Hledáte nějaké jednoduché vegetariánské recepty? Připravte snadnou zeleninovou smaženou rýži. Využijete při ní spoustu zeleniny, zbytky rýže a vejce jako bílkoviny a je hotová za půl hodiny.

Chcete podávat jinou vydatnou a rychlou večeři bez masa, či bezmasý oběd pro děti? Inspirujte se našimi recepty z rýže bez masa – vyzkoušejte lehké recepty s rýží popsané níže v článku – houbové rizoto, smaženou rýži, dýňové rizoto a další. Rýži můžete také podávat s houbami, např. k úpravě Jidášova ucha, nebo k němu podávat plněné papriky.

Rýže, ryby a zelenina jsou také součástí jedné z nejvíce doporučovaných diet – a to středomořské. Ten, kdo vyznává středomořskou dietu se nazývá také jako pescetarián.

TIP: Můžete také připravit velice chutný kimchi recept plný vitamínů a dalších minerálních látek. Pokud nechcete použít klasickou bílou rýži, divoká rýže vám může váš pokrm ozvláštnit. Přečtěte si také, jak dlouho vařit rýži.

Recepty z rýže bez masa – vegetariánské recepty s rýží

Pokud hledáte nějaké chutné jednoduché vegetariánské recepty s rýží, pak jste na správném místě. Jestli s vegetariánstvím začínáte nebo jste prostě jen připraveni jíst méně masa, tyto recepty se vám budou hodit.

Připravte si lehké recepty s rýží, které vám nezaberou tolik času na přípravu.

Bezmasá jídla z rýže – Smažená rýže – recept

Smažená rýže je známá tím, že je plná vajec a nejrůznějších druhů masa a mořských plodů, takže pro vegetariány a vegany je těžko stravitelná. Tento pokrm je pro ně ideální. Tento vegetariánský recept obsahuje hodně zeleniny a hnědou rýži. Můžete ho doplnit jednoduchou omáčkou k rýži.

Smažená rýže – ingredience:

  • 1 a 1/2 lžičky + 2 lžíce avokádového oleje
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 malá bílá cibule nakrájená najemno
  • 2 střední mrkve nakrájené najemno
  • 2 šálky další zeleniny nakrájené na velmi malé kousky pro rychlou přípravu (např. hrášek, chřest, brokolici, zelí či papriku)
  • 1/4 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1 lžíce mletého nebo nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 velké mleté stroužky česneku
  • špetka červených pepřových vloček
  • 2 šálky vařené hnědé rýže
  • 1 šálek špenátu nebo baby kapusty (volitelné)
  • 3 zelené cibulky nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky
  • 1 lžička opečeného sezamového oleje
  • chilli-česneková omáčka pro servírování (volitelné)

Smažená rýže – postup:

  1. Velkou litinovou nebo nerezovou pánev zahřejte na středním plameni, dokud se během několika sekund neodpaří několik kapek vody. Ihned přidejte 1 a 1/2 lžičky oleje a zahýbejte pánví, aby bylo pokryté celé dno.
  2. Přidejte míchaná vejce a opět otáčte pánví tak, aby bylo pokryté celé dno. Vařte, dokud nejsou lehce ztuhlá, a v průběhu vaření je obraťte nebo zamíchejte.
  3. Vejce přendejte do mísy a pánev vytřete stěrkou.
  4. Vraťte pánev na oheň a přidejte 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli a mrkev a za častého míchání vařte 3-5 minut, dokud cibule nezprůsvitní a mrkev nezměkne.
  5. Přidejte zbývající zeleninu a sůl. Za občasného míchání pokračujte ve vaření (nemíchejte příliš často, jinak zelenina nebude mít šanci na okrajích zezlátnout), dokud nebude zelenina uvařená a nezezlátne, tedy ještě asi 3-5 minut. Mezitím hranou špachtle nebo lžící rozdělte míchaná vejce na menší kousky.
  6. Přeneste obsah pánve do mísy s uvařenými vejci.
  7. Vraťte pánev na oheň se zbývající 1 lžící oleje. Přidejte zázvor, česnek a vločky červeného pepře a za stálého míchání vařte asi 30 sekund, dokud se nerozvoní. Přidejte rýži a vše promíchejte. Za občasného míchání vařte asi 3-5 minut, dokud není rýže horká a nezačíná na okrajích zlátnout.
  8. Přidejte další zeleninu, zelenou cibulku a promíchejte. Přidejte uvařenou zeleninu, vejce a znovu promíchejte.
  9. Odstavte pánev z ohně a vmíchejte tamari nebo sójovou omáčku a sezamový olej.
  10. Rozdělte do misek a ihned podávejte. Pokrm můžete doplnit o chilli-česnekovou omáčku.

TIP: I česká kuchyně nabízí bezmasé smažené jídlo a je to tradiční smažený sýr.

Při přípravě smažené rýže využijete spoustu zeleniny, zbytky rýže a vejce jako bílkoviny a je hotová za půl hodiny.

Vegetariánské rizoto – dýňové rizoto vegan – recept

Připravte si toto nejlepší rizoto bez masa, které je krémové a skvěle zasytí.

Dýňové rizoto vegan – ingredience:

  • 750 g máslové dýně (nebo jiné pevné dýně)
  • 45 ml olivového oleje, rozděleného na 3 lžíce
  • 1 hlavička česneku + 3 stroužky česneku
  • 10 listů šalvěje
  • 1 velká cibule nakrájená na drobné kostičky
  • 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 35 g bílé miso pasty
  • 3 polévkové lžíce výživného droždí (nepovinné)
  • 300 g rýže na rizoto
  • 180 ml veganského bílého vína
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 60 ml veganské smetany, nebo 12 g kešu másla v 60 ml vody (nepovinné)
  • 15 ml kvalitního balzamikového octa nebo citronové šťávy (nepovinné)

Dýňové rizoto vegan – postup:

  1. Rozehřejte troubu na 220 °C.
  2. Nakrájejte dýni na kostičky a obalte ji v 15 ml olivového oleje. Lehce ji okořeňte a rozprostřete na plech.
  3. Odřízněte horní část hlavičky česneku, pokapejte ji ½ lžící olivového oleje a celou ji zabalte do dvou vrstev mastného pečicího papíru a položte na plech vedle dýně.
  4. Po 20 minutách dýni promíchejte a zkontrolujte česnek. Pokud je česnek hotový (měkký), vyjměte ho z trouby. Pokračujte v pečení, dokud dýně nezměkne a lehce neztmavne – dalších 10 minut.
  5. V hrnci se silným dnem rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte lístky šalvěje a nechte je 30-45 sekund na rozpáleném oleji. Jakmile jsou hotové (ztmavnou a ztuhnou), vylovte je a položte na kousek kuchyňského papíru a dejte stranou.
  6. Do oleje ochuceného šalvějí přidejte nakrájenou cibuli. Smažte na mírném ohni, dokud nezprůsvitní, a občas promíchejte.
  7. V samostatném hrnci ohřejte zeleninový vývar. Vezměte kapku teplého vývaru a nalijte ho do samostatné misky s miso pastou a droždím. Smíchejte je dohromady, dokud nezískáte hladkou směs bez hrudek, a pak ji přidejte zpět do hlavního hrnce. Dobře promíchejte. Tento vývar udržujte horký.
  8. Jakmile je cibule průsvitná, přidejte nasekané stroužky česneku a opět lehce okořeňte. Za častého míchání smažte, dokud nezměkne (asi 2 minuty).
  9. Přimíchejte rýži a za častého míchání ji několik sekund smažte.
  10. Poté přidejte víno a rýži pořádně promíchejte, aby se nepřichytila k pánvi. Než přidáte první malou porci horkého vývaru (asi 60 ml), nechte víno zcela vyvařit.
  11. Vývar přidávejte po malých dávkách, dokud ho rýže zcela nevstřebá, a teprve potom přidejte další porci. Nezapomeňte rýži často míchat, aby se aktivoval škrob, díky čemuž vznikne krémové rizoto.
  12. Jakmile je dýně z trouby, přendejte asi 150 g pečené dýně, stroužky česneku a šálek vody do mixéru. Rozmixujte do hladka. Poté do ní přidejte zbytek vývaru a celou ji zahřejte, než ji po částech přidáte do rizota.
  13. Pokračujte v přidávání tekutiny (nemusíte ji potřebovat všechnu) k rýži, dokud nebude rýže téměř uvařená. Ke konci množství tekutiny snižujte, protože chcete, aby byla rýže správně uvařená – měkká, ale trochu na skus a také správné konzistence.
  14. Jakmile je rýže al dente, vmíchejte veganskou smetanu, dolaďte koření a přidejte trochu balzamikového octa, pokud máte rádi kyselost. Vypněte oheň, pánev zakryjte a nechte rizoto 3-5 minut odpočívat.
  15. Rizoto rozdělte do misek, navrch dejte opečenou máslovou dýni a nadrobené lístky šalvěje.
Příprava rizota zabere hodně času, ale výsledek stojí za to.

Bezmasý oběd pro děti – nejlepší rizoto bez masa – recept

Chutný, rychlý a snadný recept na zeleninové rizoto. Hotové za pouhých 20 minut a je to ideální bezmasý oběd pro děti nebo rychlá večeře bez masa. Zeleninu lze zcela vyměnit podle toho, co máte zrovna po ruce, hodí se čerstvá i mražená.

Bezmasý oběd pro děti – ingredience:

  • ½ zelené papriky
  • ½ červené papriky
  • ½ žluté papriky
  • 1 malá mrkev
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce mraženého hrášku
  • 2 kostky zeleninového vývaru
  • 700 ml vroucí vody
  • 250 g rýže na rizoto
  • 1 lžíce másla
  • 50 g strouhaného sýra (parmezán, čedar atd. a trochu navíc na posypání)

Bezmasý oběd pro děti – postup:

  1. Všechnu zeleninu (kromě hrášku) nakrájejte na malé kousky.
  2. Rozpusťte kostky bujónu ve džbánu s vroucí vodou a tento džbán mějte hned vedle vařiče.
  3. Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte trochu oleje. Přidejte rýži na rizoto a jemně ji 2-3 minuty smažte, dokud rýže nezačne měnit barvu a nebude zcela obalená v oleji. Nezapomeňte rýži stále míchat, aby se nepřipálila.
  4. K rýži přidejte postupně naběračku vývaru. Tekutiny by mělo být právě tolik, aby pokryla rýži, ale neměla by v ní plavat. Jakmile začne rýži docházet tekutina, přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte, dokud není rýže uvařená. Nebojte se, že nespotřebujete všechnu tekutinu nebo že budete muset přidat trochu navíc. Zjistila jsem, že množství se může při každé přípravě lišit.
  5. Mezitím uvařte zeleninu, jakou máte rádi. Můžete ji smažit, vařit nebo vařit v páře.
  6. Když je rýže uvařená a všechen vývar se vstřebal, přidejte máslo a sýr a pořádně promíchejte. Nakonec přidejte zeleninu a znovu promíchejte.
  7. Ihned podávejte.
Chutný, rychlý a snadný recept na zeleninové rizoto. Hotové za pouhých 20 minut a je to ideální bezmasý oběd pro děti nebo rychlá večeře bez masa.

Lehké recepty s rýží – dietní rizoto houbové

Houbové rizoto je krémový italský rýžový pokrm s velkým množstvím hub. Vegetariánské jídlo, které můžeme zařadit mezi bezmasá jídla z rýže. Není složité, jen vyžaduje pozornost, protože je třeba pomalu vmíchat vývar, nechat ho vstřebat, ještě trochu vmíchat a opakovat, dokud není měkký. Použít můžete i portobello žampiony, hříbky, nebo shiitake.

Dietní rizoto – ingredience:

  • 2 šálky Baby Bella (crimini) žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 stroužek česneku nakrájený na kostičky
  • 2 šálky rýže arborio
  • 1 lžička olivového oleje
  • 3 lžičky másla
  • 2 šalotky, mleté
  • 1 šálek bílého vína
  • 8 šálků odtučněného zeleninového vývaru nebo bujónu, případně kuřecího vývaru
  • Sůl a pepř
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 4 lžíce nasekané petrželky

Dietní rizoto – postup:

  1. Vývar zahřejte v malém hrnci a udržujte na mírném ohni.
  2. Ve středně velké těžké pánvi na omáčku osmahněte česnek na 1 lžíci olivového oleje. Přidejte houby, sůl a pepř a vařte 1 minutu. Přidejte 1/2 šálku vývaru nebo bujónu a nechte houby vařit asi 4 minuty. Odstavte.
  3. Do pánve přidejte máslo a nastavte plamen na středně nízkou teplotu. Přidejte šalotku a smažte ji asi 1 minutu.
  4. Přidejte rýži a míchejte, dokud se dobře nepropeče a nezprůsvitní, asi 2 minuty.
  5. Přidejte víno, sůl a pepř a dobře promíchejte, dokud se nevstřebá do rýže.
  6. Naberte 1 šálek vývaru do rýže a míchejte, dokud se všechen vývar nevstřebá, přidejte další naběračku a pokračujte v přidávání a míchání, dokud se všechen vývar nevstřebá, asi 20-25 minut. Že je rizoto hotové, poznáte podle toho, že střed rýže už není bílý.
  7. Přidejte houby, parmazán a petrželku, dobře promíchejte a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang