Bún Bò Nam Bộ je jedním z deseti nejlepších jídel, které by měl ve Vietnamu ochutnat každý. Tato mísa s nudlemi vermicelli se podává bez vývaru, díky čemuž se ingredience nerozmočí a textury zůstanou zachovány.

Největší oblibě se těší ve vietnamském hlavním městě Hanoji, kde ho místní obyvatelé i turisté vyhledávají jako oblíbené pouliční jídlo. Tento nudlový salát je známý zejména jako ochlazující pokrm, který zklidňuje horké podnebí hlavního města.

Největší dojem však dělají chuťové nuance. Výrazný je česnek a citronová tráva, které jsou díky sladké marinádě a limetkové omáčce v ústech v rovnováze.

Bunbonambo recept

Vychutnejte si tento pokrm stejně jako Vietnamci. Nalijte bun bo nam bo do mísy a promíchejte jednotlivé vrstvy omáčky, bylinek, zeleniny, nudlí, arašídů a kousků hovězího masa. Postupujte opatrně, aby se jednotlivé chutě mohly vzájemně prolínat. Pak už stačí jen vzít hůlky a můžete začít.

Příprava

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 1 hodina a 5 minut
  • Porce: 6

Ingredience na bun bo nam bo

Hovězí marináda

  • 600 gramů hovězího masa nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 lžičky pepře
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 2 vrchovaté lžičky mletého česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Rostlinný olej na vaření masa
  • Extra česnek na osmažení masa

Bun bo nam bo omáčka

  • 4 šálky vody
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku rybí omáčky
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 3 vrchovaté lžičky česneku
  • 1,5 lžičky černého pepře
  • 3 kusy čerstvých malých červených chilli papriček nakrájených na malé kousky

Salát bun bo nam bo

  • 225 g arašídů (nakrájených na malé kousky)
  • 400 g čerstvých fazolových klíčků
  • 1 kg rýžových nudlí (vařených)
  • 2 velké hlávky salátu
  • 67 g koriandru (přibližně jeden svazek)
  • 30 g čerstvé máty (1/2 svazku)

Postup na bun bo nam bo

  1. Smíchejte cukr, sůl, pepř, česnek, rybí omáčku a rostlinný olej do tenkých plátků hovězího masa. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu. Můžete maso připravit předem a nechat marinovat přes noc.
  2. Zatímco se hovězí maso marinuje, můžete si připravit omáčku Bun Bo Nam Bo. Stačí přidat vodu, cukr a pak míchat, dokud se cukr ve vodě nerozpustí. Poté přidejte rybí omáčku, jablečný ocet.
  3. Červené chilli papričky, česnek a černý pepř. Můžete to nechat odležet, avšak tato omáčka je obvykle nejlepší, když ji použijete ještě týž den.
  4. Na salát nakrájejte všechen salát na malé kousky. Čerstvé fazolové klíčky rychle spařte, aby byly lehce křupavé.
  5. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Poté vložte lžíci česneku. Česnek smažte, dokud nezhnědne, pak přidejte hovězí maso a nechte ho vařit. Hovězí maso uvařte až těsně před podáváním.
  6. Nudle uvařte, abyste je mohli podávat horké.

Podávejte misku bun bo nam bo

  1. Koriandr a máta nakrájené na dně misky. Na to položte nudle. Nahoru přidejte salát, hovězí maso, arašídy a další koriandr a mátu.
  2. Do druhé misky nalijte omáčku Bun Bo Nam Bo. Jednotlivá sousta namáčejte do omáčky.
Omáčku k bun bo nam bo můžete použít k namáčení jednotlivých soust, nebo ji se salátem rovnou smíchat.

Bun bo nam bo vs. bunbonambo?

Správně je varianta bun bo nam bo a hned vysvětlíme, co to znamená.

Bún je vietnamský název pro nudle, bo je název pro hovězí maso, nam bo je vietnamský výraz pro bývalou francouzskou kolonii Kočinčínu, odkud jídlo pochází. Nachází se na jihu Vietnamu a Kambodži, v současnosti ale můžete ochutnat skvělé bun bo nam bo téměř po celém Vietnamu.

Bun Bo Nam Bo je tradiční pokrm, který se připravuje již po staletí. Jak bylo zmíněno, skládá se ze smaženého hovězího masa, nudlí a zeleniny. Z masa se nejčastěji používá hovězí kýta, ale můžete použít i hovězí pupek, nebo třeba svíčkovou.

Bun bo nam bo omáčka

Omáčka je důležitou součástí tohoto pokrmu, slouží totiž i jako marináda na maso. Základem pro tuto omáčku jsou česnek, čerstvé chilli papričky, rybí omáčka, třtinový cukr, rýžový ocet nebo limetková šťáva, to vše společně rozmíchané ve vroucí vodě.

Recepty na omáčku se liší rodinu od rodiny, někde přidávají i citronovou trávu, jinde vynechávají rýžový ocet.

Ingredience na bun bo nam bo omáčku

  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 3 a 1/2 lžíce teplé vody
  • 1 a 1/2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky mletého česneku
  • Chilli papričky podle chuti

Postup na bun bo nam bo omáčku

  1. Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte a uchovejte k dalšímu použití.
  2. Do části se nakládá maso, část použijte jako zálivku výsledného pokrmu.

Salát a dochucení

Zelenina a bylinky používané v tomto pokrmu se v jednotlivých regionech liší, ale nejčastějšími přísadami jsou fazolové klíčky, česnek, cibule, koriandr a thajská bazalka.

Bun bo nam bo je neuvěřitelně univerzální pokrm, který lze podávat s různými přílohami jako je rýže, nebo rýžové nudle. Skvěle se hodí také do letních nebo jarních závitků, kam se dá použít jako náplň. Často se také podává jako příloha ke grilovaným masům nebo rybám.

Bun bo nam bo a závitky jsou skvělou kombinací.

Vegetariánské bun bo nam bo

Pro milovníky bezmasých pokrmů máme dobrou zprávu, i toto jídlo si můžete připravit ve vegetariánské verzi s tofu.

Ingredience na vegetariánské bun bo nam bo

Na marinádu a omáčku bun bo nam bo

  • 6 lžic tamari (nebo sójové omáčky)
  • 2-3 lžičky chilli pasty, upravte podle chuti
  • 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 4 lžičky javorového sirupu
  • 1 malý stroužek česneku, jemně nastrouhaný nebo mletý
  • 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky sezamového oleje

Na vegetariánské bun bo nam bo

  • 200 g pevného tofu, vymačkaného a nakrájeného na kostičky
  • Arašídový olej (nebo jiný olej s vysokým kouřovým bodem)
  • 3 lžičky kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu (nepovinné)
  • 100 g rýžových nudlí
  • 2 velké hrsti klíčků
  • 2 malé mrkve nakrájené na nudličky
  • ½ dlouhé okurky, nakrájené na tenké plátky
  • 6 ředkviček nakrájených na tenké plátky
  • 1 hlávkový salát baby gem, listy nakrájené nahrubo
  • velká hrst lístků máty a koriandru
  • 1 jarní cibulka, nakrájená nadrobno
  • ¼ hrnku pražených nesolených arašídů, drcených

Postup na vegetariánské bun bo nam bo

  1. Připravte marinádu smícháním všech ingrediencí dohromady.
  2. Kostky tofu položte v jedné vrstvě do mělké nádoby. Zalijte ho čtvrtinou marinády. Nechte tofu co nejdéle vstřebávat chutě (ideální je přes noc, ale stačí i 30 minut) a občas lžičkou marinádu přelijte přes obnažené kostky tofu, aby bylo celé tofu rovnoměrně ochucené.
  3. Zbytek marinády dejte stranou, aby se chutě rozvoněly, později bude sloužit jako dresink.
  4. Na středně velké nepřilnavé pánvi (nebo ve woku) rozehřejte 2 lžíce arašídového oleje. Vyjměte tofu z marinády a těsně předtím, než ho položíte na rozpálený olej, ho posypte tenkou vrstvou kukuřičného škrobu.
  5. Vložte tofu na rozpálený olej a smažte ho z jedné strany dozlatova, poté ho otočte a pokračujte ve smažení ze všech stran dozlatova. Případně můžete tofu jednoduše péct na lehce vymaštěném plechu v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-25 minut, přičemž v polovině pečení kousky jednou otočte.
  6. Nudle uvařte podle pokynů na obalu. Slijte je a dejte stranou.
  7. Klíčky blanšírujte tak, že je na několik sekund zalijete vroucí vodou, scedíte a ihned poté ponoříte do ledové vody.
  8. Studené nudle, čerstvou zeleninu, blanšírované klíčky a tofu rozdělte do dvou misek. Doplňte spoustou čerstvých bylinek, jarní cibulkou a drcenými arašídy.
Místo ledového salátu můžete použít i červené zelí.

Recept na bunbonambo s papájou

Méně známá úprava tohoto tradičního pokrmu, ale chuť marinované papáji se s ostatními ingrediencemi skvěle doplňuje.

Ingredience na bunbonambo s papájou

  • 1/2 kg hovězí svíčkové
  • 340 g rýžových nudlí vermicelli
  • 1 okurka nakrájená na tenké plátky
  • 1 balíček máty
  • 1 balíček čerstvého koriandru
  • 1 balíček koriandru
  • 1 balíček thajské bazalky
  • 1 balíček listů perily
  • 1 ledový salát

Marináda na maso

  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1-1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 4 stonky citronové trávy (3 lžíce, pouze jemné středy)

Omáčka bun bo nam bo

  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1/2-1 limetka
  • 6 lžic teplé vody
  • 1 lžíce cukru
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1-2 thajské chilli papričky, nakrájené na plátky

Na dozdobení

  • 1 mrkev
  • 1 papája
  • 1-1 a 1/4 šálku bílého octa
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 hrnek teplé vody
  • Sůl
  • 4 lžíce arašídů
  • Fazolové klíčky
  • Smažená šalotka

Postup na bunbonambo s papájou

  1. Hovězí maso nakrájejte napříč na tenké plátky, naložte do marinády a nechte 30 minut odležet.
  2. Smažte na slunečnicovém nebo řepkovém oleji na sporáku na vysoké teplotě. Jakmile maso přestane být červené, vypněte sporák.
  3. Připravte si omáčku. Rozpusťte cukr v teplé vodě, přidejte rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidejte česnek a chilli.
  4. Nakrájenou mrkev a papáju posypte několika špetkami soli. Nechte je půl hodiny odležet, aby pustily přebytečnou vodu. Vymačkejte je, dokud nebudou suché.
  5. Rozpusťte cukr v teplé vodě ve větší míse. Poté přilijte bílý ocet. Začněte s jedním hrnkem. V případě potřeby dolijte postupně zbytek a do tohoto nálevu naložte papáju i mrkev tak, aby byly zcela ponořené.
  6. Opečte arašídy nasucho na pánvi nebo v troubě a poté je vysypte do utěrky a zabalte. Lehce utěrku promněte, abyste se zbavili arašídových slupek. Arašídy poté zlehka nadrťte.
  7. Zkompletujte hotový pokrm. Do velké misky vložte nakrájený salát a uvařené nudle. Přihoďte na plátky nakrájenou okurku a mátu. Pak přidejte hovězí maso, nakládanou mrkev a papáju, asi 2-4 lžíce omáčky a navrch přidejte drcené arašídy. Vše smíchejte dohromady a vychutnejte si to.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang