Obalovaná cuketa. První recept, po kterém v létě sahá každý, komu tato chutná zelenina uzrává na zahradě. Je rychlý, chutný a existuje velké množství jeho variant. Jaký je ten vůbec nejlepší recept na obalovanou cuketu?

Cuketa je surovinou, při jejíž přípravě se meze takřka nekladou. V podobě cuketových placek se hodí například jako pohoštění pro návštěvu nebo jako rychlá večeře. Z hlavních chodů stojí za vyzkoušení veganské recepty jako cuketové zelí, cuketový tatarák a cuketový guláš.

Cuketa se hodí také do ketodiety založené na razantním omezení sacharidů, a to například ve formě leča z cukety. I na sladko tato zelenina chutná výtečně. Svědčí o tom dezerty jako celozrnné perníkové muffiny z cukety.

Asi nejoblíbenějším pokrmem je však smažená cuketa, ať už v trojobalu či nějakém zajímavém těstíčku, upečená v troubě nebo obohacená o šunku a sýr. Na následujících řádcích si svůj vyvolený recept na obalovanou cuketu vybere zkrátka každý.

Obalovaná cuketa v těstíčku

Cuketu není nutné obalovat výhradně v trojobalu. Co takhle vytvořit si chutné těstíčko ze zakysané smetany a k tomu nějaký osvěžující dresink? Příprava obalované cukety v těstíčku zabere zhruba 45 minut.

Obalovanou cuketu lze podávat i s další grilovanou zeleninou.

Pokrm se skvěle hodí například jako pohoštění na grilování. Když se k němu udělá ještě třeba kukuřice na grilu, výsledkem bude plnohodnotné jídlo, které uspokojí zejména ty, kdo se vyhýbají masu nebo řeší, jak zhubnout.

Základní ingredience:

  • cuketa
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř

Ingredience na dresink:

  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 4 stroužky česneku
  • kopr
  • sůl
  • pepř

Ingredience na obalování:

  • 2 vejce
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 50 g strouhaného sýra
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl

Příprava:

Cuketa se omyje, usuší a nakrájí na kolečka silná 1 až 2 cm. Loupat se nemusí. Nasype se do mísy, kde se promíchá se solí, pepřem a rozetřeným česnekem tak, aby se tím poctivě obalily všechny kousky. Následně se nechá 15 minut stát.

Čas, kdy cuketa odpočívá, lze využít k přípravě dresinku. V mističce se smíchá zakysané smetana s koprem a utřeným česnekem. Nakonec se směs dochutí solí a pepřem a dá se chladit do ledničky.

Tuto obalovanou cuketu v těstíčku by měl vyzkoušet každý, koho už nudí klasické obalování ve strouhance.

Nyní přichází na řadu obalování. Z vajec, zakysané smetany, mouky, sýra a soli si v menší nádobě nachystáme těstíčko. Obaluje se nejprve v mouce a následně v připravené směsi.

Plátky se ihned po obalení pokládají do pánve s rozpáleným olejem a smaží se z obou stran. Jakmile má těstíčko zlatavou barvu, přemístí se cuketa na papírový ubrousek, který ji zbaví přebytečného oleje. Podáváme se koprovým dresinkem.

Obalovaná cuketa v troubě

Skvělý tip na večeři, kteří ocení zejména čtenáři, kteří si lámou hlavu, jak nejrychleji zhubnout, je obalovaná cuketa bez smažení. Tento postup si žádá o něco více trpělivosti a šikovnosti, výsledek však stojí za to.

Základní ingredience:

  • 4 menší cukety
  • olej
  • sůl
  • pepř

Ingredience na obalování:

  • 0,5 hrnku strouhanky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 bílky
  • 120 g tvrdého sýra

Ingredience v tomto množství vystačí asi na 4 porce obalované cukety v troubě. Příprava zabere cca 1 hodinu, z toho 25 minut trvá pečení.

Příprava:

Neoloupaná cuketa se nakrájí na hranolky a nasype do misky. Pokape se 3 lžícemi oleje, posype solí a pepřem a vše se pečlivě promíchá, aby byl každý kousek dobře ochucený.

V jiné misce se smíchá strouhanka se sladkou paprikou. V další nádobě se vyšlehají bílky a a postupně se do nich vmíchá nastrouhaný sýr. Cuketa se obaluje nejprve v bílcích se sýrem a poté ve směsi strouhanky a papriky.

Obalovaná cuketa bez smažení chutná výtečně s nějakým svěžím dresingem.

Kousky se pokládají na plech vyložený pečícím papírem a vytřený olejem. Pečou se v troubě vyhřáté na 220 stupňů, a to 20 až 25 minut. Podobným způsobem lze připravit i bramboráky v troubě.

Obalovaná cuketa bez smažení se podává s oblíbeným dipem, např. s česnekovým či koprovým. Komu se nechce obalovat, může si jednoduše nachystat zapečenou cuketu.

Obalovaná cuketa se sýrem

Připravit cuketu v sýrovém těstíčku dle následujícího receptu trvá asi 45 minut. Kuchaři, kteří ho již vyzkoušeli, ho v drtivé většině hodnotí plným počtem hvězdiček.

Základní ingredience:

  • cuketa
  • 20 g strouhaného sýra

Ingredience na obalování:

  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 2 až 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 80 g strouhaného sýra
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Neoloupaná cuketa se omyje a nakrájí na kolečka silná asi 1 cm. Z vajíčka, mléka, mouky, strouhanky, sýra, utřeného česneku a oleje se umíchá poměrně husté těstíčko. Směs se dochutí solí a pepřem, lze přidat i pažitku či jiné bylinky.

Obaluje se nejprve v mouce a následně v připraveném těstíčku. Takto připravené plátky se vyrovnají na plech s pečícím papírem. Pečou se v troubě vyhřáté na 190 až 200 stupňů do růžova. Chvíli před koncem pečení se cuketa posype zbylým sýrem.

Pečená cuketa se sýrem může být výborná i neobalená, a to zejména, když se doplní o rajčata, bylinky a černé olivy.

Kdo chce, může troubu nahradit klasicky pánví s rozpáleným olejem. Výsledek bude o něco chutnější, ale také podstatně tučnější. Kdo tedy řeší, jak zhubnout, měl by raději zůstat u varianty pečení.

Recept na obalované cukety si lze i jinak přizpůsobit. Komu například nedělá dobře česnek, může ho jednoduše vynechat. O tom, že je kombinace cukety a sýru velice chutná, svědčí třeba i cuketa po řecku se sýrem.

Obalovaná cuketa se sýrem a šunkou

Příprava obalované cukety se sýrem a šunkou zabere přibližně 35 minut. Jedná se o oblíbený recept, který je přece jenom o něco zajímavější a lahodnější než obyčejná smažená cuketa. Právě proto mu kuchaři udělují plný počet hvězdiček.

Základní ingredience:

  • cuketa
  • 50 g plátkového sýru
  • 50 g krájené šunky
  • olej

Ingredience na obalování:

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • 1 lžička červené papriky
  • sušený česnek
  • mléko
  • pepř
  • sůl

Příprava:

Cuketu omyjeme a neloupeme. Trochu se nezvykle se v tomto receptu nekrájí na kolečka, nýbrž se z ní škrabkou připraví dlouhé tenké plátky. Sýr a šunka se nakrájí na kusy o podobné šířce a cuketa se jimi poklade. Takto nachystané plátky se podél kratší strany přeloží, takže rázem vzniknou kousky o poloviční délce.

Při přípravě obalované cukety se sýrem a šunkou se nekrájí kolečka nýbrž tenké plátky – pomocí škrabky.

Přichází na řadu obalování. Nejprve se přeložená cuketa obalí ve směsi mouky a sladké papriky, následně v rozšlehaném vajíčku s mlékem, česnekem, solí a pepřem a poté ve strouhance. Poslední 2 kroky se pro kvalitnější chuť zopakují – tzn. ještě jednou ve vajíčku a ještě jednou ve strouhance.

Kousky se smaží v rozpáleném oleji z obou stran. Jakmile se zbarví do zlatova, přemístí se na papírový ubrousek, který je zbaví přebytečného oleje. Obalovaná cuketa se sýrem a šunkou se podává s vařeným bramborem.

Smažená obalovaná cuketa

Tomu, kdo hledá na obalovanou cuketu recept, by rozhodně neměl uniknout také ten nejklasičtější a zároveň zřejmě nejoblíbenější. Připravit smaženou obalovanou cuketu netrvá déle než 30 minut.

Základní ingredience:

  • cuketa
  • česnek
  • olej
  • sůl

Ingredience na obalování:

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl

Příprava:

Nejprve je potřeba cuketu omýt a případně oloupat. Pokud je to mladý, čerstvý kus, tak se loupat nemusí. Nakrájí se na kolečka silná 1 až 2 cm, ta se z obou stran osolí a nechají se nějakou chvíli stát, aby se zbavila přebytečné vody.

Asi po 15 až 20 minutách by plátky měly být oroseny vodou. Ta se usuší, aby se cuketa mohla jemně osolit, potřít rozetřeným česnekem a následně obalit. Obaluje se klasicky do trojobalu, tzn. v mouce, rozšlehaném vajíčku s trochou soli a nakonec ve strouhance.

Ihned po obalení se plátky pokládají na pánev s rozpáleným olejem a smaží se z obou stran. Jakmile má strouhanka zlatavou barvu, přemístí se cuketa na papírový ubrousek, který ji zbaví přebytečného tuku. Podáváme čerstvé, dokud je těstíčko křupavé.

Smažená obalovaná cuketa nejlépe chutná s vařeným bramborem a hlávkovým salátem. Lze přidat i tatarskou omáčku nebo oblíbený dresink, např. česnekový. Kdo touží po zdravějším efektu, může si k cuketě udělat cizrnový salát.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang