Asijská kuchyně. Pojem, který znají lidé po celém světě a který většina z nich miluje. Stojí za tím její rozmanitost, čerstvost a svěžest. Jaké jsou nejlepší recepty japonské kuchyně? A kde najít recept na indický dhal?

Kdo by neznal vietnamský salát bún bò Nam Bô, jarní závitky nebo kari? Ačkoli každý z těchto pokrmů pochází z jiného kouta Asie, všechny spojuje následující – jsou plné rozmanitých, ale harmonicky propojených chutí. Co takhle si nějakou takovou dobrotu připravit třeba dnes k večeři?

Indická placka – recept

Čapátí jsou moučné placky, které se dají připravovat na mnoho způsobů – česnekové, kořeněné, potřené rozpuštěným máslem. Představují nejčastější přílohu k indickým pokrmům.

Co na čapátí budeme potřebovat?

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ¾ hrnku horké vody (nebo dle potřeby)
  • 1 lžička soli

Indická placka – recept:

Ve velké míse se smíchá celozrnná mouka, hladká mouka a sůl. Vařečkou se vmíchá olivový olej a voda. Výsledkem je měkké a pružné těsto, které se nelepí. Následně se hněte na lehce pomoučeném povrchu, dokud není hladké.

Těsto se rozdělí na 10 dílů, nebo méně, záleží, jak velké placky chceme. Každý díl se rozválí do kuličky a nechá se několik minut odpočívat. Poté se každá kulička pomoučeným válečkem rozválí na tenkou placku.

Smaží se na středním plamenu, na pánvi vymazané tukem, a to asi 30 sekund z každé strany. Že je placka hotová, se dá snadno poznat podle hnědých skvrn, které se objeví zespoda. Podává se jako příloha k libovolnému indickému jídlu.

A jaký je rozdíl mezi čapátí a chlebem naan? To se lze dočíst v článku s receptem na indický dhal.

Naan nebo čapátí je součástí téměř každého receptu na indický dhal.

Indické kuře v jogurtu

Existuje obrovské množství nejrůznějších variací indického kari. Toto indické kuře v jogurtu a žlutém kari chutná nejlépe s čerstvým chlebem naan, jasmínovou rýží či rýží basmati.

Co budeme na indické kuře v jogurtu potřebovat?

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozmačkané
  • 3 lžíce kari
  • 1 lžička papriky
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžičky bílého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • sůl podle chuti
  • 2 ks kuřecích prsou, nakrájených na malé kousky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek jogurtu
  • ¾ hrnku kokosového mléka
  • ½ citronu, odšťavněného
  • ½ čajové lžičky kajenského pepře

Příprava indického kuřete v jogurt:

V pánvi na středním plamenu se rozpálí olivový olej. Smažíme cibuli dozlatova. Vmícháme česnek, kari, skořici, papriku, bobkový list, zázvor, cukr a sůl. 2 minut mícháme.

Přidáme kousky kuřete, rajčatový protlak, jogurt a kokosové mléko. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme 20 až 25 minut. Vyjmeme bobkový list a vmícháme citronovou šťávu a kajenský pepř. Vaříme dalších 5 minut, potom lze podávat.

Vietnamské grilované kuře s limetkou

Jarní závitky, vietnamská bageta bánh mì nebo vietnamsky salat bún bò Nam Bô. Co všechny tyto pokrmy z jihovýchodní Asie spojuje? Jsou lehké a plné nezaměnitelných chutí zeleniny, bylinek a omáček. A přesně to platí i o tomto vietnamském grilovaném kuřeti.

Co na vietnamské grilované kuře budeme potřebovat?

  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžíce jemně nasekané citronové trávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky rozmačkaného česneku
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1,5 kg naklepaných kuřecích stehenních řízků

Příprava vietnamského grilovaného kuřete s limetkou:

V míse se smíchá řepkový olej, citronová tráva, citronová šťáva, sójová omáčka, cukr, česnek a rybí omáčka. Do mísy se vloží kuře a nechá se 20 minut až 1 hodinu marinovat v ledničce.

Gril se předehřeje na střední teplotu a rošt se lehce potře olejem. Kuře se griluje, dokud není uprostřed růžové a šťáva není čirá, tzn. 3 až 5 minut z každé strany. Lze ho podávat samotné, s nudlemi, rýží nebo jím třeba naplnit tradiční vietnamskou bagetu.

Limetka kuřeti dodává svěží chuť, která je pro vietnamskou kuchyni typická.

Ramen – japonský vývar s nudlemi

V japonské kuchyni recepty nejčastěji využívají čerstvé suroviny, které se jen minimálně tepelně upravují. Podávají se studené, většinou s rýží nebo nudlemi. Typickým příkladem takového pokrmu je ramen, japonský vývar s nudlemi.

Co na ramen budeme potřebovat?

  • 700 ml kuřecího vývaru
  • 375 g nudlí ramen
  • 400 g vařeného vepřového masa nebo kuřecích prsou
  • 3 stroužky česneku, rozpůlené
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička worcesteru
  • kousek zázvoru, nakrájený na plátky
  • ½ lžičky čínského koření pěti vůní
  • špetka mletého chilli
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky sezamového oleje

Ingredience na servírování:

  • 100 g baby špenátu
  • 4 lžíce kukuřice
  • 4 uvařená vejce, oloupaná a rozpůlená
  • jarní cibulka nebo šalotka nakrájená na plátky
  • sezamová semínka

Příprava ramenu:

V hrnci se smíchá kuřecí vývar, česnek, sójová omáčka, worcester, zázvor, čínské koření, chilli a 300 ml vody. Směs se přivede k varu, pak se sníží teplota a 5 minut se vaří. Dle chuti lze přidat cukr a další sójovou omáčku.

Uvařené maso se nakrájí na plátky a osmaží na 2 lžičkách sezamového oleje. Dle návodu na obalu se uvaří nudle ramen a scedí se. Poté se rozdělí do 4 misek. Ke každé porci se přidá čtvrtina masa, 25 g špenátu, 1 lžíce kukuřice a dvě půlky uvařených vajec.

Vývar se přecedí do čistého hrnce a znovu se přivede k varu. Pak se rozdělí do misek, posype nakrájenou jarní cibulkou nebo šalotkou a sezamovými semínky. Před podáváním se špenát nechá mírně zavadnout.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang