
I jednoduché jídlo jakým se zdá salát s masem, může být vyváženou pestrou stravou pro sportovce, lidi na dietách i pro ty, co upřednostňují zdravý životní styl. Jak si připravit těstovinový salát s masem doma?
Těstoviny jak je známe jsou nejčastěji pšeničné. Ty se dělí na vaječné a bezvaječné. Naštěstí pro ty, kteří mají intoleranci na lepek, jsou dnes snadno dostupné i těstoviny čočkové, cizrnové nebo rýžové.
Těstovinový salát s kuřetem
Těstoviny jsou zdrojem sacharidů, které zajišťují uvolňování energie v těle. Ve správné kombinaci s masem, rybou nebo zeleninou se nemusíte bát přílivu sacharidů. Naopak takové vydatné jídlo jako celek obsahuje mnoho živin pro naše tělo.
Výhodou těstovin je, že zasytí a nepřivodí ihned po jídle hlad. Farfale, fusilli nebo penne jsou nejlepší volbou na těstovinový salát. Těstoviny si lze připravit i domácí.

Oproti tomu kuřecí maso obsahuje sacharidů jen velmi málo. Kuřecí těstovinový salát je proto vyvážené jídlo ve všech směrech. Kuřecí maso je především bílkovina, velmi důležitá pro naše tělo.
Není drůbež jako drůbež. Z toho důvodu je dobré kontrolovat, od koho si maso kupujete. Je dobré se zaměřit na to, z jaké země maso pochází, za jakých podmínek a kde žilo, i jakým procesem si prošlo, než se dostalo k vám. Ideální je kupovat maso z bio chovu.
TIP: Kdo nemusí maso avšak miluje těstoviny může zkusit recepty jako těstoviny s avokádem, těstoviny s houbovým ragů nebo zapečené těstoviny. Případně těstovinový salát s tuňákem.
Recept na těstovinový salát s kuřetem
Lehké a zdravé jídlo, které svoji přípravou zabere cca 30 minut času. Ideální jako večeře nebo lehký oběd.
Ingredience:
- 1 těstoviny
- 2 kuřecí prsa bez kůže
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 4 plátky slaniny
- 2 rozpůlená rajčata
- 1 balení salátu (polníček, špenát, hlávkový)
- 1/2 feta sýra
- 1/4 červené cibule
- 2 polévkové lžíce čerstvě nasekaného kopru
Zálivka:
- 1/4 extra panenský olivový olej
- 3 polévkové lžíce octu
- 1/2 lžičky italského koření
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Postup:
Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvaříme těstoviny podle návodu na obalu do al dente. Scedíme, propláchneme studenou vodou a přendáme do velké mísy.
Kuřecí prsa osolíme a opepříme. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a vložíme kuře. Přidáme česnek a smažíme dozlatova cca 8 minut z každé strany. Poté necháme 10 minut odpočinout a nakrájíme ho na kousky.
Mezitím si připravíme zálivku. V misce smícháme olej, ocet, italské koření, česnek a hořčici. Dochutíme solí a pepřem.
Ve velké míse s těstovinami smícháme všechny zbývající ingredience. Dresinkem přelijeme salát, promícháme vychladlé a nakrájené maso a podáváme.

Těstovinový salát s kuřecím masem a smetanovou zálivkou
Zálivka nebo dresink dochutí salát s kuřetem k dokonalosti, proto je dobré na to nezapomínat.
Ingredience:
- 100 g anglické slaniny
- 300 g kuřecích prsou
- 450 g těstovin
- 100 g zelených fazolek
- 100 g hrášku
- 1 paprika zelená
- 2 jarní cibulka
- 100 g polníčku
- sůl
- pepř
Zálivka:
- 1 česnek
- 150 g parmazánu
- 6 lžic majonézy
- 6 lžic zakysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Rozehřejeme pánev a dokřupava opečeme slaninu nakrájenou na kostičky. Poté vyjmeme z pánve a na zbylém tuku opečeme osolené a opepřené kuřecí maso.
Mezitím uvaříme v osolené vodě těstoviny podle postupu na obalu. 5 minut před koncem přidáme k těstovinám vařit fazolky a na poslední 1 minutu ještě hrášek. Společně pak slijeme a schladíme pod studenou tekoucí vodou.
Přesypeme do velké mísy a přidáme vychladlou slaninu a nakrájené kuřecí maso. Nakrájíme papriku, cibulku a společně s polníčkem vložíme do mísy. Promícháme a zalejeme zálivkou, kterou jsme si připravili v misce bokem.
Těstovinový salát s kuřetem a vajíčkem
V těstovinovém salátu s kuřetem lze měnit dresinky, zeleninu a přidat i něco navíc. Třeba vajíčko, jako je tomu zde.
Ingredience:
- 200 g těstovin
- 4 vejce
- 300 g bio kuřecí prsa, pokrájené na kousky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 okurka nastrouhaná na široké nudle
- 150 g cherry rajčat pokrájených na kousky
- 100 g sterilované kukuřice
Dresink:
- 1 bílý jogurt
- 2 lžíce majonézy
- ½ citronu, šťáva
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu all dente. Uvařené těstoviny slejeme a necháme vychladnout. Mezitím přivedeme k varu vodu s vejci.
Kuřecí maso opečeme na olejem rozpálené pánvi dozlatova z obou stran. Hotové maso necháme vychladnout.
V míse promícháme těstoviny, zeleninu a maso. Přidáme dresink, který jsem si vyšlehali bokem a servírujeme. Na vrch porce přidáme oloupané a na měsíčky nakrájené vejce.