření a šunku.
  3. Krátce orestujte, dokud se vše dobře nepropeče kořením. Asi 3 minuty. Odstavte pánev z ohně.
  4. Ve velké míse smíchejte oba druhy sýra. Ponechte si 3/4 šálku sýrové směsi.
  5. Do stejné mísy přidejte zakysanou smetanu, vejce a dochuťte solí a pepřem. Přidejte směs cukety a šunky a promíchejte.
  6. Směs přendejte do připravené zapékací misky a posypte ji rezervovaným sýrem. Pečte 30-35 minut, dokud povrch lehce nezezlátne a sýr nebude bublat.
  7. Zapékání nesmíte přehnat, jinak bude pokrm příliš suchý. Měl by mít konzistenci podobnou pudinku, jako quiche.
  8. Před podáváním nechte zapečenou cuketu 10 minut odpočívat.

Plněná zapečená cuketa – recept

Plněná zapečená cuketa je zdravá, dokonale vás zasytí a navíc báječně chutná. Proč ji nevyzkoušet?

Ingredience na plněnou zapečenou cuketu

  • 3 střední cukety
  • 500 g vepřové klobásy
  • 1 šálek suché strouhanky
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 sklenice omáčky na špagety
  • ½ hrnku strouhaného sýra mozzarella

Zapečená plněná cuketa – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Cuketám ořízněte stonky a podélně je rozkrojte. Vydlabejte semínka a vložte je do velké mísy. Přidejte klobásu, strouhanku, parmezán a česnek a promíchejte.
  3. Naplňte cukety směsí klobásy a naaranžujte je do pekáče. Navrch nalijte špagetovou omáčku a přikryjte alobalem.
  4. Pečte v předehřáté troubě, dokud klobása nezhnědne a není propečená, asi 45 minut. Odstraňte fólii a posypte sýrem mozzarella. Pokračujte v pečení, dokud se sýr nerozpustí, asi 15 minut.

Zapečená cuketa s mozzarellou – recept

Patříte mezi milovníky mozzarelly? Pak není jediný důvod, proč byste svůj milovaný sýr nemohli přidat i do zapečené cukety s mozzarellou.

Zapečená cuketa s mozzarellou – ingredience

  • 2 střední cukety
  • Kořeněná sůl
  • 2 šálky strouhané mozzarely

Zapečená cuketa s mozzarellou – postup

  1. Cuketu nakrájejte na kousky a položte je na velký plech.
  2. Posypte kořeněnou solí a pečte asi 10-15 minut při 175 °C.
  3. Vyjměte cuketu z trouby a posypejte mozzarellou.
  4. Vraťte do trouby a pečte 3-5 minut, dokud mozzarella nezezlátne.
Zapecena cuketa
Při zapékání cukety si můžete vyhrát s kořením.

Zapečená cuketa s rajčaty – recept

Pokud se vám kromě cukety urodila i šťavnatá rajčata, můžete si připravit zapečenou cuketu s rajčaty.

Zapečená cuketa s rajčaty – ingredience

  • 3 střední cukety, nakrájené na kousky
  • 2 šálky rajčat, nakrájených na kousky
  • Extra panenský olivový olej
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 2 lžičky bazalky

Postup na zapečenou cuketu s rajčaty

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte cukety, rajčata, česnek a trochu olivového oleje. Osolte a opepřete a promíchejte.
  3. Přeneste zeleninu do malé zapékací misky a posypte ji parmezánem. Pečte dozlatova 33 až 35 minut.
  4. Ozdobte bazalkou a podávejte.

Výborná zapečená cuketa – recept

Cuketu v troubě si můžete připravit na spoustu různých způsobů. Důkazem je tato výborná zapečená cuketa.

Ingredience na výbornou zapečenou cuketu

  • 4 cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce parmezánu

Výborná zapečená cuketa – postup

  1. Předehřejte troubu na 240 °C.
  2. Odřízněte konce cuket. Střední cukety podélně rozkrojte na čtvrtiny a velké na šestiny.
  3. Cukety naskládejte na tác. Pokapejte 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Promíchejte.
  4. Seřaďte je do dvou řad tak, aby se vzájemně dotýkaly, slupkou dolů.
  5. Rovnoměrně je posypejte strouhankou, pak parmezánem a pokapejte 1 lžící oleje.
  6. Pečte 12 minut, dokud parmazán nezezlátne a cukety nebudou měkké, ale ne rozmočené.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang