Domácí těstoviny – tagliatelle, špagety, semolinové

Dietní bezlepkovéDomácí těstovinyHlavní jídlaPřílohyŠpagetyTěstoviny
domácí těstoviny

V obchodě lze zakoupit čerstvé nebo sušené těstoviny. Nicméně nejvíc zábavy a chuti si člověk zažije s těstovinami, které si sám vyrobí. Chuť domácích těstovin je mnohem lepší a výraznější. Navíc si lze domácí těstoviny dochutit dle libosti.

Domácí těstoviny zkrátka chutnají jinak – lépe. Někteří lidé mají strach připravit si například domácí nudle, domácí fleky nebo třeba domácí špagety. Příprava domácích špaget – ale i jiných druhů domácích těstovin – je přitom překvapivě snadná, potřebujete k ní jen několik málo ingrediencí, a navíc vás bude bavit.

Domácí těstoviny – druhy

Doma si můžete připravit pestrou paletu nejrůznějších druhů domácích těstovin, ať už se jedná o domácí špagety, cannelloni, domácí nudle, domácí fleky, domácí lasagne nebo cokoliv jiného. Záleží jen na vás, kolik času si chcete vyhradit na přípravu domácích těstovin, případně jaké máte doma ingredience a další vybavení.

Špagety jistě není třeba nijak dlouhosáhle představovat. Jedná se o tenké, dlouhé těstoviny, které lze kombinovat s masem a nejrůznějšími omáčkami jako je například sýrová omáčka se špenátem, špagety s tuňákem, špagety s krevetami a rajčaty nebo italská houbová omáčka. Špagetám se do jisté míry podobají spaghetiini, jen s tím rozdílem, že jsou výrazně tenčí. Ze špaget můžete snadno vykouzlit například dokonalé těstoviny se sýrovou omáčkou nebo se sýrem burrata.

Připravit si můžete také domácí tagliatelle, tedy široké domácí nudle. Mezi široké těstoviny řadíme také fetuccine či pappardelle. Krátké, silnější těstoviny, můžete využít třeba k přípravě Mac and Cheese, salátu s tuňákem nebo makaronům se sýrovou omáčkou. Naučit se můžete také recept na domácí lasagne, tedy krátké, široké, ploché nudle, které si můžete zapéct s masem či zeleninou. Tagliatelle a fetuccine se hodí obzvláště na boloňské špagety, protože hustá omáčka marinara se lépe spojuje s těstovinami širšího tvaru. Ochutnejte také neobvyklý pokrm pasta pizzy. Věděli jste, že těstoviny se nemusí nutně připravovat jen z mouky a vajec? Prozkoumejte, jaké možnosti skýtá příprava špagetové dýně.

Základní suroviny na domácí těstoviny

  • 100 g mouky
  • 1 větší vejce

Na tradiční italské těstoviny je potřeba mouka, vajíčko, olivový olej, voda a sůl. Dělají se z „mouky dvounulky“ (doppio zero), případně se dá použít i hladká nebělená mouka. Se strojkem se používá semolinová mouka (z tvrdé pšenice).

Tu správnou mouku lze sehnat v každé prodejně s italskými lahůdkami. Pokud není možnost využít strojek na těstoviny, musí si člověk vystačit s válečkem. Je to o dost těžší, ale zase to o to více chutná!

TIP: Kromě tradiční výroby domácích těstovin můžete těstoviny (např. nudle) vyrobit z pohanky, která se používá také k výrobě pohankové kaše.

Příprava těsta na domácí těstoviny

  • Nejdříve se rozmíchá vajíčko a poté se postupně smíchá s moukou. Kolik bude mouky potřeba dost závisí na velikosti vajíčka a savosti mouky, takže nepoužijte hned všechnu mouku, přidávejte postupně.
  • Aby se vajíčka dobře spojila s moukou, musí mít stejnou teplotu, vyndejte je včas předem z ledničky.
  • Těsto na domácí těstoviny je třeba hníst celkem dlouho, tak 10 minut, aby bylo úplně hladké.
  • Placka z těsta by měla být tak 3 milimetry silná, pokud to nejde, bylo tam moc mouky (nebo musíte víc posilovat).
  • Před krájením těsto nechte tak 10 minut schnout na utěrce. Lepit se k sobě nesmí a praskat při krájení taky ne.
eilis-garvey-2y4byo1mn-0-unsplash-1183605
Příprava domácích těstovin není těžká a bude vás bavit.

Tvarování těstovin – domácí špagety a tagliatelle

Bez strojku celkem náročné. Nejjednodušší těstovinou na tvarování jsou domácí tagliatelle. Těsto stačí párkrát přeložit a domácí tagliatelle nařezat proužky.

Některé druhy bez strojku nelze vůbec vytvořit, například špagety, cannelloni, macaroni. Pokud je v plánu dělat domácí špagety častěji, pak se vyplatí zvážit investici do strojku.

Na druhou stranu některé domácí těstoviny se naopak ručně dělají dobře, jako například orechiette, vermicelli, farfalle. Chce to ale celkem praxi, aby výsledek nějak vypadal a dělal radost při přípravě i konzumaci. Vyzkoušejte recept na tagliatelle s krevetami.

Vaření a sušení domácích těstovin

Čerstvé domácí těstoviny se vaří jen asi 2 až 3 minuty. Vodu je dobré osolit a pro oddělení těstovin přidat i trochu olivového oleje.

Pokud nejsou určené k okamžité konzumaci, je možné domácí těstoviny usušit. Aby uschly dobře, tagliatelle je dobré smotat do klubíčka (jak je možné vidět v prodejnách). Schnout musí asi 24 hodin, potom domácí těstoviny patří do sklenice.

Sušené domácí těstoviny se vaří déle, asi 10 až 12 minut. Naopak od proslulého trendu – těstoviny po uvaření za účelem neslepení se prolívat studenou vodou nemají, ztrácí pak na chuti.

TIP: Těstoviny se dají barvit a dochutit přidáním další přísady místo části mouky. Lze z nich připravit také lehký salát s kuřecím masem nebo je podávat k pečenému tuňákovi.

Domácí těstoviny recept

Hledáte jednoduchý, klasický recept na domácí těstoviny, ke kterému se budete moci kdykoliv vracet? Můžete vyzkoušet tento návod na domácí těstoviny, recept, se kterým si hravě poradí i začátečník.

TIP: Domácí těstoviny můžete přidat i do těstovinového salátu.

Ingredience

  • 6 velkých vajec
  • 600 g hladké mouky

Postup

  1. Mouku nasypte na prkénko nebo do mísy. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce. Vejce rozšlehejte vidličkou do hladka.
  2. Špičkami prstů smíchejte vejce s moukou a přidávejte po troškách, dokud se vše nespojí.
  3. Kousky těsta prohněťte dohromady – po chvilce práce se všechny spojí a vznikne jedna velká hladká hrouda těsta.
  4. Po vypracování těsta ho musíte hníst a zpracovávat rukama, aby se v mouce rozvinul lepek, jinak budou vaše těstoviny při vaření ochablé a měkké, místo aby byly pružné a al dente.
  5. Hnětení není žádná věda – stačí těsto trochu rozpracovat rukama, rozmáčknout ho na stole, přetvořit, vytáhnout, roztáhnout, znovu rozmáčknout. Přestat můžete ve chvíli, kdy těsto začne být hladké a hedvábné, a ne hrubé a moučnaté.
  6. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho do lednice odpočinout alespoň na 30 minut – ujistěte se, že ho fólie dobře zakrývá, jinak se vysuší a na okrajích se udělá kůrčička.
  7. Jak vyválet domácí těstoviny: Především, pokud nemáte strojek na těstoviny, není to konec světa. Důležité je, aby byly těstoviny dostatečně tenké a dalo se s nimi pracovat. Abyste to udělali pořádně, potřebujete velmi dlouhý váleček. Těstoviny budete v tomto případě válet spíše do kulatého tvaru než do dlouhých obdélníkových tvarů, které získáte ze strojku.
  8. Pokud používáte strojek, ujistěte se, že je před začátkem válení pevně připevněn k čisté pracovní ploše.
  9. Příprava těsta na domácí nudle do strojku: Poprašte si pracovní plochu moukou, vezměte hrudku těsta o velikosti velkého pomeranče a konečky prstů ji vytlačte na plocho. Nastavte strojek na těstoviny na nejširší nastavení a převalujte přes něj hroudu těsta. Pokud se těstoviny lepí, lehce je poprašte moukou.
  10. Snižte stupeň strojku a těsto na domácí nudle do strojku znovu rozválejte.
  11. Přeložte těsto na domácí těstoviny na polovinu, znovu nastavte nejširší nastavení strojku na těstoviny a znovu těsto převalte. Tento postup s těstem na domácí nudle do strojku opakujte pětkrát nebo šestkrát. Může se zdát, že se nikam nedostanete, ale ve skutečnosti těsto zpracováváte, a jakmile ho několikrát přeložíte a protáhnete válečky, pocítíte rozdíl.
  12. Nyní je čas těsto na domácí těstoviny pořádně rozválet a projít všemi nastaveními strojku, od nejširšího až po nejužší. Pokaždé, když těstoviny projíždíte, lehce je z obou stran poprašte trochou mouky.
  13. Až se dostanete na nejužší nastavení, přeložte těsto na domácí nudle podélně na polovinu, pak znovu na polovinu a pak ještě jednou na polovinu, až získáte čtvercový kus těsta. Otočte ho o 90 stupňů a protáhněte strojem na nejširší nastavení.
  14. Jakmile domácí těstoviny vyválíte tak, jak chcete, musíte je ihned vytvarovat nebo nakrájet. Domácí nudle schnou mnohem rychleji, než si myslíte, takže ať už připravujete jakýkoli recept, nenechávejte je před krájením nebo tvarováním čekat déle než minutu nebo dvě.
  15. Hotové domácí těstoviny můžete přikrýt vlhkou čistou utěrkou, která zabrání jejich vysychání.
closeupofprocessofmakingcookinghomemadepasta-chefmake
Příprava domácích těstovin není sice úplně jednoduchá, za to skvěle chutnají.

Domácí těstoviny

Příprava domácích těstovin nemusí být zdlouhavá ani náročná. Přinášíme vám recept, s jehož pomocí si připravíte snadné a výborné domácí nudle. Příprava tohoto těsta na domácí nudle vám zabere pouhou půlhodinu, další půlhodinu bude těsto na domácí těstoviny potřebovat na odpočinek.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Odpočinek: 30 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 3 velká vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky extra panenského olivového oleje

Postup

  1. Mouku na domácí nudle dejte na čistou pracovní plochu a vytvořte důlek. Do středu přidejte vejce, olivový olej a sůl a vidličkou je jemně rozbijte, přičemž stěny mouky zůstanou co nejvíce neporušené.
  2. Rukama jemně vsuňte mouku dovnitř, aby se spojila. Pokračujte ve zpracovávání těsta rukama, aby se spojilo v celistvou kouli.
  3. Těsto na domácí nudle hněťte 8 až 10 minut. Zpočátku by mělo být těsto dost suché, ale vydržte. Možná se vám nebude zdát, že by se mělo spojit, ale po 8-10 minutách hnětení by mělo být soudržné a hladké. Pokud se vám těsto na domácí těstoviny stále zdá příliš suché, pokropte si prsty malým množstvím vody, aby se do něj těsto zapracovalo.
  4. Pokud se příliš lepí, nasypte na pracovní plochu více mouky. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  5. Dva velké plechy na pečení poprašte moukou a dejte stranou.
  6. Těsto na domácí těstoviny nakrájejte na čtyři díly. Jeden z nich jemně zploštěte do oválného kotouče. Těsto třikrát přejeďte přes nástavec na válení těstovin na stupni 1 (nejširší nastavení).
  7. Kus těsta na domácí nudle položte na pracovní desku nebo pracovní plochu. Oba kratší konce přeložte tak, aby se setkaly uprostřed, a poté těsto přeložte na polovinu, aby vznikl obdélník.
  8. Těsto třikrát projeďte válečkem na těstoviny na stupni 2, třikrát na stupni 3 a po jednom na stupních 4, 5 a 6.
  9. Polovinu těsta na domácí těstoviny položte na vymazaný plech a před přeložením druhé poloviny těsta jej posypte moukou. Druhou polovinu těsta posypte další moukou. Každá strana by měla být posypaná moukou, aby se vám výsledné těstovinové nudle neslepily. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  10. Pláty těstovin projeďte nástavcem na krájení domácích nudlí. Postup opakujte se zbývajícím těstem. Hotové domácí těstoviny vařte v hrnci s osolenou vroucí vodou 1 až 2 minuty.

Domácí nudle

Domácí nudle jsou relativně snadné na přípravu, budou vám zaručeně chutnat, a navíc budete mít plně pod kontrolou to, co vámi připravené domácí nudle obsahují. Připravte si skvělé a jednoduché domácí nudle s naším receptem.

Příprava

  • Příprava: 58 minut
  • Vaření: 2 minuty
  • Celkem: 60 minut

Ingredience na těsto na domácí nudle

  • 4 velká vejce
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička jemné mořské soli

Postup výroby těsta na domácí nudle v ruce

  1. Mouku nasypte na velké prkénko. Prsty nebo lžící udělejte uprostřed hromádky mouky pořádnou jamku. Doprostřed jamky přidejte vejce. Vejce posypte solí a pokapejte olivovým olejem.
  2. Vidličkou začněte vejce šlehat, dokud se nespojí. Poté začněte do vaječné směsi postupně zašlehávat část okolní mouky a přidávejte další a další, dokud nebude vaječná směs pěkně hustá.
  3. Rukama přimíchejte zbytek těsta, dokud se nevytvoří volná koule. Těsto hněťte asi 10 minut nebo dokud není hladké a pružné, v případě potřeby posypte prkénko moukou navíc, aby se nelepilo, nebo pokud se vám těsto zdá příliš mokré nebo lepivé.
  4. Rukama z těsta vytvořte kouli a pevně ji zabalte do plastové fólie. Těsto na domácí těstoviny nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Použijte ihned nebo nechte v chladničce odležet až 1 den.
  5. Vyválejte těsto do požadovaného tvaru, a to buď ručně, nebo můžete vložit těsto na domácí nudle do strojku. Domácí těstoviny vařte ve velkém hrnci s bohatě osolenou vroucí vodou, dokud nejsou al dente, obvykle 1-5 minut v závislosti na tloušťce těstovin. Slijte je a ihned použijte.

Postup výroby těsta na domácí nudle v mixéru

  1. Přidejte všechny ingredience na těsto na domácí těstoviny do mísy stojanového mixéru s hákem na těsto. Těsto hněťte při nízkých otáčkách 8-10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
  2. Rukama vytvarujte kouli z těsta na domácí nudle kouli a pevně ji zabalte do plastové fólie. Těsto nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Použijte ihned nebo nechte v chladničce odležet až 1 den.
  3. Vyválejte těsto do požadovaného tvaru, a to buď ručně, nebo pomocí strojku na těstoviny. Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s bohatě osolenou vroucí vodou, dokud nejsou al dente, obvykle 1-5 minut v závislosti na tloušťce těstovin. Slijte je a ihned použijte.
freshpastaandpastamachineonkitchentable
Pro přípravu domácích těstovin je nutné použít strojek na těstoviny.

Recept na těsto na domácí nudle do strojku

Chtěli byste si vyzkoušet přípravu domácích nudlí? Strojek na nudle vám ji může výrazně usnadnit. Připravte si vynikající těsto na těstoviny s pomocí našeho receptu na domácí nudle do strojku.

Příprava

  • Příprava: 70 minut
  • Vaření: 4 minuty
  • Celkem: 1 hodina 14 minut

Ingredience

  • 2 hrnky mouky
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 3 velká vejce

Příprava těsta na domácí nudle do strojku

  1. Smíchejte mouku a sůl. Uprostřed mouky udělejte důlek a přidejte vejce. Opatrně začněte míchat vejce a každým tahem postupně přisypávejte mouku. Nakonec se vytvoří tuhé těsto na domácí nudle do strojku.
  2. Těsto hněťte 8-10 minut. Pokud je těsto příliš suché a nedrží pohromadě, přidejte 1/2 lžičky vody. Pokud se příliš lepí, přisypte ještě trochu mouky. Mějte na paměti, že toto těsto bude mnohem tužší než tradiční chlebová těsta. Čím déle s ním však budete pracovat, tím bude hladší a poddajnější.
  3. Dobře uhnětené těsto pevně přikryjte potravinovou fólií a nechte ho asi 45 minut odpočívat. Tato fáze odpočinku je velmi důležitá, protože těsto má čas se uvolnit, jinak s ním budete po celou dobu válení bojovat.
  4. Po uplynutí doby odpočinku těsto rozdělte na čtyři části a začněte postupně vkládat těsto na domácí nudle do strojku.
  5. Začněte s vyšším stupněm (5-6), jednou nebo dvakrát v něm projeďte těsto na domácí nudle a poté postupně nastavení upravujte tak, aby bylo tenčí a tenčí, dokud nebudete mít dokonalý plát zlatavého těsta na domácí nudle.
  6. Mezi jednotlivými kroky můžete přeložit pás těsta na třetiny. Pomáhá to zarovnat okraje a udržet rovnoměrnost. Pak je jednoduše převalte přes řeznou stranu strojku a nakrájejte na požadovaný tvar.
  7. Hotové těstoviny z těsta na domácí nudle do strojku můžete buď hned uvařit (3-4 minuty ve vroucí vodě), nebo hotové domácí nudle usušit. Dobře se také zmrazují, jen dejte pozor, abyste je do mrazáku nehodili ve velkém chuchvalci, protože poté se mohou při vaření nepříjemně slepit.
  8. Dokonalé domácí těstoviny podávejte s domácími omáčkami nebo s olivovým olejem, parmazánem a čerstvými bylinkami.

Domácí fleky recept

Patří šunkofleky mezi vaše oblíbená jídla? Naučte se je připravit sami doma s naším návodem na domácí fleky. Recept je snadný, obsahuje jen pár ingrediencí, a připravíte si díky němu báječné domácí fleky.

Ingredience na domácí fleky

  • 2 vejce
  • 500 ml vody
  • 350 g mouky

Postup

  1. Mouku smíchejte se solí.
  2. Prošlehejte vejce s vodou a opatrně smíchejte s moučnou směsí.
  3. Důkladným hnětením připravte hladké, suché a lesklé těsto, které rozdělíte na tři části.
  4. Těsto na domácí fleky přikryjte utěrkou a nechte odpočívat 15 minut.
  5. Jednotlivé části rozválejte na pláty silné zhruba 2 mm a nechte hodinu nezakryté oschnout.
  6. Z těsta začněte krájet čtverečky. Domácí fleky vařte 4-6 minut ve vroucí osolené vodě.

Recept na domácí lasagne těsto

Milujete lasagne? A věděli jste, že si můžete lahodné italské lasagne těsto připravit snadno v pohodlí domova? Stačí vám k tomu doslova jen tři ingredience, ze kterých během několika málo desítek minut vykouzlíte snadné a dokonalé domácí lasagne těsto.

Příprava

  • Příprava: 45 minut
  • Celkem: 45 minut

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 4 velká vejce
  • Špetka soli

Postup na výrobu domácího lasagne těsta

  1. Na velké dřevěné prkénko nasypejte mouku. Uprostřed udělejte důlek a přidejte špetku soli.
  2. Do jamky rozbijte vejce a trochu je rozšlehejte ( vejce můžete také rozšlehat v malé misce a pak přidat do mouky nebo začít smícháním mouky a vajec v míse a pak je vyklopit na prkénko a hníst).
  3. Vejce a mouku začněte pomalu zapracovávat tak, že budete z vnitřních okrajů jamky přisypávat další mouku. Můžete k tomu použít také vidličku nebo třeba škrabku.
  4. Pokračujte ve vmíchávání mouky s vejci, dokud nebudou tekutá.
  5. Nyní rukama přitáhněte vnější okraje a vytvořte na desce velkou hmotu.
  6. Začněte těsto hníst jako chléb a tlačte na něj hranou dlaně.
  7. V hnětení pokračujte asi 7-10 minut. Hněťte, dokud těsto nebude hladké, pružné a jen mírně lepkavé. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete ho poprášit dalším množstvím mouky, ale snažte se nepřidávat příliš mnoho další mouky, jinak budou těstoviny příliš tvrdé.
  8. Těsto rozválejte do kuličky, zabalte do potravinové fólie a nechte asi 30 minut odležet.
  9. Odřízněte 1/6 těsta, zbytek znovu zabalte do potravinářské fólie, aby nevyschl, a odříznutý kousek těsta vyválejte tak, aby byl dostatečně plochý a mohl projít strojkem na těstoviny, pokud jej používáte.
  10. V případě použití strojku na nudle rozválejte nejprve pláty 3x-4x na nejširším nastavení a poté ještě párkrát na středním nastavení. Pokaždé, když těsto projde strojkem, přeložte ho nejprve na třetiny a znovu ho projděte, dokud nevyjde o správné tloušťce a délce. Pokud chcete ještě tenčí pláty, můžete těsto znovu propasírovat na čísle 2 nebo 3. Pak plát rozřízněte na požadovanou délku.
  11. V případě ručního válení těsto válejte tak dlouho, dokud nebude téměř průsvitné. Poté plát rozřízněte na požadovanou velikost.
  12. Připravené pláty přeneste na sušicí mřížku, zatímco budete připravovat zbytek. Postup opakujte se zbývajícím těstem. Zcela suché a tuhé domácí lasagne těsto lze skladovat až 1 týden.
karolina-kolodziejczak-4kdkassstkg-unsplash-7694788
Existuje spousta variant domácích těstovin: domácí špagety, domácí tagliatelle nebo třeba domácí lasagne.

Recept na domácí špagety

Patříte mezi milovníky špaget? Tak proč si doma nepřipravit autentické domácí špagety? Máme pro vás jednoduchý a rychlý recept na přípravu domácích špaget, který se u vás doma jistě stane okamžitým hitem. Vyzkoušejte také recept na veganské celozrnné špagety.

Ingredience na těsto na domácí špagety

  • 2 šálky mouky
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička olivového oleje
  • 0-3 lžičky vody

Postup na přípravu domácích špaget

  1. Odměřte dva hrnky mouky a vysypte je na čistou pracovní plochu. Rukou udělejte do mouky důlek. Do důlku rozklepněte tři vejce. Do vajec přidejte 1 lžíci olivového oleje.
  2. Naberte část mouky ze stěn do vajec a opatrně začněte mouku do vajec vmíchávat. Do vajec pomalu vmíchejte další část mouky. Cílem je dostat do vajec tolik mouky, aby nebyla řídká.
  3. Jakmile je ve vejcích trochu mouky, vmíchejte do nich rukou další mouku. Po minutě nebo dvou by měla být většina mouky zapracována a těsto bude poněkud drobivé. Hněťte těsto a snažte se do něj zapracovat zbytek mouky.
  4. Pokud se vám nepodaří zapracovat zbytek mouky, kápněte na těsto 1 lžíci vody a hněťte ho ještě minutu nebo dvě. Přidávejte vodu po 1 lžičce, dokud nebude všechna mouka zapracována.
  5. Těsto chvíli hněťte, až se z něj vytvoří soudržná koule. Pokud se vám koule lepí na pracovní plochu nebo na ruce, posypte povrch moukou. Těsto hněťte pět až deset minut.
  6. Těsto rozdělte na stejné díly.
  7. Každou kouli opět rozdělte na polovinu. Posypte pracovní plochu moukou a jednu z kuliček rukou zploštěte. Těsto položte na pracovní plochu a pomocí válečku ho rozválejte. Snažte se, aby byl plát těsta co nejvíce obdélníkový. Vyválení dá trochu práce. Domácí špagety při vaření nabydou asi o 25-50 % – mějte to na paměti, až budete mít pocit, že jsou vaše domácí špagety dostatečně tenké.
  8. Vezměte plát těsta a posypte ho zepředu i zezadu trochou mouky. Mouky nedávejte mnoho, protože by tenký plát těsta vysušila.
  9. List těsta na domácí špagety srolujte a nakrájejte na tenké proužky. Jakmile proužky nakrájíte, rozválejte je, protože mají tendenci se slepovat.
  10. Vezměte kouli těsta a trochu ji zploštěte. Ujistěte se, že jsou válečky ve strojku na těsto nastaveny na nejširší stupeň. Začněte otáčet klikou na válečku na těstoviny. Zploštělé těsto zatlačte do válečku a válečky by měly těsto zachytit a protáhnout.
  11. Těsto přeložte na polovinu a znovu jej projeďte strojkem. Tento postup zopakujte pětkrát nebo šestkrát, těsto tak bude mnohem konzistentnější.
  12. Posuňte válečky o jeden stupeň blíže k sobě a těsto dvakrát přejeďte přes válečky. Tento postup opakujte, dokud nebude těsto na domácí špagety tak tenké, jak chcete.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang