Naučte se připravit zeleninovou smaženou rýži – je to jednoduchá a sytá večeře. Tento vegetariánský recept obsahuje hodně zeleniny a hnědou rýži.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 2-3

Ingredience

  • 1 a 1/2 lžičky + 2 lžíce avokádového oleje
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 malá bílá cibule nakrájená najemno
  • 2 střední mrkve nakrájené najemno
  • 2 šálky další zeleniny nakrájené na velmi malé kousky pro rychlou přípravu (např. hrášek, chřest, brokolici, zelí či papriku)
  • 1/4 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1 lžíce mletého nebo nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 velké mleté stroužky česneku
  • špetka červených pepřových vloček
  • 2 šálky vařené hnědé rýže
  • 1 šálek špenátu nebo baby kapusty (volitelné)
  • 3 zelené cibulky nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky
  • 1 lžička opečeného sezamového oleje
  • chilli-česneková omáčka pro servírování (volitelné)

Postup

  1. Než začneme, ujistíme se, že máme všechny ingredience připravené a v dosahu ruky od sporáku. Připravíme si také prázdnou mísu na vařená vejce a zeleninu.
  2. Velkou litinovou nebo nerezovou pánev zahříváme na středním plameni, dokud se během několika sekund neodpaří několik kapek vody. Ihned přidáme 1 a 1/2 lžičky oleje a zahýbeme pánví, aby bylo pokryté celé dno.
  3. Přidáme míchaná vejce a opět otáčíme pánví tak, aby bylo pokryté celé dno. Vaříme, dokud nejsou lehce ztuhlá, a v průběhu vaření je obracíme nebo mícháme. Vejce přendáme do mísy a pánev vytřeme stěrkou.
  4. Vrátíme pánev na oheň a přidáme 1 lžíci oleje. Přidáme cibuli a mrkev a za častého míchání vaříme 3-5 minut, dokud cibule nezprůsvitní a mrkev nezměkne.
  5. Přidáme zbývající zeleninu a sůl. Za občasného míchání pokračujeme ve vaření (nemícháme příliš často, jinak zelenina nebude mít šanci na okrajích zezlátnout), dokud nebude zelenina uvařená a nezezlátne, tedy ještě asi 3-5 minut. Mezitím hranou špachtle nebo lžící rozdělíme míchaná vejce na menší kousky.
  6. Přeneseme obsah pánve do mísy s uvařenými vejci.
  7. Vrátíme pánev na oheň se zbývající 1 lžící oleje. Přidáme zázvor, česnek a vločky červeného pepře a za stálého míchání vaříme asi 30 sekund, dokud se nerozvoní. Přidáme rýži a vše promícháme. Za občasného míchání vaříme asi 3-5 minut, dokud není rýže horká a nezačíná na okrajích zlátnout.
  8. Přidáme další zeleninu, zelenou cibulku a promícháme. Přidáme uvařenou zeleninu, vejce a znovu promícháme. Odstavíme pánev z ohně a vmícháme tamari nebo sójovou omáčku a sezamový olej.
  9. Rozdělíme do misek a ihned podáváme. Pokrm můžeme doplnit o chilli-česnekovou omáčku.

Tipy

  1. Zbyde-li vám nějaká rýže, můžete ji skladovat přikrytou v ledničce po dobu 3-4 dnů.
  2. Dbejte na to, abyste rýži nepřevařili, jinak se vám přilepí na pánev.
  3. Nejlépe se hodí krátkozrnná hnědá rýže, avšak použít můžete také střednězrnnou či jasmínovou rýži.
  4. Chcete-li bezlepkovou variantu pokrmu, ujistěte se, že používáte bezlepkovou omáčku tamari, nikoliv obyčejnou sójovou omáčku.
  5. Chcete-li veganskou variantu pokrmu, vynechejte vejce a olej. Abyste měli v pokrmu více bílkovin, můžete na závěr do uvařené zeleniny přimíchat např. křupavé pečené tofu.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang