Domácí těstoviny – tagliatelle, špagety, semolinové

Hlavní jídla
testoviny-hotove-7238273

V obchodě lze zakoupit čerstvé nebo sušené těstoviny. Nicméně nejvíc zábavy a chuti si člověk zažije s těstovinami, které si sám vyrobí. Chuť domácích těstovin je mnohem lepší a výraznější. Navíc si lze domácí těstoviny dochutit dle libosti.

Suroviny

  • 100 g mouky
  • 1 větší vejce

Na tradiční italské těstoviny je potřeba mouka, vajíčko, olivový olej, voda a sůl. Dělají se z „mouky dvounulky“ (doppio zero), případně se dá použít i hladká nebělená mouka. Se strojkem se používá semolinová mouka (z tvrdé pšenice).

Tu správnou mouku lze sehnat v každé prodejně s italskými lahůdkami. Pokud není možnost využít strojek na těstoviny, musí si člověk vystačit s válečkem. Je to o dost těžší, ale zase to o to více chutná!

Příprava těsta na domácí těstoviny

  • Nejdříve se rozmíchá vajíčko a poté se postupně smíchá s moukou. Kolik bude mouky potřeba dost závisí na velikosti vajíčka a savosti mouky, takže nepoužijte hned všechnu mouku, přidávejte postupně.
  • Aby se vajíčka dobře spojila s moukou, musí mít stejnou teplotu, vyndejte je včas předem z ledničky.
  • Těsto na domácí těstoviny je třeba hníst celkem dlouho, tak 10 minut, aby bylo úplně hladké.
  • Placka z těsta by měla být tak 3 milimetry silná, pokud to nejde, bylo tam moc mouky (nebo musíte víc posilovat).
  • Před krájením těsto nechte tak 10 minut schnout na utěrce. Lepit se k sobě nesmí a praskat při krájení taky ne.

Tvarování těstovin – domácí špagety a tagliatelle

Bez strojku celkem náročné. Nejjednodušší těstovinou na tvarování jsou domácí tagliatelle. Těsto stačí párkrát přeložit a domácí tagliatelle nařezat proužky.

Některé druhy bez strojku nelze vůbec vytvořit, například špagety, cannelloni, macaroni. Pokud je v plánu dělat domácí špagety častěji, pak se vyplatí zvážit investici do strojku. Na druhou stranu některé domácí těstoviny se naopak ručně dělají dobře, jako například orechiette, vermicelli, farfalle. Chce to ale celkem praxi, aby výsledek nějak vypadal a dělal radost při přípravě i konzumaci.

Vaření a sušení domácích těstovin

Čerstvé domácí těstoviny se vaří jen asi 2 až 3 minuty. Vodu je dobré osolit a pro oddělení těstovin přidat i trochu olivového oleje.

Pokud nejsou určené k okamžité konzumaci, je možné domácí těstoviny usušit. Aby uschly dobře, tagliatelle je dobré smotat do klubíčka (jak je možné vidět v prodejnách). Schnout musí asi 24 hodin, potom domácí těstoviny patří do sklenice.

Sušené domácí těstoviny se vaří déle, asi 10 až 12 minut. Naopak od proslulého trendu – těstoviny po uvaření za účelem neslepení se prolívat studenou vodou nemají, ztrácí pak na chuti.

TIP: Těstoviny se dají barvit a dochutit přidáním další přísady místo části mouky. Lze z nich připravit také lehký salát s kuřecím masem.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang