ratatouille-recept

Přichází sezóna ratatouille. Zužitkujte svou úrodu lilků, cuket a další zeleniny, a uvařte si doma tuto lahodnou francouzskou klasiku.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience

  • 1 kg červených rajčat
  • 1 středně velký lilek, nakrájený na 0,5 cm kostky
  • 1 velká červená, oranžová nebo žlutá paprika, nakrájená na čtverečky
  • 1 střední až velká cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 velká žlutá dýně, nakrájená na kostky
  • 5 lžic + 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • ¾ lžičky jemné mořské soli
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky
  • ¼ lžičky červených pepřových vloček, více nebo méně podle chuti
  • ¼ lžičky sušeného oregana
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 205 °C, jeden rošt umístěte doprostřed trouby a jeden do horní třetiny trouby. V případě potřeby vyložte dva velké plechy s okraji pergamenovým papírem pro snadnější čištění.
  2. Rajčata připravte tak, že z nich pomocí příborového nože odstraníte dřevnatá jádra. Poté je nastrouhejte na velkých otvorech krabicového struhadla do mísy (nejsnadněji to jde, když rajče držíte šikmo) a zbylou slupku rajčat odstraňte.
  3. Na jednom plechu promíchejte lilek nakrájený na kostičky se 2 lžícemi olivového oleje, dokud se lehce nepotáhne.
  4. Uspořádejte lilek v jedné vrstvě po celém plechu, posypte ¼ lžičky soli a dejte stranou.
  5. Na druhém plechu promíchejte papriku, cuketu a žlutou dýni s 1 lžící olivového oleje a ¼ lžičky soli. Zeleninu naaranžujte do jedné vrstvy.
  6. Pánev s lilkem položte na prostřední mřížku a ostatní zeleninu na horní mřížku. Nastavte časovač na 15 minut.
  7. Mezitím zahřejte 2 lžíce olivového oleje v polévkovém hrnci na středním ohni. Přidejte cibuli a ¼ lžičky soli. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezkaramelizuje na okrajích, asi 8 až 10 minut.
  8. Přidejte česnek, promíchejte a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přidejte rajčata a dřevěnou lžící nebo pevnou silikonovou stěrkou vmíchejte do směsi všechny připečené kousky, které ulpěly na dně pánve. Snižte teplotu na středně nízkou nebo podle potřeby udržujte mírný var.
  9. Po uplynutí 15 minut vyjměte obě pánve z trouby, promíchejte a obsah každé z nich rovnoměrně rozdělte po pánvích. Tentokrát dejte lilek na horní rošt a ostatní zeleninu na prostřední rošt.
  10. Pečte, dokud lilek na okrajích pěkně nezezlátne, tedy ještě asi 10 minut (lilek bude hotový dříve než ostatní). Vyjměte lilek z trouby a opatrně jej vmíchejte do vroucí rajčatové omáčky.
  11. Dýni a papriku nechte dále péct, dokud papriky nezkaramelizují, asi dalších 5 až 10 minut. Poté obsah pánve přendejte do vroucí omáčky. Pokračujte v dušení ještě 5 minut, aby se chutě spojily.
  12. Odstavte hrnec z ohně. Vmíchejte 1 lžičku olivového oleje, čerstvou bazalku a vločky červené papriky. Sušené oregano rozdrťte mezi prsty a vhoďte ho do hrnce.
  13. Podle chuti dosolte a opepřete.
  14. Podávejte v miskách, třeba s trochou olivového oleje, další nasekanou bazalkou nebo černým pepřem navrch.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang