Mangový salát s lahůdkovým droždím

DressingyMasoOvocné salátySaláty

Máme tu pro vás tip na rychlý oběd/večeři nabitý vitamíny B a kyselinou listovou. A to díky lahůdkovému droždí, kterým je salát posypaný. Lahůdkové droždí má sýrovou až oříškovou chuť a dá se použít do ovocných a zeleninových šťáv, polévek, omáček, salátů, dipů či snídaňových kaší.

Máte zralé mango a potřebujete ho nějak využít? Vyzkoušejte jasný a krásný mangový salát! Nic se nevyrovná medové sladkosti šťavnatého manga. Je to neodolatelně osvěžující a univerzální příloha na jakýkoli talíř: ideální k rybě, zeleninovému hlavnímu jídlu nebo dokonce k tacos.

Mango

Studie spojují mango a jeho živiny s několika zdraví prospěšnými účinky, jako je zlepšení imunity a zdraví zažívacího traktu. Některé polyfenoly obsažené v tomto ovoci mohou dokonce snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Mango má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin – zejména vitaminu C, který podporuje imunitu, vstřebávání železa a růst a obnovu buněk. Pokud budete jíst čerstvé mango v umírněném množství, pravděpodobně snížíte riziko vzniku cukrovky. Mějte na paměti, že čerstvé mango neobsahuje v jedné porci tolik cukru jako mango sušené.

Obsahuje trávicí enzymy, vodu, vlákninu a další látky, které napomáhají různým aspektům zdraví trávicího traktu. Mango také obsahuje lutein, zeaxantin a vitamin A, které podporují zdraví očí. Lutein a zeaxantin mohou chránit oči před sluncem, zatímco nedostatek vitaminu A může způsobit problémy se zrakem.

Lahůdkové droždí

Lahůdkové sušené droždí jsou neaktivní verzí kvasnic, které se používají k výrobě chleba nebo piva. Tento typ má pikantní nebo umami chuť a může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu, posilovat imunitní systém a další.

Lahůdkové droždí – vitaminy a minerály

Kvasnice jsou vysoce výživný veganský potravinářský produkt s mnoha potenciálními zdravotními přínosy. Díky němu můžete do pokrmů snadno přidat další bílkoviny, vitaminy, minerály a antioxidanty. Běžně se používá jako ochucovadlo veganských sýrových omáček i jako přísada do polévek a salátů.

Lahůdkové droždí – složení

Nutriční (lahůdkové) kvasnice se vyrábějí několikadenní kultivací kvasinek v živném médiu. Hlavní složkou živného média je glukóza, často z cukrové třtiny nebo řepné melasy. Když jsou kvasinky hotové, deaktivují se teplem a poté se sklidí, promyjí, usuší a zabalí.

Lahůdkové droždí je neaktivním druhem kvasnic.

Lahůdkové droždí – účinky

Přestože je potravinové droždí pro většinu lidí obecně bezpečné, může u osob, které jsou na něj citlivé, vyvolat negativní reakce. Ve velkých dávkách může způsobit zažívací potíže nebo zarudnutí obličeje kvůli vysokému obsahu vlákniny, respektive niacinu.

Lahůdkové droždí – recepty

Tento typ droždí se nejčastěji používá k přidání sýrové chuti do rostlinných receptů, jako je třeba veganský Mac and Cheese. Tam vytváří umami, které by parmezán nebo čedar dodal běžným makaronům.

Zkuste ho přidat do popcornu, másla nebo oleje a soli, abyste si připravili chutnou svačinku, nebo jím posypte jednoduše uvařenou zeleninu, abyste ji pikantně ochutili. Hodí se rovněž k pečené růžičkové kapustě, brokolici a květáku.

Recept na mangový salát

Tento osvěžující a zdravý recept na mangový salát s lahůdkovým droždím v sobě mísí sladké a hořké chutě ingrediencí, které vám dodají energii a živiny.

Ingredience na mangový salát

Salát

  • 6 listů baby kapusty
  • 4 listy čekanky
  • 5 mladých listů červené řepy
  • ½ šálku listů koriandru
  • několik klíčků dle výběru
  • 1 velké mango (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • ½ směsi ořechů dle výběru
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu

Zálivka

  • 2 lžíce omáčky tamari nebo balsamico/sójové omáčky
  • 3 lžíce za studena lisovaného/panenského olivového oleje
  • ¼ lžičky soli (nepovinné)

Postup na mangový salát

  1. Do malé sklenice přidejte ingredience, sklenici uzavřete a silně protřepejte. Odstavte.
  2. Očistěte a osušte všechny listy a mango.
  3. Rukama natrhejte listy na kousky a vložte je do salátové mísy.
  4. Do mísy nasypte všechny ostatní přísady.
  5. Zakápněte zálivkou a salát jemně promíchejte pomocí salátové lžíce.
  6. Podávejte a pochutnejte si.
Barevný salát, který pochází z jihovýchodní Asie, se dostal do kuchyní po celém světě.

Mangový salát – recept

Tento recept na zářivý mangový salát je sladký a pikantní a obsahuje zralé ovoce s čerstvými bylinkami a medovo-limetkovou zálivkou.

Ingredience na mangový salát

  • 2 zralá manga (2 šálky)
  • 1 červená paprika (1 šálek nakrájený na kostičky)
  • 1/2 anglické okurky (1 šálek nakrájené)
  • 1/4 červené cibule (¼ šálku nakrájené na tenké plátky)
  • ¼ šálku nasekané čerstvé máty
  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • 3 lžíce limetkové šťávy (1 velká nebo 2 malé)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce medu nebo javorového sirupu
  • ¼ lžičky košer soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup na mangový salát

  1. Nakrájejte mango. Papriku nakrájejte na kostičky. Nakrájejte anglickou okurku. Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Nasekejte mátu a koriandr. Vše vložte do středně velké mísy.
  2. V malé misce smíchejte limetkovou šťávu, olivový olej a med nebo javorový sirup. Přidejte do mísy s mangem a zeleninou, poté přidejte košer sůl a promíchejte. V chladu vydrží až 3 dny.

Thajský salát s mangem – recept

Pikantní thajský salát s mangem se svěží chutí okurky, mrkve a koriandru v pikantní, sladké a slané zálivce.

Ingredience na thajský salát s mangem

Salát

  • 1 anglická okurka, nakrájená na plátky (nebo vaše oblíbená)
  • 2 velké mrkve, nakrájené na plátky
  • 1 mango, nakrájené na plátky
  • hrst cherry rajčátek, rozpůlených
  • hrst kešu oříšků nebo arašídů, volitelně
  • koriandr, podle chuti, k podávání
  • 1-2 limetky, k podávání

Zálivka

  • 2 lžíce tamari, sójové omáčky nebo kokosového aminosu
  • 1 lžíce kokosového, čistého třtinového nebo surového cukru
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1/2 lžičky chilli vloček nebo podle chuti
  • šťáva z jedné limetky

Postup na thajský salát s mangem

  1. V malé misce smíchejte tamari, cukr, česnek, vločky červené papriky a šťávu z limetky. Odstavte. Před přidáním do salátu promíchejte, chceme, aby se cukr co nejvíce rozpustil.
  2. Připravte si zeleninu a ovoce, vložte je do středně velké mísy, zalijte zálivkou a dobře promíchejte. Podávejte v jednotlivých miskách s extra vymačkanou limetkou a ořechy navrch.
Pikantnost manga a křupavá zelenina vytváří salát vítězným pokrmem.

Vietnamský salát s mangem – recept

Tento vietnamský veganský salát ze zeleného manga je pikantní a osvěžující! Připravíte za 30 minut.

Ingredience na vietnamský salát s mangem

Omáčka

  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce bílého cukru
  • 1/2 chilli papričky birds eye (nebo jen pár plátků)
  • 3 lžíce (45 ml) veganské rybí omáčky
  • 1/4 šálku (60 ml) převařené vody
  • 1/2 limetky, odšťavněná

Salát

  • 1 zelené (nezralé) mango, oloupané a nakrájené na plátky
  • 15 cm okurky, zbavené semínek a nakrájené na plátky
  • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na julieny
  • červená cibule nebo šalotka, nakrájená na jemné plátky
  • 1/2 šálku veganských krevet
  • máta

K podávání

  • pražené arašídy na povrch
  • opékané sezamové rýžové plátky (bánh tráng mè)
  • smažené veganské krevetové krekry (bánh phồng chay)

Postup na vietnamský salát s mangem

  1. Příprava omáčky: rozdrťte česnek s cukrem v hmoždíři a tloučku na kaši. Pokud chcete přidat trochu koření, přidejte pár plátků červeného thajského chilli (birds eye chilli) a dobře rozetřete, aby se spojilo s pastou.
  2. V míse smíchejte cukrovou česnekovou pastu s veganskou rybí omáčkou a vroucí vodou a míchejte, aby se cukr rozpustil.
  3. Přidejte šťávu z poloviny limetky a odstavte (můžete ji dát do ledničky, aby byla k zálivce salátu chladnější).
  4. Příprava salátu: ve velké míse smíchejte na plátky nakrájené zelené mango, okurku (raději odstraňte semínka, protože jinak je příliš mokrá), mrkev, červenou cibuli a rozpůlené veganské krevety.
  5. Salát přelijte polovinou omáčky a dobře promíchejte. Ochutnejte a přidejte další omáčku, pokud si myslíte, že by měla být šťavnatější. Nechcete, aby byl salát příliš mokrý, takže množství upravte podle toho, kolik máte zeleniny.
  6. Nechte alespoň 10 minut odležet v lednici, aby se koření usadilo.
  7. Podávejte s veganskými krevetovými krekry nebo opečeným sezamovými rýžovými plátky a navrch drcené pražené arašídy.
Mango má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny.

Nejlepší mango salát – recept

Tento recept na nejlepší mango salát se stane vaší oblíbenou letní přílohou. Nejlepší mango salát je světlý a osvěžující, připravený z čerstvých bylinek a pikantní limetkové zálivky.

Ingredience na nejlepší mango salát

Salát

  • 3 středně velká nebo 2 velká zralá manga, oloupaná a nakrájená na proužky
  • 1 červená paprika, zbavená stopek, zbavená semínek a nakrájená na tenké proužky
  • ¼ střední červené cibule nakrájené na velmi tenké plátky
  • 1 jalapeño paprička, nakrájená na tenké plátky
  • 2 šálky směsi čerstvých lístků bazalky a máty, část si nechte na ozdobu
  • ½ šálku nasekaných opražených arašídů, část si vyhraďte na ozdobu

Zálivka

  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • 1 lžíce tamari
  • ½ lžičky medu nebo agávového nektaru
  • ¼ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • ¼ lžičky mořské soli

Postup na nejlepší mango salát

  1. Ve velké míse smíchejte mango, červenou papriku, cibuli a jalapeño.
  2. Připravte zálivku: v malé misce vyšlehejte limetkovou šťávu, avokádový olej, tamari, med, zázvor a sůl.
  3. Dresinkem přelijte mangový salát a promíchejte. Přidejte bylinky a arašídy a znovu promíchejte. Podle chuti dochuťte, ozdobte rezervovanými bylinkami a arašídy a ihned podávejte.
Tradiční mangový salát obvykle používá nezralé mango, lze však použít i zralé mango.

Recept na mangový salát s brokolicí

Jedinečné chutě tohoto mangového salátu s brokolicí se spojují v chutný pokrm. Obvykle se mangový salát s brokolicí připravuje s rančem nebo rančem bez tuku (dresink), aby obsahoval méně tuku.

Ingredience na mangový salát s brokolicí

  • ½ šálku dresinku ranč se sníženým obsahem tuku (farmářský dresink)
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce připraveného křenu
  • 4 šálky nakrájené brokolice
  • 1 velké mango, oloupané a nakrájené na kostičky
  • ½ šálku kešu oříšků
  • 1 malá červená cibule nakrájená na tenké klínky
  • 1 plechovka mandarinek, okapaná

Postup na mangový salát s brokolicí

  1. V misce smíchejte rančerský dresink, pomerančovou šťávu a křen; dobře promíchejte a dejte stranou.
  2. V salátové míse smíchejte nakrájenou brokolici, mango nakrájené na kostičky, kešu oříšky a nakrájenou cibuli.
  3. Směs brokolice přelijte dresinkem a promíchejte. Uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny. Těsně před podáváním přidejte do salátu osušené mandarinky.

Mexický mango salát – recept

Recept na rychlý a lehký mexický mango salát, který připravíte z několika surovin za 35 minut. Přidejte černé fazole nebo kuřecí maso a udělejte z mexického mango salátu hlavní jídlo.

Ingredience na mexický mango salát

Salát

  • 2 avokáda nakrájená na kostičky
  • 20 cherry rajčátek, rozpůlených
  • 1 mango nakrájené na kostičky
  • 2 šálky míchaných zelených salátů
  • 2 šálky římského salátu na kousky
  • ½ červené cibule, nakrájené na kousky
  • 3 zelené cibule, nakrájené

Zálivka

  • 4 limetky, odšťavněné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého cukru
  • ¼ lžičky mleté červené papriky
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Postup na mexický mango salát

  1. V míse smíchejte avokádo, rajčata, mango, míchanou zeleninu, římský salát, červenou cibuli a zelenou cibuli. Salát rovnoměrně promíchejte.
  2. V samostatné misce smíchejte limetkovou šťávu, olivový olej, cukr, červenou papriku, kmín, sůl a černý pepř. Dresink šlehejte, dokud se nespojí. Nalijte na salát, krátce promíchejte a podávejte.
Mexický salát s fazolemi se hodí jako příloha i hlavní chod.

Salát s jahodami a mangem – recept

Svěží ovocná mangová alternativa ke každodennímu salátu, kterou připravíte za 15 minut, to je salát s jahodami a mangem.

Ingredience na salát s jahodami a mangem

  • ½ šálku cukru
  • ¾ šálku řepkového oleje
  • 1 lžička soli
  • ¼ šálku balzamikového octa
  • 8 šálků míchaných zelených salátů
  • 2 šálky slazených sušených brusinek
  • čerstvé jahody, rozčtvrcené na čtvrtiny
  • 1 mango – oloupané, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
  • ½ šálku nakrájené cibule
  • 1 šálek plátků mandlí

Postup na salát s jahodami a mangem

  1. Do sklenice s víčkem dejte cukr, olej, sůl a ocet. Sklenici uzavřete a silně protřepejte, aby se promíchala.
  2. Ve velké míse smíchejte salátovou zeleninu, slazené sušené brusinky, jahody, mango a cibuli. Při podávání promíchejte se zálivkou a posypte mandlemi.
Salát s jahodami lze připravit i ve sladké variantě s dalším ovocem.

Vyzkoušejte další oblíbené saláty, např. těstovinový salát s kuřecím masem, mrkvový salát s jablkem, šopský salát, tuňákový salát nebo salát Coleslaw.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang