Tento recept na krémové krevetové těstoviny je super rychlý, snadný a chutný. Krémová omáčka bohatě pokryje šťavnaté krevety a těstoviny. Pokud omáčku uvaříte během vaření těstovin, můžete mít celý pokrm hotový za méně než půl hodiny.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Obtížnost: Snadné
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 375 g těstovin fettuccine
  • 500 g velkých syrových krevet, oloupaných a zbavených jadérek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 cibule nasekané najemno
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 1/3 šálku bílého vína
  • 2 šálky smetany ke šlehání
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/2 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1/4 lžičky černého pepře nebo dle chuti
  • 1/4 lžičky papriky nebo dle chuti
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky na ozdobu

Postup

  1. Do hrnce s vroucí vodou a lžící soli přidáme těstoviny a uvaříme je podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente. Scedíme, aniž bychom je propláchli, a dáme stranou.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, připravíme si krevety a omáčku. Krevety ochutíme solí, černým pepřem a sladkou paprikou. Postavíme velkou nepřilnavou pánev na střední až vysoký plamen a přidáme olej. Jakmile se olej rozpálí, přidáme krevety v jedné vrstvě a smažíme 2 minuty z každé strany nebo dokud nejsou propečené a přestanou být průsvitné. Vyjmeme je na samostatnou misku, aby se nerozvařily.
  3. Do stejné rozpálené pánve přidáme máslo a nadrobno nakrájenou cibuli a za častého míchání ji restujeme 3-5 minut do měkka a dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a restujeme další minutu, dokud se nerozvoní. Vmícháme bílé víno a vaříme, dokud nezbyde jen 25 % tekutiny.
  4. Vmícháme smetanu, přivedeme k mírnému varu a vaříme 2 minuty. Omáčku posypeme parmezánem a mícháme, dokud nevznikne krémová a hladká hmota. Necháme omáčku přejít varem, aniž by se vařila, poté ji vypneme a podle chuti ji dochutíme další solí, pepřem či paprikou.
  5. Vmícháme scezené těstoviny a uvařené krevety a promícháme, až se těstoviny v omáčce dobře obalí. Podáváme v teplých miskách s bohatým posypem jemně nasekané petrželky, dalším parmezánem a trochou čerstvě nadrceného černého pepře.

Tipy

  1. Chcete-li nahradit víno, můžete po přidání smetany vymačkat do omáčky trochu citrónové šťávy dle chuti.
  2. Tyto těstoviny chutnají stejně dobře i druhý den. Přidejte jen trochu mléka pomalu ohřívejte na mírnějším ohni, dokud nebudou těstoviny teplé.
  3. Jakmile do omáčky přidáte sýr, omáčku dále nevařte, jinak se sýr oddělí od smetany.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang