Domácí těstoviny s houbovým ragú, medvědím česnekem a zastřeným vejcem

Hlavní jídla

Medvědí česnek je super, můžete ho přidávat do veškerého jídla. Je vhodný do pomazánek, polévek, hlavních jídel i salátů. Má prostě všestranné využití. Já jsem medvědí česnek použila právě do houbového ragú, ke kterému jsem udělala domácí těstoviny a k tomu všemu jsem se ještě pokusila o zastřené vejce, jehož příprava je pro mě stále velkou záhadou.

Na houbové ragú budete potřebovat (cca 4 porce):

  • 350 g hlívy ústřičné
  • 375 g žampionů
  • 400 g mražených lesních hub
  • 250 ml farmářské smetany (31%)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 dcl bílého vína (jnapříklad Sauvignon)
  • šťáva z půlky citrónu
  • 30 g másla
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • špetka muškátového květu
  • svazek medvědího česneku

Postup:

1. Žampiony očistěte a nakrájejte je na plátky. Hlívu nakrájejte na kousky.

2. Cibuli a česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.

3. Na pánvi rozpusťte máslo a přilijte k němu trochu olivového oleje.

4. Do pánve nyní vhoďte cibuli s česnekem, ztlumte plamen a restujte.

5. Když je cibule dosklovata, přidejte nakrájené čerstvé houby a přidejte i ty mražené.

6. K houbám přilijte víno.

7. Na vyšším středním plameni nyní duste.

8. Přidejte sůl, pepř a muškátový květ.

9. Když jsou houby podušené, přidejte smetanu, chvíli ještě směs duste, ale smetana by se neměla moc zredukovat.

10. Nakonec přidejte šťávu z citrónu a posekaný medvědí česnek.

Na domácí těstoviny budete potřebovat (cca 6 porcí):

  • 500 g hladké mouky typu 00
  • 150 g semoliny
  • 150 g žloutků
  • 3 vejce

Postup:

1. Všechny suroviny nasypte do mísy od robota.

2. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota na nízkém stupni těsto cca 10 minut zpracovat.

3. Hotové těsto rozdělte na 4 části a z každé vyválejte obdélník tak, aby se vešel do stroje na těstoviny.

4. Těsto nejprve třikrát projeďte na té části strojku, kde je váleček. Ten koriguje tloušťku těsta. Nejprve zvolte největší možnou tloušťku, poté ji zmenšujte, aby se těsto ztenčilo do požadované tloušťky.

5. Když máte tenké a dlouhé těsto, vyměňte nástavce a vytvořte požadovaný tvar těstovin.

6.  Vařte ve vroucí osolené vodě cca 1 – 2 minuty.

7. Po uvaření smíchejte s houbovým ragú.

Na 1 zastřené vejce budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • vodu

1. Do menšího hrnce dejte vařit vodu. Vejce rozklepněte do misky.

2. Když voda vře, pomocí metličky udělejte ve vodě vír.

3. Do vody vhoďte vejce z misky

4. Po minutě vejce z vody vyndejte a ihned podávejte.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang