Vietnamský salát s hovězím a nudlemi (BUN BO XAO) – recept

DressingyHlavní jídlaHovězí masoOmáčkySalátyTěstoviny

Vietnamský salát s hovězím a nudlemi (bun bo xao) je plný čerstvých bylinek, chutného hovězího masa a osvěžující zálivky z limetkové rybí omáčky. Jeho příprava trvá jen 30 minut a lze si jej vychutnat jako hlavní jídlo nebo přílohu.

Vietnamský salát s hovězím a nudlemi se ve vietnamštině nazývá „bun bo xao“ nebo „bun bo Nam Bo“. Mísa tohoto chutného salátu je obvykle natolik vydatná, že sama o sobě představuje plnohodnotné jídlo. Tento pokrm vypovídá o vietnamské kuchyni, která si cení čerstvé a čisté chuti.

Pokud navštívíte Hanoj, je poměrně snadné najít pouliční obchod s tímto jídlem. Bun Bo Xao a Bun Cha (vietnamské grilované vepřové karbanátky s nudlemi) jsou v Hanoji oblíbená pouliční jídla. Salát si však můžete snadno připravit i doma.

Ingredience

Hlavními ingrediencemi bun bo xao jsou hovězí maso, rýžové nudle, zelenina dle výběru a čerstvé bylinky. Smažená šalotka a pražené arašídy nejsou povinné, avšak jejich křupavost a oříšková chuť zvyšují lahodnost pokrmu. Smaženou šalotku lze koupit ve skleničce v asijských obchodech s potravinami.

Z bylinek často padá volba na mátu a koriandr pro jejich osvěžující chuť a nepříliš výrazné aroma.

  • 0,5 kg hovězího masa
  • 1 1/2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
  • černý pepř
  • olej na vaření

Na zálivku z limetkové rybí omáčky

  • 3 lžíce limetkové šťávy (1 šťavnatá limetka)
  • 3 1/2 lžíce teplé vody
  • 1 1/2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky mletého česneku

Pro podávání

  • rýžové nudle vermicelli
  • hlávkový salát
  • 1 mrkev nakrájená na plátky
  • 1 okurka nakrájená na plátky
  • fazolové klíčky
  • koriandr
  • máta
  • smažená šalotka
  • pražené arašídy

Postup

Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky proti vláknu a marinujeme 20-25 minut s ústřicovou omáčkou, černým pepřem, česnekem a zázvorem. Všechny suroviny na zálivku prošleháme a dáme stranou. Připravte nudle vermicelli podle návodu na obalu.

Připravte veškerou zeleninu: omyjte hlávkový salát a fazolové klíčky. Mrkev a okurku omyjte, oloupejte a nakrájejte na nudličky. Připravte všechny bylinky. Nudle vložte do misek a doplňte zeleninou a bylinkami.

Pánev postavte na středně vysokou teplotu. Když je pánev rozpálená, přidejte olej, vložte hovězí maso v jedné vrstvě a nechte ho 20-30 sekund nerušeně opékat. Přidejte rybí omáčku a za stálého míchání smažte, dokud se maso nepropeče.

Uvařené hovězí maso položte na nudle, posypte arašídy a smaženou šalotkou, pokapejte dresinkem a podávejte.

Výživové hodnoty

  • 653 kcal
  • Sacharidy: 17 g
  • Bílkoviny: 42 g
  • Tuky: 46 g
  • Vláknina: 2 g
  • Cukr: 9 g
  • Vitamin C: 16 mg
  • Vápník: 90 mg
  • Železo: 5 mg
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang